Riktig mat & hälsa
Potatis&grönkålsoppa med morotsbacon i en vit soppskål

Potatis & grönkålssoppa med morotsbacon

Jag är väldigt förtjust i grönkål och passar på att tillaga och äta  det när det är säsong. Och det är ju så nyttigt!
Häromdagen var det ganska tomt i kylskåpet och  frysen efter jul och nyårsmaten, men en påse kvarglömd grönkål, potatis och lök hittade jag iallafall. Man tager vad man haver och gör något av det.
För att piffa till det lite stekte jag tunna skivor morot som jag kryddade med rökt paprikakrydda. Det blev verkligen riktigt gott och bröt av den milda soppan utmärkt. Vill man göra en större mängd, plussa bara på ingredienserna. Eftersom att jag hade havregrädde blev soppan helt vegansk, men naturligtvis tar du den grädde du föredrar.

Redan de forntidiga egypterna uppskattade grönkål eller kruskål som den också kallas. Växten tål frost och kan stå kvar ute trots att det kommer snö. Smaken på kålen blir dessutom mycket mildare efter några frostnätter.
Grönkål kan odlas i nästan vilken jord som helst och behöver inte vattnas särskilt mycket. Grönkål är supernyttigt och innehåller stor mängd antioxidanter som C-vitamin. Genom att äta 100 g grönkål får du i dig hela 160 procent av det dagliga intaget C-vitamin. Dessutom får du i dig både A-vitamin, K-vitamin som motverkar benskörhet och mineraler som kalcium och järn. Grönkål är dessutom mycket fiberrikt, innehåller svavel och är en källa till Omega-3 och bra för mag-tarmfloran. Grönkål sägs också motverka cancer då den dessutom är rik på karotenoider och flavonoider. Grönkål är också en för kroppen renande grönsak som rensar ut gifter. Så ta vara på grönkålen och njut av den nu när det är säsong.

Ha det bäst!
Mia

Potatis & grönkålssoppa
2 portioner
250 g potatis, eko
1 gul lök, eko
1 stor vitlöksklyfta, eko
3 kvistar grönkål, eko
5-6 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärningar
0,5 tsk timjan
2 dl havregrädde
svartpeppar, örtsalt
kokosolja eller olivolja till stekning
1 stor morot
Rökt paprikakrydda
kokosolja

Gör så här:
Skala och skiva potatisen tunt. Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn löken försiktigt i olivolja tills den mjuknat något. Tillsätt potatis och låt steka med löken ytterligare en stund. Häll på vatten och buljong och koka ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
Repa grönkålen från kvistarna och skölj noga under vatten. Lägg med bladen i soppan och låt koka ihop under några minuter. Ta av från värmen och mixa soppa slät. Tillsätt havregrädde och timjan och låt koka upp. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Blir soppan för tjock, späd med mer vatten.

Skala av ytterskalet på moroten. Skiva den tunt med potatisskalaren. Pudra över paprikakrydda och stek upp snabbt i olja. Låt den inte bli bränd. Servera som tilltugg i eller tillsammans med soppan.


Påskmeny nummer 3! Varma rätter!

Man kan ju inte bara äta sill och ägg till påsk! Vad sägs om en ugnsrostad potatissallad med sparris till kyckling med citron och saffran som du hittar recept på här:Het kyckling / 

Kycklingben med citron på ett lila fat

Foto: Mia Hagenmalm

En härligt god soppa av vårens goda och nyttiga primörer och en krispig rödbetssallad kanske till lammet som du hittar recept på här:Meny för hela påsken/

Dessutom har jag lite fler recept på ägg! 🙂 Du kan också hitta recept på mina tidigare inlägg med olika sillinläggningar och annat gott : Påskmeny del 2 sill och strömming för alla smaker/

Återkommer med fler smarriga recept i morgon!
Bland annat goda nyttigare tårtor och efterrätter, så glöm inte att kika in på bloggen! 🙂

