Riktig mat & hälsa

Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!

  • Allt liv kommer från jorden
    Det går inte att gödsla jorden med socker i all evighet
    Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker som på 1970-talet får vi i oss mindre av mineraler och spårämnen genom maten.

Så börjar filmen Sista skörden!
Vår planets jordar är hotade då den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord vilket påverkar näringsinnehållet i vår mat. Filmen handlar om ett av våra viktigaste ekosystem som är en förutsättning för vår överlevnad.
Sedan 1970-talet har näringsinnehållet i vår föda halverats på mineraler och spårämnen. Vi får alltså inte i oss de mineraler och vitaminer vi behöver för att inte bli sjuka, genom maten.

Vi tömmer vårt jordkonto på dess kapital när vi behöver den som mest. Utan jord inget liv och utan liv ingen jord.

En otrolig viktig och sevärd film. En dokumentär ur verkligheten med information avsedd för alla.
Sista skörden svt play

// Mia


Vårdguiden: Kosttillskott ingen genväg till hälsa?

Jag fick Vårdguiden i brevlådan igår.
Jag hade redan hört ryktet om en artikel i Vårdguiden om kosttillskott som har kommit att uppröra flera personer i bekantskapskretsen. Även mig!
Jag hade tänkt att låta detta bero, men det riktigt kliar i fingrarna att skriva eftersom att jag tycker att det som står är så fel.

Läs vad Daniel på Kurera-redaktionen skriver här: Vilken grönsaksdisk syftar Vårdguiden på?

Intervju med kvinna som var överkonsument via postorder
I tidningen Vårdguiden, som alltså ägs av landstinget, har man helt sågat kosttillskott och intervjuar även en kvinna som säger sig ha blivit sjuk och som hade skyhöga levervärden efter att ha ätit kosttillskott i över fem år.
Det jag direkt reagerar på när jag läser är att hon berättar att hon faktiskt överkonsumerade vitaminer och att hennes man rensat ut två platskassar med kosttillskott när hon blev sjuk.
Dessutom har hon beställt sina preparat genom postorder och påtalar att hälsokostindustrin är väldigt säljinriktad. Hon säger också att butikspersonalen borde vara utbildad i näringslära och fråga kunderna om de verkligen varit hos doktorn och fått veta att de har en konstaterad vitaminbrist. Då undrar jag vad man kan kalla läkemedelsjättarna, om inte säljinriktade? Och även om det inte på läkarlinjen faktiskt borde ingå fler än 12,5 timmar näringslära? Jag tror inte ens gemene man vet om att det är så. Men det borde de.

Välutbildad personal i hälsobutiker
Här vill jag verkligen påstå att i de flesta auktoriserade hälsokostbutiker är personalen välutbildade inom näringslära.
I auktoriserade hälsokostbutiker är även kosttillskotten noga kontrollerade och godkända.
Handlar man däremot på nätet kan man vare sig få rådgivning eller information om produkterna. Samtidigt vet man inte heller om produkterna är kontrollerade eller godkända när man handlar på postorder.

Rätta mig om jag har fel
Jag har heller aldrig någonsin fått min vitaminstatus kontrollerad av någon vårdcentral under hela mitt liv. Man tar en järnstatus på sin höjd. Tror knappast att man ens kan få kolla vitaminbrist inom sjukvården. Rätta mig om jag har fel!

Läs:Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel

Läkemedelsskandalen som gick oss förbi- och tystades ner

 

Fettlever kan bero på kosten även om man inte dricker alkohol. Fettlever har ökat oroväckande de senaste åren och kan förutom alkohol bero på fruktos i skräpmat, läsk och godis som ett exempel.
Av fruktos tillverkar nämligen levern fettsyror och bildar fetter-triglycerider som går ut i blodet och lagras i fettceller. Den vanligaste orsaken till fettlever är övervikt.

Även tarmhälsan spelar roll om man har fettlever.
En ny forskning visar att en rubbad tarmflora kan orsaka många allvarliga sjukdomar i kroppen. Med det vill jag säga att
för att överhuvudtaget kunna ta upp näringen från maten eller från ett kosttillskott i kroppen, måste du ha en fungerande tarm. Man ska alltså äta probiotika- mjölksyrabakterier, enzymer, ekologiska grönsaker- gärna mjölksyrade och  ekologisk frukt och fibrer annars kan man överhuvudtaget inte tillgodose sig näringen.
Dessutom kan så ”harmlösa” läkemedel som alvedon ge leverskador.

