Riktig mat & hälsa
Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot.

I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall ett stort fan av musik och Kiss var nog lite av min ungdoms idoler en gång i tiden.

 

Att kunna sitta ute och njuta av värmen i eftermiddagssolen och samtidigt smutta på den här goda drinken efter jobbet idag  var en riktig höjdare.
Så gott! Du måste testa!

// Mia

Äppeldrink med ingefära
ca 4 glas
4 ekologiska äpplen
1,5 msk ingefära
1,5 ekologisk citron
3 dl kolsyrat vatten
15 isbitar och några till servering

Gör så här:
Pressa ur saften från citronen. Skala och kärna ur äpplena och skär i mindre bitar. Skala och riv ingefäran och mixa alla ingredienser till en slät drink. Servera med fler isbitar. Mums!


Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor.

När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, vill jag föreslå denna goda, svalkande, törstsläckande, nyttiga och vitaminrika drink med citron, gurka och mynta som dessutom är basisk.


Gröna raggmunkar med lingon och ruccola, rivna morötter och lingon i en glasburk på ett vitt fat

Glutenfria gröna raggmunkar med lingon

Jag kan ibland längta efter vanlig husmanskost eftersom att jag är uppvuxen på det.
De senaste 10-15 åren har jag lagt om till betydligt nyttigare kost eftersom att jag mår så bra av att äta nyttigt och dessutom numera vet att kosten spelar roll för hur man mår och för vilka sjukdomar ”skitmat” kan orsaka i kroppen.
Häromdagen blev jag galet sugen på raggmunk och testade att göra den glutenfri. Dessutom experimenterade jag lite och testade att blanda ner ruccola i hälften av smeten vilket förhöjde smaken och gav pannkakorna lite extra sting!
Det blev en supergod måltid.

Glutenfria raggmunkar med lingon
1,5 dl bovetemjöl
1 tsk havssalt
4 dl mjölk- jag använder havremjölk
2 ägg
ca 700 g potatis, riven
2 nävar ruccolasallad, kan uteslutas
kokosolja eller smör att steka i

Lingonröra
1,5 dl lingon
0,5 tsk citronsaft
1-2 msk kokossocker

Gör så här:
Börja med att blanda de tinade eller färska lingonen med kokossocker och låt stå att dra.

Vispa upp äggen i en bunke. Blanda ner salt och bovetemjöl och vispa ner mjölken tills du har en slät smet. Låt svälla minst en timme.
Skala och riv potatisen. Lägg rivet i en sil och pressa ur vätska.
Blanda ner ruccolasallad i smeten och mixa den smått. Lägg sedan ner potatisrivet i smeten. Klicka ut smeten i en stekpanna med kokosolja och platta till den. Stek gyllenbruna på båda sidor som pannkakor eller plättar.

Servera med lingonröra och rårivna morötter.

 


Citronsorbet i en kaffekopp

Citronsorbet med rosenvatten & kanderade rosenblad

Så ska jag då avslöja min hemlighet, den om vad jag ska med rosenvatten till.  🙂
Rosenvatten finns förstås att köpa, eventuellt i hälsokostbutiker, men jag gjorde som sagt eget rosenvatten häromdagen. Läs hur här!
Och idag tänkte jag bjuda på en liten annorlunda men lyxig sorbet, och till det kanderade rosenblad. Förstås utan vitt socker.

Kanderade rosenblad
10 stycken rosenblad
1 äggvita
2 msk kokossocker

Gör så här:
Kanderade rosenblad:

Välj fina nyutslagna rosor.Plocka av rosenblad från rosen och skölj dem under vatten. Torka dem noga. Pensla uppvispad äggvita med en fin pensel på båda sidor  och över hela kronbladet. Hela bladet ska täckas. ( du kan ta av äggvitan som du vispat till sorben).  Se till att det blir fint fördelat och inte några klumpar. Doppa bladen i kokossocker så at det täcker bägge sidor. Lägg de kanderade rosenbladen på ett bakplåtspapper och ställ dem i ugnen på 40 grader med luckan på glänt. Låt torka över natten. De ska vara hårda.

Rosenblad på ett bakplåtspapper

Foto: Mia Hagenmalm

Citron-och Rosensorbet
1 citroner, saft och skal
3 dl vatten
1 1/2 dl sukrin melis
3 äggvitor
en knivsudd gurkmeja
5 rosenblad, hackade
1 tsk rosenvatten

Gör så här:
Pressa saften ur citronerna och riv skalet lätt från båda. Blanda med vatten i en kastrull  tillsammans med sukrin melis. Värm upp och rör tills sukrinet har löst upp sig. Låt svalna. Häll ner rosenvatten, rosenblad och gurkmeja. OBS! Gurkmejan ska bara färga citronsaften gul- inte smaka, så var försiktig.

