Riktig mat & hälsa
Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor.

När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, vill jag föreslå denna goda, svalkande, törstsläckande, nyttiga och vitaminrika drink med citron, gurka och mynta som dessutom är basisk.


Rawfood jordgubbstårta

Rawfood midsommartårta med lemon curd och jordgubbar

Det har varit en splittrad helg. Jag har liksom inte kommit mig för att få något gjort. Jag har påbörjat lite här och lite där, och till slut hade hela lördagen gått och jag hade egentligen inte slutfört ett dugg av det jag på påbörjat. Jo! Jag experimenterade fram en sockerkaka på ett mjöl jag aldrig bakat på förut. Trodde vid en första avsmakning att det gått åt skogen, men sen när den svalnat var den riktigt god.

I söndags däremot fick jag tummen ur och fixade det som jag egentligen tänkt göra i lördags. Något ostrukturerat, men när kvällen kom var i alla fall mycket gjort.

Bland annat gjorde jag en härlig rawfood tårta.
Men det tog ganska mycket av min tid att fundera ut vad jag ville ha för fyllning. Till slut växte smakerna fram och jag är så nöjd med tårtan. Riktigt god och somrig jordgubbstårta med botten av hasselnötter, pistagenötter, aprikoser ochen härlig fyllning av raw lemon curd, skivade jordgubbar
och caschewgräddde med jordgubbsorbet. Åhhh! Jag har nog överträffat mig själv! Denna blev verkligen supergod!
Recept till raw lemoncurd hittade jag i boken Green Sweets & Treats av
Erika Billysdotter

Ha det fint!

// Mia

Ett paket ekologiska jordgubbar

Foto: Mia hagenmalm

OBS!
Icke ekologiska jordgubbar är riktigt giftiga!
Gifter som kan ge ökad risk för allergi, astma och cancer. Dessutom kan gifterna i gubbarna ge obotliga skador på lever och njurar. Läs mer här
Jag hade tur att hitta ekologiska jordgubbar för dekoration till tårtan.
Fyllningen är ekologiska- frysta.
Övriga ingredienser i tårtan är även de ekologiska.

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Foto: Mia Hagenmalm

Rawfood Midsommarstårta med lemoncurd & jordgubbar
ca 10 bitar

Botten:
1 dl pistagenötter
3 dl hasselnötter
3- 4 dl aprikoser, osvavlade
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver

Fyllning 1.
Lemon curd

4 dl kokosflingor
1 dl honung
1 dl smält kokosolja
2 citroner, skal och juice
1 tsk gurkmeja

Fyllning 2.
Skivade jordgubbar ca 100g

jordgubbar på lemoncurd

Foto: Mia Hagenmalm

Cashewgrädde
4 dl cashewnötter, blötlagda minst 2 timmar eller över natten
1 moget päron
1 dl kokosolja
250 g jordgubbar
1/2 citron, saft och skal
1-3 msk sötning, jag tog agave

Gör så här:
Botten:
Mixa alla ingredienser till en massa som hänger ihop. Klä en springform med bakplåtspapper och tryck sedan ut nötmixen i formen. Ställ i frysen.
Lemon curd
Mixa kokosflingorna tills du har ett kokossmör. Det tar lite tid innan kokosen släpper ifrån sig olja så kör på. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills du har en riktigt slät curd. Bred curden över botten. Ställ kallt i frysen. När den stelnat något, lägg på skivade jordgubbar så att de täcker i formen.
Ta en paus eller diska en stund innan nästa steg. 🙂

Cashewgrädde:
Mixa jordgubbar tillsammans med citronsaft och sötning tills du får en härlig sorbetliknande glassmassa. Ta ur mixern och ställ åt sidan.
Mixa cachewnötter med kokosolja och päron tills du har en slät fluffig grädde.
ta hälften av jordgubbssorbén och mixa med så att det blandas. Häll smeten överst i formen. Klicka jordgubbssorbén över tårtan och använd en gaffel och dra för att skapa ut sorbén och skapa ett mönster över cashewgrädden. Ställ i frysen för att stelna.
Ta fram en halv timme innan servering- (tårtan ska gärna tina ordentligt, då blir den godast) och dekorera med bär och ätliga blommor som exempelvis rosor.

 

 

 


Agavesirap: Nyttigt eller onyttigt

Jag bakar och sötar ibland med agavesirap och har fått frågan om det är nyttigt eller onyttigt.

Min åsikt om detta är att jag tycker att agavesirap är ett bra alternativ till socker med tanke på dess låga GI på ca 35. Vanligt vitt, raffinerat socker har ett GI på ca 97-98.  Agave har också ett lägre GI än honung som ligger på ca 56-79 e. Agavesirap är också mycket sötare i smaken, därför behöver man inte lika mycket av det som av vanligt socker. Om man ändå ska gå till ytterligheter så är agavesirap däremot extra rik på fruktos, det söta ämnet som skiljer socker från stärkelse. I större mängder kan det belasta levern. Eftersom att frukt innehåller fruktos, torde det i så fall vara jättefarligt att även äta frukt. Det krävs oerhörda mängder fruktos av frukt motsvarande flera kilo per dag, för att det ska vara ett skadligt .

Så är agavesirap farligt är frukt också farligt. Om man inte är diabetiker förstås. Det är min åsikt iallafall!

Mia