Riktig mat & hälsa
Gröna raggmunkar med lingon och ruccola, rivna morötter och lingon i en glasburk på ett vitt fat

Glutenfria gröna raggmunkar med lingon

Jag kan ibland längta efter vanlig husmanskost eftersom att jag är uppvuxen på det.
De senaste 10-15 åren har jag lagt om till betydligt nyttigare kost eftersom att jag mår så bra av att äta nyttigt och dessutom numera vet att kosten spelar roll för hur man mår och för vilka sjukdomar ”skitmat” kan orsaka i kroppen.
Häromdagen blev jag galet sugen på raggmunk och testade att göra den glutenfri. Dessutom experimenterade jag lite och testade att blanda ner ruccola i hälften av smeten vilket förhöjde smaken och gav pannkakorna lite extra sting!
Det blev en supergod måltid.

Glutenfria raggmunkar med lingon
1,5 dl bovetemjöl
1 tsk havssalt
4 dl mjölk- jag använder havremjölk
2 ägg
ca 700 g potatis, riven
2 nävar ruccolasallad, kan uteslutas
kokosolja eller smör att steka i

Lingonröra
1,5 dl lingon
0,5 tsk citronsaft
1-2 msk kokossocker

Gör så här:
Börja med att blanda de tinade eller färska lingonen med kokossocker och låt stå att dra.

Vispa upp äggen i en bunke. Blanda ner salt och bovetemjöl och vispa ner mjölken tills du har en slät smet. Låt svälla minst en timme.
Skala och riv potatisen. Lägg rivet i en sil och pressa ur vätska.
Blanda ner ruccolasallad i smeten och mixa den smått. Lägg sedan ner potatisrivet i smeten. Klicka ut smeten i en stekpanna med kokosolja och platta till den. Stek gyllenbruna på båda sidor som pannkakor eller plättar.

Servera med lingonröra och rårivna morötter.

 


Mjölksyrad chili i glasburk

Mjölksyrad hel chili

Jag tycker att det är väldigt roligt och tillfredsställande att lägga in grönsaker, sylta, safta, laga mat och baka.
När jag var yngre var jag nog ännu mer en ”bullmamma” som gjorde långkok, äppelmos, la gula ärter i blöt över natten till torsdagens ärtsoppa och bakade bullar en gång i veckan. Den här passionen för matlagning och att den ska lagas ifrån grunden sitter djupt rotad,
men nu för tiden tänker jag dock mer på att maten ska vara nyttig, glutenfri och utan socker. Dessutom är det skoj att jag idag är mer medveten om vad som är nyttigt och som jag kan tillsätta i maten som örter och kryddor för att de ska verka hälsosamt för kroppen.
Och jag älskar att experimentera med smaker och kombinationer.

I somras köpte jag en underbar, härlig planta med chili. Förra veckan var det dags att skörda frukterna och det bästa enligt mig är att lägga dem i saltlake för att mjölksyra dem. Det här är riktigt spännande för det är första gången jag mjölksyrar just chili.

Att fermentera grönsaker är en riktigt gammal metod.
Förr syrade man grönsaker för att på så sätt konservera sin mat, när man inte hade tillgång till kylskåp som vi har idag.
Det är ganska synd att man tappat denna konserveringsmetod, för att syra-mjölksyra sina grönsaker är så otroligt nyttigt. Dels är mjölksyrade grönsaker väldigt basiskt, dels innehåller det bra med probiotika- mjölksyrebakterier som verkar bra för  magen då det är PH-reglerande för tarmfloran och bra för immunförsvaret.

För både djur och människor är mjölksyrebakterier nödvändiga. Vi har dem förekommande i tarmkanalen, i slemhinnorna i munnen och i genitalorganen där de skyddar mot infektioner. Våra första mjölksyrebakterier får vi från vår mor vid födseln.
Mjölksyrejäsning är en mognads och förädlingsprocess som sker i två olika faser.
Det första som händer är en lätt jäsning som lätt bryter ner grönsakerna. Sen sker en uppbyggnadsfas när mjölksyrebakterierna tar vid och bildar nya ämnen, nya enzymer och nya vitaminer som C-vitamin och B-12. Mjölksyrebakterierna hjälper även kroppen att ta upp vitaminer bättre.
Även om det heter mjölksyra så är det inte syrabildande för kroppen. Tvärt om!
Mjölksyra är organisk och har ett överskott av baser i form av mineraler som kalcium, magnesium, kalium, natrium, järn och mangan. Detta är jättebra för kroppen då vi behöver äta mer basisk föda för att må bra. Ett överskott av alltför mycket ”sur”mat kan orsaka sjukdomar som gikt, huvudvärk, ledvärk, cancer och så vidare. Vi mår bäst om vi äter 70 % basisk kost och ca 20-30 syrad kost. Tyvärr äter de flesta i Sverige idag helt tvärt om; 70% syrad mat och endast 20-30 % basisk mat.

