Riktig mat & hälsa
Rawfood jordgubbstårta

Rawfood midsommartårta med lemon curd och jordgubbar

Det har varit en splittrad helg. Jag har liksom inte kommit mig för att få något gjort. Jag har påbörjat lite här och lite där, och till slut hade hela lördagen gått och jag hade egentligen inte slutfört ett dugg av det jag på påbörjat. Jo! Jag experimenterade fram en sockerkaka på ett mjöl jag aldrig bakat på förut. Trodde vid en första avsmakning att det gått åt skogen, men sen när den svalnat var den riktigt god.

I söndags däremot fick jag tummen ur och fixade det som jag egentligen tänkt göra i lördags. Något ostrukturerat, men när kvällen kom var i alla fall mycket gjort.

Bland annat gjorde jag en härlig rawfood tårta.
Men det tog ganska mycket av min tid att fundera ut vad jag ville ha för fyllning. Till slut växte smakerna fram och jag är så nöjd med tårtan. Riktigt god och somrig jordgubbstårta med botten av hasselnötter, pistagenötter, aprikoser ochen härlig fyllning av raw lemon curd, skivade jordgubbar
och caschewgräddde med jordgubbsorbet. Åhhh! Jag har nog överträffat mig själv! Denna blev verkligen supergod!
Recept till raw lemoncurd hittade jag i boken Green Sweets & Treats av
Erika Billysdotter

Ha det fint!

// Mia

Ett paket ekologiska jordgubbar

Foto: Mia hagenmalm

OBS!
Icke ekologiska jordgubbar är riktigt giftiga!
Gifter som kan ge ökad risk för allergi, astma och cancer. Dessutom kan gifterna i gubbarna ge obotliga skador på lever och njurar. Läs mer här
Jag hade tur att hitta ekologiska jordgubbar för dekoration till tårtan.
Fyllningen är ekologiska- frysta.
Övriga ingredienser i tårtan är även de ekologiska.

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Foto: Mia Hagenmalm

Rawfood Midsommarstårta med lemoncurd & jordgubbar
ca 10 bitar

Botten:
1 dl pistagenötter
3 dl hasselnötter
3- 4 dl aprikoser, osvavlade
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver

Fyllning 1.
Lemon curd

4 dl kokosflingor
1 dl honung
1 dl smält kokosolja
2 citroner, skal och juice
1 tsk gurkmeja

Fyllning 2.
Skivade jordgubbar ca 100g

jordgubbar på lemoncurd

Foto: Mia Hagenmalm

Cashewgrädde
4 dl cashewnötter, blötlagda minst 2 timmar eller över natten
1 moget päron
1 dl kokosolja
250 g jordgubbar
1/2 citron, saft och skal
1-3 msk sötning, jag tog agave

Gör så här:
Botten:
Mixa alla ingredienser till en massa som hänger ihop. Klä en springform med bakplåtspapper och tryck sedan ut nötmixen i formen. Ställ i frysen.
Lemon curd
Mixa kokosflingorna tills du har ett kokossmör. Det tar lite tid innan kokosen släpper ifrån sig olja så kör på. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills du har en riktigt slät curd. Bred curden över botten. Ställ kallt i frysen. När den stelnat något, lägg på skivade jordgubbar så att de täcker i formen.
Ta en paus eller diska en stund innan nästa steg. 🙂

Cashewgrädde:
Mixa jordgubbar tillsammans med citronsaft och sötning tills du får en härlig sorbetliknande glassmassa. Ta ur mixern och ställ åt sidan.
Mixa cachewnötter med kokosolja och päron tills du har en slät fluffig grädde.
ta hälften av jordgubbssorbén och mixa med så att det blandas. Häll smeten överst i formen. Klicka jordgubbssorbén över tårtan och använd en gaffel och dra för att skapa ut sorbén och skapa ett mönster över cashewgrädden. Ställ i frysen för att stelna.
Ta fram en halv timme innan servering- (tårtan ska gärna tina ordentligt, då blir den godast) och dekorera med bär och ätliga blommor som exempelvis rosor.

 

 

 


Gul härlig Golden Milk Smoothie i glas

Guldmjölk Smoothie

Jag var på påsklunch hos min dotter Jennifer igår.

