Riktig mat & hälsa
Rawfood jordgubbstårta

Rawfood midsommartårta med lemon curd och jordgubbar

Det har varit en splittrad helg. Jag har liksom inte kommit mig för att få något gjort. Jag har påbörjat lite här och lite där, och till slut hade hela lördagen gått och jag hade egentligen inte slutfört ett dugg av det jag på påbörjat. Jo! Jag experimenterade fram en sockerkaka på ett mjöl jag aldrig bakat på förut. Trodde vid en första avsmakning att det gått åt skogen, men sen när den svalnat var den riktigt god.

I söndags däremot fick jag tummen ur och fixade det som jag egentligen tänkt göra i lördags. Något ostrukturerat, men när kvällen kom var i alla fall mycket gjort.

Bland annat gjorde jag en härlig rawfood tårta.
Men det tog ganska mycket av min tid att fundera ut vad jag ville ha för fyllning. Till slut växte smakerna fram och jag är så nöjd med tårtan. Riktigt god och somrig jordgubbstårta med botten av hasselnötter, pistagenötter, aprikoser ochen härlig fyllning av raw lemon curd, skivade jordgubbar
och caschewgräddde med jordgubbsorbet. Åhhh! Jag har nog överträffat mig själv! Denna blev verkligen supergod!
Recept till raw lemoncurd hittade jag i boken Green Sweets & Treats av
Erika Billysdotter

Ha det fint!

// Mia

Ett paket ekologiska jordgubbar

Foto: Mia hagenmalm

OBS!
Icke ekologiska jordgubbar är riktigt giftiga!
Gifter som kan ge ökad risk för allergi, astma och cancer. Dessutom kan gifterna i gubbarna ge obotliga skador på lever och njurar. Läs mer här
Jag hade tur att hitta ekologiska jordgubbar för dekoration till tårtan.
Fyllningen är ekologiska- frysta.
Övriga ingredienser i tårtan är även de ekologiska.

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Foto: Mia Hagenmalm

Rawfood Midsommarstårta med lemoncurd & jordgubbar
ca 10 bitar

Botten:
1 dl pistagenötter
3 dl hasselnötter
3- 4 dl aprikoser, osvavlade
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver

Fyllning 1.
Lemon curd

4 dl kokosflingor
1 dl honung
1 dl smält kokosolja
2 citroner, skal och juice
1 tsk gurkmeja

Fyllning 2.
Skivade jordgubbar ca 100g

jordgubbar på lemoncurd

Foto: Mia Hagenmalm

Cashewgrädde
4 dl cashewnötter, blötlagda minst 2 timmar eller över natten
1 moget päron
1 dl kokosolja
250 g jordgubbar
1/2 citron, saft och skal
1-3 msk sötning, jag tog agave

Gör så här:
Botten:
Mixa alla ingredienser till en massa som hänger ihop. Klä en springform med bakplåtspapper och tryck sedan ut nötmixen i formen. Ställ i frysen.
Lemon curd
Mixa kokosflingorna tills du har ett kokossmör. Det tar lite tid innan kokosen släpper ifrån sig olja så kör på. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills du har en riktigt slät curd. Bred curden över botten. Ställ kallt i frysen. När den stelnat något, lägg på skivade jordgubbar så att de täcker i formen.
Ta en paus eller diska en stund innan nästa steg. 🙂

Cashewgrädde:
Mixa jordgubbar tillsammans med citronsaft och sötning tills du får en härlig sorbetliknande glassmassa. Ta ur mixern och ställ åt sidan.
Mixa cachewnötter med kokosolja och päron tills du har en slät fluffig grädde.
ta hälften av jordgubbssorbén och mixa med så att det blandas. Häll smeten överst i formen. Klicka jordgubbssorbén över tårtan och använd en gaffel och dra för att skapa ut sorbén och skapa ett mönster över cashewgrädden. Ställ i frysen för att stelna.
Ta fram en halv timme innan servering- (tårtan ska gärna tina ordentligt, då blir den godast) och dekorera med bär och ätliga blommor som exempelvis rosor.

