Riktig mat & hälsa
Glutenfria mufflor / semlor

Glutenfria mufflor

Jag tänkte hänga på trenden att göra lite osedvanliga semlor i år.
Det fick bli muffins och kladdkaka i ett, med både mandelmassa och rejält med kardemumma för smakens skull. Mufflan är dekorerad med lingongrädde och kokosgrädde. Jag blev inspirerad av min stads fina konditoris rosa semlor som just nu klättrar på Stanbasta.se:s lista över stans bästa semla – i Sverige. Just nu ligger de femma. Spännande! Jag har dock aldrig smakat dessa semlor då jag kör glutenfritt, men goda måste de vara. 🙂

// Mia

Att vispa kokosmjölk till grädde
När man ska vispa kokosmjölk till grädde gäller det att den är riktigt kall och har stått i kylskåpet minst ett dygn. Då separerar mjölken och du har det vattniga i botten och det hårda överst i förpackningen. Använd endast det hårda. (Häll inte bort kokosvattnet. Du kan använda det i en smoothie.)
Viktigt är också att redskap som vispar och skålar är riktigt kalla, så ställ in dem i frysen en halvtimme innan du vispar.

Glutenfria mufflor
ca 10 st

Mandelmassa
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sötning, jag använder sukrin
1 äggvita
3 msk vatten

Kakan
150 g smält smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
3 ägg + 1 äggula
4 tsk nymalen kardemumma
2 tsk bakpulver

Dekoration
2 förpackningar kokosmjölk
1/2 dl lingon, frysta
1/2 msk sukrin melis
Sukrin melis* att pudra över

* Sukrin melis är ett sötningsmedel, som florsocker och som inte påverkar blodsockernivåerna.

Glutenfria mufflorGör så här:
Sätt ugnen på 175 grader om varmluftsugn eller ca 200 grader i vanlig.
Smält smöret och ställ att svalna.
Blanda ingredienserna i en mixer och mixa till en fin mandelmassa.
Blanda de torra ingredienserna till kakan så att det blandar sig ordentligt. Vispa med det smälta smöret och äggen. Tillsätt mandelmassan och rör om ordentligt. Fördela i muffinsformar. Fyll upp dem till 2/3 med smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Känn gärna med sticka. (De ska inte ha stannat helt i mitten för att bibehålla lite kladdkakeeffekt).
Ta ut och låt svalna.
Vispa kokosgrädden fluffig. Lägg över hälften av grädden i en ny skål. Mixa lingonen och blanda med hälften av grädden.
Skär av toppen på alla muffins. Fördela först ett lager med rosa grädde och spritsa sedan över den vita. Skär fyra trekanter av ett muffinslock. Lägg locket överst på grädden och pudra över sukrin melis.

Vill du ha fler tips hittar du Kureras olika semmelrecept här.


Rawfood röda lingonbollar på ett grått fat

Raw Lingonbollar

Måste bjuda på dessa goda lingonbollar! De passar utmärkt bra som  julgodis och då inte bara för den röda färgen. De smakar ljuvligt gott också för den som gillar lite syrligt och sött som jag och de är väldigt enkla att göra.

Lingon är också ett supernyttigt bär!
Lingon är rika på C-vitamin och antioxidanterna polyfenoler/flavonoider. Dessutom pektinsyra och konserverande benoesyra. Lingondricka är dessutom mycket bättre än tranbär att ta vid en urinvägsinfektion då lingon innehåller en högre halt tanniner än tranbär vilket är bra för den som har tunna och sköra slemhinnor.Tanniner förlamar  bakteriernas tentaklar, så att de inte kan få fäste i slemhinnorna.
Att äta några färska eller frysta lingon dämpar även sötsug på grund av den höga halten syra. 🙂

Rawfood lingonbollar i en låda

Foto: Mia Hagenmalm

Lingonbollar
2 dl granola, jag använde Kung Markattas ekologiska
2 msk frysta lingon
1 msk kokosolja, naturell
1 msk vatten
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel
1 liten nypa salt

1/2 dl lingonpulver, Jag använde Kung Markattas

Gör så här:
Mixa alla ingredienser utom lingonpulvret i en mixer till en deg.
Forma till små bollar. Det blir ungefär 10 st.
Häll lingonpulver på ett fat och rulla bollarna i pulvret så att det täcker runt om. Förvara lingonbollarna i burk i kylskåp eller frysen.