Hon bjöd som alltid på riktigt god mat och som fördrink denna smoothie.  Härligt läskande god!
(Receptet kommer från tidningen Buffé)

Guldmjölk Smoothie

Smoothien görs i två steg. Gurkmejapastan kan du förbereda flera dagar innan.
Gurkmejapasta:   
1/2 dl ekologisk gurkmeja
1/2 tsk malda kardemummakärnor
1 tsk malen kanel
2 msk finriven ingefära
1 krm svartpeppar
1,5 dl vatten

Gör så här:
Rör ner gurkmeja i vatten och koka upp.Tillsätt ingefära, kardemumma och kanel. Låt småputtra på svag värme ca 8 minuter eller tills du har en fast pasta. Tillsätt svartpeppar och rör om. Låt svalna. Du kan förvara pastan i en ren glasburk i kylskåpet. Pastan håller sig då ungefär en vecka.

Smoothie 4 glas:
4 tsk gurkmejapasta
3 dl kokosmjölk
3 dl mandelmjölk
1 banan
250 g mango
1 msk färskpressad citronjuice

Mixa till en härlig len smoothie. Servera i glas.

Ha en underbar påskhelg!
Mia

 


Turmeric Chai Latte i en glaskopp

Inflammationshämmande Turmeric Chai Latte

Min favoritdryck just nu är en krämig och varm latte gjord på härliga kryddor. Kryddor som är välgörande för kroppen.
Jag gör först ett koncentrat av olika kryddor och te för att sedan tillsätta härlig och krämig, varm kokosgrädde/mjölk uppvispad med gurkmeja och kokossocker. En riktig höjdare måste jag säga. Koncentratet räcker till cirka 8 stycken goda koppar Turmeric Chai Latte.

Gurkmeja är inflammationshämmande.
Jag har ganska, eller mycket och ofta ont i nacke och rygg på grund av flera diskbråck och en gammal skada från en bilolycka. Därför äter jag gurkmeja nästan dagligen för att häva eventuella inflammationer
Jag dricker ibland även guldmjölk, alltså en mjölk baserad på gurkmeja. Det finns massor av olika recept på guldmjölk och mitt recept hittar du här: guldmjolk-mot-vark.
I det här inlägget kan du även läsa om en lugnande ansiktsmask för dig som har rosacea eller akne.

Dricker jag inte guldmjölk så har jag minst en matsked gurkmeja i maten eller i en smoothie. På något sätt ser jag till att få kryddan i magen varje dag.
Gurkmeja kan även förebygga cancer och alzheimers Läs mer här! och är bra mot reumatism och ledbesvär, träningsvärk samt verkar för ett stabilt blodsocker. En mycket bra krydda alltså.

Kanel som också ingår i denna dryck har har även den egenskapen att stabilisera blodsockret. Kanel är rik på kalcium, järn, mangan, antioxidanter, flavanoler och fibrer. Kanel förbättrar hjärnans funktion då kryddan förbättrar minnet, fokus och koncentration samt förebygger Alzheimers. man kan genom att äta lite kanel varje dag få bort huvudvärk men även depression. Kanel är även bra för hjärthälsan, PMS, matsmältningen och förebygger cancer.

Ha en bra dag! 🙂

Mia

Turmeric Chai
Koncentrat:
5 dl vatten
6 msk kokossocker
4 påsar svart te
2 tsk kanel
2 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1/2 tsk koriander
1 krm svartpeppar
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Koka upp vattnet med alla kryddor utom vaniljpulver och tepåsar. Låt koka två minuter. Tillsätt vaniljpulver och tepåsar och låt dra tills det kallnar. Ställ kallt.

Turmeric Chai Latte
1 kopp
2 dl kokosgrädde/mjölk
3 msk kokossocker
1/2 dl koncentrat
1/2 tsk gurkmeja

Gör så här:
Värm kokosmjölken tillsammans med kokossocker och gurkmeja till kokgränsen. Ta av från plattan. Vispa gärna så mjölken blir luftig. Värm koncentratet och häll i en kopp. Häll därefter över kokosmjölken. Njut!


Vegetarisk blomkålsgryta med FÄRSK gurkmeja!

Blomkålsgryta på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

I helgen hittade jag FÄRSK gurkmeja i grönsaksdisken! Yeeey! Har bara hittat det i asiatiska butiker förut!
Har du aldrig smakat färsk gurkmeja förr, gör t!

