Riktig mat & hälsa
Cheesecake rawfood på ett vitt fat som står på en stenpelare

Mors Dag: Rawfood cheesecake med hallonsås

Mors dag på söndag!
I morse gjorde jag en cheesecake- rawfood till mors dag. Rawfood blev det för att jag helst äter det i bakverk. Kakan är gluten- och laktosfri och förstås utan socker. Botten är som kola och den syrliga fyllningen bryter av fint mot det söta och tillsammans med hallonsåsen är den ljuvligt, underbart god!
kakan går jättebra att göra dagar i förväg då du kan frysa in den och ta fram femton minuter innan servering.

Ha en fin helg!
Mia

Rawfood cheesecake med hallonsås
Botten:
2, 5 dl dadlar urkärnade och blötlagda minst 1 timme
3 dl mandelmjöl
1 krm salt

Fyllning:
3 dl ekologiska cashewnötter, blötlagda minst 3 timmar
1 dl kokosgrädde, eko
0,5 dl kokosolja, eko
3 msk citronsaft och skal av 1/2 citron, eko
3 msk honung, KRAV
1/2 krm salt

Hallonsås:
2 dl pressad saft av en apelsin
3 dl hallon
1.5 tsk vaniljpulver
eventuellt lite sötning exempelvis honung, agave

Gör så här:
Mixa dadlar och mandelmjöl till en kladdig smet. Tryck ut i en springform klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt.
Häll av vattnet från cashewnötterna och med övriga ingredienser till en len smet. Jag tog bara en matsked sötning- honung, men vill du ha mer av den varan så kan du öka med en matsked till. Tänk på att kakans botten är väldigt söt, så det är godast om fyllningen bryter av med lite syrlighet.
Bred smeten över botten. Ställ i frysen minst 2 timmar.

Hallonsås:
Blanda de tinade hallonen med apelsinsaft och övriga ingredienser. Mixa fint.
Servera till cheesecaken.


Coconut Latte Overnight Oat i ett glas som står på ett vitt fat

Coconut Latte Overnight Oats

Jag kan med säkerhet säga att kaffe är något jag förmodligen aldrig kommer att sluta dricka.
Och varför skulle jag egentligen göra det resonerar jag?
Någon liten last måste man få ha även om jag har reducerat min kaffekonsumtion till två, tre koppar per dag. Förr kunde jag dricka betydligt fler. Dessutom, med nya rön är kaffe nyttigt i måttliga mängder. Så att njuta av en kopp rykande nybryggt kaffe förgyller dagen. Men som sagt bara de där en till två kopparna per dag. Blir de fler smakar de inte lika gott.
Kaffe ska vara kaffe tycker jag! Jag dricker det gärna med en skvätt mjölk eller en sked kokosolja. Jag har svårt med kaffe i exempelvis bakverk eller choklad med moccasmak

Men en återkommande favoritfrukost den senaste tiden har varit en härlig krämig kokos-havrelatte med kaffe.
I den här kokos-havrelatten anas bara kaffesmaken och det passar mig väldigt bra. Dessutom- den underbart krämiga kokosgrädden med lite puder av kanel som topping. Mums! Jag bara älskar den och är helt, helt såld!
Det bästa är att du kan göra i ordning denna latte kvällen innan, för den ska som sagt stå och svälla i minst 3-4 timmar eller över natten i kylskåp.

Ha det fint!

