Riktig mat & hälsa
Ett glas med smoothie

Energirik nyttig smoothie med kokosvatten och maca

Lördagmorgon och jag är ledig!
Hur skönt är det inte att kunna sitta och njuta en god frukost utan att tänka på att man ska iväg till jobbet?! Nu ska jag ändå åka och göra några ärenden idag, men det gör jag när jag vill! Det är det som är skillnaden på att vara ledig eller inte ledig. 🙂

Till frukost i dag gjorde jag en energirik smoothie. Som bas använde jag kokosvatten. Kokosvatten kan med fördel användas som en vätskeåterställare vid träning eller varma dagar. Dessutom innehåller kokosvatten mindre socker än energidrycker. Kokosvatten är en nyttig och naturlig dryck och man framställer den från gröna kokosnötter. Den är rik på elektrolyter vilket är mineraler såsom natrium och klorid. Dessa mineraler arbetar utanför kroppens celler. Det finns också elektrolyter  i kokosvatten som arbetar inuti kroppens celler som kalium, magnesium, fosfat och sulfat. Kokosvattnets höga innehåll av kalium kan ha en förebyggande effekt på njursten.

Fler hälsofördelar med kokosvatten är att den hjälper till att reducera högt blodtryck i och med att kokosvatten innehåller en så varierad nivå av elektrolyter.

Kroppen använder sig av elektrolyter för att transportera vatten mellan cellerna och påverkar cellerna på ett mycket positivt sätt.

Jag hade även i en matsked maca-pulver i smoothien.
Macaroten har traditionellt använts mot trötthet, näringsbrist och vid hormonella och stressrelaterade problem. Maca innehåller dessutom flera av de essentionella aminosyrorna och är en bra källa till vitamin C, och B-1, -2, B-3 och B-6 men även kalcium, järn och fosfor.

Smoothie med kokosvatten och maca
1 stort glas eller 2 små
2 dl kokosvatten
1 dl lingon
1 dl blåbär
1 grabbnäve babyspenat
1 tsk chiafrön
1 tsk kokosolja
1 msk maca

Bär till topping

Mixa alltsammans till en smoothie. Toppa med bär!

 


Basisk föda och örter för njurar och urinblåsa

Förra veckan bloggade jag om rödbetor och dess bra egenskaper bland annat är rödbetor leverrenande.
Minst lika viktigt som att rena levern är det att upprätthålla en god hälsa i våra njurar och urinblåsa. Urinblåsa och njurar utgör en del av det lymfatiska systemet som tillsammans med  levern eliminerar gifter i kroppen och slaggprodukter i våra celler.
Därför vill jag påpeka att det ALLTID är bra för hälsan att ALLTID äta grönsaker och frukt varje dag! Och helst ekologiska som är fria från bekämpningsmedel och gifter.

Inte bara gifter i maten som ifrån exempelvis bekämpningsmedel eller miljögifter kan invadera våra celler och blodomlopp!
Även stress och ångest höjer nivån av skadliga ämnen som kortisol i kroppen. Kortisol är nyttigt vid akut stress men  livsfarligt på lång sikt och kan orsaka att immunsystemet blir sämre och sjukdomsrisken ökar.

Man ska alltid försöka skydda både kroppen och urinblåsan mot infektioner och se till att ha en bra PH-balans.
Vanliga problem med urinblåsan är infektioner, inkontinens, det vill säga att urinblåsan läcker-man kissar på sig och svårigheter att tömma urinblåsan helt eller har en överaktiv blåsa. Det är därför viktigt att kontakta läkare  vid indikationer på urinvägsinfektion.

Här kommer mitt favoritämne, kosten in för det kan faktiskt bero på en dålig kost om man har besvär med urinblåsa och njurar.
Socker, koffein, salt och högt proteinintag och fel fett samt alkohol påverkar negativt eftersom att njurarna måste arbeta dubbelt så hårt med dessa ämnen. Dessutom är dessa ämnen försurande för kroppen.

Istället ska du äta grönsaker som är bra för syra/basbalansen i kroppen.
Helst ska de vara råa då tillagade grönsaker tappar sina enzymer som faktiskt är livsviktiga för reningsprocessen i kroppen.  Probiotikabakterier verkar också bra för att upprätthålla en bra balans i urinvägar och blåsa.
Nässlor, maskros och persilja renar och eliminerar urinsyran.

