Riktig mat & hälsa
Glutenfria mufflor / semlor

Glutenfria mufflor

Jag tänkte hänga på trenden att göra lite osedvanliga semlor i år.
Det fick bli muffins och kladdkaka i ett, med både mandelmassa och rejält med kardemumma för smakens skull. Mufflan är dekorerad med lingongrädde och kokosgrädde. Jag blev inspirerad av min stads fina konditoris rosa semlor som just nu klättrar på Stanbasta.se:s lista över stans bästa semla – i Sverige. Just nu ligger de femma. Spännande! Jag har dock aldrig smakat dessa semlor då jag kör glutenfritt, men goda måste de vara. 🙂

// Mia

Att vispa kokosmjölk till grädde
När man ska vispa kokosmjölk till grädde gäller det att den är riktigt kall och har stått i kylskåpet minst ett dygn. Då separerar mjölken och du har det vattniga i botten och det hårda överst i förpackningen. Använd endast det hårda. (Häll inte bort kokosvattnet. Du kan använda det i en smoothie.)
Viktigt är också att redskap som vispar och skålar är riktigt kalla, så ställ in dem i frysen en halvtimme innan du vispar.

Glutenfria mufflor
ca 10 st

Mandelmassa
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sötning, jag använder sukrin
1 äggvita
3 msk vatten

Kakan
150 g smält smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
3 ägg + 1 äggula
4 tsk nymalen kardemumma
2 tsk bakpulver

Dekoration
2 förpackningar kokosmjölk
1/2 dl lingon, frysta
1/2 msk sukrin melis
Sukrin melis* att pudra över

* Sukrin melis är ett sötningsmedel, som florsocker och som inte påverkar blodsockernivåerna.

Glutenfria mufflorGör så här:
Sätt ugnen på 175 grader om varmluftsugn eller ca 200 grader i vanlig.
Smält smöret och ställ att svalna.
Blanda ingredienserna i en mixer och mixa till en fin mandelmassa.
Blanda de torra ingredienserna till kakan så att det blandar sig ordentligt. Vispa med det smälta smöret och äggen. Tillsätt mandelmassan och rör om ordentligt. Fördela i muffinsformar. Fyll upp dem till 2/3 med smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Känn gärna med sticka. (De ska inte ha stannat helt i mitten för att bibehålla lite kladdkakeeffekt).
Ta ut och låt svalna.
Vispa kokosgrädden fluffig. Lägg över hälften av grädden i en ny skål. Mixa lingonen och blanda med hälften av grädden.
Skär av toppen på alla muffins. Fördela först ett lager med rosa grädde och spritsa sedan över den vita. Skär fyra trekanter av ett muffinslock. Lägg locket överst på grädden och pudra över sukrin melis.

Vill du ha fler tips hittar du Kureras olika semmelrecept här.


Glutenfri Rabarberkladdkaka på ett bakplåtspapper

Rabarberkladdkaka- glutenfri och utan vitt socker

Snart är det semester och jag ska åka till Gotland några veckor. Det ska verkligen bli underbart att  få trampa kalkstensvägar, njuta av havet och stranden och den gotländska naturen. Och förstås träffa tjocka släkten.

Igår kväll efter en dag på Torö med bad på härliga Svärdsö, blev denna ljuvligt goda kladdkaka med smak av sommar till. Superenkel att vispa ihop och slänga in i ugnen. Servera den med vaniljglass eller vaniljsås. Oh my God! Du bara måste testa den! Den är galet god! 🙂

// Mia

Gluten och sockerfri Rabarberkladdkaka 
10 bitar
150 g smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
300 g rabarber
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk nymald kardemumma
3 ägg
2 msk kokossocker plus 1 tsk kardemumma
Sukrin Melis att pudra över den färdiga kakan

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser ordentligt i en bunke. Rör ner det smälta smöret och vispa ner äggen. Skölj, ansa och skär rabarberna i lite längre smala bitar.Klä en springform med bakplåtspapper och häll ner smeten. Dekorera kakan i ett fint mönster med rabarber. Blanda 2 matskedar kokossocker med 1 tesked kardemumma och strö över kakan
Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. ta ut och låt svalna. Pudra över sukrinmelis innan servering. Njut med vaniljglass eller vaniljsås.


Varm cashewmjölkchoklad med kardemumma och chili

Raw cakaodryck på cashewnötsmjölk i en svart kopp på ett svart-och-vitrandigt fat

Foto: Mia hagenmalm

I går var det ett jättetrist väder här i Nynäshamn. Regnet stod som spön i backen och det var svårt att ens få ut Stella, min hund, på promenad. Hon springer snabbt ut, gör sina behov och sen går hon direkt mot porten för hon vill in fortast möjligt. eller så vägrar hon att ens sticka ut nosen. Men jag har kommit på ett knep för att få henne att gå en längre promenad. Jag bär ut henne långt i från hemmet. För hem måste hon ju gå. Även om hon i regnigt väder springer raka vägen hem, så hinner hon kissa några gånger. Efter en sån promenad var vi dyngsura både hon och jag, och trots gummistövlar och regnkappa, frös vi båda två. Och är det något jag längtar efter en ruggig dag som denna, så är det en kopp varm choklad.

Jag har nästan helt slutat med mjölk!
Jag drack laktosfritt ett tag, men upptäckte att min IBS-mage mår bättre helt utan. Jag har dock en skvätt i mitt kaffe, och det funkar.  Ibland saknar jag dock mjölk, som i en kopp varm choklad, och när jag ville testa om det funkade att dricka varm cachewmjölk jag var lite rädd att det inte skulle smaka om jag värmde upp den, men det smakar faktiskt nästan som vanlig varm choklad. Jag testade nämligen att värma mandelmjölk en gång, men om det tyckte jag inte.

När man mixar exempelvis mandel, måste man sila mjölken genom en duk eller en nötpåse för att få en slät tunn mjölk. Däremot cashewnötter funkar att få slät om man blötläggernötterna över natten och mixar fint efteråt.

Cashewmjölk
3 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1 liter vatten
1/2 -1 krm salt

Gör så här: 
Häll av vattnet från de blötlagda cashewnötterna och skölj dem noga i kallt vatten. Lägg i mixer och tillsätt  en halv liter rent, kallt vatten. Mixa tills du har en len grädde. Tillsätt salt och mer vatten. Mixa tills du har en vit mjölk. Håller tre till fyra dagar i kylen.

Varm cashewmjölkchoklad med kanel och chili
3 dl cashewmjölk
2 msk raw kakaopulver, eko
1-2 tsk agavesirap

Kardemumma och en nypa chiliflakes

Gör så här:
Rör ut kakaopulvret med agavesirap och lite av cashewmjölken så att kakaopulvret löser sig ordentligt. Värm resten av cashewmjölken  i en kastrull. Låt inte koka. Slå det över chokladsmeten och rör tills du har en jämn chokladdryck. Strö över kardemumma och chiliflakes. Njut! Mums!

Ha det gott! 🙂
Mia