// Mia

Coconut Latte Overnight Oat i ett glas toppad med kokosgrädde och kanel

Foto: Mia Hagenmalm

Coconut Latte Overnight Oats
1 portion
1 1/2 dl glutenfria havregryn, EKO
1/2 dl kokosvatten
1/2 dl + 1 msk bryggt kaffe
1/2 dl + 2 msk mandelmjölk
1 tsk honung
1 nypa vaniljpulver
Till topping:
3 matskedar kokosgrädde
kanel

Gör så här:
Mät upp och blanda alla ingredienser i en mixer. Häll upp i en skål eller i ett glas som du kan täcka över. Låt stå kallt över natten.
Häll en tesked färdigbryggt kaffe och två matskedar mandelmjölk i ett glas och rör om. Ta fram latten ur kylen. Kolla så att den inte är för stampig. Blanda i så fall ner lite mer mandelmjölk. Den ska vara mjuk och följsam men inte jätte rinnig. Häll ner latten i glaset över kaffemjölken. Då får du kaffemjölken runt om.
Vispa kokosgrädden ( det vita hårda överst) fluffigt och spritsa eller skeda grädden över latten. Pudra över kanel. Denna goding, en liten frukt eller grönsakssallad och ett ägg står du dig länge på. 🙂
Tips!
Jag ställer alltid kokosmjölk i kylen några timmar. När man öppnar den har vatten och grädde separerat och den hårda vita grädden ligger överst och kokosvattnet underst i förpackningen. Här tog jag en sked, gjorde hål i översta lagret av grädden och kunde hälla ut kokosvattnet som jag ville ha i latten.


Mintchoklad rawfood

Rawfood Peppermint Cups, Julstress och GOD JUL!

Så här dan före dan har många tusen saker att göra och är du som jag, den som sent på kvällen innan julafton kokar kola, gör ischoklad, slår in julklappar och klär granen och fixar det där sista, sista innan klockan passerar midnatt och julafton vaknar till liv? Det där sista sakerna som man ska göra har dessutom en en förmåga att föröka sig och blir till ännu fler  saker att göra trots att det från början var tänkt som ett fåtal! Att slå in julklappar tar faktiskt en himla tid även om man tänkt: Jag gör det sist av allt, det tar inte så lång tid! När man sen sent eller mitt i natten äntligen landar i soffan, upptäcker man att det är dags att stupa i säng och man har missat en mysig uppesittarkväll då man egentligen hade behövt ta det lugnt för att vara pigg på julafton!

JAG lär mig då aldrig! Jag vet att det blir så, ändå sparar jag saker till sista minuten. Jag trodde i morse att jag var klar med julklapparna men kom på att det ändå är en till jag måste köpa! Så det blir att bege sig ut på klappjakt ikväll efter jobbet.
Receptet på dessa ljuvliga godingar är också i sista minuten, men måste prövas! Hinner du inte idag kanske du hinner efter jul. 😉

   Jag vill även passa på att önska mina läsare en riktigt

                                               GOD JUL!
                                                   Mia

Receptet är hämtat ur boken  Green, Sweets & Treats av Erika Billysdotter

PEPPERMINT CUPS
Ca 8 st

CHOKLAD
2 dl smält kakaosmör
2 dl kakaopulver
4 msk mesquite
3 msk agavesirap
1/2 tsk vaniljpulver
2 nypor salt

FYLLNING
1/2 dl mjukt kokosfett
1 msk honung
1 msk lucumapulver
7 droppar eterisk olja

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till chokladen. Använd gärna en muffinsform av silikon och häll ca 1 matsked av chokladsmeten i varje form. Sätt in i kylen för att stelna. Ställ överbliven choklad åt sidan. Blanda alla ingredienser till fyllningen med en gaffel. Ta fram chokladen ur kylen. Forma fyllningen till små bollar och platta till dem lite i formarna. Lämna plats för chokladen att rinna ner runt om fyllningen.Fyll sedan formarna med resten av chokladen som ska täcka fyllningen med god marginal. Ställ kallt för att stelna.

 


Salty caramel rawfood

Rawfood Salty Caramel

Jag fattar inte vart tiden tar vägen! Jag hinner liksom ingenting när jag kommer hem på kvällarna. Förra veckan ägnade jag åt att fixa med lite småsaker på bilen inför besiktning, vilket tog sin lilla tid.

