Riktig mat & hälsa
Hummerpannacotta i glas toppad med hummer och Rom

Hummerpannacotta och annat gott till Nyår

Nyår igen! Tiden går fort!
Jag har lagt upp några tips på förrätt och lite annat gott att välja på inför nyårsmiddagen om du inte redan har bestämt meny.
Hummerpannacottan kan jag varmt rekommendera. Den är utsökt!

Kanske lax- och pärontartar med västerbottenost smakar?

Lax istället för oxfile är gott tillsammans med härligt ugnsrostade grönsaker. Du hittar tips på hela nyårsmenyn om du klickar på länken: Tips på nyårsmeny nedan! (Har tyvärr inga bilder att lägga in här, på just den) .
Efterrätten kan bestå av denna goda choklad- och karamelltårta eller varför inte chokladtryffeltårta med blåbärscurd Båda bakade utan gluten och socker förstås.
Här kommer iallafall ett urval på några förslag. Välj och vraka! 🙂

Ha ett Gott Nytt!

Mia

hummerpannacotta (Bild överst)

Päron- och laxtartar med västerbottenost

Lax och pärontartar i glas på en bädd av västerbottenostkräm

Foto:Mia hagenmalm

Tips på Nyårsmeny ( Ej bild)

Choklad- och karamelltårta

choklad och karamelltårta

Foto:Mia Hagenmalm

Chokladtårta med blåbärscurd

Chokladtryffeltårta med blåbärskräm på en tallrik.

Foto: Mia Hagenmalm


Pulled jackfruit på en bädd av coleslaw toppad med rödlökssallad och rostad majs

Vegetarisk pulled (pork) Jackfruit med coleslaw och rostad majs

2013 var det trendigt  att laga pulled pork, pulled chicken och så vidare.
Pulled betyder draget. Alltså, man syftar på att dra isär det möra köttet med en gaffel. Jag har aldrig gjort rätten själv, men däremot ätit pulled pork då min svärson Johan gjorde det förra sommaren på Gotland. Supergott!

Jag blev nyfiken att göra ett vegetariskt pulled pork och hittade recept på nätet där man tillagat denna rätt på jackfruit.

Jag har influerats av recept på Pulled Jackfruit från Pia Hall i tidningen Hälsa och bloggen ”Jävligt Gott”!
Jackfruit visade sig ganska svår att få tag på.
I Nynäshamn finns det inte, jag har kollat! Så jag åkte iväg  hemifrån och jag besökte sex stycken olika köpcentrum med olika affärer innan jag äntligen kunde bege mig hem med dyrgripen. Ja burken kostade inte mer än tjugofem kronor, men fasiken så svår att få tag på! Jag hittade den tillslut i en livsmedelsbutik med asiatiska matvaror.

Men att jag hade svårt att hitta denna jackfruit behöver inte betyda att du ska ha det!
Såg på nätet när jag kollade att de har jackfruit på City Gross. Och jag letade i helt fel butiker, tills jag gick in i en asiatisk butik. Det gäller att veta var man ska leta.

Jackfruit är en frukt som härstammar från  Indiens regnskogar och är en av världens största trädburna frukter som kan väga upp till 40kg och vara 90 cm lång och tillhör mullbärssläktet. Jackfruit innehåller rikligt med Vitamin B5, C och magnesium.
I den här rätten använder man young green inlagd i saltlake.
Egentligen gillar jag inte att köpa mat på konserv, men denna gång valde jag att blunda för mina principer. Blev glad när dessa frukter låg i glasburk iallafall.jackfruit-homestay

Nu blev det ju så spännande att laga denna rätt av frukten som jag verkligen lagt ner möda och besvär för att hitta. Och det VAR verkligen värt besväret. Jag lovar! Helt galet gott!

Jag börjar med recept på chipotlepasta och chilisås. Jag älskar att göra allt själv men naturligtvis kan man köpa  färdig chipotlepasta och chilisås om man inte har lust eller tid.

Jag använder så mycket ekologiska varor som det bara går.

Chipoltlepasta
1 paket chili chipotle
2 msk kokosolja utan smak
1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
1 dl tomatpure
2 msk vitvinsvinäger
vatten
1 krm himalaysalt

Gör så här:
Förväll chilifrukterna i vatten enligt förpackningen. Den ska bli mjuk.Värm upp oljan och lägg ner vitlöksklyftan och rosta försiktigt så att den blir brun. Akta så att den inte blir bränd, för då blir den besk. Finhacka löken och låt den fräsa med tills den blir genomskinlig och mjuk. Häll ner vinäger, lök, salt chipotle och tomatpurè i en mixer och mixa till en slät purè. Späd med vatten om den blir för tjock. Låt svalna. Förvaras i kylskåp.