Läs ocksåFettlever är vår nya folksjukdom

Vi får inte i oss tillräckligt med vitaminer genom kosten idag. Och jag vill berätta varför:
Det beror delvis på alla kemikalier i maten, på snabbexponerad föda och dels på näringsfattiga marker.

Exempelvis magnesium som vi för bara femtio år sedan genom maten fick 1250 / gram dag, har visat sig vara betydligt reducerat.
Idag ser man att vi får endast cirka 250 g / dag, vilket resulterar i att de flesta idag har magnesiumbrist.

En artikel som snarare vittnar om okunnighet än om kunskap
Det viktiga D-vitaminet får vi som regel genom solen.
I Vårdguiden rekommenderar  man oss att äta mer fisk och ägg för att få i oss en daglig dos på 10 mikrogram. Med tanke på alla tungmetaller som kvicksilver i våra hav har jag dragit ner min konsumtion av fisk. Och hur många äter fisk varje dag? Tillredningen gör även att många vitaminer försvinner när vi kokar eller steker ett livsmedel.
10 mikrogram per dag räcker inte för ett bra immunförsvar.
Vi behöver alla en högre dos D-vitamin för vår hälsa.
Om man exempelvis solar hela kroppen i 20 till 30 minuter en solig dag ger det 250 mikrogram D-vitamin (10 000 IE).
Vi i Sverige exponeras endast för solen under våren och sommaren. I andra länder har man fler soltimmar och sol nästan året runt.

Dessutom blir våra livsmedel allt mer näringsfattiga – så långt ifrån all den näring vi behöver kan hittas i en traditionell grönsaksdisk. Läs mer här: Mindre näring i dagens grönsaker

Läs också: 


I Sverige och i Norden har vi selenfattiga jordar och i Finland har man tillsatt selen i gödningsmedel sedan början av 1980-talet, för att höja människors selennivåer via maten. Men det gör man alltså inte i Sverige.

Läs: Brist på selen orsakar cancer

Inte bara veganer och vegetarianer har brist på B-vitaminer idag. Det är många faktorer som spelar in. Kosten, stress, sorg, kemikalier och hormonstörande ämnen i vår miljö gör att vi inte kan tillgodose oss näringen i maten.

LäsMineral-och vitaminbrist vid stress

Sköldkörtelproblem ökar
I alla fall upplever jag som hälsorådgivare att sköldkörtelproblem har ökat väldigt mycket och dessutom kryper ner i åldrarna.
Sköldkörtelproblem beror oftast på brist av selen och jod, dålig matsmältning, stress och tungmetaller i kosten och i miljön. Här är även fluor och klor en stor bov.

LäsNäringsbrist kan orsaka sköldkörtelproblem

Igen, rätta mig gärna om jag har fel.

/Mia


Sköra, platta naglar kan vara tecken på järnbrist !

När man har anemi- blodbrist innebär det att man har för få av de röda blodkropparna (erytrocyterna).
Blodkropparna har i uppgift att transportera syre i kroppen.
Man kan se det  på  röda blodkropparna som har olika utseende vid olika symtom. Till exempel om man har järnbrist så blir blodkropparna små och bleka medan de vid anemi som orsakas av brist på B-12 eller folsyra är blodkropparna större än normalt. Har man både anemi och järnbrist förekommer både för små och för stora blodkroppar i samma blodprov.
Folsyra är nödvändig för normal blodbildning. Folsyrabrist är vanligt hos gravida kvinnor men man kan även få brist av till exempel bakterier, en infektion eller av inälvsmask.
Vitamin B-12 bildas av bakterier i tarmen och brist på B-12 orsakas av mag-tarmsjukdomar som gör att vitaminet inte kan tas upp av tarmen.