Igår fick jag  äntligen tillbringa min ledighet  i hemmet med tvättstugan, städa, pynta lite till jul och däremellan hann jag göra två olika sorter rawfood kakor. Det är inte klokt vad man hinner med  när man har lust! Det bara flyter på. Och sent igår kväll kunde jag njuta av en kopp te och tända ljus framför en  spännande film på TV:n.
Här kommer recept på Salty Caramel . Otroligt läckra! De här kakorna formligen smälter i munnen! De är lite sega, söta och salta på en och samma gång. Försvinnande goda i ordets rätta bemärkelse (slut redan), så det blir nog att göra en omgång till i dagarna! Av dubbel sats denna gång  🙂

Ha det fint!/ Mia

Receptet kommer från underbara boken: Green, Sweets & Treats av Erika  Billysdotter

SALTY CARAMEL ca 15 st

Cashewbotten:
2 dl cashewnötter
1 dl kokosflingor
1 msk honung
1 msk mjuk kokosolja
1 nypa salt

Kola
20 dadlar, blötlagda minst 1 timme
1/2 dl smält kokosolja
1 tsk salt ( himalaya)
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Cashewbotten:
Mixa cashewnötterna till ett mjöl. Lägg med övriga ingredienser och mixa vidare tills du får en jämn smet. Tryck ut massan ( ca 1 cm tjock) i en brödform klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt.

Kola:
Häll bort vattnet av dadlarna. Mixa sedan alla ingredienser riktigt länge. Kolan ska bli blank och seg.
Tryck ut kolamassan över cashewbotten. Ställ kallt i frysen minst 1 timme . Skär upp i bitar och förvara i kylskåp.


Rawfood cheesecake med saffranskräm

Raw cheesecake med saffran och apelsinkräm

Denna veckan går i reprisens tecken.
Men vad gör man när tiden inte räcker till? Och dessa underbart goda cheesecake är faktiskt värda en repris. Jag kommer att göra dem själv till lucia!
Tänk på att använda EKOLOGISKA russin! Icke eko-russin är vansinnigt giftiga och besprutade med bekämpningsmedel och borde ha en varningstexten: Giftigt att förtära!

Ha en underbar helg! Mia

Rawfood cheesecake med saffran-och apelsinkräm
på pepprkaksbotten. 8 bitar
Botten:
2 dl valnötter
2,5 dl fikon eller russin
1 msk pepprkakskrydda
1 krm salt
1 msk honung

Fyllning:
4 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1 dl kokosolja
1/2 dl honung
1/2 dl saft och rivet skal från 1 apelsin
4 msk citon
0,5 g saffran
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Gör så här:
Mixa nötterna till botten grovt. Tillsätt övriga ingredienser. Mixa tills du har en deg som går att jobba med. Är degen för torr, tillsätt med fikon eller russin eller kokosolja. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ellr i mindre formar. Ställ kallt.

Fyllning:
Häll av vattnet av de blötlagda cashewnötterna och skölj dem grundligt i nytt vatten. Mixa dem till ett mjöl i en rengjord mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ca 5 minuter tills du har en len kräm. Smaka av och tillsätt mer sötning om det behövs. Häll fyllningen över pepparkaksbotten/ bottnarna. Ställ kallt några timmar så att fyllningen får stelna.


Granatäppleglögg i glas stående på en grå bricka på en rödrandig duk, samt ett halvt granatäpple

Nyttig alkoholfri glögg på granatäpple och rawfood saffransbollar

Raw saffransbollar rullade i kokos på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Det gäller att vara om sig och kring sig när tiden inte räcker till. Denna vecka tänker jag vara lite fräck och köra repriser på recept med juliga smaker, då jag har fullt upp med andra saker. Att baka något hinns inte med helt enkelt. Jag kommer bara vara hemma för att sova, några dagar nu. Sent i säng och upp tidigt. Julkonserten Stjärnjul står för dörren och har premiär nu på lördag.

Idag vill jag bjuda på supergoda rawfood saffransbollar och en hemgjord nyttig glögg av granatäpplejuice.
Kanske kan det passa bra som ett alternativ till saffransbullar för den som inte äter vetemjöl och socker på söndag den andra advent eller till lucia nästa helg?