Ha det fint!
Mia

Nyttig grön soppa med sparris och ärtor/

Grön sparris och ärtsoppa i en vit vacker skål

Foto: Mia Hagenmalm

Krispig rödbetssallad/

Rödbetssallad i en blå skål

Foto: Mia Hagenmalm

Ugnsrostad potatissallad med sparris och timjan/

Rostad potatissallad med sparris i en vit karott

Foto: Mia Hagenmalm

Pocherat ägg med rom och gräslök/

Pocherat ägg toppat med rom och gräslök i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Ägghalvor med paprikakräm och bacon/

Ägghalvor med parikakräm och bacon på ett fat

Foto: Mia Hagenmalm

Ägghalvor med rom och räkor/

Ägghalvor med rom och räkor på ett fat

Foto: Mia Hagenmalm


Mandelpanerad torsk med morotsstomp och ärter

Mandelpanerad torsk med morotsmos och gröna ärter på en vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Mina barn älskar fisk, både när de var barn och nu som vuxna.
Ofta pilkade vi torsk och la ut nät för flundror på Gotland varje sommar, och sen hade vi fisk för hela året. Då fanns det gott om torsk i Östersjön, men det gör det ju inte numer, tyvärr! Dessutom är Östersjön kanske inte det bästa hav att fiska i med tanke på föroreningar.

I och med att vi hade så mycket fisk och barnen älskade fiskpinnarna i skolan, panerade jag ibland torskfileer och gjorde en spenatstuvning till. Jag har nästan aldrig köpt hem frysta fiskpinnar. Egentligen är det ju bara en brödskorpa av friterat ströbröd och lite fisk i mitten. Och vill man få i sig dagsbehovet av omega-3 av fiskpinnar, är man nog ute och cyklar. Det finns inte särskilt mycket av vare sig omega-3 eller näring i den. Men kanske det finns goda undantag numer, jag vet inte.
Men det är så enkelt att göra själv. Och såååå mycket godare!
Detta är vanlig husmanskost, fast i nyttigare tappning!

Jag använder mandelmjöl istället för ströbröd till panering.

Mandelpanerad torskfille med morotsstomp och ärter
2-3 portioner
400 g torskfile, KRAV, tinad
1,5-2 dl mandelmjöl
1 ägg
grillkrydda, ekologisk

Morotsstomp
1 stor potatis, eko
4 stora morötter, eko
20 g smör, eko
1 msk olivolja, eko
0,25 dl riven parmesan, eko
himalayasalt och svartpeppar

Gröna ärter

Gör så här:
Skala potatis och morötter och skär i mindre bitar. Koka i lite saltat vatten ca 30 minuter.
Vispa upp ägget i en djup tallrik. Ta en stor flat tallrik och lägg på mandelmjölet. Doppa torskfileerna på båda sidor i ägget och därefter i mandelmjölet. Ta en klick smör och rapsolja i en stekpanna och lägg ner fisken när smöret börjar ” prata”, alltså fräsa. Sänk värmen, krydda med grillkrydda och låt steka på medelstark värme ca 4-5 minuter på varje sida eller tills fisken är vit rakt igenom.

Häll av vattnet av potatis och morötter. Tillsätt smör, olja och parmesan. Kör sönder rotfrukterna med en potatisstöt. Blir det för torrt, ta mer olivolja. Smaka av med himalayasalt och svartpeppar.

Låt ärterna få ett snabbt uppkok. Servera med fisk och morotsstomp!

Ha en bra dag!

// Mia 

 

 


Potatis med pesto, choritzo och grillad endivesallad

Ugnsrostad potatis och tomater i pestodressing på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Jag äter ytterst sällan korv, men om jag gör det någon gång så ska det vara en korv med hög kötthalt. En korv med lägre kötthalt innehåller en massa tillsatsämnen och mjöl som inte jag vill ha. Inte särskilt nyttigt!