Färsk gurkmeja är helt enkelt underbar och slår pulvret med hästlängder! Jo faktiskt smakar färsk gurkmeja mer och är en smaksensation för gommen! Jag säger bara: Smaka och lukta på den, men inte för nära bara för då blir din näsa gul och det är svårt att få bort färgen sen. 🙂 

Så här ser den lilla roten ut. Jag har skalat den så du kan se hur vackert orange den är, lik en morot, men luktar lite sött och mycket kryddigt! Har du en gång smakat färsk gurkmeja kan jag lova att du aldrig mer kommer att använda pulver igen!

Färsk gurkmeja på ett grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Se dock upp när du ska riva den. Jag hade plasthanskar på händerna och rev rakt ner i grytan, ändå var jag gul om fingrarna efteråt. En aldrig så liten bit gurkmeja färgar av sig ganska rejält så skydda kläderna med ett förkläde och undvik att spilla.

Vad gör man då med gurkmeja om inte en gryta med indiska smaker!
Jag hittade ekologisk blomkål billigt häromdagen och denna gryta med just blomkål och potatis är så himla god! Jag tillsatte linser i den för att få  proteiner och helt vegetarisk! Grytan kan serveras med naanbröd och självklart kan du utesluta linserna och servera den till en bit kött om du vill!
I grytan jag gjorde igår hade jag INTE kokosmjölk, för det glömde jag, hur jag nu kunde glömma det. Grytan blev god ändå, men det är mycket, mycket godare och krämigare med kokosmjölk i.

Vegetarisk blomkålsgryta
2 portioner
3 msk kokosolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk färsk gurkmeja (eller 1 msk pulver)
2 msk färsk riven ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
2 tsk garam masala (indisk krydda)
1 blomkålshuvud, Eko
4 potatisar Eko
2 dl röda linser
1 chilifrukt (eller 1/2 tsk sambal oelek)
4 msk tomatpure
3  dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1 stor grabbnäve färsk spenat
Färsk koriander och yoghurt

Gör så här:
Skala potatis och skär i tärningar. Bryt blomlålen i mindre buketter. Hacka gul lök och vitlök samt chilifrukten. Skala gurkmeja och ingefära och förbered med att riva ingefäran. Smält kokosfettet i en gryta och riv ner gurkmejan direkt i grytan samt fräs löken tillsammans med chili och de andra kryddorna på medelstark värme. Lägg ner blomkål och potatis och låt fräsa med en stund. Häll på vatten, linser, buljongtärning och tomatpure. Låt sjuda ca 10 minuter. Slå på kokosmjölk och en näve hackad färsk spenat. Låt koka ytterligare 5-10 minuter.
Toppa med färsk koriander och svalkande yoghurt! Mums!


Nyttig chiapudding med gurkmeja

Chiapudding med gurkmeja toppad med bär

Foto: Mia Hagenmalm

Det blev en lång morgonpromenad för att få igång kroppen i morse, mest för att mjuka upp min stela rygg där musklerna ofta krampar och hotar med att ”slå till” och orsaka ryggskott. Att sitta och äta frukost är det inte tal om. Jag står och äter frukost. Min rygg är trasig och för att citera min läkare ser det ut som kriget där inne. Diskbråck, atros, nervskador och trasiga kotor. Nåväl. Man får vara glad att man står på benen då. Jag har även pågrund av diskbråcket fått nervsmärtor i benen och jag känner inte mina fötter på samma sätt som förr. Konstigt nog, vänjer man sig vid allt. Och nu har jag även vant mig vid den smärtan. Jag är dessutom otroligt smärttålig vilket är negativt då jag ofta går omkring och lider istället för att söka hjälp.

Jag har dock fått bort mycket av värken i ryggen sista tiden med ryggympa och inflammationshämmande fettsyror, kryddor och nypon. 
Senaste tiden har jag satt in hela artilleriet av sånt som ska kunna lindra värken. Nyponkapslar, ingefära, gurkmeja och Omega-3 . Till sommaren hoppas jag ha fått ett bra resultat.

Denna vecka har jag druckit guldmjölk varje kväll. Guldmjölk är baserad på gurkmeja vilket är inflammationshämmande. Läs mer om min guldmjölk och mitt recept här!/
Jag ska dricka det i minst sex veckor har jag bestämt. Men igår kväll glömde jag bort det, så gurkmeja fick ingå i min chiapudding till frukost i morse istället.

 

Chiapudding med gurkmeja och bär
1 portion
2 dl kokosgrädde
4msk chiafrön
1 msk gurkmeja
1 tsk ingefära
0,5 tsk kardemumma
ev. en tesked honung

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser och låt stå och svälla minst en halv timme. Toppa med bär! Supergott!