Denna glögg gjorde jag av ekologisk granatäpplejuice och den innehöll julens goda kryddor! Supergod blev den! Jag använde absolut ingenting av sötningsmedel, för det behövs verkligen inte. Denna glögg är väldigt naturlig, läskande och fräsch i smaken. Jag tycker för övrigt inte om sötsliskiga drycker. Alla kryddor i glöggen är för övrigt ekologiska!

Granatäppleglögg
1 liter granatäpplejuice, jag hade Kung Markattas ekologiska
1 kanelstång
5 st kryddnejlikor
3 st stjärnanis
1 apelsin, skal av

Till servering: 1/2 granatäpple och hackade mandlar eller hasselnötter

Gör så här:
Koka upp granatäpplejuicen med alla kryddor. Ta av och låt stå svalna! Låt drycken sedan stå och dra, gärna flera timmar. Innan servering,sila bort kryddorna och värm upp ”glöggen”, Häll upp i värmetåliga glas eller koppar. Lägg i granatäpplekärnor och nötter! Servera!

 

10 st Raw Saffransbollar
1 dl mandel, naturell, EKO
1 dl cashewnötter, naturell, EKO
0,5 g saffran
1 msk vatten, hett
1 msk kokosolja utan smak, EKO
4 osvavlade aprikoser, EKO
1/2 dl russin, EKO
1/4 dl riven kokos, EKO
1 citron, skal av, EKO
1-2 msk citronsaft, EKO
40 g hasselnötter, grovt hackade, EKO

Till garnering: Riven kokos eller hackade nötter

Gör så här:
Mixa mandel och cashewnötter fint. Lös upp saffran i en matsked hett vatten och låt svalna. Tillsätt den torkade frukten, saffran, riven kokos och citronskal, saft och mixa till en jämn deg.  Testa att de går att rulla till bollar. Vänd sedan ner hackade hasselnötter och jobba in dem i degen. Smaka av! Tillsätt mer citronsaft om du tycker att det behövs. Rulla till bollar och garnera med kokos eller hackade nötter

 


Pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm toppade med lingon

Raw Pepparkaksbollar med choklad- och kardemummakräm

Eftersom att jag  har så fullt upp just nu med jobb och snart premiär på Stjärnjul, känns det som om att tiden inte riktigt räcker till att skapa i mitt kök, även om tanken finns att jag faktiskt ska göra lite smaskens i helgen. Därför kör jag en repris på dessa goda pepparkaksbollar från förra året så länge.

Dessa raw pepparkaksbollar är goda som de är men för att lyxa till det lite, gjorde jag även en god chokladkräm som jag kryddade med kardemumma. (Det går naturligtvis att utesluta kardemumma om man inte är förtjust i det). Jag använde ingen sötning i krämen, men om du vill kan du tillsätta någon tesked honung. Smaka dig fram. Dessa bollar är dessutom bra mycket nyttigare än sedvanliga pepparkakor som innehåller både vete och socker och sirap.
Du kan med gott samvete äta både en och två stycken

OBS!!! Jag har använt russin i bollarna. Tänk på att russin, liksom vindruvor och vin innehåller väldigt mycket kemikalier och bekämpningsmedel.
De är riktigt giftiga! Därför tycker jag att alla ska handla ekologiska russin i jul! Vindruvor: Förvaras oåtkomligt för barn!(Och vuxna)

Raw pepparkaksbollar med raw choklad-och kardemummakräm
Pepparkaksbollar ca 15 st
1 1/2 dl cashewnötter, naturella, eko
1 dl mandel, naturella, eko
1/2 dl riven kokos, eko
10-12 dadlar, blötlagda 15 minuter
1 – 1 1/2 dl russin, eko
1 msk pepparkakskrydda, eko (Recept på min egen pepparkakskrydda hittar du här )
1 msk kokosolja
1 krm salt

Pepparkakskryddor med en mortel i trä i en vit skål på ett bord med en rödrandig duk

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Mixa först nötter till ett fint mjöl. Lägg till övriga ingredienser och mixa tills du har en deg som går att rulla till bollar. Är degen för torr, tillsätt mer
kokosolja eller lite vatten. Rulla till bollar och ställ kallt.