Min väninna lärde mig ett bra gammalt knep som hon fått av sin mormor, när jag för några år sedan drabbats av återkommande urinvägsinfektioner. Jag lovar att det hjälper.

Avkok på persilja
2 liter vatten
1 kruka persilja
koka i ca 10 minuter. Låt persiljevattnet svalna och sila av. Förvara i kylskåp. Drick av vattnet i minst fem dagar.

Sparris är vätskedrivande, stimulerande och eliminerar gifter.
Spenat och selleri är faktiskt också avgiftande och rengör våra njurar.
Rödbetor har fantastisk lever- och njurrenande egenskaper liksom vita bönor. Morötter-morotsjuice underlättar njurarnas funktion och är blodrenande.
Druvor eliminerar urinsyran och främjar hjärtat samt är en källa till bra mineraler.

Antioxidanterna i blåbärsjuice förebygger infektioner och skyddar urinvägarna från bakterier att få fäste i slemhinnorna.

Tranbärsjuice är superbra mot urinvägsinfektioner då den innehåller en hög halt av tanniner som hindrar bakterier att få fäste på slemhinnan.

Färska lingon i en djup skål

Foto: Mia Hagenmalm

Lingondricka, helst Biotta verkar ännu bättre än tranbär.
Biottas lingondricka har en mycket hög koncentration av lingon.
Lingon har en mycket högre halt av tanniner-garvämnen än vad det närbesläktade tranbären har. Tanniner förlamar helt enkelt bakteriernas tentaklar och hindrar dem att få fäste i slemhinnornma. Lingon har även en inflammationshämmande. effekt på urinvägarnas slemhinnor. Vid akuta besvär dricker man tre deciliter lingondricka/dag och för att förebygga urinvägsinfektion dricker man 1 deciliter innan sänggående varje kväll. Lingon stärker även urinblåsans väggar och förebygger inkontinens.

// Mia

 


Uppiggande rödbetssmoothie med lakrits och chia

Rödbetssmoothie i ett glas stående på en amerikakista

Foto: Mia Hagenmalm

Efter två sena kvällar då jag inte kommit i säng före kl tolv på natten, var jag otroligt trött i morse när klockan ringde.
Men två gånger promenad med hunden och en energirik och uppiggande rödbetssmoothie innan det var dax att gå iväg till jobbet, gav iallafall bra med energi för förmiddagen. Och jag lyckades tima så att jag vovven och jag inte kom mitt i de andra hundägarnas promenader, så det blev att gå i rask takt vilket fyllde kroppen med energi och syre!
Annars brukar min hund lägga sig platt på marken och vägra gå när andra hundar finns i närheten. Det är jobbigt när man har bråttom eller bara vill komma vidare på promenaden. När jag sen åkte till jobbet kom det fem hundar med ägare på rad! Sicken tur att vi klarat av vår, annars hade min hund (och jag) haft det jobbigt! För hur som helst var jag lite seg mellan promenaderna så jag fick stressa till jobbet. I bilen på väg till jobbet fick jag även ligga bakom en farbror som på cykel vinglade över vägen i halkan. Det är då, när man är stressad, de där orden hoppar ur munnen som ingen annan ska höra!

Att rödbetor är bra för hjärta och kärl, samt ger ökad energi är nu allmänt känt!
Jag tar en hutt rödbetsjuice på en deciliter varje morgon för det känns verkligen att det gör nytta! Nu ville jag dock ha den i min morgonsmoothie. Fänkål är jättebra för matsmältningen, liksom lakritsrot som ingår i denna nyttiga och goda smoothie!

 Rödbetssmoothie med lakrits
2 glas

1 dl rödbetsjuice, Biottas
2 dl kallt lakritsrotte
1 blad fänkål i små bitar
1/2 avocado
1 liten banan
1 msk chiafrön
några valnötter

Gör så här:
Mixa avocado, banan och fänkål med rödbetsjuice och lakritste.
Toppa med chia och valnötter! Njut!

