Riktig mat & hälsa
Glutenfria mufflor / semlor

Glutenfria mufflor

Jag tänkte hänga på trenden att göra lite osedvanliga semlor i år.
Det fick bli muffins och kladdkaka i ett, med både mandelmassa och rejält med kardemumma för smakens skull. Mufflan är dekorerad med lingongrädde och kokosgrädde. Jag blev inspirerad av min stads fina konditoris rosa semlor som just nu klättrar på Stanbasta.se:s lista över stans bästa semla – i Sverige. Just nu ligger de femma. Spännande! Jag har dock aldrig smakat dessa semlor då jag kör glutenfritt, men goda måste de vara. 🙂

// Mia

Att vispa kokosmjölk till grädde
När man ska vispa kokosmjölk till grädde gäller det att den är riktigt kall och har stått i kylskåpet minst ett dygn. Då separerar mjölken och du har det vattniga i botten och det hårda överst i förpackningen. Använd endast det hårda. (Häll inte bort kokosvattnet. Du kan använda det i en smoothie.)
Viktigt är också att redskap som vispar och skålar är riktigt kalla, så ställ in dem i frysen en halvtimme innan du vispar.

Glutenfria mufflor
ca 10 st

Mandelmassa
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sötning, jag använder sukrin
1 äggvita
3 msk vatten

Kakan
150 g smält smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
3 ägg + 1 äggula
4 tsk nymalen kardemumma
2 tsk bakpulver

Dekoration
2 förpackningar kokosmjölk
1/2 dl lingon, frysta
1/2 msk sukrin melis
Sukrin melis* att pudra över

* Sukrin melis är ett sötningsmedel, som florsocker och som inte påverkar blodsockernivåerna.

Glutenfria mufflorGör så här:
Sätt ugnen på 175 grader om varmluftsugn eller ca 200 grader i vanlig.
Smält smöret och ställ att svalna.
Blanda ingredienserna i en mixer och mixa till en fin mandelmassa.
Blanda de torra ingredienserna till kakan så att det blandar sig ordentligt. Vispa med det smälta smöret och äggen. Tillsätt mandelmassan och rör om ordentligt. Fördela i muffinsformar. Fyll upp dem till 2/3 med smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Känn gärna med sticka. (De ska inte ha stannat helt i mitten för att bibehålla lite kladdkakeeffekt).
Ta ut och låt svalna.
Vispa kokosgrädden fluffig. Lägg över hälften av grädden i en ny skål. Mixa lingonen och blanda med hälften av grädden.
Skär av toppen på alla muffins. Fördela först ett lager med rosa grädde och spritsa sedan över den vita. Skär fyra trekanter av ett muffinslock. Lägg locket överst på grädden och pudra över sukrin melis.

Vill du ha fler tips hittar du Kureras olika semmelrecept här.


Syrenglass dekorerad med syrenblommor i en vit skål. Syrener i bakgrunden

Underbar syrenglass

Nu blommar syrenerna och sommaren är äntligen här!!
Vilken värme det är! Ljuvligt!
När kvällen kommer och det är lite svalare ute möts man av starka, underbara dofter från syren och hägg. Det är bara att andas in och riktigt njuta!
I parken här i Nynäshamn möts jag  även av doften från nyklippt gräs, salt hav och tång. Verkligen underbart!
Och bara tre till fem minuters promenadväg hemifrån så ser jag  havet och jag kan verkligen njuta av mina promenader med hunden. Naturen- havet bjuder varje dag på en ny tavla. Ibland är havet blankt och stilla  som en spegel- ibland svart, oroligt och upproriskt. Ibland flyter vågorna fridfullt mot stranden och ibland slår och stänker vågorna över strandstenarna. Naturens skönhet! Jag bara älskar det!
Jag är uppväxt på Gotland och havet betyder mycket för mig. Nu har jag bott i Nynäshamn i snart sju år och det  är verkligen livskvalitet tycker jag. Det är bara havet mellan mig och mitt älskade Gotland. Jag kan gå till fots till Gotlandsbåten på tio minuter. En dag kanske jag beställer en enkel resa till ön och bosätter mig där. Det är min stora dröm i alla fall.                                    

Jag plockade med mig en stor bukett syrener på min morgonpromenad i går och som nu står och förgyller mitt köksbord.
Det doftar ljuvlig sommar i hela köket.

Syrenblommor i en skål

Foto: Mia Hagenmalm

Min tanke var att göra syrensaft och jag kanske gör det, men inte idag.
Jag gjorde syrenglass istället.  Det blev en glass gjord på kokosgrädde och kokossocker. Den blev väldigt god! Mums! Kokossockret ger en härlig  smak av kola och syrenblommorna en smak av – syren. Jättegod kombo. Man kan naturligtvis göra glassen med grädde istället och annan sötning. Jag ska testa det också i veckan, så håll utkik!
Ha en trevlig helg!
Själv ska jag ut i skärgården och riktigt mysa, njuta av sommarvädret i helgen!