Chilisås
6 färska chilifrukter
1 morot
1 salladslök
2 vitlöksklyfta
1 tetra passerade tomater
1 msk vitvinsvinäger
2 msk persilja, hackad
2 msk olivolja
1/2 msk kokossocker
1 tsk salt

Gör så här:
Skär upp chilin, kärna ur och skär i bitar. Skala och finhacka vitlök,  lök och morot. Koka ihop i ca 20-30 minuter. Häll upp på burk och låt svalna.

Vegetarisk pulled jackfruit
2 portioner
1 burk jackfruit (480g)
1 gul lök, skivad
1 klyfta vitlök, riven
0,5 msk rökt paprikapulver
1 tsk grillkrydda, eko
1 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 dl chilisås
2 msk chipotlepasta
kokosolja utan smak
herbamare örtsalt

3 dl majskorn, eko

Gör så här:
Häll av saltlaken från jackfruiten. Skölj ordentligt i kallt vatten. Dra isär frukten  så att den trådar sig och krama ur den från vätska. Fräs frukten tillsammans med lök och vitlök. Strö över paprikapulver och grillkrydda samt örtsalt. Rör om så att allt blandar sig ordentligt. Häll på vatten och lägg ner buljong. Låt koka under lock ca 30 minuter. kolla så att det inte kokar torrt. Häll i så fall på mer vatten. Slå av eventuell buljong. Blanda chilisås med chipotlepastan och rör om väl. Blanda chipotlesåsen väl med jackfruitröran. Sätt ugnen på 200 grader på grill. Lägg jackfruit i en smord ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kolla så att det inte blir bränt. Däremot ska den bli lite knaprig. Smält kokosolja i en stekpanna. Lägg ner majskornen och rosta dem så att de får färg.

Lägg coleslaw på en tallrik. Lägg pulled jackfruit ovanpå. Servera med majs och rödlöksalladen.

Recept på rödlökssallad och coleslaw nedan.

Rödlökssallad
1/2 röd lök
1/2 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk kokossocker

Gör så här:
Skär löken i skivor. Blanda samman vatten, vinäger och kokossocker. Häll över rödlöken och låt stå och dra minst en halv timme.

Coleslaw
100 g finstrimlad vitkål
1 riven morot
1/2 finhackad gul lök
1 dl creme fraich, Jag använde havrebaserad
1 tsk dijonsenap
ev 3 msk majonäs, kan uteslutas
1 riven vitlöksklyfta
1/2 tsk örtsalt
1/2 tsk chiliflakes

Gör så här:
Blanda creme fraiche med majonär, dijon, vitlök, örtsalt och chiliflakes. Blanda ner grönsakerna. Ställ kallt och låt stå minst en halv timme innan servering.


Potatis med pesto, choritzo och grillad endivesallad

Ugnsrostad potatis och tomater i pestodressing på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Jag äter ytterst sällan korv, men om jag gör det någon gång så ska det vara en korv med hög kötthalt. En korv med lägre kötthalt innehåller en massa tillsatsämnen och mjöl som inte jag vill ha. Inte särskilt nyttigt!

Till denna goda och mycket fräscha medelhavsinspererade potatis med pesto grillade jag endivesallad på grillpanna och smaksatte med olja, citron, vitlök och balsamico. Detta skulle kunna ha varit ett gott tillbehör till grillat i sommar. Om du äter och hellre vill ha pasta kan du byta ut potatisen mot det.
I pesto brukar man ha pinjenötter, men efter att en gång ha fått så kallad pinjemun, smakar det mig inte längre, så jag bytte ut dem mot mandel vilket funkade utmärkt.