Fettsyror, mineraler och ändrad kost botade min astma

När jag var liten hade jag barnastma!
Det blev många gånger med ilfart och blåljus till sjukhuset, och jag låg även kvar på sjukhuset i perioder alldeles ensam, liten som jag var. På den tiden fick inte föräldrar vara kvar med sina sjuka små.
Snacka om trauma för ett litet barn. Först sjuk och sen inte få ha sina föräldrar hos sig. Kanske det är därför som jag inte minns min astma även om jag hade den upp till 8 års ålder. För sen försvann den faktiskt! Och när jag var tonåring hade jag inga besvär alls! Tills jag kom i trettioårsåldern.

Plötsligt en jul fick jag en allergichock efter att ha ätit julbord, och fick åka akut till sjukhus med andningssvårigheter, svullet ansikte och hals.
Jag fick adrenalinsprutor och kortison för att häva allergin. Och jag vet än idag inte vad som utlöste den. Granen, maten eller en cocktail av allt kanske. Men det var då, efter denna händelse som jag kände av att jag blev andfådd ibland trots att jag inte ansträngt mig. Dock förstod jag inte att jag hade astma förrän till sommaren året därpå. Jag hade råkat ut för en riktigt besvärlig förkylning och en kväll när jag skulle läsa en bok för mina döttrar, fick jag inte fram orden. Det var jätte besvärligt och tungt att prata och jag var andfådd som om jag just sprungit flera kilometer. Jag skyllde på förkylningen och väntade ända till nästa dag med att kontakta läkare. Men då var jag riktigt dålig och riktigt rädd. Man konstaterade infektionsastma. Efter det fick jag besvär både vid förkylning, av pollen på våren och av kyla!  Jag inhalerade både pulmicort och bricanyl allt oftare.

Efter ett antal år, när jag utbildade mig till hälsorådgivare, började jag förstås att äta fiskolja för leder och inflammationer i muskler.
Jag märkte redan då att andningsvägarna faktiskt blev lite bättre. När man står i butik får man lära sig mycket, både av det man läser, av kollegor men även av kunder.
En gammal farbror köpte en dag fettsyror från grönläppad mussla av mig. Han berättade att han var svårt astmatiker och att detta preparat verkligen hade hjälpt honom till ett drägligare liv. Astman hade blivit mycket bättre sedan han börjat äta dem.
Naturligtvis nappade jag på det och efter en tid med grönläppad mussla och ett dagligt intag av magnesium, vilket också är viktigt, blev inte mina astmaanfall lika kraftiga vid förkylning längre.
Men astman fanns trots det kvar. 
Sedan flera år tillbaka besvärades jag även ofta och mycket av nässelutslag på armarna och halsen. Ett återkommande problem som nästan blev kroniskt till slut. Jag höll på att bli tokig av dessa kliande, brännande utslag. Ibland fick jag sitta med is i en handduk och kyla ner dem på nätterna.

Men en helomvändning kom när jag pågrund av misstänkt candida och min IBS-mage tog bort både laktos, socker och gluten i min kost.
Inte för att prover visade på att jag var intollerant, för det är jag inte enligt dem, utan för att få min mage i balans och svälta min candidasvamp som ju livnär sig på socker. Jag började också att äta mer basisk kost, mycket för candidan men också för att må bättre rent fysiskt. Läs mer här om basiskfoda/ Dessutom sjunger jag mycket och utövar andningsövningar.

Idag är mina kroniska nässelutslag borta och min astma är borta!
Jag har varit dunderförkyld flera gånger och jag har mött våren under flera år samt promenerat i  minusgrader utan att känna av något av det! Lycka! (peppar, peppar) Och egentligen var det inte
astman jag ville bota, utan min mage! Där ser man vad allt hänger ihop i kroppen och att det man äter har en jätte stor betydelse för sjukdomar.

Vad är det då jag äter, undviker att äta och tänker på som astmatiker:

1. jag äter inte gluten, vilket stör tarmen.