 


Chai Cinnamon Spice milk

I förrgår och igår plockade jag ner julen!  Ner i lådor åkte alla tomtar och annat, som sen ska ner i källaren.
Det känns så skönt! Och jag fick en sådan lust att gå och köpa en bukett tulpaner att ställa på köksbordet! Nu börjar väntan på våren. Det känns som att man tar ett kliv över till den ljusare sidan efter nyår! Som att öppna en ny dörr! Nu blir det bara bättre, ialla fall för mig som älskar våren och sommaren.

Varm temjölk i en glaskopp

Foto: Mia Hagenmalm

Ibland när jag fyllt dagens kvot med kaffe- jag har kommit ner till två koppar om dagen- kan jag tycka att det är gott med ett te! Oftast dricker jag Chai-te, inte svart! 
Yogi tea är en favorit! I serien finns ju massor av fina smaker. Nu så här i januari har jag kvar av mitt ”julte”- Classic Chai! Ibland dricker jag det som ett vanligt te, men jag tycker om att variera, och jag tycker nästan att detta te är godare i mjölk.

Bara värm upp till kokpunkten den mjölk du föredrar, jag hade cashewmjölk. Lägg i en tepåse och låt  stå och dra i mjölken ca 5 minuter.
Vill du ha ännu mer smak, pudra över pepparkakskrydda! Yammi!

// Mia

 


Saffranssmoothie med mango och manukahonung

Saffranssmoothie i vinglas toppade med hallon och myntablad

Foto: Mia Hagenmalm

I min familj har nästan alla varit sjuka utom jag själv, peppar, peppar, ta i trä!
Min dotter som bor hemma har hela förra veckan legat med feber, ont i halsen och hosta.

Ett av mina barnbarn hamnade på sjukhus då min ena dotters familj insjuknat i denna förkylning.
Den lilla bebeisen- 6 månander, hade fått RS-virus och fick svårt att andas. Hon behövde hjälp med syrgas. När jag var och hälsade på, på sjukhuset blev jag mycket orolig. Dels var min dotter väldigt sjuk med hög feber, och hon var själv utom sig av oro.Det är då man som mamma måste vara stark och bara finnas där med tröstande ord, även om man själv känner stor oro och har svårt att hålla tillbaka tårarna. Jag fick gråta i bilen hem.
 Den lilla flickan hade slangar överallt och var knappt vid medvetande. Hon andades stötvist och fick sondmatas genom en slang från näsan ner i magen för att hon pågrund av allt slem i luftvägarna inte orkade andas själv. Man mätte också koldioxiden i blodet, och mitt lilla barnbarn hade ett alldeles för högt värde.
Men nu är den lilla flickan hemma igen och mår bra! Jag är så tacksam över det!

Just nu känner jag att det kliar lite i halsen, så i morse boostade jag med en vitaminrik smoothie med saffran, manukahonung och triphala.

Saffran är ju en väldigt nyttig krydda på många vis.
Nu i mörkret blir många människor trötta och nedstämda. Saffran höjer serotoninnivån i hjärnan, men innehåller faktiskt också ett ämne; crocin, vilket är en naturlig kemiskt ämne som kan skydda hjärnceller från att förlora sin viktiga isolering, och nu har nya forskningsteam kommit på att eftersom att MS kännetecknas av inflammerade hjärnceller som har förlorat sin viktiga isolering som i slutändan leder till neurodegination, har man nu stort hopp om att denna forskning ska leda till läkemedel för behandling av neurodeniska sjukdomar som MS, ALS, Parkinsons och Huntingtons sjukdom. Saffran sägs också skydda mot cancer.
Men är man gravid ska man faktiskt vara försiktig med saffran, då en större konsumtion kan orsaka missfall. Man har tidigare använt saffran för att framkalla en abort, då kryddan påverkar muskeln i livmodershalsen.

Manukahonung äter jag en tesked av varje dag.
Manukahonung som kommer från Nya Zeeland,  är bra för immunförsvaret, för förkylningssymtom då den  genom forkning har påvisat vara starkare än antibiotika. Manukahonung innehåller starka antioxidanter och antibakteriella egenskaper. Man kan även med gott resultat, behandla utvärtes på exempelvis hudåkommor, till exempel acne. Det är också väldigt bra för mage och tarm.