Järnbristanemi uppstår oftast när man inte får tillräckligt med järn genom kosten eller av felaktig kost.
Brist på nödvändiga näringsämnen kan orsaka att vissa människor har svårt att ta upp järn eller svårt att bilda hemoglobin. Järnbristanemi kan även orsakas av blödningar exempelvis vid mens, magsår eller hemorrojder. Även vid en inflammerad tarm, till exempel vid glutenintolerans eller mjölkallergi kan det avgå så mycket blod med avföringen att järnbristanemi uppstår. I övre delen av tunntarmen sker upptaget av järn och förutsättningen för en effektiv absorbtion av järn är en frisk tarmslemhinna. Speciellt hos äldre personer  kan en bakomliggande orsak till järnbristanemi bero på bristande saltsyraproduktion, vilket försämrar mineralupptaget i tarmen.

Även ett överskott av koppar eller zink i kroppen kan ge anemi liksom överdrivet intag av kalcium.
Det bästa sättet att förebygga järnbrist är faktiskt genom kosten. Du hittar järn i rött kött, lever, blodpudding, torkade bönor, mörkgröna grönsaker som nässlor, persilja och spenat. C-vitamin förbättrar även upptaget av järn i kroppen. Tillaga gärna maten i en järngryta då det ger ett betydande järntillskott.

Anemi brukar ge huvudvärk, kronisk trötthet, blekhet och yrsel och har man en svårare anemi kan man få hjärtklappning, huvudvärk, och öronsusningar samt smärtor i benen.

Tidiga tecken på järnbrist är att man kan bli sugen på salt. Man kan ha höga blod- och leverfetter eller nedsatt immunförsvar. Du kan även se på fingernaglarna då de vid järnbrist blir tunna, platta och skedformade. Du kan också bli blek och få bleka läppar. Hos barn kan järnbrist visa sig genom hyperaktivitet, nedsatt korttidsminne, inlärningsproblem och sämre prestation vid fysiks aktivitet.

Ett annat enkelt sätt att se om man har anemi är att dra ner det nedre ögonlocket och kolla färgen på slemhinnan. Vid järnbrist är slemhinnan blek, normalt är slemhinnan röd.

Observera att järntillskott endast ska tas vid konstaterad järnbrist. Överskott av järn kan nämligen ansamlas i kroppen och bli toxisk.


Fettsyror, mineraler och ändrad kost botade min astma

När jag var liten hade jag barnastma!
Det blev många gånger med ilfart och blåljus till sjukhuset, och jag låg även kvar på sjukhuset i perioder alldeles ensam, liten som jag var. På den tiden fick inte föräldrar vara kvar med sina sjuka små.
Snacka om trauma för ett litet barn. Först sjuk och sen inte få ha sina föräldrar hos sig. Kanske det är därför som jag inte minns min astma även om jag hade den upp till 8 års ålder. För sen försvann den faktiskt! Och när jag var tonåring hade jag inga besvär alls! Tills jag kom i trettioårsåldern.

Plötsligt en jul fick jag en allergichock efter att ha ätit julbord, och fick åka akut till sjukhus med andningssvårigheter, svullet ansikte och hals.
Jag fick adrenalinsprutor och kortison för att häva allergin. Och jag vet än idag inte vad som utlöste den. Granen, maten eller en cocktail av allt kanske. Men det var då, efter denna händelse som jag kände av att jag blev andfådd ibland trots att jag inte ansträngt mig. Dock förstod jag inte att jag hade astma förrän till sommaren året därpå. Jag hade råkat ut för en riktigt besvärlig förkylning och en kväll när jag skulle läsa en bok för mina döttrar, fick jag inte fram orden. Det var jätte besvärligt och tungt att prata och jag var andfådd som om jag just sprungit flera kilometer. Jag skyllde på förkylningen och väntade ända till nästa dag med att kontakta läkare. Men då var jag riktigt dålig och riktigt rädd. Man konstaterade infektionsastma. Efter det fick jag besvär både vid förkylning, av pollen på våren och av kyla!  Jag inhalerade både pulmicort och bricanyl allt oftare.