Choklad- och kardemummakräm
1 mogen avocado, eko
1 banan, eko
4 msk raw kakao, eko
4 dadlar, blötlagda-eko
1 tsk kardemumma, eko

Gör så här:
Mixa alla ingredienser till en slät mousse. Ställ kallt en timme.
Doppa eller spritsa choklad-och kardemummakrämen över pepparkasbollarna. Jag toppade bollarna med lingon och physalisbär!

Ha en jättebra dag! // Mia


Chokladbakelser med en fyllning av krämig mandel- och maca på ett fat av blå blom

Chokladiga cups med mandel- och macafyllning

Jag har varit lite inaktiv på bloggen ett tag! Det har varit en tuff höst!
Min pappa gick bort i augusti och det är som om luften gick ur mig helt ett tag. Allt måste få ha sin tid så man inte bara kör på och glömmer att känna efter hur man mår. Och nu i oktober nedkom min ena dotter med en liten. Ett liv tar slut och ett liv föds. Precis som det ska vara även om det förstnämda är otroligt sorgligt.
Jag har dock skapat flera recept, men inte orkat blogga om dem. Ibland vill inte insperationen innfinna sig, men nu känner jag att den är på gång igen och jag hoppas att den håller i sig.

Igår kväll blev dessa läckra och ljuvligt chokladiga skapelser till i mitt kök.
Gillar man choklad ska man absolut testa att göra dem.
Dessa maca cups har förutom denna sanslöst goda choklad, ett krämigt innehåll av mandelsmör och nyttiga maca, sötad med ljuvlig honung. Kombon är helt makalöst god! Snålvattnet rinner av bara tanken på dessa läckerbitar. Och att de faktiskt är nyttiga också gör ju inte saken sämre. 

Maca i pulverform kommer från en rot som växer på 4000 meters höjd i Anderna.
Den innehåller massor av mineraler och näring. Maca kallas även spansk viagra därför att den anses öka sexlusten och är så kallad  afrodisiakum vilket är  hormonreglerande. Dessutom ger maca dig massor av energi och är super vid träning då den syresätter blodet, är stressänkande, bra mot depression och stärker minnet.

Mesquitepulvret som med sin lite kolalika, karamelliga smak, smaksätter chokladen i den här maca cupen, kommer från ett träd vars frökapslar är otroligt rika på både protein och fibrer och dessutom mineraler och vitaminer.
Frökapslarna innehåller även må-bra-ämnen som hjälper kroppen att bilda substansen serotinin vilket gör dig pigg och glad. Dessutom har den antiseptiska egenskaper och har i urminnes tider använts för att bota allt från halsont till solsveda.
Mesquite har även ett lågt GI och balanserar blodsockret och motverkar  på så sätt sötsuget, samt ger en lång mättnadskänsla på grund av dess fiberrika innehåll.

Receptet kommer från underbara boken Green Sweets & Treats av Erika Billysdotter.

Ca 8 stycken
CHOKLAD
2 dl smält kakaosmör
2 dl kakaopulver, eko
1/2 dl mesquite
3 msk honung
1 tsk vaniljpulver, eko

FYLLNING
3 msk raw mandelsmör
2 msk maca
2 tsk kokosolja
1 tsk honung

CHOKLAD
 Blanda ingredienserna till chokladen med en visp. Jag smälte kakaosmöret över ett vattenbad, och vispade sedan ner övriga ingredienser. Fyll cup cakeformar, gärna i silicon med ungefär 
1  matsked av chokladen och ställ i kylen så den får stelna.

FYLLNING:
Mosa ihop ingredienserna till fyllningen med en gaffel eller i mixer. 