Det finns två olika sorters mjölsyrebakterier. En är anpassad för växter och
en är anpassad för mjölk.
Mjölksyrning används av många folkslag runt om i världen sen urminnes tider.
Ryssland till exempel, har sitt surdegsbröd, sin yoghurt och kefir och japanerna
framställer Miso ur soja och korn.

Mjölksyrning är ett riktigt mathantverk och det gäller att vara noggrann när man gör det.
Använd väl rengjorda, destillerade glasburkar och naturligtvis ekologiska grönsaker för bästa resultat. Se till att ha ett bra ställe med lagom rumstemperatur. Det behövs en rumsvarm plats 20-22 grader de två första dygnen för att få igång syrningen-jäsningen.
Du kan efter två dygn lukta dig till om fermenteringen går bra. Det ska avge en doft som är syrlig och frisk. Skulle så inte vara fallet är det bara att slänga grönsakerna och göra om, för då har det kommit in mindre bra bakterier i lagen.

Ha det fint och lycka till!

//Mia

Mjölksyrad, hel chili
1 liter vatten
2 msk salt utan jod
300 g chili

Gör så här:
Koka upp vatten med salt så att saltet löser sig. Låt svalna Skölj chilin väl och stoppa ner dem i en burk som rymmer 1 1/2 liter vatten. Du kan använda vilken chili du vill.
Häll på vattnet så att det täcker chilifrukterna.
Stäng inte burkens lock utan lägg en tyngd i form av exempelvis en vattenfylld plastpåse överst på burken. Den är till för att hålla nere grönsakerna under vattenytan och luften borta så att chilin får plats att jäsa.
Låt stå i rumstemperatur ca 48 timmar. Det kan jäsa ganska rejält i början så att saltlaken rinner över. Kolla att grönsakerna fortfarande ligger under vatten. Om inte häll på mer saltlake.
Efter två dygn ska du flytta burken till ett svalare, mörkare ställe exempelvis ett skafferi där temperaturen mäter 15- 18 grader. Du kan också sätta över en papperspåse till skydd mot ljuset. (Jag har flyttat ner min burk i matkällaren).
Sätt på locket som ska ha en gummiring och låt mogna i 14 dagar. Ha gärna burken på ett fat eller en bricka ifall den läcker ut vatten. Öppna locket några gånger under jäsningen och häll på mer saltlake om det behövs. efter dessa fjorton dagar ställer du in burken i kylskåp och låt gärna processen mogna ytterligare en vecka innan du äter av den.
Rätt syrade grönsaker håller minst ett år i kylen.


Funkar inte din naturliga deodorant? Detoxa armhålorna

Jag möter ofta problemet i mitt arbete att människor som vill byta ut sin deodorant mot en naturlig, ekologisk deododorant, klagar på att det inte funkar. Man luktar svett helt enkelt.
Men ge inte upp!

(Weleda har lagt ut ett tips på sin facebooksida på hur man detoxar sina armhålor gröna! :-))

Antiperspiranta deodoranter har till uppgift att skydda mot dålig lukt men ingrediensen aluminium hindrar dig även att svettas. Aluminium har förmågan att dra ihop och täppa till porerna så att svetten inte kan komma ut.
Aluminium är dessutom hälsofarligt och man har konstaterat att man får i sig 30-50 gånger mer aluminium genom deodoranter än för riskfria nivåer. Man misstänker även att aluminium kan orsaka bröstcancer och Alzheimers sjukdom.

