Riktig mat & hälsa
Gröna raggmunkar med lingon och ruccola, rivna morötter och lingon i en glasburk på ett vitt fat

Glutenfria gröna raggmunkar med lingon

Jag kan ibland längta efter vanlig husmanskost eftersom att jag är uppvuxen på det.
De senaste 10-15 åren har jag lagt om till betydligt nyttigare kost eftersom att jag mår så bra av att äta nyttigt och dessutom numera vet att kosten spelar roll för hur man mår och för vilka sjukdomar ”skitmat” kan orsaka i kroppen.
Häromdagen blev jag galet sugen på raggmunk och testade att göra den glutenfri. Dessutom experimenterade jag lite och testade att blanda ner ruccola i hälften av smeten vilket förhöjde smaken och gav pannkakorna lite extra sting!
Det blev en supergod måltid.

Glutenfria raggmunkar med lingon
1,5 dl bovetemjöl
1 tsk havssalt
4 dl mjölk- jag använder havremjölk
2 ägg
ca 700 g potatis, riven
2 nävar ruccolasallad, kan uteslutas
kokosolja eller smör att steka i

Lingonröra
1,5 dl lingon
0,5 tsk citronsaft
1-2 msk kokossocker

Gör så här:
Börja med att blanda de tinade eller färska lingonen med kokossocker och låt stå att dra.

Vispa upp äggen i en bunke. Blanda ner salt och bovetemjöl och vispa ner mjölken tills du har en slät smet. Låt svälla minst en timme.
Skala och riv potatisen. Lägg rivet i en sil och pressa ur vätska.
Blanda ner ruccolasallad i smeten och mixa den smått. Lägg sedan ner potatisrivet i smeten. Klicka ut smeten i en stekpanna med kokosolja och platta till den. Stek gyllenbruna på båda sidor som pannkakor eller plättar.

Servera med lingonröra och rårivna morötter.

 


Cheesecake rawfood på ett vitt fat som står på en stenpelare

Mors Dag: Rawfood cheesecake med hallonsås

Mors dag på söndag!
I morse gjorde jag en cheesecake- rawfood till mors dag. Rawfood blev det för att jag helst äter det i bakverk. Kakan är gluten- och laktosfri och förstås utan socker. Botten är som kola och den syrliga fyllningen bryter av fint mot det söta och tillsammans med hallonsåsen är den ljuvligt, underbart god!
kakan går jättebra att göra dagar i förväg då du kan frysa in den och ta fram femton minuter innan servering.

Ha en fin helg!
Mia

Rawfood cheesecake med hallonsås
Botten:
2, 5 dl dadlar urkärnade och blötlagda minst 1 timme
3 dl mandelmjöl
1 krm salt

Fyllning:
3 dl ekologiska cashewnötter, blötlagda minst 3 timmar
1 dl kokosgrädde, eko
0,5 dl kokosolja, eko
3 msk citronsaft och skal av 1/2 citron, eko
3 msk honung, KRAV
1/2 krm salt

Hallonsås:
2 dl pressad saft av en apelsin
3 dl hallon
1.5 tsk vaniljpulver
eventuellt lite sötning exempelvis honung, agave

Gör så här:
Mixa dadlar och mandelmjöl till en kladdig smet. Tryck ut i en springform klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt.
Häll av vattnet från cashewnötterna och med övriga ingredienser till en len smet. Jag tog bara en matsked sötning- honung, men vill du ha mer av den varan så kan du öka med en matsked till. Tänk på att kakans botten är väldigt söt, så det är godast om fyllningen bryter av med lite syrlighet.
Bred smeten över botten. Ställ i frysen minst 2 timmar.

Hallonsås:
Blanda de tinade hallonen med apelsinsaft och övriga ingredienser. Mixa fint.
Servera till cheesecaken.