Potatis med pesto, Choritzo och grillad endivesallad
2 portioner
6 medelstora potatisar, skalade och i klyftor, EKO
Olivolja, Eko
Herbamare örtkrydda,
svartpeppar
6 ekologiska coctailtomater, halverade

Pesto:
2 nävar ruccolasallad, EKO
2 vitlöksklyftor, EKO
1/2 dl mandel, Eko (eller pinjenötter)
1 dl olivolja, EKO
ca 40 g finriven parmesanost, EKO
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Endivesallad på grillpanna

Foto: Mia Hagenmalm

Grillad endivesallad
1 Endivesallad, EKO
1/2 dl olivolja, EKO
1/2 ekologisk citron, saften av
1 ekologisk vitlöksklyfta, krossad
Balsamico, EKO

Grillad endeivesallad i citrondressing på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

3 st choritzokorv i slantar, EKO

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisen och skär i klyftor. Smörj en plåt med olivolja. Lägg i potatis och ringla över med mer olivolja. Salta och peppra. Ställ in i mitten av ugnen ca 30-40 minuter. När ca 8-10 minuter återstår, ta ut och lägg på tomaterna och ställ in i ugnen igen.

Pesto:
Jag rostade mandeln i en torr het stekpanna innan jag la dem i mixern. Mixa mandel snabbt tillsammans med ruccola. Rör försiktigt ner parmesan och krossad vitlök. Tillsätt sedan olivolja, lite i taget. Det får gärna vara grövre bitar av mandeln, alltså inte helt slätt. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ åt sidan och låt smakerna sätta sig.

Endivesallad
Skär salladen mitt i tu och grilla i grillpanna på båda sidor tills den är genomstekt. Häll olivolja, pressad citron, vitlök och balsamico på ett fat. Lägg på den färdiga endivesalladen och riktigt mosa in den smaksatt oljan i den.

Skär korven i slantar och stek den i stekpanna.
När potatisen är färdig, blanda ner peston och rör om ordentligt. Tillsätt den stekta korven. Severa med endivesallad eventuellt ett gott bröd om du äter det och ett glas citronvatten.

// Mia

 

 


Gott Nytt År med raw tacos

Raw food tacos med grönsaker i ett salladsblad

Foto: Mia Hagenmalm

Jag har varit lite dålig på bloggandet ett tag! Ibland är det  vila som behövs för att ideerna ska komma igång där uppe i hjärnkontoret. Just nu råder det väldig brist på det. Ideer alltså. 🙂

Detta nyår ska jag fira med vänner, och de har som tradition att äta tacos till nyårsmiddag. Lite udda kanske. Till nyår brukar man ju äta hummer och annat smaskigt, men så är det i allafall.  Därför tänker JAG ta med egen mat, men samtidigt hålla mig till konceptet så jag kör också tacos fast raw.

Raw tacos är något av bland godaste jag ätit faktiskt! Så himla fräscht och dessutom nyttigt. En riktig smakupplevelse! Missade du min rawfood tacos efter sommaren, så lägger jag upp receptet här igen!

                    Gott Nytt År!!

Raw tacofärs ca 4 portioner:
150 g valnötter
2 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
1 1/2krm sambal oelek
1/2 tsk paprikapulver
1 1/2 msk tamari (soja)
1 tsk basilika
 
Gör så här:
Mixa alla ingredienser. Smaka av med mer soja och sambal om det behövs 

 

Nötfärs med tacosmak i ett salladsblad på en vit tallrik

Gör så här:
Mixa alla ingredienser. Smaka av med mer soja och sambal om det behövs.

Tomatsalsa i en vit skål

Tomatsalsa
4 1/2 dl hackade tomater
1 gul paprika i bitar
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1tsk spiskummin
1/2 dl koriander
0,5 tsk sambal oelek
herbamare örtkrydda

Gör så här:
Mixa allt snabbt. Det ska bli grövre bitar i den, så var försiktig så att det inte blir en sås.

Guacamole
3 avocado
1 tomat
1/2 citron, saft av
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar

Mixa alltsammans. Smaka av med salt och peppar.

Mia


Fyllda zucchinirullar ala raw food

Zucchinirullar fyllda med cashewröra på ett grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Eftersom att jag just nu försöker bli mer basisk i kroppen tycker jag att det är kul och intressant att utforska och experimentera med raw food och äter mer levande föda. Och det är faktiskt riktigt gott med raw food. Förut har jag mest sneglat på recept eller rätter med raw food och tänkt att detta är ingenting för mig då jag har ett stort behov av att äta varm, lagad mat till både lunch och middag, annars mår jag inte bra. Min kollega som är utbildad och duktig inom Ayurveda säger att det beror på att den som behöver varm mat i kroppen  är mycket Pita i sitt kroppsliga element. Intressant tycker jag! 🙂
Men jag försöker iallafall och byter ut något mål varje dag mot raw, eller kompletterar en annan måltid med det.