Efter ett antal år, när jag utbildade mig till hälsorådgivare, började jag förstås att äta fiskolja för leder och inflammationer i muskler.
Jag märkte redan då att andningsvägarna faktiskt blev lite bättre. När man står i butik får man lära sig mycket, både av det man läser, av kollegor men även av kunder.
En gammal farbror köpte en dag fettsyror från grönläppad mussla av mig. Han berättade att han var svårt astmatiker och att detta preparat verkligen hade hjälpt honom till ett drägligare liv. Astman hade blivit mycket bättre sedan han börjat äta dem.
Naturligtvis nappade jag på det och efter en tid med grönläppad mussla och ett dagligt intag av magnesium, vilket också är viktigt, blev inte mina astmaanfall lika kraftiga vid förkylning längre.
Men astman fanns trots det kvar. 
Sedan flera år tillbaka besvärades jag även ofta och mycket av nässelutslag på armarna och halsen. Ett återkommande problem som nästan blev kroniskt till slut. Jag höll på att bli tokig av dessa kliande, brännande utslag. Ibland fick jag sitta med is i en handduk och kyla ner dem på nätterna.

Men en helomvändning kom när jag pågrund av misstänkt candida och min IBS-mage tog bort både laktos, socker och gluten i min kost.
Inte för att prover visade på att jag var intollerant, för det är jag inte enligt dem, utan för att få min mage i balans och svälta min candidasvamp som ju livnär sig på socker. Jag började också att äta mer basisk kost, mycket för candidan men också för att må bättre rent fysiskt. Läs mer här om basiskfoda/ Dessutom sjunger jag mycket och utövar andningsövningar.

Idag är mina kroniska nässelutslag borta och min astma är borta!
Jag har varit dunderförkyld flera gånger och jag har mött våren under flera år samt promenerat i  minusgrader utan att känna av något av det! Lycka! (peppar, peppar) Och egentligen var det inte
astman jag ville bota, utan min mage! Där ser man vad allt hänger ihop i kroppen och att det man äter har en jätte stor betydelse för sjukdomar.

Vad är det då jag äter, undviker att äta och tänker på som astmatiker:

1. jag äter inte gluten, vilket stör tarmen.

Många astmatiker är dessutom glutenintolleranta. Men även om proverna inte visade på intollerans har jag lyssnat till min mage!Det är jätteviktigt att magen fungerar och att man har en bra matsmältning. Man kan också tillsätta matsmältningsenzymer eftersom att en krånglande mage ofta råder brist på det. Och eftersom att tjocktarm och luftvägar är relaterade med varandra kan det faktiskt finnas ett samband mellan dålig matsmältning och astma. Dessutom har astmatiker ofta problem med magsyran och kan hämma produktionen av enzymet pepsin vilket har för avsikt att bryta ner och spjälka proteiner, samt viktiga det viktiga proteinet intrincik factor, vilket produceras i magsäcken och som är bundet till  B12 och som tas upp  i tunntarmen. Utan Intrincik faktor går B12 vitaminet genom tarmen utan att tas upp av kroppen. Det kan bidra till B12-brist. Vi besvär som exempel magkatarr och andra magsjukdomar kan göra att magsäcken slutar att producera intrincik faktor.

2. Socker är en stor bov i mångt och mycket när det gäller sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och så vidare.
Jag har slutat med socker, och även raffinerade livsmedel med snabba kolhydrater. Socker har även betydelse för astma då det är slembildande. Socker ökar även inflammationer i kroppen.

3. Mjölkprodukter undviker jag då det är slembildande.
Men laktos påverkar även min mage negativt så av den orsaken har jag nästan helt slutat med mjölkprodukter.

4. Jag har ökat intaget av Magnesium och vitaminer och mineraler som selen.
Flera studier har visat att ett ökat intag av magnesium minskar kramper i alla muskler men även andningsvägarnas och får musklerna att slappna av.

5. Jag äter Omega-3 och fettsyror från Grönläppad Mussla! 
Grönläppad mussla innehåller DHA och EPA och andra långkedjiga fettsyror. Den har liksom andra fiskoljor en inflammationshämmande effekt. Även gurkmeja har en inflammationshämmande effekt.

6. D-vitamin är ett vitamin som är sammankopplat med andningsvägarna. Därför kan en försämrad astma under vintern och våren bero på  D-vitaminbrist. Jag själv äter 2000IE x 2 per dag! Andra vitaminer som är bra vid astma, men även för ditt immunförsvar är C-vitamin, B6 B12, selen och jod, då de motverkar histaminreaktionen och hindrar astamanfall.

7. Jag äter bara ekologiskt!
Jag äter inte besprutad föda därför att kemikalier och gifter stör immunförsvaret, inre organ och är upphov till både cancer och andra sjukdomar.