// Mia

Syrenglass
4 dl kokosgrädde
2 ägg
0,75 dl kokossocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl +1/2 dl syrenblommor. ( Bondsyrener ska det vara)

Glassmet med syrenblommor i en gryta

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Lägg syrenblommorna på ett vitt papper eller handduk så att eventuella små djur trillar av. Börja med att rensa kvistar från de små blommorna. Endast de små blommorna ska med, inget grönt. Skölj dem noga i vatten. Separera kokosgrädden- alltså det tjocka ifrån kokosmjölken. ( spara övrig vätska till exempelvis en smoothie). Värm upp kokosgrädden något. Häll ner 1 1/2 dl syrenblommor och låt sjuda med en stund. Vispa ihop kokossocker med äggen och tillsätt äggsmeten i kokosmjölken. OBS! Sjud på svag värme. Det får INTE koka för då blir det grynigt och skär sig. åkar det skära sig är det bara att slänga. Det blir riktigt äckligt.
Låt sjuda tills smeten tjocknar. Sila av  syrenblommorna. Låt smeten svalna något och häll upp i en bunke. Tillsätt övriga syrenblommor. Sätt in i frysen ca tre till fyra timmar. Rör om ibland.  Ta fram ca en kvart innan servering.  Glassen blir godast om det får smälta lite.


Rawfood Chokladmoussebakelser

Alla hjärtans dag på söndag!
Min söndag går i sångens tecken. Men kärlek är ju inte bara romantik, det är så mycket annat. Kärlek till ett barn, till ett djur eller till föräldrar. Kärlek kan också vara till en hobby. Jag till exempel älskar min hobby som är att sjunga. Och det är med mina körsystrar jag ska tillbringa Alla Hjärtans Dag! Med världens mest älskvärda och bästa coach, Peggy Gram! Det ska bli underbart, spännande och kul! Kärlek!

Jag knåpade ihop en supergod liten bakelse i går. En bakelse fylld med härlig chokladmousse som har en bas av avokado. Den är lätt att göra, tar bara någon halvtimme, men är för den sakens skull ljuvlig. Den riktigt smälter i munnen. Är man som jag-galen i choklad, ska man absolut testa den. Den är rakt igenom chokladig! Lägger även upp några alternativ på några  goda bakverk från tidigare år  som passar på Alla Hjärtans Dag!

Ha en fin helg!

Mia

Raw Chokladmoussebakelser
4-5 stycken
1 dl mandlar
ca 10-12 st dadlar
1/2 msk kokosolja utan smak
1 msk raw kakao
1/2 tsk lucumapulver
1 krm salt
1 krm vaniljpulver

Mousse:
1 avokado
1/2 dl kokosgrädde
1/2 dl raw kakaopulver
1 liten nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
3-4 dadlar eller 2 msk agavesirap
Hackade pistagenötter, kakaonibs och hallon till topping

Gör så här:
Häll av vattnet från dadlarna. Mixa mandeln grovt. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en mjuk smet. Tryck ut smeten i muffinsformar. Ställ kallt.
Mousse:
Mixa avokado till en len kräm. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en härlig mousse.

Ta fram muffinsformarna och spritsa eller skeda chokladmoussen över mandelbotten. Dekorera med hackade pistagenötter, kakaonibs och hallon.

Rawfood kärleksmums

Rawfood kärleksmums med kokos på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

 

Choklad och hallonmoussetårta

Hallonmoussetårta

Foto: Mia Hagenmalm

Raw pistagemusslor med mintchokladmousse

Små gröna spistagebakelser med mintchokladmousse, toppade med hallon

Foto: Mia Hagenmalm


Amerikanska pannkakor på mandelmjöl och kokosgrädde!

Jag måste bara dela med mig här av min dotters frukost i morse som bestod av amerikanska pannkakor i LCHF style. Smakade en liten bit. De var så goda! Kommer absolut göra dem igen. Använde mig av kokosgrädde, vilket passade utmärkt i dessa små godingar.

Amerikanska pannkaor enl. LCHF med vispad grädde och hallon på ett grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Amerikanska pannkakor med mandelmjöl.
6 små pannkakor:
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosgrädde
1 tsk bakpulver
3 tsk fiberhusk
2 ägg
1 krm kardemumma
1/2 krm salt
Rapsolja till stekning

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser och låt svälla några minuter. Klicka ut sex små plättar i stekpannan och smeta ut dem till en rund pannkaka. Stek på medelhög värme tils de stelnat, och vänd dem sen. Servera med bär och eventuellt vispad grädde.

I morgon ska jag åka och fira mors dag hos min mamma som även fyllde år i går. Kommer att baka en tårta, som inte innehåller socker och vetemjöl till henne.  Lägger ut den på bloggen under morgondagen.

Ha en trevlig fredag!/ Mia 🙂