Häromdagen gjorde jag ett tillbehör på zucchini och cashewnötsröra som blev mycket gott! Jag gillar lite italienska smaker av tomat och basilika så det fick ingå i röran.Det här kan jag absolut tänka mig  att ha på buffèbordet eller som en spännande förrätt vid tillfälle.
Riktigt gott! Precis som all annan raw food jag smakat.

Zucchinirullar med cashewröra
8-10 st
1 stor zucchini, eko
1 dl cashewnötter, naturella, Eko
20 g soltorkade tomater, Eko
1/2 gul Paprika, Eko
1/2 ekologisk citron, saft av
1/2 tsk sambal oelek
1 msk basilika, Eko

Gör så här:
Hyvla  ca 8 – 10 skivor zucchini tunnt med en osthyvel.

Mixa alla övriga ingredienser i en mixer.
Bre röran på zucchiniskivorna. Rulla ihop och ställ på ett fat. Servera eventuellt med soja .

// Mia

 

 


Istället för lördagsgodis!

Till helgen brukar de flesta som slutar med socker tycka att det känns svårare att stå emot sitt sockersug. Självklart! För många är helgen och framförallt lördag en dag när många äter godis framför TV:n. Det är en vana man har skaffat sig, eller ovana om man hellre vill kalla den för det.

Men man får helt enkelt  tänka i andra banor och bryta sitt mönster!
Istället får man tänka positivt  och nyttigt! 🙂

Kan tala om att:
1 hekto godis innehåller ca 14 sockerbitar.
5 dl läsk innehåller 17 sockerbitar

Nyttigare än godis kan vara popcorn, men isåfall INTE micropopcorn. Micropopcorn innehåller transfetter och aromer.
Poppa ekologiska popcorn i gryta på gammalt hederligt vis, så är de nyttigare. Gärna i lite kokosfett eller i riktigt smör. Visst! Det blir lite mer disk, men helt klart nyttigare. För popcorn innehåller faktiskt mängder av fibrer och antioxidanter, bland annat lutein som man kan hitta i blåbär och zeaxantin som är en karotenoid, och båda ämnena  är superoxidaner för ögat.

Nötter och frön är ändå det nyttigaste! Nötter och frön är supernyttigt och bra snaks.
De är fullspäckade av proteiner, bra fettsyror, vitaminer, mineraler och fibrer. Dessutom innehåller nötter rikligt med bra antioxidanter vilket är jätteviktigt för insulinkänsligheten! Så nötter är riktigt bra för blodsockerbalansen och för att minska sötsug.

Ostchips med honungsmarinerade nötter, ädelost och halva fikon på ett silverfat

Foto: Mia Hagenmalm

En liten ostbricka med fikon kan ersätta godis en lördagskväll. Hårdost kan vara bra för att hålla sötsuget på avstånd. Hårdost innehåller mycket bra proteiner, antioxidanter som selen och B-12 vitamin och D-vitamin. Proteinet i osten ger både mättnadskänsla  och håller sötsuget på avstånd. D-Vitaminer balanserar också blodsockret. Ost innehåller även bra hjärnfett, vilket är bra för det kognitiva funktionen.

Ett glas rött vin är faktiskt inte heller fel även om jag inte vill uppmana någon att dricka alkohol.  Rött vin innehåller bra med antioxidanter som balanserar blodsockret och därmed stoppar det också sötsuget. Välj helst ekologiskt vin. Oekologiska viner innehåller väldigt mycket gifter eftersom att vindruvor är de giftigaste och mest besprutade frukterna. Så blir du bakis av något glas vin kan det lika gärna bero på att du är förgiftad som du får ont i huvudet av alkohol.

Trevlig helg!/ Mia


Mörk choklad mot sötsug och fredagsmys

Chokladbitar som ligger på en bild med snödroppar

Foto: Mia Hagenmalm

Vem älskar inte choklad? Och egentligen är  choklad nyttigt! Om den är mörk med hög kakaohalt vill säga. Kakao innehåller mycket bra antioxidanter, flavonoider och vitaminer. Flavonoider har en bra verkan på blodfetter, sänker det dåliga kolesterolet och blodtrycket. Det är också bra för hjärta och kärl.