 

 

 


Chiapudding med kokos och päron

Jag startar alltid dagen med ett glas ljummet citronvatten för syra-basbalansen i kroppen.
Sen tar jag en lång morgonpromenad med hunden för att få igång blodcirukationen och mjuka upp min onda rygg.

Skål med chiapäron och musli

Foto: Mia Hagenmalm

Min frukost är helig! Den ska ätas med andakt!
Dessutom ska den innehålla bra med proteiner för att jag ska hålla mig mätt fram till lunch och den ska vara nyttig.
Något som ger både energi och är nyttigt är chiafrön. Jag blanadar nästan alltid ner chiafrön i min smoothie eller så gör jag en chiapudding på det som finns hemma. I morse var det kokosmjölk och päron.
Den här puddingen smakade lite exotiskt och kom mig att tänka på stränderna på Hawaii! Det var nog kokossmaken som gav mig den känslan. 🙂

Chiapudding med kokos och päron
2 dl kokosmjölk, eko
4 msk chiafrön, eko
1 päron, eko
1/2 tsk vaniljpulver, eko

Mixa alla ingredienser. Häll upp i en skål. Låt stå minst tjugo minuter. Jag toppade med proteinmusli.


Smoothie med gojibär, frukt och avocado

Denna smoothie är lite annorlunda mot hur jag brukar göra min smoothie. Denna gång har jag använt lite torkade gojibär och tranbär i. Ibland får man ta av det som finns i kylen och i skafferiet när man glömt att handla hem frukost. 
Men den blev supergod ändå. 🙂

Smoothie med gojibär, frukt och avocado
1 glas
1/2 avocado
1 päron
1 grape, saften av
20 torkade gojobär
20 torkade tranbär
1 näve spenat

Gojibär att toppa med

Mixa alltsammans. Njut en supergod nyttig smoothie 

Ha det gott! Mia

Smoothie gjord på gojibär, frukt och grönsaker i en glassskål

Foto; Mia Hagenmalm


Chiapudding på cashewgrädde och bär

Chiapudding gjord på cashewgrädde toppad med bär i ett glas

Foto: Mia Hagenmalm

Frukost är viktigt, och jag gillar att experimentera med smoothies och puddingar. Chia är så himla tacksamt att göra puddingar av. Snabbt smidigt och enkelt, men för den sakens skull, väldigt nyttigt. Denna pudding kräver dock lite förberedelser, då cashewnötterna ska ligga i blöt, gärna under natten.

Den här smoothien är gjord på cashewgrädde som jag sötade den med päron, och det smakade väldigt mumsigt!

Chiapudding på cashewgrädde och bär
1 glas
1 dl cashewnötter, naturella och ekologiska, blötlagda minst 5 timmar
2 dl vatten
1/2 banan, EKO
1 päron, EKO
3-4 msk chiafrön
1 pytteliten nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl bär, exempelvis hallon

Gör så här:
Skölj de blötlagda cashewnötterna i nytt vatten. Lägg i mixer tillsammans med vatten, päron, salt och vaniljpulver. Mixa till en slät grädde. Mixa banan med cashewmjölk och päron. Tillsätt chiafrön och låt svälla minst 1 timme. Toppa med bär! Njut!


Raw äppelkaka med cashew-vaniljgrädde

Äppelkaka i ett gals

Foto: Mia hagenmalm

Jag kan inte låta bli att experimentera med denna min nya passion/hobby: Rawfood.
Nu kommer jag att sikta in mig på att gå en kurs i ämnet.
Det som lockar mig i denna matlagning-bak-konst är att det är så himla enkelt och att det bibehåller all näring och smak från råvarorna. Det blir så  fantastiskt gott!