Till denna goda och mycket fräscha medelhavsinspererade potatis med pesto grillade jag endivesallad på grillpanna och smaksatte med olja, citron, vitlök och balsamico. Detta skulle kunna ha varit ett gott tillbehör till grillat i sommar. Om du äter och hellre vill ha pasta kan du byta ut potatisen mot det.
I pesto brukar man ha pinjenötter, men efter att en gång ha fått så kallad pinjemun, smakar det mig inte längre, så jag bytte ut dem mot mandel vilket funkade utmärkt.

Potatis med pesto, Choritzo och grillad endivesallad
2 portioner
6 medelstora potatisar, skalade och i klyftor, EKO
Olivolja, Eko
Herbamare örtkrydda,
svartpeppar
6 ekologiska coctailtomater, halverade

Pesto:
2 nävar ruccolasallad, EKO
2 vitlöksklyftor, EKO
1/2 dl mandel, Eko (eller pinjenötter)
1 dl olivolja, EKO
ca 40 g finriven parmesanost, EKO
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Endivesallad på grillpanna

Foto: Mia Hagenmalm

Grillad endivesallad
1 Endivesallad, EKO
1/2 dl olivolja, EKO
1/2 ekologisk citron, saften av
1 ekologisk vitlöksklyfta, krossad
Balsamico, EKO

Grillad endeivesallad i citrondressing på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

3 st choritzokorv i slantar, EKO

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisen och skär i klyftor. Smörj en plåt med olivolja. Lägg i potatis och ringla över med mer olivolja. Salta och peppra. Ställ in i mitten av ugnen ca 30-40 minuter. När ca 8-10 minuter återstår, ta ut och lägg på tomaterna och ställ in i ugnen igen.

Pesto:
Jag rostade mandeln i en torr het stekpanna innan jag la dem i mixern. Mixa mandel snabbt tillsammans med ruccola. Rör försiktigt ner parmesan och krossad vitlök. Tillsätt sedan olivolja, lite i taget. Det får gärna vara grövre bitar av mandeln, alltså inte helt slätt. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ åt sidan och låt smakerna sätta sig.

Endivesallad
Skär salladen mitt i tu och grilla i grillpanna på båda sidor tills den är genomstekt. Häll olivolja, pressad citron, vitlök och balsamico på ett fat. Lägg på den färdiga endivesalladen och riktigt mosa in den smaksatt oljan i den.

Skär korven i slantar och stek den i stekpanna.
När potatisen är färdig, blanda ner peston och rör om ordentligt. Tillsätt den stekta korven. Severa med endivesallad eventuellt ett gott bröd om du äter det och ett glas citronvatten.

// Mia

 

 


Potatiskaka med lite gott som förrätt

potatiskaka_460x330Jag är en potatismänniska. Jag måste äta potatis flera dagar i veckan, annars tycker jag inte att jag fått någon riktig mat. Och potatis är ju egentligen ett bra tillbehör. Mat och potatis, som jag brukar säga.
Häromdagen gjorde jag en liten förrätt till mig själv, bara för att lyxa till det lite i vardagen. Enkelt och snabbt.

Potatiskaka med creme fraiche och rom
1 potion

2 medelstora potatisar
smör och rapsolja till stekning
salt och peppar.
1 msk kaviar/rom
1 msk creme fraiche
lite hackad rödlök

Gör så här:
Skala potatisen. Riv den i strimlor. Smält en klick smör och rapsolaj i stekpannan. Lägg ner potatisen och platta till den till en kaka.Krydda med salt och peppar. Stek på medelsvag värme ca 5 minuter sida. Kolla med gaffel om potatisen är genomstekt.Kakan får gärna ha en lite brun stekyta. Låt svalna något. Lägg en klick creme fraiche, rödlök och rom på kakan. lite sallad och tomater är gott till. Njut! Mums!