Däremot innehåller många chokladsorter mycket socker. Och socker orsakar blodsockersvängningar, ökar risken för insulinresistens och övervikt. Det innebär förstås att man ska äta choklad med måtta!

Man bör välja en choklad med hög kakaohalt. Från 70% och uppåt. Ju högre halt kakao, desto nyttigare är den.

Så var det då sockret i chokladen. Det är bättre med rörsocker som innehåller mer antioxidanter än vitt socker som inte har några nyttigheter alls.
Däremot har både vitt socker och rörsocker samma GI-halt: 97 . Det finns även de som är sötade med kokossocker, och det är ännu bättre. Kokossocker har ett GI på ca 35. Man ska också tänka på att hitta en choklad med få ingredienser. Du får en sämre choklad ju längre ingredienslistan är och ju fler aromer  den innehåller. Bäst är också om chokladen är ekologisk.

En annan fördel med choklad som har en hög kakaohalt är att den är bitter, vilket gör att man inte äter lika mycket av den som av en ljus choklad. :-)

Får jag bjuda på lite nyttigare fredagsmys?
Det ska inte vara tråkigt att sluta med socker, för man kan äta så mycket som är gott ändå. Att dippa grönsaker är mycket festligare än att dippa chips, tycker jag. Och man blir inte heller lika uppblåst och däst som av chips.
Här har jag gjort lite goda röror att dippa i och välj själv vad du vill dippa. Blomkål, morötter gurkstavar, selleri är bara förslag. Bättre fredagsmys både för er i sockerutmaningen och andra som vill ha lite nyttigt att tugga på. Dessa röror hade jag i bloggen i somras också, men de är värda en repris! Som ett tillbehör till exempel grillad kyckling eller lax, ger de variation för smaklökarna. Jag gjorde dem först till middag och det som blev över blev vårt fredagsmys. Blanda aiolin med saffran så har du god majonäs  till räkorna.

En grön pestoröra i vit skål, en tomatsalsa i vit skål, en aioli i vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Pesto med kronärtskocka:
2 kronärtskockor
2 tsk salt, till varje liter vatten
1/2 citron

En grabbnäve ruccolasallad
1 vitlöksklyfta
1/2 dl solroskärnor
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 dl parmesanost, riven
Gör så här:
Skölj skockorna väl i vatten. Bryt av skaften och se till att de grova trådarna följer med. Rensa bort de nedersta bladen. Ta en kniv och jämna till botten på skockorna. Lägg ner dem i en kastrull och häll kokande vatten över så att det täcker dem. Tillsätt salt och en halv citron. Koka ca 40 minuter eller tills det går lätt att lossa på bladen.. Ta upp skockorna och lägg dem upp och ner
för att rinna av. plocka av bladen och skrapa av den köttiga delen längst ner på bladen. Ta försiktigt bort den skäggiga delen på botten av skockorna och låt svalna. OBS! Jag vill göra all min mat från grunden men om man vill kan man naturligtvis köpa färdiga kronärtskockshjärtan på burk.

Mixa sedan ruccola kronärtskockor, solroskärnor, vitlök, och salt i små intervaller. Tillsätt parmesan och olivolja och mixa till en slät kräm.

Het tomat&paprikasalsa
1/2 röd paprika
1 tomat
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 chilifrukt
1 msk citron
1/2 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin, mald

Gör så här:
Grilla paprikan tomat, vitlök och chili antingen på grillen eller i ugn. Passa så grönsakerna inte bränns. I ugn på 225 grader ca 10 minuter eller tills grönsakerna får färg. Olika grönsaker tar olika tid, så man får passa och kolla dem.  Ansa och skala när de svalnat. Låt bli kallt. Mixa grönsakerna tillsammans med citron, olja och spiskummin.tillsammans med citron, olja och spiskummin.

Annorlunda aioli med jordärtskocka:
ca 1 dl
100 g jordärtskockor
1/2 msk colemans senapspulver
1/2 msk vitvinsvinäger
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
salt och chiliflakes

Gör så här:
Skölj jordärtskockorna väl och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt svalna lite innan du skalar dem.Låt bli rumsvarmt Mixa sedan alla ingredienser utom olivolja och kryddor. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle eller droppvist medan du fortsätter att mixa. Kör till en jämn och blank majonäs. Smaka av med salt och chiliflakes.

Ha en trevlig fredag!  Mia


Plommonspäckad fläskkarrè med ugnsbakade äpplen.