Äggvitot vispade till ett hårt skum

Foto: Mia Hagenmalm

Vispa äggvitor till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i citronsaften. Frys blandningen i en glassmaskin eller i en bunke. Om du fryser i en bunke måste du vara noga att ta ut varje halvtimme och röra omkring i smeten. Jag körde på med elvispen en gång i halvtimmen.
Servera citronsorben genast, antingen med de kanderade rosenbladen eller med bär. Eller ät helt enkelt som den är. Ljuvligt!

Ha en trevlig dag!

Mia

 


Rawfood jordgubbstårta

Rawfood midsommartårta med lemon curd och jordgubbar

Det har varit en splittrad helg. Jag har liksom inte kommit mig för att få något gjort. Jag har påbörjat lite här och lite där, och till slut hade hela lördagen gått och jag hade egentligen inte slutfört ett dugg av det jag på påbörjat. Jo! Jag experimenterade fram en sockerkaka på ett mjöl jag aldrig bakat på förut. Trodde vid en första avsmakning att det gått åt skogen, men sen när den svalnat var den riktigt god.

I söndags däremot fick jag tummen ur och fixade det som jag egentligen tänkt göra i lördags. Något ostrukturerat, men när kvällen kom var i alla fall mycket gjort.

Bland annat gjorde jag en härlig rawfood tårta.
Men det tog ganska mycket av min tid att fundera ut vad jag ville ha för fyllning. Till slut växte smakerna fram och jag är så nöjd med tårtan. Riktigt god och somrig jordgubbstårta med botten av hasselnötter, pistagenötter, aprikoser ochen härlig fyllning av raw lemon curd, skivade jordgubbar
och caschewgräddde med jordgubbsorbet. Åhhh! Jag har nog överträffat mig själv! Denna blev verkligen supergod!
Recept till raw lemoncurd hittade jag i boken Green Sweets & Treats av
Erika Billysdotter

Ha det fint!

// Mia

Ett paket ekologiska jordgubbar

Foto: Mia hagenmalm

OBS!
Icke ekologiska jordgubbar är riktigt giftiga!
Gifter som kan ge ökad risk för allergi, astma och cancer. Dessutom kan gifterna i gubbarna ge obotliga skador på lever och njurar. Läs mer här
Jag hade tur att hitta ekologiska jordgubbar för dekoration till tårtan.
Fyllningen är ekologiska- frysta.
Övriga ingredienser i tårtan är även de ekologiska.

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Foto: Mia Hagenmalm

Rawfood Midsommarstårta med lemoncurd & jordgubbar
ca 10 bitar

Botten:
1 dl pistagenötter
3 dl hasselnötter
3- 4 dl aprikoser, osvavlade
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver

Fyllning 1.
Lemon curd

4 dl kokosflingor
1 dl honung
1 dl smält kokosolja
2 citroner, skal och juice
1 tsk gurkmeja

Fyllning 2.
Skivade jordgubbar ca 100g

jordgubbar på lemoncurd

Foto: Mia Hagenmalm

Cashewgrädde
4 dl cashewnötter, blötlagda minst 2 timmar eller över natten
1 moget päron
1 dl kokosolja
250 g jordgubbar
1/2 citron, saft och skal
1-3 msk sötning, jag tog agave

Gör så här:
Botten:
Mixa alla ingredienser till en massa som hänger ihop. Klä en springform med bakplåtspapper och tryck sedan ut nötmixen i formen. Ställ i frysen.
Lemon curd
Mixa kokosflingorna tills du har ett kokossmör. Det tar lite tid innan kokosen släpper ifrån sig olja så kör på. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills du har en riktigt slät curd. Bred curden över botten. Ställ kallt i frysen. När den stelnat något, lägg på skivade jordgubbar så att de täcker i formen.
Ta en paus eller diska en stund innan nästa steg. 🙂

Cashewgrädde:
Mixa jordgubbar tillsammans med citronsaft och sötning tills du får en härlig sorbetliknande glassmassa. Ta ur mixern och ställ åt sidan.
Mixa cachewnötter med kokosolja och päron tills du har en slät fluffig grädde.
ta hälften av jordgubbssorbén och mixa med så att det blandas. Häll smeten överst i formen. Klicka jordgubbssorbén över tårtan och använd en gaffel och dra för att skapa ut sorbén och skapa ett mönster över cashewgrädden. Ställ i frysen för att stelna.
Ta fram en halv timme innan servering- (tårtan ska gärna tina ordentligt, då blir den godast) och dekorera med bär och ätliga blommor som exempelvis rosor.