Jag fick lite äpplen från min dotter Jennifers trädgård i helgen.
Fallfrukt i och för sig, men man ska ta vara även på det. Eftersom att jag nu har förklarat krig mot mina banan-fukt-blomflugor så vill jag inte ha någon frukt liggande att göda dem med, så igår kväll blev det raw äppelkaka av äpplena. Jag hittade recept på äppelkakan och grädden:här:A, men har svävat ut lite från orginalreceptet.

Jag använder som vanligt  ekologiska råvaror.

Raw äppelkaka med cachewvaniljgrädde
äppelkaka, deg: ca 4-5 portioner
4 dl mandlar, EKO
2 msk kokosolja, EKO
1 nypa salt
1 krm muskot
2 tsk kanel
5-6 daddlar, (blötlagda 1/2 timme)
1 msk agavesirap

Gör så här:
Mixa mandlarna till ett fint mjöl. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa vidare till en deg. Tryck ut kakdegen i en form. Ställ kallt.

Fyllning:
3 äpplen, EKO
1/2 banan, EKO
2 msk citronsaft, pressad; EKO
3-4 daddlar, EKO
2 tsk kanel, EKO

Till garnering:
3 äpplen i skivor
Kanel att strö över

Gör så här:
Mixa alla ingredienser och bred ut fyllningen på kakdegen.
Ställ kallt till servering.

Cashew-vaniljgrädde:
2 dl cashewnötter, naturella, EKO
1 päron, moget, EKO
1 dl vatten
1- 1/2 tsk vaniljpulver, EKO

Gör så här:
Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl. Mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser till en slät grädde.  Servera till raw äppelkaka.

// Mia


Kaneldoftande päron – och nyponsmoothie

Grön päronsmoothie toppad med  kanel i en glasburk

Foto: Mia Hagenmalm

I morse åt jag en riktigt supernyttig, mumsigt godissmoothie med päron och nyponextrakt.
Nyponextrakt äter jag för mina leder därför att det har en jättebra effekt på leder, artros och inflammationer i kroppen. Det är helt suveränt! Det ger verkligen lindring och ökar rörligheten i min onda rygg.

Päron innehåller en mycket kostfibrer vilket hjälper matsmältningen och mättar gott i magen. Päron är en pektinrik frukt och är väldigt blodsockervänlig trots att det innehåller mycket fruktsocker därför att fruktsocker måste passera levern innan det når ut i blodet och blir energi.

Kanel är också bra för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Dessutom hjälper kanel till med matsmältningen.

Romansallad är ett mycket bättre val i nyttighetssynpunkt än till exempel isbergssallad. Romansallad innehåller rikligt med A-vitamin, samt en del magnesium och folsyra och antioxidanter. Ju mörkare blad, desto mer antioxidanter.

Kaneldoftande Päron&Nyponsmoothie
1 glas
2 dl färskpressad apelsinsaft, EKO
1/2 avocado, EKO
1 moget päron, EKO
4 st romansalladsblad, EKO
1 bit ca 2 cm ingefära, EKO
1 msk nyponpulver
Kanel till topping

Mixa alla ingredienser i mixer. Toppa med kanel

Ha en trevlig fredag!

Mia


Banan, jordgubb- och päronglass

Ibland blir jag jättesugen på något gott på kvällskvisten. Då är det bra om man har nyttig, ekologisk frukt hemma. Och det behöver inte alltid vara så omständigt att fixa till något heller.
Banan, päron och jordgubbar blev en riktigt god kombo som glass.  Mums!
Jag brukar ofta ha i kokosmjölk eller kokosgrädde i min glass, men ibland blir jag trött på att allt smakar kokos. så i denna glass använde jag Yoghurt naturell istället.  🙂

Banan, päron och jordgubbsglass i ett glas

Foto: Mia Hagenmalm

Banan, jordgubb&päronglass
1 banan
1 päron
5 jordgubbar
3 msk yghurt eller kokosgrädde
1/2 msk bakepro (ett matlagningsprotein som drar åt sig vätska vilket gör glassen mindre isig).

Mixa! In i frysen i ca 1 1/2 – 2 timmar!

Gott och nyttigt! 🙂