8. Histaminrika livsmedel är jag försiktig med! 
Histaminrika livsmedel  som jordgubbar, ananas, rött vin, öl och vissa ostar intar jag med försiktighet, då histamin kan utlösa astmaanfall. Ibland kan jag reagera kraftigt mot ett glas vin. Jag blir blossande röd i ansiktet och på halsen och får hjärtklappning. Andra gånger kan jag börja nysa!

9.  Andningsövningar är jätte bra att utöva vid astma. Jag är sångerska och sjunger och andas mycket!
Läs mer hur DU kan  gå tillväga här:-andningsovningar/

10. När jag ätit saker under en längre tid, som jag inte tål, kan jag få astmaliknande symtom. 
Till exempel  tillsatser i maten som glutamat, olika E-ämnen, kemikalier, gluten, laktos och andra allergener. Detta gör att kroppen blir stressad och börjar utsöndra stresshormonet kortisol som i sin tur kan ge uttröttade binjurar, påverka sköldkörteln och ge astma. Och faktiskt alla sjudomar påverkas negativt av stress och sömnbrist.

Mia


Vinn över sötsuget med mineralen Krom

Mineraler är lika viktiga för kroppen som vitaminer.
Krom behövs för att insulinet ska funka optimalt. Insulinet behövs i sin tur för att sänka blodsockret genom att glukos från blodet transporteras in i cellerna.  Krom är nödvändig för kroppen.

Studier har visat att höga tillskott av krom kan förbättra glukosupptaget  hos de som är drabbade av typ 2 diabetes. Kromtillskott kan alltså förbättra blodsocker­värde vilket är viktigt för kroppens omsättning av glukos eftersom att det samspelar med insulin och hjälper till att sänka blodsockret, det vill säga ta upp glukos från blodet. Krom har  en betydelse för blodfetterna och en positiv effekt på kolesterolet.

Krom finns bland annat i bönor, nötter tonfisk, broccoli, musslor och ål. Torkad frukt, gris- och nötkött och fullkornsbröd.

// Mia


Istället för lördagsgodis!

Till helgen brukar de flesta som slutar med socker tycka att det känns svårare att stå emot sitt sockersug. Självklart! För många är helgen och framförallt lördag en dag när många äter godis framför TV:n. Det är en vana man har skaffat sig, eller ovana om man hellre vill kalla den för det.

Men man får helt enkelt  tänka i andra banor och bryta sitt mönster!
Istället får man tänka positivt  och nyttigt! 🙂

Kan tala om att:
1 hekto godis innehåller ca 14 sockerbitar.
5 dl läsk innehåller 17 sockerbitar

Nyttigare än godis kan vara popcorn, men isåfall INTE micropopcorn. Micropopcorn innehåller transfetter och aromer.
Poppa ekologiska popcorn i gryta på gammalt hederligt vis, så är de nyttigare. Gärna i lite kokosfett eller i riktigt smör. Visst! Det blir lite mer disk, men helt klart nyttigare. För popcorn innehåller faktiskt mängder av fibrer och antioxidanter, bland annat lutein som man kan hitta i blåbär och zeaxantin som är en karotenoid, och båda ämnena  är superoxidaner för ögat.

Nötter och frön är ändå det nyttigaste! Nötter och frön är supernyttigt och bra snaks.
De är fullspäckade av proteiner, bra fettsyror, vitaminer, mineraler och fibrer. Dessutom innehåller nötter rikligt med bra antioxidanter vilket är jätteviktigt för insulinkänsligheten! Så nötter är riktigt bra för blodsockerbalansen och för att minska sötsug.

Ostchips med honungsmarinerade nötter, ädelost och halva fikon på ett silverfat

Foto: Mia Hagenmalm

En liten ostbricka med fikon kan ersätta godis en lördagskväll. Hårdost kan vara bra för att hålla sötsuget på avstånd. Hårdost innehåller mycket bra proteiner, antioxidanter som selen och B-12 vitamin och D-vitamin. Proteinet i osten ger både mättnadskänsla  och håller sötsuget på avstånd. D-Vitaminer balanserar också blodsockret. Ost innehåller även bra hjärnfett, vilket är bra för det kognitiva funktionen.