Att svettas är naturligt och ett sätt för kroppen att göra sig av med gifter och slaggämnen i kroppen.
En vuxen person svettas normalt upp till en halv liter per dygn.
Att man luktar svett när man slutar använda en vanlig deodorant beror på att man täppt till porerna och stängt in svetten och slaggprodukter med antiperspiranta deodoranter och när de här slaggprodukterna ska ut kan det  lukta riktigt illa.

När du tvättar dig med tvål som har högt PH-värde blir dina armhålor nämligen basiska. Och i basisk miljö på huden trivs bakterier väldigt bra. Svett i sig luktar egentligen ingenting, det är när bakterierna börjar bryta ner ämnen i svetten som det stinker.
Därför ska du se till att skippa tvål med högt PH-värde som gör din hud för basisk och tvätta med en vegetabilisk olja och kanske blanda ner några droppar svamp- och bakteriedödande eterisk olja som tee trea eller myrra. Du kan också  surhetsreglera dina armhålorna med exempelvis lite äppelcidervinäger utblandat i vatten som du duttar i armhålan med en bomullstuss under perioden.
Det här måste man ge tid. Det kan ta upp till 4-5 veckor innan huden i armhålan är luktfri.
Efter detoxen kommer din naturliga och ekologiska deodorant fungera lika bra som din gamla.

Lycka till!

Mia


Glutenfria Blåbärsscones i en blå skål

Glutenfria blåbärsscones

Nu är skogen full av blåbär. Det ska man ta tillvara tycker jag.

Jag har plockat massor och fryst in, för jag hinner inte göra något av dem innan semestern. Eller jag har semester men står i startgroparna för att åka. Men i allt stök med packning och så vidare bakade jag dessa goda scones till min frukost i morse. Så goda varma direkt från ugnen, med bara smör på.
Det blir nog fler recept med blåbär när jag kommer hem.

Ha det bra!
Mia

Blåbärsscones 2-3 stycken
1 banan
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 msk bananmjöl eller kokosmjöl
1/2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1/2 dl frysta blåbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Mosa bananen och blanda med ägget.
Blanda de torra ingredienserna ordentligt med en gaffel i en egen skål. Blanda samman bananmoset med de torra ingredienserna. Rör med blåbär. Klicka ut 2 till 3 stycken scones på ett bakplåtspapper och sätt in i mitten av ugnen ca 10-15 minuter tills de har en fin färg.


Vinbärspaj med kolasås i en pajform dekorerad med röda vinbär

Ljuvlig glutenfri vinbärspaj med kolasås

Jag tycker att det är så himla härligt med allt som blommar och alla bär som bara väntar därute på att bli plockade. Blåbär, smultron och vinbär som exempel. Ja jag har ingen trädgård längre även om jag önskar att jag hade en, men däremot har jag en hemlig ödestomt att plocka godsaker från.

Igår gick jag förbi tomten och där såg jag vinbärsbuskarna som nu är fulla av röda, mogna bär. Så mycket bär att grenarna bågnade av tyngden. Jag gick förstås snabbt hem och hämtade en bytta att plocka och lägga bären i. Det tog inte lång tid innan byttan var full.  Jag kommer nog att försöka hinna plocka mer innan jag sticker iväg på semester.
Jag vill bjuda på pajen jag gjorde av vinbären, för jag kommer nog att vara borta härifrån någon vecka. Där jag kommer att befinna mig, mitt ute i ingenstans, på den underbaraste plats på jorden, finns knappt någon teckning för internet så jag kanske måste ta semester från bloggandet också.

Denna vinbärspaj fick en knäckig kolasås.
Den blev verkligen ljuvlig, ljuvligt god. De syrliga vinbären och kolasmaken verkligen gifter sig i munnen. Sommarsmaker när de är som bäst! Mmmmm!!!
Ha det underbart!

Mia

Glutenfri vinbärspaj med kolasås
ca 10 bitar
Pajdeg:
100 gram smör
1 dl mandelmjöl
1 172 dl havregryn
1/2 dl sukrin
50 g solrosfrön
172 tsk bakpulver
1 krm vaniljpuver

Fyllning:
5 dl röda vinbär
2 dl grädde- jag tog kokosgrädde
1 dl agavesirap
1 1/2 dl kokossocker
0,5 krm salt

Gör så här:
Pajskalet:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna lite och rör ner övriga ingredienser. Tryck ut smeten i en pajform. Förgrädda i tio minuter. ta ut och ställ åt sidan.