(Ibland har jag gjort två stora potatiskakor och en svampstuvning när vi är fler som ska äta: Lägg den ena potatiskakan på ett fat. Häll på svampstuvning, exempelvis champinjon eller kantarell. Lägg den andra potatiskakan över. Servera till exempelvis en bit stekt kött).

Ha det gott! / Mia


Vad äter skolbarnen? Näringsfattig Potatis och pruttbullar eller snabbmat??

Jag fick just frågan från en läsare: Om jag hade haft mina barn på dagis i dag, hur skulle jag ställa mig till att ta med hemlagad mat till barnen. Jag skulle faktiskt ta med hemlagad mat, beroende på hur maten på dagis lagas.

För hur står det egentligen till när myndigheter  ska bestämma att våra barn ska äta gifter som kan ge dem hjärnskador, hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter? Är det inte deras ansvar att ta reda på och informera allmänheten om det, eller mörkar man sånt? Javisst ja! Det är för dyrt med ”hemlagat”! Då håller vi tyst!

Jag tar några exempel! Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst egentligen.
Varje år sätter vi svenskar i oss tusentals ton industritillverkade köttbullar. Industritillverkade köttbullar innehåller ofta ett väldigt  lågt köttinnehåll, endast 65-70%, och massor av tillsatser som stabiliseringsmedel, färgämnen och konserveringsmedel. Hur kan den då smaka så mycket? Ja det är ju där man tillsätter smakförstärkare i form av aromer/köttprotein/glutamat. Läs gärna mitt inlägg om glutamat och dess skadliga inverkan här/
Dessutom är de små köttbullarna  friterade, inte stekta, och då i palmolja, vilket är väldigt ovänligt mot miljön. Finns det ens skolor/dagis där man lagar mat från grunden och där skolbarnen får handdrillade köttbullar på sin tallrik? Kanske, men då är de få!

Visste du att en fjärdedel av skolbarnens eneriintag i Sverige idag består av snabba kolhydrater i form av godis, snabbmat och snacks som de äter istället för skolmaten? Jag minns själv att jag och mina kompisar gick och köpte småfrallor och sköljde ner med läsk ibland på lunchrasten istället för att äta lunch i skolan.

Och om man då jämför godis och snabbmat från korvkiosken med vad  barnen får för mat i skolan? Är det så mycket bättre? Massproducerad storköksmat med massor av tillsatser och E-ämnen? Ja det beror ju på hur man ser det! För man kan man ju lugnt påstå att maten i skolorna är ganska näringslös på grund av att det är just färdigmat som också tillbringar en långvarig tid i värmeskåp,  och på det sätt den tillagas. Javisst kan man tycka att de äter näringrik mat när man ser en matsedel. Men vad ser man? Inte maten och dess näringsinnehåll på tallriken, utan maten i råvara, innan tillagning. Vitaminerna i födan reduceras upp till 75% när man håller maten varm i värmeskåp. Kokta grönsaker ska väl vara okej, men om de kokas för länge i för mycket vatten, försvinner vitaminerna.  Hälften av vitaminerna  i den C-vitaminberikade potatisen försvinner när man skalar den, då mycket av näringen sitter precis under skalet.  Men detta är också en knivig fråga. Potatis är en av de mest besprutade grönsaker/rotfrukter i Sverige. Får barnen ekologisk odlad mat i skolan? Tveksamt! Ska man då skala den och få en mindre näringrik potatis, eller skala för att få en mindre giftig potatis? Ja det är ju frågan! Vilket är bäst? Oskalad ekologisk förstås!
Får då barnen i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler för att orka jobba i skolan och hålla sig friska?  Om man sen tänker steget längre kan vitamin-och mineralbrist vara orsak till många sjukdomar, depression, värk och annat.Och tillsatser och E-ämnen kan orsaka hjärnskador. Och om man tänker steget ännu längre, är den dåliga maten i skolorna och kanske i hemmen, en av orsakerna till  att så många tonåringar/barn idag behöver äta antidepressiva medel?