Coconut Latte Overnight Oat i ett glas som står på ett vitt fat

Coconut Latte Overnight Oats

Jag kan med säkerhet säga att kaffe är något jag förmodligen aldrig kommer att sluta dricka.
Och varför skulle jag egentligen göra det resonerar jag?
Någon liten last måste man få ha även om jag har reducerat min kaffekonsumtion till två, tre koppar per dag. Förr kunde jag dricka betydligt fler. Dessutom, med nya rön är kaffe nyttigt i måttliga mängder. Så att njuta av en kopp rykande nybryggt kaffe förgyller dagen. Men som sagt bara de där en till två kopparna per dag. Blir de fler smakar de inte lika gott.
Kaffe ska vara kaffe tycker jag! Jag dricker det gärna med en skvätt mjölk eller en sked kokosolja. Jag har svårt med kaffe i exempelvis bakverk eller choklad med moccasmak

Men en återkommande favoritfrukost den senaste tiden har varit en härlig krämig kokos-havrelatte med kaffe.
I den här kokos-havrelatten anas bara kaffesmaken och det passar mig väldigt bra. Dessutom- den underbart krämiga kokosgrädden med lite puder av kanel som topping. Mums! Jag bara älskar den och är helt, helt såld!
Det bästa är att du kan göra i ordning denna latte kvällen innan, för den ska som sagt stå och svälla i minst 3-4 timmar eller över natten i kylskåp.

Ha det fint!

// Mia

Coconut Latte Overnight Oat i ett glas toppad med kokosgrädde och kanel

Foto: Mia Hagenmalm

Coconut Latte Overnight Oats
1 portion
1 1/2 dl glutenfria havregryn, EKO
1/2 dl kokosvatten
1/2 dl + 1 msk bryggt kaffe
1/2 dl + 2 msk mandelmjölk
1 tsk honung
1 nypa vaniljpulver
Till topping:
3 matskedar kokosgrädde
kanel

Gör så här:
Mät upp och blanda alla ingredienser i en mixer. Häll upp i en skål eller i ett glas som du kan täcka över. Låt stå kallt över natten.
Häll en tesked färdigbryggt kaffe och två matskedar mandelmjölk i ett glas och rör om. Ta fram latten ur kylen. Kolla så att den inte är för stampig. Blanda i så fall ner lite mer mandelmjölk. Den ska vara mjuk och följsam men inte jätte rinnig. Häll ner latten i glaset över kaffemjölken. Då får du kaffemjölken runt om.
Vispa kokosgrädden ( det vita hårda överst) fluffigt och spritsa eller skeda grädden över latten. Pudra över kanel. Denna goding, en liten frukt eller grönsakssallad och ett ägg står du dig länge på. 🙂
Tips!
Jag ställer alltid kokosmjölk i kylen några timmar. När man öppnar den har vatten och grädde separerat och den hårda vita grädden ligger överst och kokosvattnet underst i förpackningen. Här tog jag en sked, gjorde hål i översta lagret av grädden och kunde hälla ut kokosvattnet som jag ville ha i latten.


Rawfood Chokladmoussebakelser

Alla hjärtans dag på söndag!
Min söndag går i sångens tecken. Men kärlek är ju inte bara romantik, det är så mycket annat. Kärlek till ett barn, till ett djur eller till föräldrar. Kärlek kan också vara till en hobby. Jag till exempel älskar min hobby som är att sjunga. Och det är med mina körsystrar jag ska tillbringa Alla Hjärtans Dag! Med världens mest älskvärda och bästa coach, Peggy Gram! Det ska bli underbart, spännande och kul! Kärlek!

Jag knåpade ihop en supergod liten bakelse i går. En bakelse fylld med härlig chokladmousse som har en bas av avokado. Den är lätt att göra, tar bara någon halvtimme, men är för den sakens skull ljuvlig. Den riktigt smälter i munnen. Är man som jag-galen i choklad, ska man absolut testa den. Den är rakt igenom chokladig! Lägger även upp några alternativ på några  goda bakverk från tidigare år  som passar på Alla Hjärtans Dag!

Ha en fin helg!

Mia

Raw Chokladmoussebakelser
4-5 stycken
1 dl mandlar
ca 10-12 st dadlar
1/2 msk kokosolja utan smak
1 msk raw kakao
1/2 tsk lucumapulver
1 krm salt
1 krm vaniljpulver

Mousse:
1 avokado
1/2 dl kokosgrädde
1/2 dl raw kakaopulver
1 liten nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
3-4 dadlar eller 2 msk agavesirap
Hackade pistagenötter, kakaonibs och hallon till topping

Gör så här:
Häll av vattnet från dadlarna. Mixa mandeln grovt. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en mjuk smet. Tryck ut smeten i muffinsformar. Ställ kallt.
Mousse:
Mixa avokado till en len kräm. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en härlig mousse.

