Riktig mat & hälsa
Kanelbullar som säljs i förmån för cancerfonden

Gör om rosa oktober till grön oktober!

Idag är det kanelbullens dag!
Jag skulle ha bakat igår men hittade inte inspiration till det.
Och det tog emot, för i min närhet har jag en anhörig som har drabbats av cancer. Och som vi numer vet, göder socker cancer. Eller! Cancer livnär sig på socker!

Därför vill jag återigen be om att tänka efter två gånger före du stödjer rosa bandet!
Jag vägrar att göra det! Inte så länge man sponsrar rosa bandet med exempelvis hudvårdsprodukter som innehåller cancerogena ämnen eller livsmedel som gynnar cancer eller innehåller cancerframkallande ämnen. Aldrig så länge man inte kan berätta för människor vad som orsakar den ökade cancern i vårt land och i världen! Varför är det så tyst om det?

I denna romantiska rosaböljande säljhysteri som pågår i butikerna och i reklamen under oktober innefattande rosa moln och rosa band, uppmanas vi i god tro att köpa sockerstinna produkter som choklad, godis och cancerframkallande produkter och livsmedel istället för att köra anticancerpropaganda och upplysa folk vad som egentligen ger oss cancer istället för att stödja cancerfonden med rosa sockerbullar från Bonjour.

Cancer är inte rosa! Och det är definitivt inte romantiskt!
Och hur sjutton kan ICA få tillåtelse att sätta det rosa bandet på ett paket vindruvor som inte är ekologiska undrar jag? Vindruvor som är galet giftiga och besprutade med diverse bekämpningsmedel! Det gör mig galet arg!
Cancer dödar! Cancer skadar! Och cancerfallen ökar enormt! Det är inte längre frågan om VEM som får cancer! Frågan är istället NÄR du får cancer!
Fan vet om det kanske till och med är så att vissa läkemedelsföretag VILL att vi ska ha cancer så de får sälja mer läkemedel. Eller att butiker säljer för endast ett syfte av sin egen vinning! Läs mer i artikeln: Rosa oktober-bluffen! Gått på den?

Eftersom att sjukdomen cancer nu härjar i min familj letar jag förstås alternativ plus att jag vet att socker är förödande för en cancersjuk kropp.

Läs mer i mitt tidigare inlägg:
– Cancerceller livnär sig på socker!

Jag vill hellre bidra till både friska och sjuka människor med att upplysa om vad som ger cancer och vad som förebygger cancer och vad man ska låta bli att utsätta kroppen för VID cancer istället för att skänka pengar till eller köpa livsmedel som skadar vår hälsa.  För var någonstans finns informationen inom läkarvård och forskning att vi ska undvika socker och processad mat? Finns det någon sådan information överhuvud taget när dietister på våra sjukhus rekommenderar söta krämer, saft och kakor till cancerpatienter?

Så jag kommer istället att köra en liten följetong i Grön oktoberanda och rata den rosa smörjan av lögner och rent bedrägeri!

Animaliska produkter ger cancer
Trots att det finns mycket goda vetenskapliga bevis att animaliska produkter ger en ökad cancerrisk är det ett fåtal som vet om det.
Och det känns oerhört tragiskt eftersom att man redan för hundra år sedan presenterade data där man påvisade sambandet mellan cancer och köttkonsumtion.
Det finns förutom bevis för att  socker göder cancer även tydliga mönster enligt vetenskapliga artiklar att konsumtion av animaliska produkter sammanfaller med en ökad risk för cancer.
Industriellt behandlade köttprodukter som bacon, korv och skinka är värst men även obehandlade animaliska produkter som rött kött, kyckling, ägg, mjölk och mejeriprodukter har observerats ge ökad risk för cancer. Däremot har man svagare vetenskapliga underlag för hur fisk och skaldjur påverkar men det har visat sig att många av de cancerframkallande ämnen som man finner i övriga animaliska produkter även finns i fisk och skaldjur. Och fisk innehåller dessutom mycket av miljögifter som PCB, dioxiner och kvicksilver. Så det kan vara en bra ide att helt utesluta även fisk och leva helt veganskt.

I raffinerade produkter som socker, vitt ris, vitt mjöl, vegetabiliska oljor och margarin har man tagit bort alla nyttiga ämnen som skulle kunnat bidra med näring och därmed också kunnat minska sjukdomsrisken istället för att öka innehållet av energi i form av skadliga snabba kolhydrater som är rent socker i kroppen!
Det man ska äta mer av är en väldigt varierande kost av oraffinerade, ekologiska och vegetabiliska produkter som gröna grönsaker, övriga grönsaker, bär, baljväxter, linser och nötter samt frön. Bra fetter från avokado, linfröolja, kokosolja och olivolja.
De grönsaker som är mest gynnsamma är grönkål, broccoli, spenat, vitkål, rödbetor och fänkål. Bland lökväxter är vitlök extra gynnsam, men även gul lök och röd lök har bra effekt mot cancer.

Läs även:
Man stödjer Cancerfonden med socker som göder cancer?
– Socker skapar inflammationer i kroppen

/Mia


Har du Candidaöverväxt? Så blir du av med den!