 


Gröna raggmunkar med lingon och ruccola, rivna morötter och lingon i en glasburk på ett vitt fat

Glutenfria gröna raggmunkar med lingon

Jag kan ibland längta efter vanlig husmanskost eftersom att jag är uppvuxen på det.
De senaste 10-15 åren har jag lagt om till betydligt nyttigare kost eftersom att jag mår så bra av att äta nyttigt och dessutom numera vet att kosten spelar roll för hur man mår och för vilka sjukdomar ”skitmat” kan orsaka i kroppen.
Häromdagen blev jag galet sugen på raggmunk och testade att göra den glutenfri. Dessutom experimenterade jag lite och testade att blanda ner ruccola i hälften av smeten vilket förhöjde smaken och gav pannkakorna lite extra sting!
Det blev en supergod måltid.

Glutenfria raggmunkar med lingon
1,5 dl bovetemjöl
1 tsk havssalt
4 dl mjölk- jag använder havremjölk
2 ägg
ca 700 g potatis, riven
2 nävar ruccolasallad, kan uteslutas
kokosolja eller smör att steka i

Lingonröra
1,5 dl lingon
0,5 tsk citronsaft
1-2 msk kokossocker

Gör så här:
Börja med att blanda de tinade eller färska lingonen med kokossocker och låt stå att dra.

Vispa upp äggen i en bunke. Blanda ner salt och bovetemjöl och vispa ner mjölken tills du har en slät smet. Låt svälla minst en timme.
Skala och riv potatisen. Lägg rivet i en sil och pressa ur vätska.
Blanda ner ruccolasallad i smeten och mixa den smått. Lägg sedan ner potatisrivet i smeten. Klicka ut smeten i en stekpanna med kokosolja och platta till den. Stek gyllenbruna på båda sidor som pannkakor eller plättar.

Servera med lingonröra och rårivna morötter.

 


Basisk föda och örter för njurar och urinblåsa

Förra veckan bloggade jag om rödbetor och dess bra egenskaper bland annat är rödbetor leverrenande.
Minst lika viktigt som att rena levern är det att upprätthålla en god hälsa i våra njurar och urinblåsa. Urinblåsa och njurar utgör en del av det lymfatiska systemet som tillsammans med  levern eliminerar gifter i kroppen och slaggprodukter i våra celler.
Därför vill jag påpeka att det ALLTID är bra för hälsan att ALLTID äta grönsaker och frukt varje dag! Och helst ekologiska som är fria från bekämpningsmedel och gifter.

Inte bara gifter i maten som ifrån exempelvis bekämpningsmedel eller miljögifter kan invadera våra celler och blodomlopp!
Även stress och ångest höjer nivån av skadliga ämnen som kortisol i kroppen. Kortisol är nyttigt vid akut stress men  livsfarligt på lång sikt och kan orsaka att immunsystemet blir sämre och sjukdomsrisken ökar.

Man ska alltid försöka skydda både kroppen och urinblåsan mot infektioner och se till att ha en bra PH-balans.
Vanliga problem med urinblåsan är infektioner, inkontinens, det vill säga att urinblåsan läcker-man kissar på sig och svårigheter att tömma urinblåsan helt eller har en överaktiv blåsa. Det är därför viktigt att kontakta läkare  vid indikationer på urinvägsinfektion.