Gör så här:
Ta ut formen från kylen. Forma små bollar av fyllningen och platta till dem lite och lägg mitt på chokladen i formen. Lämna plats på sidorna i formarna så att chokladen kan rinna ner runt om. Fyll formarna med chokladen. Den ska täcka fyllningen med god marginal. Ställ kallt för att stelna.


Bild på enzymer

Därför behöver din kropp livsviktiga enzymer

Eftersom att jag har haft så mycket problem med min mage genom åren äter jag tillskott av enzymer. Nu har jag hittat en riktigt bra produkt! RegulatPro Bio.
RegulatPro Bio innehåller ett mångfald av enzymer, baserad på en fermiterad susention bestående av  ekologiskt odlade grönsaker, frukt,  nötter och kryddor. Kaskadfermitering är en process som efterliknar den mänskliga kroppens matsmältningsprocess och kroppen kan tillgodogöra sig enzymerna omedelbart.

Levande kaskadfermentation är en unik patenterad metod för att på ett naturligt sätt skapa biologiskt aktiva element som liknar de som ingår i kroppens egna naturliga kaskadfermentation.
Min mage och hela jag mår helt fantastiskt bra av detta och matsmältningen funkar igen. Dessutom känner jag mig mycket piggare och mindre trött.

I dagens samhälle får vi i oss mängder av främmande ämnen som är skadliga för våra kroppar.
För att hjälpa kroppen på traven att göra sig av med dessa skadliga ämnen behöver kroppen näring och syre. Ju mer vi utsätts för kemikalier och föroreningar, ju mer näring och syre behöver kroppen.
Därför är det superviktigt att äta en bra näringsrik och nyttig kost och att välja ekologiska råvaror.

 

Vi männskor består av upp till 100 miljarer celler och kroppen utgör över 200 miljoner kemiska processer varje dag. Varje process kontrolleras och regleras av ett enzym som kroppen har tillverkat för enbart den processen.

Enzymer behövs för att vi ska kunna tillgodogöra oss näring ifrån kosten och är superviktigt för processen av liv! Utan enzymer inget liv! 
Hormoner, mineralämnen och vitaminer kan inte vara versamma utan enzymer.
Kroppens tillverkning av enzymer avtar med stigande ålder, vid sjukdom och vid intag av näringsfattig föda som snabbmat och färdigmat liksom när man  tillagar och värmer föda. Enzymer dör nämligen vid 42-48 grader. Därför är det viktigt att det ingår rikligt med råkost- levande föda i vårt intag.

Våra organ, celler och vävnader behöver enzymer för att kunna fungera fullt ut. Har man låga enzymnivåer kan det leda till att man får cell- och vävnadsskador eftersom att alla levande celler ( kroppen celler innehåller tusentals enzymer)  innehåller enzymer.  Brist på enzymer i cellerna kan orsaka allvarliga sjukdomar senare i livet. Symtom på att man har en låg enzymnivå (LEN) kan vara trötthet, slöhet, dåligt immunförsvar, matsmältningsproblem och hudproblem.

Enzymer motverkar sjukdomar som cancer, inflammationer och alzeimers sjukdom.

Kroppen tillverkar enzymer hela tiden. Enzymer dör också efter att ha fullgjort sin uppgift.

Man brukar dela in enzymer i tre stycken huvudgrupper.

. Ämnesomsättningsenzymer
. Matsmältningsenzymer
. Matenzymer

Enzymer är beroende av olika näringsämnen i kosten. 
Många enzymer är proteiner/äggviteämnen som sätter igång kemiska reaktioner i kroppen och omvandlar proteiner från föda till aminosyror. Kroppen använder aminosyror för att transportera enzymer till de olika kroppsfunktionerna.Vissa aminosyror som exempelvis tyrosin räknas som enzymer. 