 

 

 


Lavendelolja i en flaska

Huskurer mot fästingar för dig och ditt husdjur.

Jag bor i ett område med många fästingar då jag bor i skärgården och på sommaren är jag mycket ute i skog och mark med hunden.
Ett bra tips för dig själv är att äta B-vitamin och vitlökskapslar, för då utsöndrar huden en doft som inte fästingarna tycker om.
Hunden kan man ju inte ge B-vitaminer eller vitlökskapslar? men jag har hört att flera ger sina hundar vitlök på sommaren.
Det finns dock andra knep som håller de små äckliga parasiterna borta från djur.

Jag vill inte gärna spruta på hunden eller mig själv och dottern heller för den delen, något giftigt så därför brukar jag göra ett effektivt medel som fästingar eller för den delen mygg inte gillar. Helt naturligt.

Jag brukar koka ihop ett doftande medel- effektivt mot fästingar och mygg och spruta i vovvens päls när vi åker ut med båten i skärgården. Till mig själv och dottern gör jag en lavendelolja av torkad lavendel. Fästingar gillar inte doften, men det gör jag. Och så är lavendelolja lugnande för huden och ditt sinne. Om du har svårt att sova kan du smörja lavendelolja på bröstkorgen. Oljan kan även lugna vid tarm- och magbesvär om du smörjer in magen med den.
Du kan köpa torkade ekologiska lavendelblommor i din hälsokostbutik, eller helt enkelt färdig lavendelolja. Men jag tycker att det är kul att göra själv så här kommer recept.

Lavedel och mandelolja i en burk

Foto: Mia Hagenmalm

Lavendelolja:
Fyll en väl rengjord glasburk med torkad lavendel. Häll på olja, till exempel oliv eller sesamolja men se till att inte hälla i mer än till hälften av burken då blommorna sväller när de kommer i kontakt med oljan. Ställ burken på ett galler i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på ca 50 grader. Nu ska du låta oljan stå och dra över till exempel en natt eller minst sex timmar.
Ta ut och sila oljan genom en duk. Låt gärna stå och droppa ur ordentligt så att allt kommer med. Häll upp på väl rengjord flaska eller burk. Smörj in huden med oljan innan du ska ut i naturen, eller använd den helt enkelt annars också.

Tycker du att det är för besvärligt att göra lavendelolja kan du göra ett spray med rosmarin att spruta på bar hud innan promenad.

Gör så här:
1 liter vatten
1 kruka rosmarin
1 msk äppelcidervinäger
1/2 citron-saften av

Koka upp vatten tillsammans med rosmarin. Låt stå och dra minst en timme. Rör ner vinäger och citronsaft och häll upp på flaska.

Eterisk oljor på ett bord

Foto: Mia Hagenmalm

För hunden
Koka upp 1 liter vatten Låt svalna.
Rör ner
15 droppar Ekalyptus
15 droppar lavendel
15 droppar citrongräs
15 droppar citronmyrten
5-6 droppar timjan
1 msk äppelcidervinäger
1/2 citron, saften
Låt blandningen stå i två till tre dagar. Rör om då och då.
Häll över på sprayflaska och spraya vovvens päls minst två gånger om dagen.

 

 

 


Syrensaft med is och citron i ett glas

Syrénblomsaft utan vitt socker

Nu är det i brådaste rappet innan syrenerna har blommat ut som jag lägger upp detta recept. I alla fall här i Nynäshamn ser man att syrenblommorna börjar vissna men visst är det olika från olika län i vårt avlånga land. I exempelvis Kiruna hade de snö på skolavslutningen häromdagen, medan man i Skåne solar och badar för fullt. Vilka kontraster!

Syrénblomsaft! Riktigt härligt, läskande god är denna. Det smakar lite som viol om jag får beskriva smaken. Jätte enkelt att göra och saften håller cirka en vecka i kylskåpet trots att den inte innehåller något vitt socker eller citronsyra. Du kan även frysa in saften. Vill man göra mer än bara en liter är det bara att plussa på ingredienserna.