Här kommer mitt favoritämne, kosten in för det kan faktiskt bero på en dålig kost om man har besvär med urinblåsa och njurar.
Socker, koffein, salt och högt proteinintag och fel fett samt alkohol påverkar negativt eftersom att njurarna måste arbeta dubbelt så hårt med dessa ämnen. Dessutom är dessa ämnen försurande för kroppen.

Istället ska du äta grönsaker som är bra för syra/basbalansen i kroppen.
Helst ska de vara råa då tillagade grönsaker tappar sina enzymer som faktiskt är livsviktiga för reningsprocessen i kroppen.  Probiotikabakterier verkar också bra för att upprätthålla en bra balans i urinvägar och blåsa.
Nässlor, maskros och persilja renar och eliminerar urinsyran.

Min väninna lärde mig ett bra gammalt knep som hon fått av sin mormor, när jag för några år sedan drabbats av återkommande urinvägsinfektioner. Jag lovar att det hjälper.

Avkok på persilja
2 liter vatten
1 kruka persilja
koka i ca 10 minuter. Låt persiljevattnet svalna och sila av. Förvara i kylskåp. Drick av vattnet i minst fem dagar.

Sparris är vätskedrivande, stimulerande och eliminerar gifter.
Spenat och selleri är faktiskt också avgiftande och rengör våra njurar.
Rödbetor har fantastisk lever- och njurrenande egenskaper liksom vita bönor. Morötter-morotsjuice underlättar njurarnas funktion och är blodrenande.
Druvor eliminerar urinsyran och främjar hjärtat samt är en källa till bra mineraler.

Antioxidanterna i blåbärsjuice förebygger infektioner och skyddar urinvägarna från bakterier att få fäste i slemhinnorna.

Tranbärsjuice är superbra mot urinvägsinfektioner då den innehåller en hög halt av tanniner som hindrar bakterier att få fäste på slemhinnan.

Färska lingon i en djup skål

Foto: Mia Hagenmalm

Lingondricka, helst Biotta verkar ännu bättre än tranbär.
Biottas lingondricka har en mycket hög koncentration av lingon.
Lingon har en mycket högre halt av tanniner-garvämnen än vad det närbesläktade tranbären har. Tanniner förlamar helt enkelt bakteriernas tentaklar och hindrar dem att få fäste i slemhinnornma. Lingon har även en inflammationshämmande. effekt på urinvägarnas slemhinnor. Vid akuta besvär dricker man tre deciliter lingondricka/dag och för att förebygga urinvägsinfektion dricker man 1 deciliter innan sänggående varje kväll. Lingon stärker även urinblåsans väggar och förebygger inkontinens.

// Mia

 


Bär kan minska sötsug och recept på Vegansk lingonkokosyoghurt

Nu när hälsoutmaningen är igång kan det vara bra med tips för den som vill låta bli att äta godis och socker! Läs mer om hälsoutmaningen här:hang-med-pa-kureras-halsoutmaning/! Häng på du med! 🙂

Att äta syrliga bär kan stoppa ditt sötsug. Och våra svenska bär är så himla nyttiga!

Röda härliga lingon i en vit vacker skål

Foto: Mia Hagenmalm

 

Jag tänker då på lingon,  tranbär , havtorn och krusbär  som ger en härlig syra, vilket tar bort sötsuget.  Det är att föredra  färska eller frysta bär framför torkade bär där sockerhalten blir mer koncentrerad och kan trigga igång sötsuget istället. Jag tycker att det är supergott att ta några lingon direkt ifrån frysen och mumsa på om jag någon gång får sötsug! 🙂 Det hjälper direkt!

I perioder äter jag  yoghurt till frukost.
Och denna är otroligt god!
Lite söt och syrlig på en gång! Kolla på bilden vad fluffig den är ! Det blir den av probiotikan som jag har i. Mmmmmums!!!