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Min mamma gjorde alltid söndagsstek när jag bodde hemma, och sen forsatte jag med det när jag flyttade hemifrån. Men när mina äldre döttrar flyttade ur boet, slutade jag dock med det. Varför göra stek till bara två personer varav en inte ens tycker om kött? I helgen kom jag över billig fläskkarrè och tänkte på att det var länge sedan jag gjorde stek. Och visst är det himla gott med plommonspäckad fläskstek, äppelmos, gräddsås och potatis? Älskar gammal hederlig svensk husmanskost förövrigt.

Jag tänker dock annorlunda nu, och försöker alltid göra maten nyttigare, och alltid från grunden. Utesluter därför äppelmos som brukar innehålla mycket socker och kör ugnsgratinerade äpplen istället. Tillbehör behöver ju inte alltid heller vara potatis och sås, men nu gillar jag det, så jag gjorde en gräddsås utan vetemjöl. Jag använder alltid äkta vara när det gäller smör, grädde osv. Aldrig lightprodukter då det ofta är tillsatser och socker i dem.Som alternativ till sås och potatis, tillagade jag brysselkål, som jag stekte lätt, marinerade med citron, och tillsatte tranbär och äpple.(Recept på brysselkålen kommer i morgon :-)) Sallad med gurka och tomat fick också plats på tallriken. Hur gott som helst! 🙂

4 portioner:
ca 1 kg fläskkarrè, svensk ekologisk
8 ekologiska kärnfria plommon
1 tsk malen ingefära
2 små ekologiska äpplen, gärna syrliga
Salt och vitpeppar

Sås:
1/2 dl vatten
4 dl grädde
1-2 äggulor
1 grönsakbuljongtärning, ekologisk
vitpeppar och ev örtsalt

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 175c
Gör hål i steken med jämna mellanrum med en vass kniv,  halvera plommonen och stick in dem i hålen.
Bryn steken runt om i en stekgryta. Salta och peppra och strö över ingefära.. Lägg steken med plommonsidan uppåt i en smord ugnsfast form, stick in en köttermometer i den tjockaste delen av steken och sätt in den längst ner i ugnen. Steken är färdig när köttermometern visar 85c. Det tar ca 1 1/2 timme. Tvätta äpplena noga i vatten och vinäger. (Vinäger tar bort eventuella kemikalier och bakterier från skalet) och skär ett kryss i dem. Lägg dem runt steken, och låt steka med i ugnen när det återstår ca 40 minuter. Äpplena ska vara genomstekta så att de är mjuka inuti, då är de som godast. Ta ut steken och linda in den i foliepapper. Låt den vila i minst 10 minuter innan du skär upp den.

Vispa ur formen med lite vatten och gör en sky. Sila skyn genom en finmaskig sil och koka upp den med buljongtärningen och  grädde. Smaka av med vitpeppar och eventuellt lite örtsalt. För att få såsen tjockare och slippa vetemjöl, har jag i äggulor. Äggulor ska vispas ner efter att såsen kokat upp. OBS!Låt inte såsen koka efter att du rört ner äggulorna för då kan den bli grynig.

Skiva upp köttet i tunna bitar, servera med äpple, potatis, sås och eller annat tillbehör! Nice! 🙂


Oh My God! Sångrep kräver tapenade och tomater.

Jaha! Nu har vi sjungit en hel helg i Tammsvik. Underbar coaching hade vi också av Hans Lindetorp! Han är en otroligt musikalisk begåvad guru, och så bra på att lära ut. Mattias Bylund, vår helt fantastiska kapellmästare var också på plats och kompade på piano.
Helgen kunde inte bli bättre. Men jag känner mig lite sliten och trött, och det gör nog de flesta av oss. Både söndag och måndag har jag lagt mig klockan 21, vilket inte är likt mig.

I går var det åter igen repetion. Denna gång i Rönninge ochen av våra gästartister repade med oss. The Moniker! Jag kan bara säga! Oh My God! Vilken skön snubbe och artist! Otroligt musikalisk, och vilka låtar han gör. Konserterna kommer att bli kanon. Vi sjunger ju inte bara traditionella julsånger, gästartisterna bidrar med sina egna låtar även om de inte handlar om julen. På måndag repar vi med vår andra gästartist Sahlene. Vill du se oss?www.stjarnjul.se/ 

The Moniker

Foto: Mia Hagenmalm

 

Ibland saknar jag bröd. Jag kan visst äta bröd, men bara ibland. Får ont i magen och har som så många andra nu för tiden, IBS. Och jag vill inte äta vetemjöl pga dess dåliga inverkan på kroppen. Äter jag bröd blir det glutenfritt eller fullkorn, fast det är ytterst sällan jag gör det. Aldrig vitt i alla fall. Det är inte så svårt att vara utan heller, för jag vet hur dålig jag blir.