Rör ihop ingredienserna till kolasåsen- kokosgrädde, agavesirap, kokossocker och salt i en kastrull. Koka upp och sänk sedan värmen lite. Rör med en träslev hela tiden. Nu ska såsen sjuda i 35-45 minuter tills den tjocknar ordentligt.
Fördela vinbär över pajskalet och häll över kolasåsen. Grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna. Servera med vaniljglass.


Morotsbiffar i en vit form

Veganska morotsbiffar med tomat- och persikosalsa

Alla som läser min blogg vet att jag går mer och mer över till vegetarisk kost och jag försöker ta med dottern i mitt val men det är inte helt lätt. Som igår när jag bad henne att välja mellan pannbiff och vegetariska biffar och hon valde vegetariskt för att det lät mer spännande. Jag frågade sen om hon gillade morotsbiffarna jag gjort och då sa hon ja. Sen satt hon ändå och tog pyttesmå bitar från biffen och när vi ätit klart hade hon bara fått i sig halva. Jag frågade igen om hon inte tyckte om den.
-Jo lite, men det smakar konstigt sa hon då.
Nåväl. Jag har hört att man måste smaka ca  tolv gånger på en ny smak innan man vet om man tycker om eller inte. Så jag får väl göra morotsbiffar elva gånger till innan jag vet säkert om hon tycker om eller inte. 🙂

Jag tycker iallafall att de är supergoda. De tog dock lite tid att göra då jag som vanligt föredrar att göra allt från grunden. Det ingår nämligen röda linser i dessa goda biffar och de måste ju kokas innan. Självklart går det att köpa färdigt om man så vill.
Salsan, den gillade även dottern, kom till för att jag hade just tomat och persikor hemma. Supergott!

Alla ingredienser är ekologiska

Morotsbiffar med tomat- och persikosalsa.
2 dl röda linser
1 grönsaksbuljong
3 morötter
2 msk olivolja
1/2 dl rött vin
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 msk torkad oregano
1 dl potatismjöl
2 msk pofiber
herbamare örtsalt och nymalen svartpeppar

Tomat- och persikosalsa i en svartoch vitrandig skål

Foto: Mia Hagenmalm

Tomat- och persikosalsa
10 körsbärstomater i halvor
1/2 gul lök, finhackad
1- 1/2 persika
1 citron, saften av
1 krm örtsalt
2 krm samabal oelek
1 tsk koriander

Gör så här:
Koka upp linser tillsammans med vatten och buljong. Koka 5 minuter mindre tid än vad som står på paketet. De ska inte vara helt klara. Häll av eventuellt vatten och ställ att svalna.

Skala och riv morötter och lök  samt vitlök grovt. Mixa linser tillsammans med olivolja till en geggig smet. Blanda med morötter och lök och sedan övriga ingredienser. Forma till lagom stora biffar.
(Du kan provsteka en liten biff för att se om den håller ihop. Om inte ta en matsked pofiber till). Stek i smör eller smaklös kokosolja.

Salsan:
Skär tomater i halvor och finhacka löken. Skala persikan och skär i mindre bitar. Pressa en liten citron och smaksätt saften med örtsalt, sambal och koriander. Häll dressingen över tomatröran. Låt stå kallt en stund. Servera till morotsbiffarna.

 


Lavendelolja i en flaska

Huskurer mot fästingar för dig och ditt husdjur.

Jag bor i ett område med många fästingar då jag bor i skärgården och på sommaren är jag mycket ute i skog och mark med hunden.
Ett bra tips för dig själv är att äta B-vitamin och vitlökskapslar, för då utsöndrar huden en doft som inte fästingarna tycker om.
Hunden kan man ju inte ge B-vitaminer eller vitlökskapslar? men jag har hört att flera ger sina hundar vitlök på sommaren.
Det finns dock andra knep som håller de små äckliga parasiterna borta från djur.

Jag vill inte gärna spruta på hunden eller mig själv och dottern heller för den delen, något giftigt så därför brukar jag göra ett effektivt medel som fästingar eller för den delen mygg inte gillar. Helt naturligt.