Triphalapulver är ett högt skattat pulver av människor i Indien. Pulvret består av tre frukter: Ami Amataki som är en krusbärsliknande frukt och i Indien är frukten helig.
Bibhitaki och Haritaki är de övriga två frukterna i pulvret. Tillsammans fungrerar de synergistiskt där var och en av dem bidrar med  sina unika egenskaper och är sprängdfyllda med vitaminer, mineraler och fytoonäringsämnen.

Saffranssmoothie med mango och manukahonung
2 glas
1 stor banan, ekologisk
1  mango, eko
1 apelsin, eko
1 paket saffran, 0,5g
1 tsk gurkmeja
1 msk triphalapulver, eko
1 msk manukahonung
1 tsk gurkmeja
1 msk kokosolja
3-4 dl mandelmjölk

Gör så här:
Mixa alla ingredienser utom mandelmjölk. Fyll på med så mycket mandelmjölk som du vill ha din konsistens på smoothien. Toppa gärna med bär som hallon och en liten kvist mynta.

Gör en bra dag! // Mia


Mango och vetegrässmoothie

Vetegrässmoothie toppad med blåbär, hallon och kokosflingor i ett glas på en vit-röd-randig duk

Foto: Mia Hagenmalm

Varje morgon försöker jag på något sätt att få i mig vetegräs.
Men att bara blanda ut pulvret med juice ger mig kvälningar. Det är inte gott, sen får andra säga vad de vill. Det smakar verkligen gräs. Men det är basiskt och så nyttigt för kroppen.
Att gömma smaken kan vara svårt, men i morse fick jag till en riktig goding  där vetegrässmaken inte gick igenom. Jag hade även i avocado vilket ger bra fettsyror, och ingefära som är bra för matsmältningen och stela leder! Värt att testa!

Läs här/ om varför vetegräs är så nyttigt för din kropp!

Mangosmoothie med vetegräs
2 dl apelsin, färskpressad saft av
3 cm riven ingefära
1 avocado
1 banan
1 1/2 dl mango
1 msk vetegräs

hallon, blåbär och kokos till topping

Gör så här:
Kör i mixer, häll upp i glas oppa med blåbär, hallon och kokosflingor!
                                        NJUT!!!


Vetegräs och dess nyttiga egenskaper

Grön drink i ett vinglas

Foto: Mia Hagenmalm

Jag har berättat i tidigare inlägg att jag börjat dricka vetegräs i mina gröna dagliga drinkar! Det är dels för att jag vill bli basisk i kroppen, och dels är vetegräs ett riktigt Superfood som har massor av nyttiga egenskaper som är bra för hälsan.

Netegräs i en vit burk

Foto: Mia Hagenmalm

När man är försurad i kroppen lagras syra i bindväven och i lederna och kroppen måste ta basisk bikarbonat från blodet och basisk kalk ifrån skelettet vilket orsakar urkalkning. Om man har en långvarig obalans leder det till en försurad kropp som kan orsaka sjukdomar som mag-tarmbesvär, försämrad matsmältning,  hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, gikt, gallsten, candida, benskörhet, övervikt, astma, högt blodtryck, leversjukdomar muskelstelhet, trötthet och cancer som ett exempel.

Man kan neutralisera sin sura kropp geneom att äta mer basisk föda och även hjälpa kroppen på traven med sådant som man vet är alkaliskt. 
Vetgräs är en god källa till protein och fibrer men  innehåller också basiska mineraler som kalcium och kalium. Proteiner bidrar till att bibehålla muskelmassa och normal benstomme. Kalcium och kalium är alkaliskt-basiskt och skapar en bra PH-balans i kroppen. Och på grund av att vetegräs har en  hög koncentration av klorofyll vilket hjälper till med produktionen av  fler röda blodkroppar som i sin tur ökar syreproduktionen  i kroppen. Det gör att  man blir piggare och får mer ork. Det stödjer även immunförsvaret och renar kroppen från toxiner. Därför kan det vara en ytterst bra ide att använda vetegräs när man detoxar.

Det innehåller även åtta essentionella aminosyror och selen.
Selen är en stark antioxidant som hjälper till att skydda cellerna mot oxidativ stress och fria radikaler, samt bidrar till immunsystemets normala funktioner och till normal sköldkörtelfunktion.

