Riktig mat & hälsa

Funkar inte din naturliga deodorant? Detoxa armhålorna

Jag möter ofta problemet i mitt arbete att människor som vill byta ut sin deodorant mot en naturlig, ekologisk deododorant, klagar på att det inte funkar. Man luktar svett helt enkelt.
Men ge inte upp!

(Weleda har lagt ut ett tips på sin facebooksida på hur man detoxar sina armhålor gröna! :-))

Antiperspiranta deodoranter har till uppgift att skydda mot dålig lukt men ingrediensen aluminium hindrar dig även att svettas. Aluminium har förmågan att dra ihop och täppa till porerna så att svetten inte kan komma ut.
Aluminium är dessutom hälsofarligt och man har konstaterat att man får i sig 30-50 gånger mer aluminium genom deodoranter än för riskfria nivåer. Man misstänker även att aluminium kan orsaka bröstcancer och Alzheimers sjukdom.

Att svettas är naturligt och ett sätt för kroppen att göra sig av med gifter och slaggämnen i kroppen.
En vuxen person svettas normalt upp till en halv liter per dygn.
Att man luktar svett när man slutar använda en vanlig deodorant beror på att man täppt till porerna och stängt in svetten och slaggprodukter med antiperspiranta deodoranter och när de här slaggprodukterna ska ut kan det  lukta riktigt illa.

När du tvättar dig med tvål som har högt PH-värde blir dina armhålor nämligen basiska. Och i basisk miljö på huden trivs bakterier väldigt bra. Svett i sig luktar egentligen ingenting, det är när bakterierna börjar bryta ner ämnen i svetten som det stinker.
Därför ska du se till att skippa tvål med högt PH-värde som gör din hud för basisk och tvätta med en vegetabilisk olja och kanske blanda ner några droppar svamp- och bakteriedödande eterisk olja som tee trea eller myrra. Du kan också  surhetsreglera dina armhålorna med exempelvis lite äppelcidervinäger utblandat i vatten som du duttar i armhålan med en bomullstuss under perioden.
Det här måste man ge tid. Det kan ta upp till 4-5 veckor innan huden i armhålan är luktfri.
Efter detoxen kommer din naturliga och ekologiska deodorant fungera lika bra som din gamla.

Lycka till!

Mia


Spenat-och jordärtskocksoppa med smörfrästa champinjonhattar

Spenat-och jordärtskocksoppa toppad med chamoinjoner i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Soppa tycker jag är utmärkt att ta till när man inte har lust eller tid att stå vid spisen. Det är enkelt, gott! Häromdagen gjorde jag soppa på jordärtskocka och spenat.

Jordärtskockor på en blöt diskbänk

Foto: Mia Hagenmalm

Jordärtskocka har en lite säregen smak, nästan som rädisa korsat med kronärtskocka om jag får beskriva den, och kommer ursprungligen från Nordamerika där befolkningen kallade den solrot. :-) Kokt har den en söt jordaktig smak. Jordärtskocka är en slags solros faktiskt, besläktad med den vanliga solrosen och tillhör familjen korgblommiga växter.

Jordärtskockor är lite anonyma tycker jag. Den borde få mer plats på matbordet, då den är så enormt nyttig egentligen. Den är rik på fibrer och vegetabiliskt protein samt Kalium C-vitamin och K-vitamin, mineraler och innehåller ämnet inulin vilket gynnar tillväxten av bra tarmbakterier och  bra för diabetiker.
Den sägs även sänka det onda kolesterolet och har även en renande effekt på kroppen

För att balansera den naturligt söta smaken av jordärtskocka bryter jag av med några matskedar limesaft och chili, och sötar igen med lite agavesirap för att få bort den lite jordiga smaken.