Jag brukar koka ihop ett doftande medel- effektivt mot fästingar och mygg och spruta i vovvens päls när vi åker ut med båten i skärgården. Till mig själv och dottern gör jag en lavendelolja av torkad lavendel. Fästingar gillar inte doften, men det gör jag. Och så är lavendelolja lugnande för huden och ditt sinne. Om du har svårt att sova kan du smörja lavendelolja på bröstkorgen. Oljan kan även lugna vid tarm- och magbesvär om du smörjer in magen med den.
Du kan köpa torkade ekologiska lavendelblommor i din hälsokostbutik, eller helt enkelt färdig lavendelolja. Men jag tycker att det är kul att göra själv så här kommer recept.

Lavedel och mandelolja i en burk

Foto: Mia Hagenmalm

Lavendelolja:
Fyll en väl rengjord glasburk med torkad lavendel. Häll på olja, till exempel oliv eller sesamolja men se till att inte hälla i mer än till hälften av burken då blommorna sväller när de kommer i kontakt med oljan. Ställ burken på ett galler i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på ca 50 grader. Nu ska du låta oljan stå och dra över till exempel en natt eller minst sex timmar.
Ta ut och sila oljan genom en duk. Låt gärna stå och droppa ur ordentligt så att allt kommer med. Häll upp på väl rengjord flaska eller burk. Smörj in huden med oljan innan du ska ut i naturen, eller använd den helt enkelt annars också.

Tycker du att det är för besvärligt att göra lavendelolja kan du göra ett spray med rosmarin att spruta på bar hud innan promenad.

Gör så här:
1 liter vatten
1 kruka rosmarin
1 msk äppelcidervinäger
1/2 citron-saften av

Koka upp vatten tillsammans med rosmarin. Låt stå och dra minst en timme. Rör ner vinäger och citronsaft och häll upp på flaska.

Eterisk oljor på ett bord

Foto: Mia Hagenmalm

För hunden
Koka upp 1 liter vatten Låt svalna.
Rör ner
15 droppar Ekalyptus
15 droppar lavendel
15 droppar citrongräs
15 droppar citronmyrten
5-6 droppar timjan
1 msk äppelcidervinäger
1/2 citron, saften
Låt blandningen stå i två till tre dagar. Rör om då och då.
Häll över på sprayflaska och spraya vovvens päls minst två gånger om dagen.

 

 

 


Vårdguiden: Kosttillskott ingen genväg till hälsa?

Jag fick Vårdguiden i brevlådan igår.
Jag hade redan hört ryktet om en artikel i Vårdguiden om kosttillskott som har kommit att uppröra flera personer i bekantskapskretsen. Även mig!
Jag hade tänkt att låta detta bero, men det riktigt kliar i fingrarna att skriva eftersom att jag tycker att det som står är så fel.

Läs vad Daniel på Kurera-redaktionen skriver här: Vilken grönsaksdisk syftar Vårdguiden på?

Intervju med kvinna som var överkonsument via postorder
I tidningen Vårdguiden, som alltså ägs av landstinget, har man helt sågat kosttillskott och intervjuar även en kvinna som säger sig ha blivit sjuk och som hade skyhöga levervärden efter att ha ätit kosttillskott i över fem år.
Det jag direkt reagerar på när jag läser är att hon berättar att hon faktiskt överkonsumerade vitaminer och att hennes man rensat ut två platskassar med kosttillskott när hon blev sjuk.
Dessutom har hon beställt sina preparat genom postorder och påtalar att hälsokostindustrin är väldigt säljinriktad. Hon säger också att butikspersonalen borde vara utbildad i näringslära och fråga kunderna om de verkligen varit hos doktorn och fått veta att de har en konstaterad vitaminbrist. Då undrar jag vad man kan kalla läkemedelsjättarna, om inte säljinriktade? Och även om det inte på läkarlinjen faktiskt borde ingå fler än 12,5 timmar näringslära? Jag tror inte ens gemene man vet om att det är så. Men det borde de.

Välutbildad personal i hälsobutiker
Här vill jag verkligen påstå att i de flesta auktoriserade hälsokostbutiker är personalen välutbildade inom näringslära.
I auktoriserade hälsokostbutiker är även kosttillskotten noga kontrollerade och godkända.
Handlar man däremot på nätet kan man vare sig få rådgivning eller information om produkterna. Samtidigt vet man inte heller om produkterna är kontrollerade eller godkända när man handlar på postorder.