Något som är gott är de här små goda crostini man kan köpa på påse. Jag åt det ibland med tapenade istället för chips på fredagskvällarna. Nu har jag ju skippat bröd som sagt, och igår kväll när jag kom hem var jag sugen på något salt så jag testade tapenade på tomater. Jättegott! Är alltid lite hungrig när jag kommer hem från repen och jag älskar tomater och äter det varje dag. I omeletten på morgonen, och som tillbehör till lunchen eller i salladen till middag. Och jag tycker om tapenade.

Tapenade

Foro: Mia Hagenmalm

Tapenade:
1 dl oliver
1 1/2 ansjovisfilè
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 tsk olivolja
3 tsk persilja
1/4 tsk salt
Några droppar Workestershiresås
Nymalen peppar

Gör så här:
Finhacka oliver, vitlök och ansjovis och blanda ordentligt. Tillsätt resterande ingredienser.

Jag fyllde tomater: Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem med en sked. Fyll dem med tapenade. Lägg på locket och servera.

Tips: Detta går alldeles utmärkt att ha som tilltugg på buffèbordet.

Visste du att gröna oliver innehåller fleromättade fettsyror som bidrar till skydd mot hjärt-kärlsjukdomar. Den innehåller också antioxidanter som vitamin E, vilket stärker immunförsvaret.

Tomaten är egentligen ett bär! Den röda färgen får tomaten från lycopen som är en sk. karotenoid, en mycket aktiv och effektiv antioxidant som sägs motverka cancer. Tomater innehåller även flavonoider, C-vitamin och A-vitamin samt tryptofan som behövs för hormonet serotonin. I motsats till vitaminer förstörs inte lycopen  utan halten stiger mer än i vanliga tomater om man värmer upp den. Så i ketchup, tomatsås, soppa eller tomatpurè finns det ända upp till 75% mer lycopen än i färska tomater. Alltså är det nyttigare att äta tomatsoppa än tomat i sallad.   🙂


Fredagsmyyyyys!

Så var det fredag igen och då vill vi ha fredagsmys förstås! Chips och läsk! Vem var det som uppfann detta påfund egentligen? Det var någonting
med kyckling på fredag enligt reklamen för många år sedan. Inte helt fel. Kyckling är nyttigt! Sen hakade en annan  på med sitt fredagsmys som handlade om Chips några år efteråt. Och visst är det supergott med chips och cocacola. Och svårt att stå emot när dottern vill ha. Ok! Det är bara en gång i veckan. Men sen kommer lördag. Då ska det vara lördagsgodis och läsk igen.

Jag har börjat införa grönsaker och dipp på fredagar istället för chips. Och det har gått hem! Stjälkselleri, morötter och gurka doppar vi i hemmagjord dippsås. Jätte gott! Gjorde faktiskt egna chips härom kvällen. De år jättegoda. Ugnsrostad sötpotatis med lime och kryddor! SUPERGOTT enligt min smak. Men det var lite VuxenSmakVarning där. Så jag gjorde också chips på vanlig potatis. Det gick bättre hem hos min elvaåring.

Hemgjorda ungsbakade potatischips

Foto: Mia Hagenmalm

De smakar inte som OLW eller Estrella. Nej de är mycket godare! De har
en renare smak. Och det känns i magen att de är nyttigare.  Mmmm! Fredagsmys!

Chips på sötpotatis eller potatis.

2-3 msk olivolja
2 msk limesaft
3 tsk flingsalt
1 krm vitlökspulver
1 krm salvia
Gör så här:

Skala potatis och skär tunna bitar gärna med en mandolin.
Doppa skivorna snabbt i oljeblandningen, och lägg på hushållspapper
för att rinna av en stund. Är de för blöta blir de mjuka. Bland saltet med kryddorna. Lägg potatisskivorna på ett bakplåtspapper på en plåt.
Grädda nederst i ugnen ca 60- 70 minuter i 150 grader.