Spenat-och jordärtskocksoppa med smörfrästa champinjonhattar
2 portioner
500 g ekologiska jordärtskockor
200 g färsk spenat
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade

1/2 chilifrukt, urkärnad och hackad
1 cm ingefära, skalad och skivad
Rapsolja och smör till stekning
4 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
200 g kokosmjölk
2 dl havregrädde

2 msk limesaft
1 msk agavesirap

Gör så här:
Borsta jordärtskockorna och skär i mindre bitar och lägg direkt i kallt vatten så att de inte blir missfärgade. (Skalet är lite brunt, men går att äta. Vill du, så kan du skala dem).
Fräs jordärtskockorna i smör och rapsolja tillsammans med lök, vitlök, chili och ingefära, tills löken blivit mjuk. Slå på vatten, kokosmjölk och lägg i buljongtärningar. Låt koka upp, och vrid ner värmen. Låt småkoka ca 15 minuter. När soppan nästan är klar, slå på grädden och lägg ner spenaten och koka upp igen och låt koka/sjuda ca 5 minuter till. Smaka av med citron och agavesirap samt eventuellt flingsalt. Mixa soppan slät direkt i grytan.
Fräs några små champinjonhattar i smör eller kokosolja. Toppa soppan med dem.

Ha det gott!// Mia


Vetegräs och dess nyttiga egenskaper

Grön drink i ett vinglas

Foto: Mia Hagenmalm

Jag har berättat i tidigare inlägg att jag börjat dricka vetegräs i mina gröna dagliga drinkar! Det är dels för att jag vill bli basisk i kroppen, och dels är vetegräs ett riktigt Superfood som har massor av nyttiga egenskaper som är bra för hälsan.

Netegräs i en vit burk

Foto: Mia Hagenmalm

När man är försurad i kroppen lagras syra i bindväven och i lederna och kroppen måste ta basisk bikarbonat från blodet och basisk kalk ifrån skelettet vilket orsakar urkalkning. Om man har en långvarig obalans leder det till en försurad kropp som kan orsaka sjukdomar som mag-tarmbesvär, försämrad matsmältning,  hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, gikt, gallsten, candida, benskörhet, övervikt, astma, högt blodtryck, leversjukdomar muskelstelhet, trötthet och cancer som ett exempel.

Man kan neutralisera sin sura kropp geneom att äta mer basisk föda och även hjälpa kroppen på traven med sådant som man vet är alkaliskt. 
Vetgräs är en god källa till protein och fibrer men  innehåller också basiska mineraler som kalcium och kalium. Proteiner bidrar till att bibehålla muskelmassa och normal benstomme. Kalcium och kalium är alkaliskt-basiskt och skapar en bra PH-balans i kroppen. Och på grund av att vetegräs har en  hög koncentration av klorofyll vilket hjälper till med produktionen av  fler röda blodkroppar som i sin tur ökar syreproduktionen  i kroppen. Det gör att  man blir piggare och får mer ork. Det stödjer även immunförsvaret och renar kroppen från toxiner. Därför kan det vara en ytterst bra ide att använda vetegräs när man detoxar.

Det innehåller även åtta essentionella aminosyror och selen.
Selen är en stark antioxidant som hjälper till att skydda cellerna mot oxidativ stress och fria radikaler, samt bidrar till immunsystemets normala funktioner och till normal sköldkörtelfunktion.

Jag experimenterar mig fram för att få en GOD smoothie som innehåller vetegräs. Jag blev bjuden på en smoothie med vetegräs en gång som smakade jättegott och innehöll bland annat ananas och kokosmjölk. Jag ska försöka efterlikna det receptet när jag tröttnat på denna smoothie!

Basiks smoothie med vetegräs
1 grapefrukt, saft av ( ca 1 1/2 dl )
1 banan
2 cm ingefära, skalad och i bitar
1/2 avocado
1 näve babyspenat
1 mått vetegräs

Mixa och häll upp i glas.