Många astmatiker är dessutom glutenintolleranta. Men även om proverna inte visade på intollerans har jag lyssnat till min mage!Det är jätteviktigt att magen fungerar och att man har en bra matsmältning. Man kan också tillsätta matsmältningsenzymer eftersom att en krånglande mage ofta råder brist på det. Och eftersom att tjocktarm och luftvägar är relaterade med varandra kan det faktiskt finnas ett samband mellan dålig matsmältning och astma. Dessutom har astmatiker ofta problem med magsyran och kan hämma produktionen av enzymet pepsin vilket har för avsikt att bryta ner och spjälka proteiner, samt viktiga det viktiga proteinet intrincik factor, vilket produceras i magsäcken och som är bundet till  B12 och som tas upp  i tunntarmen. Utan Intrincik faktor går B12 vitaminet genom tarmen utan att tas upp av kroppen. Det kan bidra till B12-brist. Vi besvär som exempel magkatarr och andra magsjukdomar kan göra att magsäcken slutar att producera intrincik faktor.

2. Socker är en stor bov i mångt och mycket när det gäller sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och så vidare.
Jag har slutat med socker, och även raffinerade livsmedel med snabba kolhydrater. Socker har även betydelse för astma då det är slembildande. Socker ökar även inflammationer i kroppen.

3. Mjölkprodukter undviker jag då det är slembildande.
Men laktos påverkar även min mage negativt så av den orsaken har jag nästan helt slutat med mjölkprodukter.

4. Jag har ökat intaget av Magnesium och vitaminer och mineraler som selen.
Flera studier har visat att ett ökat intag av magnesium minskar kramper i alla muskler men även andningsvägarnas och får musklerna att slappna av.

5. Jag äter Omega-3 och fettsyror från Grönläppad Mussla! 
Grönläppad mussla innehåller DHA och EPA och andra långkedjiga fettsyror. Den har liksom andra fiskoljor en inflammationshämmande effekt. Även gurkmeja har en inflammationshämmande effekt.

6. D-vitamin är ett vitamin som är sammankopplat med andningsvägarna. Därför kan en försämrad astma under vintern och våren bero på  D-vitaminbrist. Jag själv äter 2000IE x 2 per dag! Andra vitaminer som är bra vid astma, men även för ditt immunförsvar är C-vitamin, B6 B12, selen och jod, då de motverkar histaminreaktionen och hindrar astamanfall.

7. Jag äter bara ekologiskt!
Jag äter inte besprutad föda därför att kemikalier och gifter stör immunförsvaret, inre organ och är upphov till både cancer och andra sjukdomar.

8. Histaminrika livsmedel är jag försiktig med! 
Histaminrika livsmedel  som jordgubbar, ananas, rött vin, öl och vissa ostar intar jag med försiktighet, då histamin kan utlösa astmaanfall. Ibland kan jag reagera kraftigt mot ett glas vin. Jag blir blossande röd i ansiktet och på halsen och får hjärtklappning. Andra gånger kan jag börja nysa!

9.  Andningsövningar är jätte bra att utöva vid astma. Jag är sångerska och sjunger och andas mycket!
Läs mer hur DU kan  gå tillväga här:-andningsovningar/

10. När jag ätit saker under en längre tid, som jag inte tål, kan jag få astmaliknande symtom. 
Till exempel  tillsatser i maten som glutamat, olika E-ämnen, kemikalier, gluten, laktos och andra allergener. Detta gör att kroppen blir stressad och börjar utsöndra stresshormonet kortisol som i sin tur kan ge uttröttade binjurar, påverka sköldkörteln och ge astma. Och faktiskt alla sjudomar påverkas negativt av stress och sömnbrist.

Mia


Gurkmeja mot inflammationer och för frisk hud!

Så här inför hälsoutmaningen som börjar idag den 2/2 och som jag naturligtvis kommer att delta i, vill jag börja med att berätta hur jag motar inflammationer i kroppen.

 Det har redan varit inlägg här på kurera.se om gurkmeja darfor-ska-du-ata-gurkmeja/ nyligen, så jag tänker inte göra ett jätteinlägg om örtens läkande effekter. Bara skriva om hur den hjälpt mig.