Jag experimenterar mig fram för att få en GOD smoothie som innehåller vetegräs. Jag blev bjuden på en smoothie med vetegräs en gång som smakade jättegott och innehöll bland annat ananas och kokosmjölk. Jag ska försöka efterlikna det receptet när jag tröttnat på denna smoothie!

Basiks smoothie med vetegräs
1 grapefrukt, saft av ( ca 1 1/2 dl )
1 banan
2 cm ingefära, skalad och i bitar
1/2 avocado
1 näve babyspenat
1 mått vetegräs

Mixa och häll upp i glas.

 


Jag är SUR! Dax att äta mer basisk föda och införa mer rawfood!

Kiwismoothie i ett glas

Foto: Mia Hagenmalm

 

Jag börjar alltid dagen med en näringsrik smoothie, och det brukar i vanliga fall bli på vad jag har hemma i grönsak- och fruktväg och- eller väldigt mycket efter vad jag är i behov av att tillsätta i min kost för att må bra. Att blanda både grönsaker och frukt i en smoothie ger en härlig näringstät sallad, men i flytande form, som man även kan spetsa med exempelvis bittra örter för magen, som maskros eller koriander.
Har man ledbesvär kan man tillsätta strandnypon eller fettsyror i form av Omega-3 eller linfröolja. Vill man ha ytterligare energi finns det ju alla möjliga frukter och örter i pulverform att köpa som Macapulver eller Energibooster, eller renande pulver med alger.
Man vet dessutom vad smoothien  innehåller när man gör själv. Inga E-ämnen, smaktillsatser eller konserveringsmedel.

Just nu är MITT behov att bli mer basisk i kroppen! Jag är sur!  

Och det beror med all säkerhet på att jag har haft/har väldigt ont i ryggen, vilket påverkar syra/basbalansen negativt. Man blir mer sur i kroppen av stress.   Men jag harockså fuskat lite under semestern, dock inte  Varje dag, men det har hänt ändå att  jag ätit mer syrebildande mat exempelvis  på restaurang och jag har även fuskat och någon enstaka gång ätit livsmedel som jag vet innehåller gömt socker.! Det tål inte min mage.   Jag har en krånglande mage som efter många undersökningar och prover visade sig vara IBS. Jag märkte själv att när jag tog bort socker, laktos och gluten ur min kost, blev min mage mycket bättre. Eller! Hela JAG mår mycket bättre utan! När min mage inte funkar, det vill säga att min magsmältning inte fungerar optimalt, är det svårt att bibehålla en bra PH-balans i kroppen . Och jag känner direkt att jag börjar bli sur. Jag får ont i lederna, beläggning på tungan, känning av astma, benkramper och huvudvärk. Detta igenkännande av symtom av att vara sur i kroppen, som jag faktiskt har fått bort genom att äta mer basisk föda i vardagen samt utesluta socker, gluten och laktos, visade sig också stämma när jag testade PH-värdet med  PH-stickor.

Läs mer om syra/basbalansen här:http://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2012/10/10/underbara-mandel-och-varfor-jag-tjatar-om-bas-och-syrabildande-foda/

Därför kommer jag att under en tid verkligen jobba på att bli mer basisk igen genom att äta mer och  mycket basisk föda, raw food samt  vegetarisk, dricka gröna drinkar i form av groddar, vetegräs, alger och äta mer mjölksyrade grönsaker.

Jag kommer att framledes införa en eller några dagar i veckan  med endast raw food. (Jag hoppas att jag inte lovar mig själv för mycket nu!) 🙂
När man äter mycket lagad mat som jag gjort i sommar, måste bukspottkörteln producera enzymer för att spjälka maten man äter, eftersom att lagad mat inte innehåller några aktiva enzymer. Det innebär att man kan få en förstorad bukspottkörtel av allt för mycket intag av lagad mat då enzymerna i maten inaktiveras vid en upphettning på över 42 grader. I råkost finns alla enzymerna kvar.

Min smoothie i morse innehöll kiwi som är full av C-vitamin och galiamelon men basen var  spenat och gurka som ju  är Basiskt. Gurka är även urindrivande och driver ut slaggprodukter.Spenat är faktiskt en riktig näringsbomb. Om du äter ca 50g babyspenat får du i dig flera dagars behov av K-vitamin och upp till 50 procent av rekomenderat intag av C-vitamin, A-vitamin, B-6, folat, kalcium, och magnesium.