Jag kan säga att jag är helt, helt övertygad om det!

Må gott!/ Mia

 


Kronärtskocksoppa med broccoli och groddar och tre koppar Pau D Arco per dag!

 

Vit kronärtskocksoppa med broccolibitar och alfa-alfagroddar i svartrandig skål på svartrandigt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Till min lunch i dag har jag gjort kronärtskocksoppa. Återigen en grönsak som är utrensande. Kronärtskocka finns även i min Methodrain Detox som jag dricker 1 1/2 liter av varje dag nu i 20 dagar. Ville ha soppan lite matig så jag la i några potatisar, broccoli och lite groddar för att få tugga lite. I morgon ska jag börja äta fast föda tänkte jag. Längtar efter att få sätta tänderna i något.
Kronärtskocka är en tistelart rik på betakaroten, kalium och C-vitaminer. Dess hjärta innehåller desstuom inulin, ett probiotiskt ämne som stimulerar tillväxten av nyttiga tarmbakterier. Bladen i sin tur innehåller bitterämnen som stimulerar matsmältningen.

När man detoxar ska ju skiten man har samlat på sig i kroppen ut. På mig har det resulterat i några konstiga utslag, inte acne dock, i ansiktet.De kliar inte heller. I går var hela kinderna fulla, men idag har det lagt sig. De är endast lite bleka plitor kvar. Huvudvärken har gett med sig, och kaffesuget har börjat lagt sig. I morse längtade jag faktiskt efter mitt örtte istället. Tänk om man kunde hålla det efter detoxen också. Det blir lite mycket kaffe på jobbet ibland. 🙂

Jag dricker också några koppar Pau`D Arco-te per dag! Pau`D Arco-te är full av mineraler, spårämnen och järn i lättupptaglig form. Pau D Arco utvinner man från den inre  barken av trädet Lapacho. Lapchobark har använts som naturmedel av sydamerikanska indianer i över 1000 år och är mycket virushämmande och motståndskraftig mot sporer, svamp och parasiter. Att rekommendera vid tillexempel svamp i underlivet eller mot candidasvamp. Ett Superte med andra ord!

Grön påse med paudarcote

Foto: Mia Hagenmalm

Kronärtskocka -och potatissoppa
2 Portioner:

2 kronärtskockor
3 potatisar
1 lagerblad
1/2 citron i klyftor
4 dl vatten
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, skivade
1 tsk timjan
1 ekologisk grönsaksbuljong
1 msk kokosolja till stekning
1 msk citron, saft av
1 msk hackad persilja
 eventuellt örtsalt och chiliflakes
Några broccolibuketter och Alfa-Alfagroddar till servering

Gör så här:
Bryt av skaftet på kronärtskockorna och skölj dem under rinnande vatten.
Koka upp 1 liter lättsaltat vatten med lagerblad och citronklyftan.
Lägg ner kockorna och låt koka i cirka 40 minuter eller tills bladen lossnar lätt från stammen.
Rensa kronärtskockorna från blad.
Skrapa av och spara köttet från den del av bladet som sitter närmast stammen.
Skär även hjärtat i mindre bitar.
Fräs lök och vitlök i smöret tills det mjuknat. De ska inte ta färg.
Lägg ner köttet från kronärtskockorna och låt det fräsa med en stund.
Häll på vatten och lägg i buljongtärningen och citronsaften. Låt det koka upp.
Skala potatisen och skär i mindre skivor och lägg ner det tillsammans med persilja i soppan.Smaka av med timjan och chiliflakes.
Mixa soppan med stavmixer direkt i grytan. Jag toppade med  kokt broccoli som jag förvällde snabbt i  kokande vatten och även  med en nypa Alfa-alfagroddar.

Ha en jätte bra dag!  Mia


Plommonspäckad fläskkarrè med ugnsbakade äpplen.