Andra enzymer behöver hjälpämnen eller coenzymer för att kunna fungera. Organiska Coenzymer utgörs i många falla av vitaminer, då främs B-vitaminer medan oorganiska coenzymer utgörs av olika mineraler som exempelvis zink, koppar, magnesium och mangan. Coenzymer kopplas till enzymernas aktiva ytor för att kunna utföra reglering av de kemiska reaktioner de är avsedda för.

Vårt hormonsystem är direkt beroende av att enzymbalansen i kroppen fungerar då hormoner, mineralämnen och vitaminer inte kan vara verksamma i kroppen utan enzymer.
Enzymer hjälper till att underlätta kemiska reaktioner i kroppen och fungerar som katalysatorer och är nödvändiga för vår ämnesomsättning och behövs för nedbrytningen av föda. Enzymer styr alltså över hormonsystemet men även kroppens energisystem, kroppens försvarssystem, frigörandet av blockerande nervsystem och läkningsprecess som av infektionssjukdomar, sårläkning och smärtlindring. . 

Enzymer reglerar ämnesomsättningen (metabolismen)som i sin tur styr PH-balansen i kroppen.
Enzymer reglerar också viskositeten i blodet, balansen mellan mage och tarm, bortforslingen av gifter och fria radikaler och enzymer finns helt enkelt till för att vi ska kunna leva och är avgörande för vår hälsa! För att vi människor ska hålla oss friska måste enzymerna i kroppen vara fullt aktiva.

Mia


En jordgubbssmoothie med matcha-te och rödbetsblast i en burk med lock och sugrör brevid en vacker gotlandssten

Supernyttig jordgubbssmoothie med matcha-te och rödbetsblast

Regnet bara öser ner i Nynäshamn idag. Lite mysigt är det ändå kan jag tycka!
När solen sken som bäst och det var varmt i helgen läskade jag mig med en supergod och nyttig jordgubbssmoothie efter jobbet. Jag hade även färska rödbetor hemma, och jag tar gärna reda på blasten också, då den är väldigt nyttig.

Rödbetsblast kan man faktiskt äta. Både blast och blad går ner i min smoothie. Blasten innehåller faktiskt massor av kalcium och magnesium och nitrat. Observera att barn under 1 år är känsliga för höga nitrathalter då de saknar ett enzym och har svårt att bryta ner nitratet.

Jordgubbar innehåller järn och kalium, samt mycket av vitaminerna B och C. Den är även anticancerogen då den är rik på ellagsyra vilket skyddar din hud mot solens UV-strålning.
Ellagsyra som är en kraftig antioxidant och finns i röda bär och nötter kan få odlade celler från den svårbotade barncancersjukdomen neuroblastom att sluta dela sig och självdö enligt en avhandling som gjorts av forskare på Karlstads universitet. Dock återstår flera års forskning innan man vet om ellagynsyra kan komma till klinisk användning. Mycket av ellagsyra hittar man i hallon, jordgubbar, granatäpple och valnötter.

Match- te är en mycket hälsosam dryck som används i de japanska zen-buddistiska teceremonierna.
Matcha – te är ett grönt te där man använder hela bladet vilket ger en högre antioxidanteffekt än sedvanliga gröna teer. Endast en liten tesked av det pulveriserade gröna bladen anses vara en riktig hälsokur.  1/4 tesked ger en ORAC- enhet på hela 1400. Jämför det med exempelvis gojibär som har ett ORAC-värde på 253.
Matcha innehåller även mycket av anominosyran L-theanin som endast finns i te. L-theanin är rogivande och lugnande. Jag brukar använda Theanin i tablettform, (Cool Down) när jag ska prestera något, exempelvis uppträda. Det lugnar men ger även fokus och skärpa till skillnad mot exempelvis lugnande medel.

Jordgubbssmoothie med matcha-te och rödbetsblast
1glas
2 rödbetsblast, grovhackade
1 dl jordgubbar
0.5 banan
1, 5 dl kallt matcha te
2 isbitar
2-3 myntablad

Mixa alla ingredienser och häll upp i glas