 


Chiagröt

Chiagröt med bär i vit djup skål

Foto: Mia Hagenmalm

Jag är så hungrig på morgonen! Och jag har verkligen snöat in på chiafrön! Jag tycker att det är supergott! Jag har gjort Malins (min bloggkollega på Bloggen Get In Shape här på Kurera) chiapudding, druckit chiafrön i både smoothie och vatten och nu när jag detoxar blev det en chiagröt till frukost häromdagen. Ja det är väl samma som chiapudding, men man kan ju kalla den gröt när den är till frukost och pudding när den är till mellis så blir det lite variation för hjärnan!? 🙂

I den här gröten använde jag mig av ”grädden” i kokosmjölken. Om man ställer kokosmjölk i kylskåp stelnar den och lite kokosvatten ligger på botten. Jag använde lite av vattnet men mest av den vita grädden.

Chiagröt 1 portion
1 dl kokosgrädde
4 msk chiafrön
1/2 tsk kanel
4 dadlar hackade
1/2- 1 dl hallon
Blanda samman kokosgrädde, chiafrön och kanel och låt stå och svälla minst tio minuter.

Toppa med daddlar och hallon!

Nu detoxar jag så jag åt endast chiagröten och ett glas grönsaksjuice. Det finns ju proteiner i chiafrön och det innehåller dessutom bra essentionella fettsyror som Omega-3. Dessutom ger chiafrön rikligt med energi.

Idag på eftermiddagen blev jag vansinnigt sötsugen och stod och dregglade över allt gott jag har i butiken. Jag löste det med en kopp yogite och en matsked kokosfett. Helt suveränt, för det tog bort suget direkt.

Ha en trevlig kväll/ Mia


Svetten rinner på detoxdag 4

Jag är nu inne på min fjärde detoxdag och svetten rinner. Bokstavligt. jag känner mig så äcklig rent ut sagt. Som om jag skulle haft magsjuka eller något och kroppen tränger ut slagg genom porerna. Jag kan inte minnas att jag mått så här dåligt någon gång förut när jag detoxat. I morse stod jag i duchen säkert i en kvart för att försöka spola av mig äckelkänslan. Till och med håret som jag tvättade i förrgår känns smutsigt och fett. Jag som annars har så torrt hår.

Igår var jag  trött och upplevde mig själv som i en glaskupa eller något. Jag var inte riktigt närvarande.  Och idag mår jag lite illa och huvudvärken är tillbaka. Undrar hur mycket gifter detoxen löser upp i kroppen när man mår så här? Men sicket gnäll det är på mig! 🙂 Men jag måste ju berätta om effekten av detoxen.

Idag tänker jag iallafall äta en soppa med  proteiner till lunch. Därför
valde jag en quinoasoppa. Quinoa innehåller bra med proteiner. Jag dricker också grönsaksjuice och sellerijuice från Biotta och grönt te för att hjälpa kroppen på traven. 

Jag lovade att lägga ut mitt recept på zucchinisoppa och chiagröt men som sagt. Igår var jag för trött, så jag tar det under dagen idag och i morgon.

 

Kuriosa: Quinoa är en ört och ett utmärkt alternativ om man vill ersätta snabba kolhydrater och är dessutom glutenfri. Quinoa innehåller en naturlig källa till kalcium och järn, är proteinrik och väldigt fettsnål. dessutom innehåller fröna kalium  som behövs för en optimal muskelfuktion och för att reglera kroppens vätskebalans. Dessutom har quinoa ett lågt GI vilket höjer blodsockret mycket långsamt och är därför bra för att minska risken för diabetes och övervikt

Naturligtvis använder jag bara ekologiska ingredienser.