Syrensaft i små flaskor med sugrör

Foto: Mia Hagenmalm

Syrénblomsaft 1 liter
10 syrenblomkronor
1 liter vatten
1 1/2 ekologisk citron i skivor
1/2 dl sötning- jag tog agavesirap

Gör så här:
Lägg syrénblommorna på en vit handduk en timme så att eventuella små djur kan krypa ur. Skölj sedan blommorna i kallt vatten och plocka bort kvistar och annat som inte ska vara med och lägg i en gryta. Koka upp en liter vatten och häll över blommorna.

Syrenblommor med citron i en gryta

Foto: Mia Hagenmalm

Tillsätt de skivade citronerna och smaka av med sötning. Låt stå övertäckt med handduk eller lock i två dygn. Sila av saften och häll upp på ren flaska.
Förvara i kylskåp.


Hur kan citron som är surt bli basiskt i kroppen?

I ett tidigare inlägg har jag berättat om basiska och inte basiska födoämnen.
Alltså födoämnen som basar kroppen eller födoämnen som gör din kropp sur. För att upprätthålla en bra PH-balans i kroppen måste vi äta mer av frukt och grönt och mindre av sånt som gör kroppen sur, som exempelvis socker och andra raffinerade födoämnen.
Om kroppen är för sur drar den på sig inflammationer och inflammationer är den främsta orsaken till sjukdomar.

Läs mer om syra/bas-balansen här

Jag fick frågor kring ämnet är hur citron kan verka basiskt i kroppen, så jag vill berätta mer om just citron.
Citron smakar ju surt, så man skulle kunna tro att citron är ett surt livsmedel även i kroppen. Men eftersom att den innehåller basiska mineraler blir den starkt basisk i kroppen när du äter den.

Citron blir alkalisk i kroppen därför att den innehåller basiska mineraler!
Man skulle kunna tro att citronsyra från citron skapar  surhet i kroppen. Men citronsyran och askorbinsyran i citronen är svaga syror som när de metaboliseras i kroppen tillåter mineralinnehållet i frukten att hjälpa kroppen göra blodet mer basiskt.
Citron innehåller nämligen basiska mineraler som kalcium, magnesium, zink, koppar,  järn och mangan.

Den innehåller även elektrolyter som natrium och kalium.
Kroppen använder sig av elektrolyter för att transportera vatten mellan cellerna och påverkar cellerna på ett mycket positivt sätt.
Kalium har en förebyggande effekt på bland annat njursten och kan reducera riskerna för högt blodtryck

Så även om citron smakar surt blir den alltså basisk i din kropp när du äter den.

Citron tillhör gruppen citrusfrukter.
Citron är en bra källa till C-vitamin och saponiner
C-vitamin är en stark antioxidant som stärker ditt immunförsvar och har en antiinflammatorisk effekt i kroppen samt förbättrar upptaget av järn. C-vitamin är också bra för friska ben, bindväv och brosk.
Saponiner har antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att motverka förkylningar och influensa.
Citron innehåller även bioflavonoider- antioxidanter som skyddar kroppen mot toxiska skador.
Läs även här: Kriget kring antioxidanter och fria radikaler

Citron  har en kraftfullt antibakteriell egenskap som tar död på dåliga bakterier i kroppen och renar även blodet samt ökar kroppens förmåga att föra ut giftiga toxiner. Den renar även levern och triggar organet att producera galla samt löser upp urinsyra och driver även ut andra giftiga ämnen ur kroppen. Därför använder man sig ofta av just citron i olika detoxkurer och ett glas citronvatten dagligen är en mycket bra vana för att föra ut gifter ur kroppen.
Ett glas ljummen citronvatten på fastande mage på morgonen gör så att kroppen reagerar direkt med att rensa ut toxiner.

Citronsaft kan naturligt lindra halsbränna och underlätta uppblåst mage då den även är bra för matsmältningen då citronsaften liknar saliv och saltsyran av magsafter.

Läs också: Matfusk, Citronsyra E-330

 

 

Ha det fint!