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Min mamma gjorde alltid söndagsstek när jag bodde hemma, och sen forsatte jag med det när jag flyttade hemifrån. Men när mina äldre döttrar flyttade ur boet, slutade jag dock med det. Varför göra stek till bara två personer varav en inte ens tycker om kött? I helgen kom jag över billig fläskkarrè och tänkte på att det var länge sedan jag gjorde stek. Och visst är det himla gott med plommonspäckad fläskstek, äppelmos, gräddsås och potatis? Älskar gammal hederlig svensk husmanskost förövrigt.

Jag tänker dock annorlunda nu, och försöker alltid göra maten nyttigare, och alltid från grunden. Utesluter därför äppelmos som brukar innehålla mycket socker och kör ugnsgratinerade äpplen istället. Tillbehör behöver ju inte alltid heller vara potatis och sås, men nu gillar jag det, så jag gjorde en gräddsås utan vetemjöl. Jag använder alltid äkta vara när det gäller smör, grädde osv. Aldrig lightprodukter då det ofta är tillsatser och socker i dem.Som alternativ till sås och potatis, tillagade jag brysselkål, som jag stekte lätt, marinerade med citron, och tillsatte tranbär och äpple.(Recept på brysselkålen kommer i morgon :-)) Sallad med gurka och tomat fick också plats på tallriken. Hur gott som helst! 🙂

4 portioner:
ca 1 kg fläskkarrè, svensk ekologisk
8 ekologiska kärnfria plommon
1 tsk malen ingefära
2 små ekologiska äpplen, gärna syrliga
Salt och vitpeppar

Sås:
1/2 dl vatten
4 dl grädde
1-2 äggulor
1 grönsakbuljongtärning, ekologisk
vitpeppar och ev örtsalt

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 175c
Gör hål i steken med jämna mellanrum med en vass kniv,  halvera plommonen och stick in dem i hålen.
Bryn steken runt om i en stekgryta. Salta och peppra och strö över ingefära.. Lägg steken med plommonsidan uppåt i en smord ugnsfast form, stick in en köttermometer i den tjockaste delen av steken och sätt in den längst ner i ugnen. Steken är färdig när köttermometern visar 85c. Det tar ca 1 1/2 timme. Tvätta äpplena noga i vatten och vinäger. (Vinäger tar bort eventuella kemikalier och bakterier från skalet) och skär ett kryss i dem. Lägg dem runt steken, och låt steka med i ugnen när det återstår ca 40 minuter. Äpplena ska vara genomstekta så att de är mjuka inuti, då är de som godast. Ta ut steken och linda in den i foliepapper. Låt den vila i minst 10 minuter innan du skär upp den.

Vispa ur formen med lite vatten och gör en sky. Sila skyn genom en finmaskig sil och koka upp den med buljongtärningen och  grädde. Smaka av med vitpeppar och eventuellt lite örtsalt. För att få såsen tjockare och slippa vetemjöl, har jag i äggulor. Äggulor ska vispas ner efter att såsen kokat upp. OBS!Låt inte såsen koka efter att du rört ner äggulorna för då kan den bli grynig.

Skiva upp köttet i tunna bitar, servera med äpple, potatis, sås och eller annat tillbehör! Nice! 🙂


Julegranen kastas ut, och firas med grillad lax, saffran- och spenatstuvning .

Foto: Evelyn Hagenmalm

Foto: Evelyn Hagenmalm

Har haft en ganska lugn helg! Min lilla vovve övar på att bli rumsren och nu verkar det som om hon
äntligen förstår att det är ute man ska göra sina behov och inte på golvet i hallen. Det blir mycket spring ut och in, tidigt på morgon och sent på kvällen. Är ganska trött faktiskt. Igår tror jag vi var ute 20 gånger, och då överdriver jag inte. Bara i förra veckan var jag rent ut sagt förtvivlad över att hon inte verkade vilja förstå. Hon kissade inne precis hela tiden, även när vi just varit ute. Men min kära syster som själv har två hundar, hade henne över nyår, och lärde henne både det ena och andra på bara två dagar. Bland annat att man gör sina behov utomhus. Vi har en lättlärd hund, bara man själv vet hur man ska gå till väga. Så vi fick också lära oss ett och annat! 🙂 Nu kan vi äntligen börja njuta av henne. Nästa steg är att få henne lite lugnare. Hon är som en duracellkanin. Bara kör på. Undrar om hon är lite nervös, lilla kraken. Söt är hon så det förslår i alla fall.