Röd quinoasoppa i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Peruansk quinoasoppa
2 portioner:
0,75 dl quinoa
7 dl vatten
1/2 gul lök, skalad och i skivor
1 morot, skalad och strimlad
1/4 zucchini, skalad och strimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk  kokosfett
1/2 chilifrukt, rensad och hackad
250 g krossade tomater
1 buljongtärning
eventuellt lite örtsalt

Ev. persilja och rivet skal av citron till topping

Gör så här:
Skölj quinoan ordentligt i ljummer vatten. Koka i vatten ca 5  minuter. Häll av vattnet. Hetta upp kokosfett i en gryta och fräs morot, lök och vitlök tillsammans med chili. Häll på vatten och tomater. Låt koka upp och lägg i quinoan. Smula över buljongtärningen. Låt sjuda under lock i ca 20 minuter.

/ Mia


Stötvågsbehandling och detox dag 2

De senaste veckorna har jag haft en fruktansvärd huvudvärk som troligtvis kommer från axlarna och nacken!
I fredags fick jag en ganska hårdhänt massage just på axlar, nacke och bröstrygg och då släppte det lite.
Huvudvärken kommer krypande när jag lägger mig ner, så vissa nätter har jag vaknat och haft sån värk att jag inte vetat vart jag ska ta vägen. Och vissa mornar har jag stått och gråtit för att smärtan varit outhärdlig. Den här kraftiga huvudvärken kommer förstås av min wiplasch-skada, men vissa gånger har jag varit rädd att jag har fått hjärnblödning.
Så idag berättade jag om smärtan för min sjukgymnast och hon ville då testa stötvågsbehandling på mina axlar.  Stötvågsbehandling är som det låter, en behandling med stötar. Det gjorde lite sköntont och behandlingen varade ca 5 minuter axel. Jag hoppas att det hjälper. Jag funderar också på att börja med yoga. En liten lugnare medicinsk yoga så jag får mjuka upp min stela kropp. Är lika vig som ett kassaskåp känner jag.

Detoxen går jättebra. Igår drack jag bara grönsaksjuice till lunch och mellis, men blev så energilös att jag lagade till en linssoppa till middag. Att fasta är nog inte min grej. Huvudvärken som jag har för att jag uteslutit koffein har avtagit. Jag tror att det beror på guldmjölken som jag berättade om igår. Jag har redan druckit tre koppar av den i dag. Den är verkligen supergod. Som att dricka en kanelbulle. Kryddig smak!

Vatten, stenar, strandvägen Nynäshamn

Foto: Mia Hagenmalm

I morse gjorde jag en jättegod chiagröt och till lunch idag blev det en zucchinisoppa. Och så dricker jag massor av vatten. Chiafrön ger verkligen energi, och det behöver jag för att fungera. Lägger upp recept på både soppa och gröt i morgon. Nu ska jag bara njuta av den härliga vårsolen en stund. Ja jag har tillbringat en stund vid havet idag! Igen!. Det var otroligt vackert och havet låg alldeles spegelblankt.Och solen värmer skönt! Det är ju vår faktiskt! Underbart! Snart bär det av mot Rönninge för sång!

Ha en fin kväll och eftermiddag! / Mia


Detoxar första dagen med Malin i bloggen Get In Shape

Som alltid den första dagen när jag ska detoxa har jag huvudvärk. Jag har redan på morgonen druckit nästan en liter vatten, men huvudvärken kvarstår. Fick ju inte mitt kaffe i morse, för det hade jag bytt ut mot ett ayuvediskt detox-te. Det trots att jag trappade ner till endast morgonkaffet förra veckan. Men så  hade jag heldagsrep med kören igår, och där drack jag två små muggar kaffe. Efter det var jag bjuden på ett födelsedagskalas och då blev det både kaffe och en pytteliten bit tårta. Jag kunde ha avstått, men det kändes inte som om det var läge för det.