// Mia


Laxsida med örtgremolata i ugnsfast form

Lax med örtgremolata och rostade rotfrukter

Hela påskhelgen var jag bortbjuden till släktingar på middag, så jag har inte alls behövt laga mat.
Men jag hade handlat hem mat till påsken, så i måndags manade laxsidan som jag köpt till påskafton, att bli tillagad. Den stackarn låg bortglömd inlindad i sitt papper i kylen. Det hade varit synd att behöva kasta den.
Eftersom att jag hade persilja hemma gjorde jag gremolata som jag ”kryddade” laxen med.
Gremolata är fantastiskt fräscht, nyttigt och gott som fyllning eller tillbehör till fisk, kyckling eller kött. Min dotter formligen älskar det- liksom jag.  Detta blev en vårig och lyxig middag!
Jag serverade rostade rotfrukter och grillad grön sparris till.
(Jag var så hungrig att jag glömde att fotografera. Kom på det när jag nästan ätit färdigt. Därför är rätten nästan uppäten på bilden nedan 🙂

Alla ingredienser i rätten är ekologiska förstås. 🙂

Lax och ugnsrostade rotfrukter på en tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Lax med gremolata och ugnsrostade rotfrukter
4 portioner
8 potatisar
4 morötter
800 g laxsida
1 kruka persilja
1 citron, saft av
1 citron, skal av
1 dl olivolja
3-4 msk vatten
2 vitlöksklyftor, pressade
salt och vitpeppar
chiliflakes

Gör så här:
Börja med rotfrukterna. Skala potatisen och morötterna. Skär potatisen i klyftor och morötterna i stavar. Lägg i ugnsfast och smord form. Ringla över rapsolja och blanda om ordentligt med händerna. Strö över flingsalt och sätt i mitten av ugnen i 175 grader ca 35 minuter.
Lägg laxsidan med skinnsidan nedåt i en smord ugnsfast form. Salta köttsidan av laxen. Mixa 1 dl olivolja med persiljan, citronsaft, skal och vitlök. Blanda ner vatten och smaka av med salt och vitpeppar.
Ringla lite av oljan över laxen. Spara resten av gremolatan som sås till måltiden. Strö över några nypor chiliflakes. Sätt laxen i mitten av ugnen i 175 grader ca 20 minuter eller tills laxen är genomstekt.


Krispig sallad på ett vitt fat

Jordärtskocksoppa med krispig sallad och ärthummus

En flat tallrik med en vit soppskål med soppa, sallad, fröknäcke och ärthummus

Foto: Mia Hagenmalm

I helgen har vi firat min dotters 15 års dag!

Evelyn Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Det är ju en milstolpe att fylla femton.
Helt plötsligt får man köra moppe, gå på barnförbjudna filmer och så vidare. Jag tycker dock att tiden gått så fort. Min lilla tjej har blivit så stor. Det känns inte allt för länge sedan som jag bytte blöjor på henne. 🙂

Jag gjorde en jättegod rawfood  tårta till födelsedagen.
Den uppskattades dock inte av min dotter som inte ens ville smaka, men väl av min syster som kom och åt middag med oss i lördags. Hon och jag tog faktiskt två bitar var till en kopp matcha-te efter middagen.
Men det var inte tårtan jag ville lägga upp idag. (Den får vänta till senare i veckan). Det är ju måndag och måndag ska vara vegetarisk/vegansk, så jag bjuder på vår födelsedagsmiddag i lördags. Faktiskt uppskattades den av alla, inklusive min dotter och hennes pojkvän.
Det blev en riktigt god jordärtskocksoppa med en krispig sallad, ärthummus och fröknäcke. Riktigt lyxigt och mycket nyttigt.
Jag har alltid ekologiska ingredienser.

Ha en bra dag// Mia

Recept på min soppa hittar du här:

Jordärtskock-soppa

och fröknäcke här!

En skiva fröknäcke med en kniv med aromsmör på

Foto: Mia Hagenmalm

Krispig sallad
200 g blandad sallad
100 g bladspenat
2 gulbetor
1 stor morot
1/2 dl olivolja
1 tsk citronsaft
1 tsk balsamvinäger
herbamare örtsalt
svartpeppar
pumpafrön

Gör så här:
Skölj och skär eventuellt salladen i mindre bitar. Skala gulbetor och morot. Skär betorna i tunna bitar och moroten på längden i tunna stavar. Blanda ner dressingen och låt stå kallt en halvtimme. Precis innan servering- strö över pumpafrökärnor. Servera salladen med ärthummus till soppan.

Ärthummus i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Ärthummus
500 g gröna ärtor
1 dl olivolja
2 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
herbamare örtsalt
svartpeppar

Gör så här:
Tina ärtorna snabbt i kokat vatten. Låt rinna av ordentligt. Mixa alla ingredienser till en len kräm. Smaka av med herbamare örtsalt och svartpeppar.