I går söndag, städade jag ut julen. Det var skönt att få bort granen och alla tomtar. Det är mysigt att sätta upp allt innan jul, men ännu mer mysigt att ta bort dem efter jul tycker jag.
Hade några laxfileèr i frysen som jag grillade i grillpannan, gjorde ett kryddsmör och en lite annorlunda spenatstuvning. Lyxig avslutning på helgen.

Grillad lax med saffran- och spenatstuvning.

2 portioner:
300 g laxfilè
2 msk rumsvarmt smör
rivet skal av 1/2 citron
1/2 msk dijonsenap
1/2 msk agavesirap eller honung
salt och peppar

Spenatstuvning:

150 g fryst hackad spenat
1 liten charlottenlök
1,5 dl creme fraiche
ett halvt saffranspaket
örtsalt och vitpeppar
( eventuellt lite vatten eller grädde att spä med).

Blanda smöret med citronskal, senap, agavesirap eller honung och lite salt och svartpeppar.
Tina den frysta spenaten i lite smör i en gryta. Tillsätt creme fraiche  och saffran.
Smaka av med örtsalt och peppar. Låt stå och sjuda en stund. Tycker du att stuvningen blir för tjock, späd med lite vatten eller grädde.
Grilla laxen i en grillpanna eller stek den i stekpanna 4-5 minuter sida.
Klicka över smöret på laxen och låt den smälta.�
servera med spenatstuvningen, kokt potatis och en grönsallad. Kör du LCHF, skippa potatisen.


Fredagsmyyyyys!

Så var det fredag igen och då vill vi ha fredagsmys förstås! Chips och läsk! Vem var det som uppfann detta påfund egentligen? Det var någonting
med kyckling på fredag enligt reklamen för många år sedan. Inte helt fel. Kyckling är nyttigt! Sen hakade en annan  på med sitt fredagsmys som handlade om Chips några år efteråt. Och visst är det supergott med chips och cocacola. Och svårt att stå emot när dottern vill ha. Ok! Det är bara en gång i veckan. Men sen kommer lördag. Då ska det vara lördagsgodis och läsk igen.

Jag har börjat införa grönsaker och dipp på fredagar istället för chips. Och det har gått hem! Stjälkselleri, morötter och gurka doppar vi i hemmagjord dippsås. Jätte gott! Gjorde faktiskt egna chips härom kvällen. De år jättegoda. Ugnsrostad sötpotatis med lime och kryddor! SUPERGOTT enligt min smak. Men det var lite VuxenSmakVarning där. Så jag gjorde också chips på vanlig potatis. Det gick bättre hem hos min elvaåring.

Hemgjorda ungsbakade potatischips

Foto: Mia Hagenmalm

De smakar inte som OLW eller Estrella. Nej de är mycket godare! De har
en renare smak. Och det känns i magen att de är nyttigare.  Mmmm! Fredagsmys!

Chips på sötpotatis eller potatis.

2-3 msk olivolja
2 msk limesaft
3 tsk flingsalt
1 krm vitlökspulver
1 krm salvia
Gör så här:

Skala potatis och skär tunna bitar gärna med en mandolin.
Doppa skivorna snabbt i oljeblandningen, och lägg på hushållspapper
för att rinna av en stund. Är de för blöta blir de mjuka. Bland saltet med kryddorna. Lägg potatisskivorna på ett bakplåtspapper på en plåt.
Grädda nederst i ugnen ca 60- 70 minuter i 150 grader.