Min relation till gurkmeja började för cirka tio år sedan.
Efter en intensiv helg, då jag tävlat med min kör i barbershop och jag kom hem sent på söndagskvällen svullnade min fot upp enormt och såg ut som om jag hade vrickat den, vilket jag inte hade gjort. Det värkte och bultade långt upp på smalbenet och efter överläggande med sjukvårdsupplysningen åkte jag till akuten.
Där konstaterade man ganska snabbt efter blodprover att det inte var en propp i benet, vilket befarades från början. Efter timmar av väntan blev jag undersökt igen av läkare och skickades till röntgen, då han var helt säker på att jag brutit ett ben i foten trots att jag hävdade att jag inte gjort mig illa. Men inget brutet, så man konstaterade då att jag måste ha fått en kraftig inflammation bara så där.
Eftersom att jag på den tiden hade mycket astma, jag kommer att återkomma till hur jag genom kost har fått bort min astma i ett annat inlägg, kunde jag inte ta inflammationshämmande läkemedel därför att det kan påverka andningsvägarna, så jag avstod. Vila var det som gällde.
Men eftersom att jag jobbar med det alternativa, så hittade jag botemedlet i gurkmeja, då på kapsel.
Två kapslar Fortodol på morgonen och en på kvällen. Efter bara tre-fyra dagar hade svullnaden lagt sig och efter en vecka var värken borta och inflammationen väck. Fantastiskt. Efter det använde jag Fortodol även som värktablett mot exempelvis huvudvärk. Effekten kommer inte lika fort som exempelvis av alvedon, men efter en timme känner man lättnad.

Idag dricker jag guldmjölk, alltså en mjölk baserad på gurkmeja
(Du hittar mitt recept här: guldmjolk-mot-vark/ ) eller så har jag gurkmeja i maten eller i en smoothie. En rågad matsked varje dag.
Gurkmeja kan även förebygga cancer och alzheimers, är bra mot reumatism och ledbesvär och som sagt inflammationer i kroppen.

Visste du att man även kan använda gurkmeja som en lugnande ansiktsmask eftersom att den har en lugnande effekt på huden exempelvis vid rosasea och akne. 
Gurkmeja bleker även ärr och ökar hudens elasticitet och skyddar huden från avgaser och kemikalier i luften!
Jag blandar även i en matsked honung. Honung är naturligt bakteriedödande och kan läka sår och lugna huden.Min ansiktsmask gör jag så här:

3 msk aloeveragel
1 msk äppelcidervinäger
1 msk gurkmeja
1 msk manukahonung
Blanda ihop alla ingredienser. Blir den för tjock, ha i mer aloevera-gel. Låt sitta i ansiktet 20 minuter upp till en timme.

// Mia

 


Tomat och linssoppa med gurkmeja

Tomat och linssoppa toppad med broccoli och solrosfrön i en vit djup skål

Foto: Mia hagenmalm

Ibland när jag lagar mat eller fixar en smoothie och det ska gå snabbt,  bara gör jag och smakar av med kryddor och så vidare,  utan att tänka på HUR jag gör. Denna soppa blev till häromdagen som en lunch, och blev så god men när jag tänkte att jag skulle lägga upp den i bloggen kom jag på att jag glömt att mäta hur mycket kryddor, tomat jag hade i. Jag är egentligen inte så mycket för att stå och mäta upp i teskedar och matskedar. Kryddor ska man smaka sig fram med. Så jag försöker att leta i minnet men jag kommer  ihåg på ett ungerfär! 🙂

Tomat och linssoppa med gurkmeja
2 portioner
1/2 msk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 1/2 tsk oregano
1 vitlöksklyfta i bitar
chiliflakes
2 msk rapsolja
250 g krossad tomat på tetra, eko
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 1/2 dl röda linser

Gör så här:
Värm rapsoljan i en gryta. Fräs snabbt gurkmeja och spiskummin tillsammans med vitlök. Häll på vatten, tomat och buljongtärning och lägg ner linserna. Låt koka ihop på svag värme ca 10 minuter. Smaka av med oregano och chiliflakes
Underbart gott!

Må så bra! Mia


Guldmjölk mot detox-huvudvärken!

Men, varför har jag inte tänkt på guldmjölk det vill säga en drink på gurkmeja mot huvudvärken? Jag gjorde ju i ordning en pasta härom veckan. Jag ska göra en drink på det  att ta till mitt mellis i eftermiddag. Läs mitt recept på guldmjölk här:http://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2014/02/18/sol-varkanslor-och-guldmjolk-mot-vark/

"Guldmjölk i glas

Foto: Mia hagenmalm

Det bästa när man gör guldmjölk och när vi nu kör detox, är att använda mandelmjölk. Och då helst hemmagjord för att  slippa socker och tillsatser. Recept på mandelmjölk hittar du här: http://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2012/10/10/underbara-mandel-och-varfor-jag-tjatar-om-bas-och-syrabildande-foda/

Må så gott! Mia