Annons
Annons

Rotfruktsoppa med päron och varm sallad

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
9 september, 2015
Rotfruktsoppa i en blå skål toppad med pumpafrö

Skördetid! Nu fylls butikerna på med härliga rotfrukter och svensk frukt som plommon, äpple och päron.

Man behöver ju inte alltid göra bakverk eller sylt av frukten tänker jag. Här har jag faktiskt skurit ner päron lite otippat i en soppa gjord på morötter, sötpotatis och palsternacka. För att bryta av den lite söta soppan gjorde jag en god persiljeröra som topping. Jag serverade den med en varm sallad. Lägg till edamemamebönor för proteinets skull. Otroligt gott.

Edamamebönan är en baljväxt liksom jordnötter, bönor, ärtor och linser!
Baljväxter innehåller höga halter av proteiner och kolhydrater.

Baljväxter har ett lågt GI och äts de som tillbehör i en måltid, sänker de GI för hela måltiden. Dessutom är de jättebra för att balansera blodsockret pågrund av sitt höga innehåll av fibrer och proteiner. Proteiner har den effekten att det bromsar magsäckstömmningen.

Annons
Edamamebönor i en skål toppat med flingsalt
Foto: Mia Hagenmalm

Så äter du lite ärtor eller bönor till eller i maten , får du en bättre blodsockerbalans och slipper sötsuget efter maten.

 

Rotfruksoppa med päron
4 portioner
250 g Palsternacka, eko
2 små morötter, eko
200 g sötpotatis, eko
1 päron, eko
1 gul lök, eko
7 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning, eko
2 dl havregrädde
1 msk pressad citron, eko
1 msk rivet skal av citron, eko
svartpeppar
örtsalt

Persiljeröra
2 msk persilja, eko
3 msk olivolja, eko
1 msk parmesan, eko
1 ksm salt
Frön

Varm sallad:
200 g broccoli, eko
1 gul lök, eko
100 g isberssallad
tamari sojasås
rapsolja
citronsaft, eko

150 g edamamebönor

Gör så här:
Skala rotfrukterna, sötpotatis, lök och päron. Skär i mindre bitar och lägg i en gryta. Häll på vatten och buljongtärning och koka upp. Sjud sedan på svag värme tills rotfrukterna är mjuka ca 20-25 minuter. Ta av från spisen och mixa soppan slät med stavmixer. Häll på havregrädde och gör ett snabbt uppkok. Tillsätt citronsaft och rivet skal och smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Persiljeröra:
Mixa persiljan med olivolja och parmesanost.

Varm sallad:
Värm rapsolja i en stekpanna och lägg ner broccoli. Stek på medelhög värme tills de mjuknat något. Häll över några droppar tamari sojasås. Skala under tiden lök och klyv den i fyra-sex bitar. Skär isbergssallad i strimlor och skölj noga. Tillsätt i stekpannan med broccoli. Stek sakta tills isbergsalladen sjunker ihop och blir varm. Droppa över citronsaft. Smaka av med örtsalt om det behövs.
Ångkoka edamamebönorna. Tillsätt flingsalt.
Toppa soppan med persiljeröran och frön. Servera med varm sallad och de goda ångkokta edamamebönorna.

 

Annons
Annons