Ta fram muffinsformarna och spritsa eller skeda chokladmoussen över mandelbotten. Dekorera med hackade pistagenötter, kakaonibs och hallon.

Rawfood kärleksmums

Rawfood kärleksmums med kokos på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

 

Choklad och hallonmoussetårta

Hallonmoussetårta

Foto: Mia Hagenmalm

Raw pistagemusslor med mintchokladmousse

Små gröna spistagebakelser med mintchokladmousse, toppade med hallon

Foto: Mia Hagenmalm


Hummerpannacotta i glas toppad med hummer och Rom

Hummerpannacotta och annat gott till Nyår

Nyår igen! Tiden går fort!
Jag har lagt upp några tips på förrätt och lite annat gott att välja på inför nyårsmiddagen om du inte redan har bestämt meny.
Hummerpannacottan kan jag varmt rekommendera. Den är utsökt!

Kanske lax- och pärontartar med västerbottenost smakar?

Lax istället för oxfile är gott tillsammans med härligt ugnsrostade grönsaker. Du hittar tips på hela nyårsmenyn om du klickar på länken: Tips på nyårsmeny nedan! (Har tyvärr inga bilder att lägga in här, på just den) .
Efterrätten kan bestå av denna goda choklad- och karamelltårta eller varför inte chokladtryffeltårta med blåbärscurd Båda bakade utan gluten och socker förstås.
Här kommer iallafall ett urval på några förslag. Välj och vraka! 🙂

Ha ett Gott Nytt!

Mia

hummerpannacotta (Bild överst)

Päron- och laxtartar med västerbottenost

Lax och pärontartar i glas på en bädd av västerbottenostkräm

Foto:Mia hagenmalm

Tips på Nyårsmeny ( Ej bild)

Choklad- och karamelltårta

choklad och karamelltårta

Foto:Mia Hagenmalm

Chokladtårta med blåbärscurd

Chokladtryffeltårta med blåbärskräm på en tallrik.

Foto: Mia Hagenmalm


Mintchoklad rawfood

Rawfood Peppermint Cups, Julstress och GOD JUL!

Så här dan före dan har många tusen saker att göra och är du som jag, den som sent på kvällen innan julafton kokar kola, gör ischoklad, slår in julklappar och klär granen och fixar det där sista, sista innan klockan passerar midnatt och julafton vaknar till liv? Det där sista sakerna som man ska göra har dessutom en en förmåga att föröka sig och blir till ännu fler  saker att göra trots att det från början var tänkt som ett fåtal! Att slå in julklappar tar faktiskt en himla tid även om man tänkt: Jag gör det sist av allt, det tar inte så lång tid! När man sen sent eller mitt i natten äntligen landar i soffan, upptäcker man att det är dags att stupa i säng och man har missat en mysig uppesittarkväll då man egentligen hade behövt ta det lugnt för att vara pigg på julafton!

JAG lär mig då aldrig! Jag vet att det blir så, ändå sparar jag saker till sista minuten. Jag trodde i morse att jag var klar med julklapparna men kom på att det ändå är en till jag måste köpa! Så det blir att bege sig ut på klappjakt ikväll efter jobbet.
Receptet på dessa ljuvliga godingar är också i sista minuten, men måste prövas! Hinner du inte idag kanske du hinner efter jul. 😉

   Jag vill även passa på att önska mina läsare en riktigt

                                               GOD JUL!
                                                   Mia

Receptet är hämtat ur boken  Green, Sweets & Treats av Erika Billysdotter

PEPPERMINT CUPS
Ca 8 st

CHOKLAD
2 dl smält kakaosmör
2 dl kakaopulver
4 msk mesquite
3 msk agavesirap
1/2 tsk vaniljpulver
2 nypor salt

FYLLNING
1/2 dl mjukt kokosfett
1 msk honung
1 msk lucumapulver
7 droppar eterisk olja

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till chokladen. Använd gärna en muffinsform av silikon och häll ca 1 matsked av chokladsmeten i varje form. Sätt in i kylen för att stelna. Ställ överbliven choklad åt sidan. Blanda alla ingredienser till fyllningen med en gaffel. Ta fram chokladen ur kylen. Forma fyllningen till små bollar och platta till dem lite i formarna. Lämna plats för chokladen att rinna ner runt om fyllningen.Fyll sedan formarna med resten av chokladen som ska täcka fyllningen med god marginal. Ställ kallt för att stelna.