Ett glas rött vin är faktiskt inte heller fel även om jag inte vill uppmana någon att dricka alkohol.  Rött vin innehåller bra med antioxidanter som balanserar blodsockret och därmed stoppar det också sötsuget. Välj helst ekologiskt vin. Oekologiska viner innehåller väldigt mycket gifter eftersom att vindruvor är de giftigaste och mest besprutade frukterna. Så blir du bakis av något glas vin kan det lika gärna bero på att du är förgiftad som du får ont i huvudet av alkohol.

Trevlig helg!/ Mia


Dag ett med detox: Till frukost! Hallon&lingonsmoothie med kokosmjölk.

Jag tänker hänga på Kureraredaktionens Detoxkur på 20 dagar eller mer. Jag brukar rena kroppen fyra gånger per år, men jag är sådan att jag måste ställa in mig mentalt, och nu har jag skjutit upp det sedan i höstas. Nu blir det av!!!!! Nu har jag även sagt det till alla! Bara så att JAG vet! 🙂

Jag börjar alltid dagen med Basica utrört i lite ljummet vatten eller ett stort glas citronvatten ca 1 timme innan annan födafrukost. Det gör jag för att balansera upp PH-värdet i kroppen, inför det jag äter senare under dagen. Basica Vital är ett kosttilskott som innehåller zink, koppar, magnesium, järn och kalcium och som bidrar till en normal syra-bas balans.  (Läs gärna mitt inlägg om syrabasbalansen: http://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2012/10/10/underbara-mandel-och-varfor-jag-tjatar-om-bas-och-syrabildande-foda/

En vitaminrik smoothie fick bli min frukost. Den innehåller lingon och hallon, samt kokosmjölk och kokosfett.Jag mixade även ner en sked spirulina, som har en renande effekt, samt är superdupernyttig! Superboost på bra antioxidanter och superbär! Jag kommer också att hjälpa detoxen på traven med basisk och detoxande mat. Ska jag rena kroppen, gör jag det fullt ut, annars kan jag lika gärna låta bli. Jag kommer även att ge fler tips under veckan med recept på bra detoxande föda/mat/smoothisar osv.

Jag är en riktig kaffekärring, men nu ska jag bara dricka te under den här tiden. Så jag byter ut kaffe mot ett Ayurediskt ört- och kryddte som innehåller detoxande örter och varvar mellan det och Curite som också har en renande genomsköljande effekt.  Jag blir väldigt trött och får huvudvärk om jag inte får kaffe på morgonen.  Men det brukar ge sig efter några dagar.

Dessutom, det viktigaste, har jag blandat min Methodrain Detox Hallon/Tranbär som jag nu ska dricka i 20 dagar. Man blandar detoxen med 1,5 dl vatten och dricker den under hela dagen. Samt en massa mer vatten för att få ur sig alla gifter och slagg.

Hallon o lingonsmoothie i glas toppat med röda hallon, mandel, solrosfrön och kokosflingor

Foto: Mia Hagenmalm


Hallon&Lingonsmoothie med kokosmjölk

1 stort glas eller 2 små
1/2 dl kokosmjölk ur tetra
1/2 dl soyayoghurt naturell
1/2 dl lingon, färska eller frysta
1 dl hallon, färska eller frysta
1tsk spirulina
1 msk kokosfett med smak
Mixa alla ingredienser och häll upp på glas!
Garnera med en nypa kokosflingor, krossad mandel, en nypa solrosfrön och några hallon! Underbart gott! 🙂

OBS! När man detoxar ska man för bästa resultat undvika mjölkprodukter, rött kött, socker koffein osv. I min smoothie hade jag laktosfri yoghurt naturell . Visserligen avgör man ju själv vad man vill äta under sin detox, men jag har nu ändrat i receptet till soyayoghurt. 🙂

Lingon är ett superbär som egentligen är underskattat.Den är smockfull av bra antioxidanter som motverkar uppkomsten av fria radikaler.