Psylliumfrön utrört i vatten i glas

Foto: Mia Hagenmalm

Detoxpulver från Alpha plus utrört i vatten i ett glas

Foto: Mia Hagenmalm

Har även avnjutit mitt detoxpulver utrört med vatten, och psylliumfrön även det utrört i vatten. Det kommer jag att hålla på med i tio dagar.  Till frukost blev det en mättande smoorhie idag, och nu till lunch tänker jag faktiskt bara dricka grönsaksjuice. Om det funkar och jag inte blir allt för hungrig, tänker jag ta en fastedag idag. Bara dricka juice och te. Jag har aldrig fastat förut, så jag vet inte hur jag kommer att reagera eller om jag blir vrålhungrig och grinig. För grinig blir jag när jag inte fått mitt morgonkaffe iallafall. Men det beror nog på huvudvärken plus att jag inte är riktigt här idag. Tänk vad beroende man är av koffein ändå. Men jag kanske kör en linssoppa framåt middag ändå. Nej nu ska vi inte vara griniga utan förväntansfulla! Jag drack denna smoothie till frukost och den var väldigt mättande och god!

Lingon och hallonsmoothie i glas toppad med kokos och mandel

Foto: Mia Hagenmalm

Smoothie med bär och kokosmjölk
2 dl kokosmjölk (eller 1 dl kokosmjölk och 1 dl mandelmjölk)
1/2 dl lingon
1 dl hallon
1 msk jordnötssmör
1 msk Super booster från Superfruit( ger lite extra energi)
1 msk kokosfett med smak                                        Mixa till en smoothie. Toppa gärna med kokosflingor och mandel


Jag har bestämt mig….

 Ska du hänga på Malin, bloggerska på kurera.se nu när hon kör igång en detoxutmaning på måndag?

Jag har iallafall ställt in mig mentalt och bestämt att jag ska hänga på, och även vilken detox jag börjar med på måndag. Detoxpaket från Alpha plus! Paketet innehåller dels psylliumfröskal och  Mighty Detox för tarmen och en burk effektiv reningsdryck baserad på en unik blandning livsmedel och ämnen som stödjer kroppens avgiftning.
Bland annat rödbetor vilket är en av mina favoriter, ingår i balndningen.

Detoxpaket från Alpha Plus

Foto: Mia Hagenmalm

Rödbetor innehåller en unik blandning av näringsämnen och fytokemikalier inklusive kalcium, vitamin C, magnesium, fosfor och mangan. Rödbetor ökar cellernas syreupptag och lindrar störningar i blod, lever och immunförsvar.

Kolin: Kolin bidrar till att bibehålla en normal leverfunktion, normal hormoncysterinomsättning samt till normal fettomsättning.

Clorella som är en avgiftande och näringsrik sötvattensalg. Algen består av 60% protein inklusive alla 8 essentionella aminosyror. Dessutom finns vitaminer och mineraler i lättupptaglig form inklusive betakaroten, vitamin B12 och järn.

Pectasol är en klinisk testad och patenterad Pectasol är en klinisk testad och patenterad citruspektin med mindre molekylenhet som utvinns ur skalen och pulpan hos citrusfrukter. Den används bland annat för att eliminera toxiska metaller och radioaktiva isotoper.

Det här pulvret ska man blanda ut i vätska och dricka ca 2 gånger per dag. Sen ska man naturligtvis dricka massor av vatten under dagen så att man sköljer ut alla gifter när man löser upp alla slaggprodukter i kroppen… Spännande!

 

 


Trappar ner…

Kaffe! Mitt älskade kaffe! Jag är verkligen en riktig kaffekärring!

Jag dricker mitt kaffe med lite mjölk! Och ekologiskt förstås!
Kaffe som är oekologiskt är jättegiftigt. På kaffeplantagen andvänds ett av världens giftigaste bekämpningsmedel. Det skadar/dödar både djur, natur och människor. Bekämpningsmedlet är sedan länge förbjudet i både Sverige och i EU. Men som sagt inte i andra länder, och att importera giftet i föda är tydligen okej. Så därför väljer jag självklart att dricka mitt kaffe eko.