 


Salty caramel rawfood

Rawfood Salty Caramel

Jag fattar inte vart tiden tar vägen! Jag hinner liksom ingenting när jag kommer hem på kvällarna. Förra veckan ägnade jag åt att fixa med lite småsaker på bilen inför besiktning, vilket tog sin lilla tid.

Igår fick jag  äntligen tillbringa min ledighet  i hemmet med tvättstugan, städa, pynta lite till jul och däremellan hann jag göra två olika sorter rawfood kakor. Det är inte klokt vad man hinner med  när man har lust! Det bara flyter på. Och sent igår kväll kunde jag njuta av en kopp te och tända ljus framför en  spännande film på TV:n.
Här kommer recept på Salty Caramel . Otroligt läckra! De här kakorna formligen smälter i munnen! De är lite sega, söta och salta på en och samma gång. Försvinnande goda i ordets rätta bemärkelse (slut redan), så det blir nog att göra en omgång till i dagarna! Av dubbel sats denna gång  🙂

Ha det fint!/ Mia

Receptet kommer från underbara boken: Green, Sweets & Treats av Erika  Billysdotter

SALTY CARAMEL ca 15 st

Cashewbotten:
2 dl cashewnötter
1 dl kokosflingor
1 msk honung
1 msk mjuk kokosolja
1 nypa salt

Kola
20 dadlar, blötlagda minst 1 timme
1/2 dl smält kokosolja
1 tsk salt ( himalaya)
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Cashewbotten:
Mixa cashewnötterna till ett mjöl. Lägg med övriga ingredienser och mixa vidare tills du får en jämn smet. Tryck ut massan ( ca 1 cm tjock) i en brödform klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt.

Kola:
Häll bort vattnet av dadlarna. Mixa sedan alla ingredienser riktigt länge. Kolan ska bli blank och seg.
Tryck ut kolamassan över cashewbotten. Ställ kallt i frysen minst 1 timme . Skär upp i bitar och förvara i kylskåp.


Rödbetskaka med saffransglasyr

Gluten/ sockerfri Rödbetskaka med saffranstopping

Jag har fullt upp i helgen med Stjärnjul och våra konserter, så att baka hinner jag knappast.
Jag gillar egentligen inte att köra repriser, men blir så illa tvungen. Det är ju lucia på söndag och något med saffran kan ju passa. Denna kaka la jag upp 2012 på bloggen och jag minns den ännu som riktigt god!
Nästa vecka utlovas nya goda recept inför julen!

Rödbetskaka med saffranstopping:
4 ägg
4 dl riven rödbeta
1 dl kokosolja
0,75 dl rapsolja
2 msk agavesirap
1 1/2 dl sukrin
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk kanel
2 krm kardemuma
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Riv rödbetorna och mixa dem sedan. Rivet ska vara smått. Vispa ägg och sukrin pösigt ca 4-5 minuter. Slå i agavesirap. Smält kokosfettet och blanda det med rapsolja. Blanda alla torra ingredienser i en skål ordentligt, och rör försiktigt ner det i äggblandningen. Rör ner raps- och kokosolja och rödbetsrivet och blanda väl. Häll smeten i en väl smord form och grädda nederst i ugnen ca 40 minuter. När kakan är färdig ta ut och låt svalna.

Saffranstopping på cream cheese:
200 g cream cheese( Det finns mjölkfria varianter)
1 dl sukrin melis
0.5 g saffran

Gör så här:
Mortla saffranet tillsammans med 1 msk sukrin
Blanda alla ingredienser väl och bred toppingen över kakan.


Kolabitar på smörpapper och inslagna i smörpapper på en röd julduk

Två recept: Nyttigare kola! Vegansk kola och lakritskola gjord på kokossocker

Nu har jag inte tid att stå vid spisen, så jag kör lite repriser från förra året till helgen!
Då testade jag, med hjärtat i halsgropen att göra en helt vegansk kola.
Den är gjord på kokosolja och kokosgrädde, så lite rädd var jag allt att det inte skulle funka.  Men det blev ju kola! En så himla, makalöst jättegod kola!
25-30 stycken
2,5 dl kokosolja, Eko
3 dl kokossocker, Eko
1 dl agavesirap, Eko
1,5 dl kokosgrädde (Bara det vita, gräddiga, inget av det vattniga), Eko
1 tsk vaniljpulver,Eko
4 msk raw kakao, Eko
0,5 krm salt
1 tsk pepparkakskrydda, Eko