Läs gärna mitt inlägg om fria radikaler:http://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2012/10/17/lchf-crepes-fett-socker-basisk-foda-och-viktiga-antioxidanter/

Lingon är rika på C-vitamin och antioxidanterna polyfenoler/flavonoider. Dessutom pektinsyra och konserverande benoesyra. Lingondricka är faktiskt mycket bättre än tranbär att ta vid en urinvägsinfektion då lingon innehåller en högre halt tanniner än tranbär vilket är bra för den som har tunna och sköra slemhinnor.
Tanniner förlamar  bakteriernas tentaklar, så att de inte kan få fäste i slemhinnorna. Man ska dock inte förstöra bärets nyttigheter och hälsoegenskaper med det vita giftet socker. 

Hallon är också en bra antioxidant och samtidigt ett slemlösande och avgiftande superbär. Det passar ju bra när man detoxar! Hallon innehåller liksom lingon, polyfenoler vilket motverkar virus, svamp och skadliga bakterier, och ellagsyra som visat sig både förebygga och minska tillväxten av cancerceller. Hallon är C-vitaminrik och innehåller även folsyra och järn, kalcium och kalium. Bäret innehåller gott om antocyaniner ett ämne som har antiinflammatoriskta egenskaper samt ökar blodcirkulationen och skyddar de små blodkärlen.
Hallon kan faktiskt lindra menssmärtor och ett te av hallonblad kan minska illamående samt lindra förlossningsvärkar.

Spirulina, mirakelalgen, är ett superfödoämne!
Spirulina är en blå-grön microalg som lever i både söt -och saltvatten. Den var en av de första fotosyntetiska organismerna på jorden och härstammar från Centralamerika och Afrika. Algen innehåller både essentiella och icke essentiella aminosyror, samt essentiella fettsyror, klorofyll, vitaminer, mineraler och proteiner. Spirulina innehåller antibiotiska bakteriehämmande ämnen, vilket stärker kroppens immunförsvar. Proteininnehållet i spirulina är tre gånger större per viktenhet om man jämför med nötkött. Den är virushämmande, immunförstärkande och motverkar cancer. Spirulina är ett utmärkt tillskott för vegetarianer då den innehåller en hög halt B-12 vitamin. Faktiskt så använder NASA sig av spirulina på sina rymdfärder just för att näringsinnehåller är så koncentrerat.

Ha en bra dag/ Mia


Immunförsvarshöjande smoothie och positivt tänkande gör en bra dag!

En vanlig frukost som består av rostbiff och omelett

Foto: Mia Hagenmalm

I går kväll skulle jag ladda upp en MP-3 fil på datorn. Det är en individuell inspelning där jag spelar in mig själv när jag sjunger med kören på en av låtarna. Sen ska det skickas till min stämchef tillsammans med ett utlåtande på ett formulär angående hur jag sjunger toner, text och var jag lägger mina andningar. Samt ska man även tala om vad man gör bra. Och fy vad det är svårt att berömma sig själv. Men det är ett suveränt sätt att coacha sig själv och att få coaching tillbaka. I vår kör finns ingen kritik. Vi lyfter varandra istället. Och vi kör med positivt tänkade hela vägen. När jag kommer till kören ikväll, lämnar jag alla eventuella måsten och tankar på annat, utanför dörren och fokuserar på bara sången, tekniken och dirigentern. Det är helt fantastisk, för det funkar!

Jag försöker att anamma det här tänket i vardagen också! I dag blir det en jätte bra dag! Och när jag tänker så, Blir det en bra dag!

Började dagen med en bra frukost! Känner i halsen att det är en förkylning på G, så därför fick det bli en immunförsvarshöjande smoothie, en zinktablett och C-vitamin. Åt en omelett som vanligt, några skivor rostbiff, lite spenat, tomater och en sked ekologiskt kokosfett.  Nice!

ekologist kokosfett

Foto: Mia Hagenmalm

Visste du att kokosfett är bakteriedödande och höjer immunförsvaret? :-)
Liksom zink och C-vitamin också är bra för att hålla förkylningar borta.

Immunförsvarshöjande smoothie:
1/2 banan
1 dl blåbär
2 msk gojibär
1/2 dl acai-juise
1/2 msk clorella
1 dl youghurt

Gör så här:
Lägg i alla ingedienserna i en mixer. Häll över yoghurt och acai-juise. Mixa till en slät smoothie. Jag toppade med kokostärningar och mullbär.
Servera genast.

Smoothie gjord på nyttigheter

Foto: Mia Hagenmalm