Rätta mig om jag har fel
Jag har heller aldrig någonsin fått min vitaminstatus kontrollerad av någon vårdcentral under hela mitt liv. Man tar en järnstatus på sin höjd. Tror knappast att man ens kan få kolla vitaminbrist inom sjukvården. Rätta mig om jag har fel!

Läs:Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel

Läkemedelsskandalen som gick oss förbi- och tystades ner

 

Fettlever kan bero på kosten även om man inte dricker alkohol. Fettlever har ökat oroväckande de senaste åren och kan förutom alkohol bero på fruktos i skräpmat, läsk och godis som ett exempel.
Av fruktos tillverkar nämligen levern fettsyror och bildar fetter-triglycerider som går ut i blodet och lagras i fettceller. Den vanligaste orsaken till fettlever är övervikt.

Även tarmhälsan spelar roll om man har fettlever.
En ny forskning visar att en rubbad tarmflora kan orsaka många allvarliga sjukdomar i kroppen. Med det vill jag säga att
för att överhuvudtaget kunna ta upp näringen från maten eller från ett kosttillskott i kroppen, måste du ha en fungerande tarm. Man ska alltså äta probiotika- mjölksyrabakterier, enzymer, ekologiska grönsaker- gärna mjölksyrade och  ekologisk frukt och fibrer annars kan man överhuvudtaget inte tillgodose sig näringen.
Dessutom kan så ”harmlösa” läkemedel som alvedon ge leverskador.

Läs ocksåFettlever är vår nya folksjukdom

Vi får inte i oss tillräckligt med vitaminer genom kosten idag. Och jag vill berätta varför:
Det beror delvis på alla kemikalier i maten, på snabbexponerad föda och dels på näringsfattiga marker.

Exempelvis magnesium som vi för bara femtio år sedan genom maten fick 1250 / gram dag, har visat sig vara betydligt reducerat.
Idag ser man att vi får endast cirka 250 g / dag, vilket resulterar i att de flesta idag har magnesiumbrist.

En artikel som snarare vittnar om okunnighet än om kunskap
Det viktiga D-vitaminet får vi som regel genom solen.
I Vårdguiden rekommenderar  man oss att äta mer fisk och ägg för att få i oss en daglig dos på 10 mikrogram. Med tanke på alla tungmetaller som kvicksilver i våra hav har jag dragit ner min konsumtion av fisk. Och hur många äter fisk varje dag? Tillredningen gör även att många vitaminer försvinner när vi kokar eller steker ett livsmedel.
10 mikrogram per dag räcker inte för ett bra immunförsvar.
Vi behöver alla en högre dos D-vitamin för vår hälsa.
Om man exempelvis solar hela kroppen i 20 till 30 minuter en solig dag ger det 250 mikrogram D-vitamin (10 000 IE).
Vi i Sverige exponeras endast för solen under våren och sommaren. I andra länder har man fler soltimmar och sol nästan året runt.

Dessutom blir våra livsmedel allt mer näringsfattiga – så långt ifrån all den näring vi behöver kan hittas i en traditionell grönsaksdisk. Läs mer här: Mindre näring i dagens grönsaker

Läs också: 


I Sverige och i Norden har vi selenfattiga jordar och i Finland har man tillsatt selen i gödningsmedel sedan början av 1980-talet, för att höja människors selennivåer via maten. Men det gör man alltså inte i Sverige.

Läs: Brist på selen orsakar cancer

Inte bara veganer och vegetarianer har brist på B-vitaminer idag. Det är många faktorer som spelar in. Kosten, stress, sorg, kemikalier och hormonstörande ämnen i vår miljö gör att vi inte kan tillgodose oss näringen i maten.

LäsMineral-och vitaminbrist vid stress

Sköldkörtelproblem ökar
I alla fall upplever jag som hälsorådgivare att sköldkörtelproblem har ökat väldigt mycket och dessutom kryper ner i åldrarna.
Sköldkörtelproblem beror oftast på brist av selen och jod, dålig matsmältning, stress och tungmetaller i kosten och i miljön. Här är även fluor och klor en stor bov.

LäsNäringsbrist kan orsaka sköldkörtelproblem

Igen, rätta mig gärna om jag har fel.