Gör så här:
Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg med övriga ingredienser och rör om ordentligt. Låt småkoka under omrörning i ca 25-35 minuter.
Jag gjorde kulprovet, alltså droppade lite av smeten mot slutet i kallt vatten och ser om kolan håller ihop. Då är kolan klar. Häll upp i smörpapperklädd form. Låt svalna och stelna till. Skär sedan upp i lagom stora bitar! Är man lite pysslig och har tid kan man slå in kolabitarna i smörpapper med snöre runt om. Annars förvaras de i en glasburk med smörpapper emellan i kylen.
Dessa kolor måste ligga i kylen!

Lakritskola med chokladöverdrag i rad på ett avlångt grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Jag gjorde även en sååå god lakritskola!  De blev bara så underbart goda! Och nyttigare än kola gjord på vanligt vitt socker och sirap! Men med grädde och smör. Om man vill kan man naturligtvis utesluta lakrits och tillsätta mer kakao så har man en underbar chokladkola

Lakritskola utan vitt socker 30-40st
100 g smör
2 dl grädde
3 msk kakao (eller 4 msk om du vill utesluta lakrits)
1 dl agavesirap
3 dl kokossocker
0,5 krm salt
1,5 msk lakritspulver, ekologiskt
Till garnering:
100 g minst 70% choklad
Flingsalt

Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom lakritspulvret i en vid gryta med tjock botten. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra på svag värme. Rör i grytan hela tiden. Använd gärna en träslev.

Nu ska kolan koka minst i 25-35 minuter. Jag gjorde kulprovet. När du ser att smeten  börjar bli riktigt tjock, häller du ner lite av den i ett glas med kallt vatten. Stelnar den och håller ihop då, är kolan klar. Rör ner lakritspulvret och se till att det löser sig ordentligt med smeten.  Häll upp smeten  på ett bakplåtspapper, låt svalna något och sätt in i kylen en halvtimme. När den har stelnat ordentligt, skär i bitar. Jag skar ut bitar som jag sedan vek ihop och formade. Smält chokladen i en skål över ett kokande vattenbad. Akta så att det inte kommer ner vatten i chokladen. Doppa sedan kolabitarna snabbt, jag använde en tång för att slippa bränna mig, lägg tillbaka på bakplåtspapper och strö över någon liten flaga flingsalt. Det ska vara pyttelite salt, annars blir det inte gott. Du kan också helt utesluta chokladen på kolan. Skär den då bara i bitar  Förvara kolan svalt i kylskåp, med bakplåtspapper emellan om du vill stapla dem.


Rawfood cheesecake med saffranskräm

Raw cheesecake med saffran och apelsinkräm

Denna veckan går i reprisens tecken.
Men vad gör man när tiden inte räcker till? Och dessa underbart goda cheesecake är faktiskt värda en repris. Jag kommer att göra dem själv till lucia!
Tänk på att använda EKOLOGISKA russin! Icke eko-russin är vansinnigt giftiga och besprutade med bekämpningsmedel och borde ha en varningstexten: Giftigt att förtära!

Ha en underbar helg! Mia

Rawfood cheesecake med saffran-och apelsinkräm
på pepprkaksbotten. 8 bitar
Botten:
2 dl valnötter
2,5 dl fikon eller russin
1 msk pepprkakskrydda
1 krm salt
1 msk honung

Fyllning:
4 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1 dl kokosolja
1/2 dl honung
1/2 dl saft och rivet skal från 1 apelsin
4 msk citon
0,5 g saffran
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Gör så här:
Mixa nötterna till botten grovt. Tillsätt övriga ingredienser. Mixa tills du har en deg som går att jobba med. Är degen för torr, tillsätt med fikon eller russin eller kokosolja. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ellr i mindre formar. Ställ kallt.

Fyllning:
Häll av vattnet av de blötlagda cashewnötterna och skölj dem grundligt i nytt vatten. Mixa dem till ett mjöl i en rengjord mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ca 5 minuter tills du har en len kräm. Smaka av och tillsätt mer sötning om det behövs. Häll fyllningen över pepparkaksbotten/ bottnarna. Ställ kallt några timmar så att fyllningen får stelna.