Smoothie med kiwi och gurka:
2 glas:
2 kiwifrukter, eko
1/2 galiamelon, eko
1/2 gurka, eko
1 näve babyspenat, eko

Mixa och häll upp i glas.


Bara vanligt vatten för blodsockerbalansen!

I dag på dag 3 i sockerutmaningen på Kurera facebook har jag  tipsat deltagarna  att man ska dricka vatten för att få en bra balans på blodsockret. Och det är jätte bra att ta ett glas vatten, gärna med en citronskiva eller gurkskivor om man känner att sötsuget är på väg. Ett glas vatten till maten ger alltså bättre blodsocker.

Vatten som rinner ner i ett vattenglas

Foto: Mia Hagenmalm

Detsamma gäller maten vi äter. Ju högre vattenhalt i de livsmedel vi äter, desto mindre påverkar det blodsockret.

Men vatten är också bra för din hormonbalans. När man inte dricker tillräckliga mängder vatten, bildar kroppen vasopressin, vilket är ett hormon som koncentrerar urinen i dina njurar för att på så sätt spara vätska. Det är inte bra, för vasopressinet drar även samman dina blodkärl, och det resulterar i ett högre blodtryck. Lagom mängd är ca 1,5 liter per dag!

Så spä på med vatten! Livets dryck!

 

 


Svetten rinner på detoxdag 4

Jag är nu inne på min fjärde detoxdag och svetten rinner. Bokstavligt. jag känner mig så äcklig rent ut sagt. Som om jag skulle haft magsjuka eller något och kroppen tränger ut slagg genom porerna. Jag kan inte minnas att jag mått så här dåligt någon gång förut när jag detoxat. I morse stod jag i duchen säkert i en kvart för att försöka spola av mig äckelkänslan. Till och med håret som jag tvättade i förrgår känns smutsigt och fett. Jag som annars har så torrt hår.

Igår var jag  trött och upplevde mig själv som i en glaskupa eller något. Jag var inte riktigt närvarande.  Och idag mår jag lite illa och huvudvärken är tillbaka. Undrar hur mycket gifter detoxen löser upp i kroppen när man mår så här? Men sicket gnäll det är på mig! 🙂 Men jag måste ju berätta om effekten av detoxen.

Idag tänker jag iallafall äta en soppa med  proteiner till lunch. Därför
valde jag en quinoasoppa. Quinoa innehåller bra med proteiner. Jag dricker också grönsaksjuice och sellerijuice från Biotta och grönt te för att hjälpa kroppen på traven. 

Jag lovade att lägga ut mitt recept på zucchinisoppa och chiagröt men som sagt. Igår var jag för trött, så jag tar det under dagen idag och i morgon.

 

Kuriosa: Quinoa är en ört och ett utmärkt alternativ om man vill ersätta snabba kolhydrater och är dessutom glutenfri. Quinoa innehåller en naturlig källa till kalcium och järn, är proteinrik och väldigt fettsnål. dessutom innehåller fröna kalium  som behövs för en optimal muskelfuktion och för att reglera kroppens vätskebalans. Dessutom har quinoa ett lågt GI vilket höjer blodsockret mycket långsamt och är därför bra för att minska risken för diabetes och övervikt

Naturligtvis använder jag bara ekologiska ingredienser.

Röd quinoasoppa i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Peruansk quinoasoppa
2 portioner:
0,75 dl quinoa
7 dl vatten
1/2 gul lök, skalad och i skivor
1 morot, skalad och strimlad
1/4 zucchini, skalad och strimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk  kokosfett
1/2 chilifrukt, rensad och hackad
250 g krossade tomater
1 buljongtärning
eventuellt lite örtsalt

Ev. persilja och rivet skal av citron till topping

Gör så här:
Skölj quinoan ordentligt i ljummer vatten. Koka i vatten ca 5  minuter. Häll av vattnet. Hetta upp kokosfett i en gryta och fräs morot, lök och vitlök tillsammans med chili. Häll på vatten och tomater. Låt koka upp och lägg i quinoan. Smula över buljongtärningen. Låt sjuda under lock i ca 20 minuter.

/ Mia