/Mia


Cheesecake rawfood på ett vitt fat som står på en stenpelare

Mors Dag: Rawfood cheesecake med hallonsås

Mors dag på söndag!
I morse gjorde jag en cheesecake- rawfood till mors dag. Rawfood blev det för att jag helst äter det i bakverk. Kakan är gluten- och laktosfri och förstås utan socker. Botten är som kola och den syrliga fyllningen bryter av fint mot det söta och tillsammans med hallonsåsen är den ljuvligt, underbart god!
kakan går jättebra att göra dagar i förväg då du kan frysa in den och ta fram femton minuter innan servering.

Ha en fin helg!
Mia

Rawfood cheesecake med hallonsås
Botten:
2, 5 dl dadlar urkärnade och blötlagda minst 1 timme
3 dl mandelmjöl
1 krm salt

Fyllning:
3 dl ekologiska cashewnötter, blötlagda minst 3 timmar
1 dl kokosgrädde, eko
0,5 dl kokosolja, eko
3 msk citronsaft och skal av 1/2 citron, eko
3 msk honung, KRAV
1/2 krm salt

Hallonsås:
2 dl pressad saft av en apelsin
3 dl hallon
1.5 tsk vaniljpulver
eventuellt lite sötning exempelvis honung, agave

Gör så här:
Mixa dadlar och mandelmjöl till en kladdig smet. Tryck ut i en springform klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt.
Häll av vattnet från cashewnötterna och med övriga ingredienser till en len smet. Jag tog bara en matsked sötning- honung, men vill du ha mer av den varan så kan du öka med en matsked till. Tänk på att kakans botten är väldigt söt, så det är godast om fyllningen bryter av med lite syrlighet.
Bred smeten över botten. Ställ i frysen minst 2 timmar.

Hallonsås:
Blanda de tinade hallonen med apelsinsaft och övriga ingredienser. Mixa fint.
Servera till cheesecaken.


Laxsida med örtgremolata i ugnsfast form

Lax med örtgremolata och rostade rotfrukter

Hela påskhelgen var jag bortbjuden till släktingar på middag, så jag har inte alls behövt laga mat.
Men jag hade handlat hem mat till påsken, så i måndags manade laxsidan som jag köpt till påskafton, att bli tillagad. Den stackarn låg bortglömd inlindad i sitt papper i kylen. Det hade varit synd att behöva kasta den.
Eftersom att jag hade persilja hemma gjorde jag gremolata som jag ”kryddade” laxen med.
Gremolata är fantastiskt fräscht, nyttigt och gott som fyllning eller tillbehör till fisk, kyckling eller kött. Min dotter formligen älskar det- liksom jag.  Detta blev en vårig och lyxig middag!
Jag serverade rostade rotfrukter och grillad grön sparris till.
(Jag var så hungrig att jag glömde att fotografera. Kom på det när jag nästan ätit färdigt. Därför är rätten nästan uppäten på bilden nedan 🙂

Alla ingredienser i rätten är ekologiska förstås. 🙂

Lax och ugnsrostade rotfrukter på en tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Lax med gremolata och ugnsrostade rotfrukter
4 portioner
8 potatisar
4 morötter
800 g laxsida
1 kruka persilja
1 citron, saft av
1 citron, skal av
1 dl olivolja
3-4 msk vatten
2 vitlöksklyftor, pressade
salt och vitpeppar
chiliflakes

Gör så här:
Börja med rotfrukterna. Skala potatisen och morötterna. Skär potatisen i klyftor och morötterna i stavar. Lägg i ugnsfast och smord form. Ringla över rapsolja och blanda om ordentligt med händerna. Strö över flingsalt och sätt i mitten av ugnen i 175 grader ca 35 minuter.
Lägg laxsidan med skinnsidan nedåt i en smord ugnsfast form. Salta köttsidan av laxen. Mixa 1 dl olivolja med persiljan, citronsaft, skal och vitlök. Blanda ner vatten och smaka av med salt och vitpeppar.
Ringla lite av oljan över laxen. Spara resten av gremolatan som sås till måltiden. Strö över några nypor chiliflakes. Sätt laxen i mitten av ugnen i 175 grader ca 20 minuter eller tills laxen är genomstekt.