Vegansk kokoslingonyoghurt i en rosa-rutig skål toppad med gojibär

Foto: Mia Hagenmalm

Vegansk lingonyoghurt
2 dl kokosmjölk, den gräddiga
1 msk chiafrön
1 banan
1 dl lingon
1 probiotikakapsel, pulvret av

Gör så här:
Mixa alla ingredienserna till en jämn ”yoghurt”. Låt stå minst en timme i kylskåp. Chiafrön är jätte nyttigt, men jag har även i dem för att få en tjockare yoghurt. Två flugor i en smäll alltså! Det kommer att bubbla i yoghurten på grund av probiotikapulvret, men det är som det ska vara. Ät yoghurten gärna med granola eller nötter och bär. Tillsätt gärna proteiner i form av ägg. Det ger en lång mättnadskänsla och man blir inte så fort hungrig igen.

Lingon är rika på C-vitamin och antioxidanterna polyfenoler/flavonoider. Dessutom pektinsyra och konserverande benoesyra. Lingondricka är faktiskt mycket bättre än tranbär att ta vid en urinvägsinfektion då lingon innehåller en högre halt tanniner än tranbär vilket är bra för den som har tunna och sköra slemhinnor.
Tanniner förlamar  bakteriernas tentaklar, så att de inte kan få fäste i slemhinnorna.

Man ska dock inte förstöra bärens nyttigheter och hälsoegenskaper med det vita giftet socker. Ät dem som de är! 🙂

Mia


Frusen raw Granatäpple-och lingonkaka

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Till helgen får jag gäster, så igår passade jag på att baka-göra en kaka som jag sneglat på ett tag. Den här  raw food cheesecaken med granatäpple har varit med på TV4- morgon och den såg så god ut att  jag blev sugen  att testa. Men eftersom att jag stod i valet och kvalet om jag skulle använda lingon istället för granatäpple som i ursprungsreceptet, fick jag kompromissa med mig själv, och slutligen valde jag båda. Det var ett lyckat experiment för det blev så himla bra! Mums!

Jag tycker att det är så tacksamt att baka raw food! Dels är det enkelt, det är på naturliga råvaror, och man slipper ugnen. Det är skönt nu när det är sommar. Sen är det ju mycket nyttigare än vanlig cheescake, även om denna kaka har ganska mycket agavesirap i sig. Men det är nödvändigt då både granatäpple och lingon är lite ”bittersura” i smaken.
Denna kaka blev helt ljuvligt god!

OBS!!!! Cashewnötterna ska ligga i blöt i minst tre timmar innan de mixas.

 

Frusen raw granatäpple-och lingonkakaka
Botten:
200 g mandelmjöl
150 g dadlar, torkade
1 nypa salt
1 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver

Cashewgrädde
400 g cashewnötter, naturella EKO, blötlagda i vatten minst 3 timmar
2 1/2 dl kokosolja
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt
2 dl färskpressad citron, Eko
2 1/2 dl agavesirap
2 dl granatäpplejuice ca 4 st granatäpplen eller köpt juice
1 dl lingon, frysta

Gör så här:
Botten:
Mixa alla ingredienser och tryck ut ”degen” ordentligt i en springform med avtagabar kant.

Cashewgrädde:
Mixa de blötlagda cashewnötterna med  alla ingredienser UTOM granatäpplejuice och lingon till en jämn, len smet. Häll ner granatäpplejuice och lingon och fortsätt mixa tills det är väl blandat. Häll fyllningen över botten och jämna ut den. Frys kakan i frysen över natten.

Bär på en frusen Granatäpple- och lingontårta

Foto: Mia Hagenmalm

Dekoration:
ca 15 st jordgubbar delade på mitten
1/2 dl lingon som jag rullade i sukrin melis och lät ligga på ett fat  i 15 minuteroch dra åt sig det söta.
Pumpafrön
Granatäpplekärnor

Ta ut och låt tina i kylskåp ca 1- 1 1/2 timme innan servering. Dekorera  med bär.

Trevlig helg! 🙂 Mia