Men nu ska det bli detox med Malin, min bloggkollega i bloggen ”Get in shape” här på kurera.se som nästa vecka ska  köra en detoxutmaning. Och!  Ska jag rena kroppen i några veckor måste jag ju avstå kaffet. För mig är det faktiskt den svåraste biten i en detox! För det första brukar jag vara enormt kaffesugen de första dagarna och  att avstå det brukar resultera i huvudvärk 1-2 dagar. Men sen är det över! Jag har laddat upp med flera goda teer istället och försöker minska kaffeintaget till färre koppar per dag redan nu. Yogite är supergott, så jag fuskar och tjuvstartar med att dricka Yogi- detoxte vid eftermiddagsfikat. Pau` d arco rensar ut svamp som candida och eventuella(Hemska tanke) parasiter! Smakar kanske inte så gott men är däremot välgörande.

Te på bord och te i kopp

Foto: Mia Hagenmalm

Iallafall är jag i valet och kvalet om vilken detoxkur jag ska välja denna gång. Jag brukar köra Methodrain Detox, men det skulle vara spännande med en annan för att bryta ett gammalt invant mönster! 🙂 Så jag väljer mellan Holistics detox

Holistic produkter

Foto: Mia Hagenmalm

och Aplha plus;s detoxpaket. Svår fråga, men innan måndag har jag bestämt mig.

Detoxpaket från Alpha Plus

Foto: Mia Hagenmalm

 Ha det fint! // Mia


Zucchinibiffar med dill-tsatsiki och detox

Foto: M. Hagenmalm

I går var det första dagen på en ny månad och första dagen på
en ny vecka. Jag brukar detoxa- rena kroppen från gifter, ett snällare alternativ till fasta, minst en gång i kvartalet annars.
Men nu har det gått ett halv år sen sist, så igår fick jag för mig
att  börja en kur och ska hålla på i 20 dagar. Jag kör Methodraine Detox för jag upplever att den funkar bra på mig. Första dagarna får jag lite huvudvärk, men det är för att jag glömmer att dricka ordentligt. Man spär ut ca 12ml koncentrat av detoxen i 1-1 1/2l vatten. Men sen gäller det att dricka minst en liter vatten till på det. Och så ska man reducera intaget av koffein, det svåraste av allt för en kaffekärring som mig. Samma gäller såklart socker alkohol osv. Eller: Ät nyttigare, helt enkelt!

Foto: Mia Hagenmalm

Efter förra veckans förkylning har jag inhandlat diverse kosttillskott också, för att hålla mig frisk i höst och vinter. Så nu blir det zink, C-vitamin, D-vitamin och Probi Frisk, som innehåller bra lactobakterier och som har en dokumenterad effekt på immunförsvaret. Ger Probi Frisk till dottern också. Det går så mycket olika virus i skolan, och jag tycker att hon håller sig friskare när hon äter den. Ett tips är att ta 2 msk kokosfett varje morgon för att hålla virus borta. Omega-3 äter vi året runt förstås.
I dag till lunch åt jag resterna av gårdagens  middag. Zucchinibiffar med dill-tsatsiki! Supergott, även om dottern inte gillade det lika mycket som jag. De smakade nästan ännu bättre i dag tyckte jag.

Zucchinibiffar med dill-tsatsiki

1 stor zucchini ca 300 g
20 oliver
1 liten gul lök
ca 50 g haluomiost
1 msk fiberhusk
1 ägg
rapsolja och smör till stekning
Havssalt och svartpeppar

Gör så här:
Riv zucchinin grovt och pressa eller krama ur vätskan.
Blanda alla ingredienser i en skål och salta och peppra efter behag. Forma till biffar och stek på medelsvag värme ca 6 minuter/sida.

Dill-Tsatsiki:
1/2 urkärnad och riven gurka
1 pressad vitlöksklyfta
2 1/2 dl turkisk Yoghurt
2 msk hackad dill
1/2 msk vitvinsvinäger
havssalt och svartpeppar.

Gör så här:
Pressa ur vätskan ur gurkan och blanda samman alla ingredienser och
smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra 1 timme i kylen.