Jag har själv överväxt av Candida!
Under några år höll jag på att bli tokig på grund av min mage-IBS och återkommande svampinfektioner, klåda, astma, nässelutslag med mera. Jag känner fortfarande av det. Om jag slarvar minsta lilla med kosten så känner jag att det växer en beläggning i munnen. Men jag lyckas ofta hålla den borta i och med att jag inte äter socker, gluten och laktos idag.

Candida är en jästsvamp som är en del av den normala bakteriefloran i kroppen och som finns naturligt i tarmen, slemhinnor och i huden.  Om man har en normalfungerande och  balanserad tarmflora, reglerar bakterier varandra så att ingen bakteriestam växer mer än någon annan och hjälper till att eliminera  skadliga bakterier och parasiter och transportera dem ut ur kroppen.

Nyttobakterier behövs för kroppens näringsomsättning. 
Men om det av någon anledning blir en obalans, till exempel efter en antibiotikakur, sämre kostvanor, luftföroreningar, kemikalier, tungmetaller som amalgan, läkemedel och stress kan Candida inta en agressiv form och börja växa okontrollerat.

De skadliga bakterierna kan om de får överhand orsaka många symtom på obalans i kroppen.  Exempel på det och vad Candida är, samt hur du kollar om du har Candida, kan du läsa mer om  här!
Även en minskning av magsyra kan orsaka problem med Candida då det påverkar matsmältningen och försurar tarmen/ magen. Minskad production av magsyra, minskar även frisättningen av ämnet Instric Gastric som binder B-12 i tarmen.

Hur blir man av med Candidaöverväxt?
Man måste göra en radikal kostomläggning och en mycket strikt diet på minst två månader eller längre, beroende på hur mycket av candidaöverväxt det finns i kroppen. Bra är att välja, som jag brukar kalla det, en basisk kost eftersom att Candida liksom all annan svamp trivs i en syrefattig och sur miljö. Gynnsamt pH-värde för tarmen ska vara neutralt pH 7 till svagt basiskt.  Allt över pH 7 skapar bakterietillväxt.

( Olika organ i kroppen har olika pH-värden. Blodet är alltid svagt basiskt: pH-värde:7,38-7,42 och i magsäcken är pH-värdet väldigt surt: 1,7 beroende på saltsyran. Man kan kolla om man är sur med indikationspapper som man kan köpa på hälsokost. saliven bör ha pH-värde: 6,6- 7,2. Urinet bör ha pH-värde 6,4-6,8) 

Eftersom Candida lever av socker, ska man svälta svampen. Och det är inte bara rent socker som ställer till det. Här måste man ta bort allt socker som fruktsocker, mejeriprodukter, kolhydratrika produkter som vitt mjöl, pasta, bröd, ris och så vidare.

Börja med att rensa kroppen från Candida och att stärka slemhinnorna i tarmen.
Det är väldigt effektivt att dricka Pau D Arco-te, vilket är svamp- och parasitdödande, 3 ggr/dag. Kaprylsyra som finns att köpa som kosttillskott är också väldigt bra och tar bort Candida, samt att inta glutamin vilket läker tarmens slemhinnor.
Drick även mycket ljummet vatten och tillsätt gärna svampdödande kryddor som kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlikor och örter som malört och ringblomma eller extrakt av grapefruktkärnor. Tillsätt även fibrer i form av psyllliumfrön för att rensa tarmen. Tugga gärna på kumminfrön för att motverka sötsug, eller ta en sked kokosolja.
När man gjort detta  i typ en vecka kan man tillföra mineraler och vitamnier som zink, magnesium, biotin, C-vitamin, E-vitamin och B-vitaminer- gärna ett komplex.

Detta ska du undvika att äta:
Socker, kolhydratrik kost, mejeriprodukter, majsstärkelse, processad mat, färdig mat, halvfabrikat,  jäst, stärkelserika rotfrukter/grönsaker som exempelvis potatis och grönsaker, alkohol, söt frukt och söta drycker då allt sött samt kolhydrater bryts ner i levern och där verkar toxiskt vilket kan orsaka problem.

Detta ska du äta:
Du bör äta en varierad kost av gröna grönsaker som kål, broccoli, gurka, spenat. Läs mer om vad jag kallar basisk kost/föda här! och tips på vad du kan äta för att minska på sockret här: Sockerfri kost, men välj även bort mejeriprodukter.

Får du svamp i munnen, kan du avlägsna det med ekologisk bikarbonat.
1 tesked bikarbonat till 1 dl vatten. Gurgla runt i munnen under någon minut. Ett annat bra sätt är att köra oil pulling med kokosolja under fem-tio minuter/dag. Spotta ut oljan i soporna så att det inte blir stopp i avloppet. Jätteviktigt är att äta en bra probiotika med bra lactobakterier och enzymer som hjälper till med matsmältningen.

Källa: Egen erfarenhet
Zarah Öhberg
Candida Sanna Ehdin

 


Man stödjer Cancerfonden med socker som göder cancer?

Ta en rosa månad uppmanar ICA sina kunder!
31 dagar med bra mat, rörelser och rosa varor! Bland dessa ”bra matvaror ”inkluderara man  godis, exempelvis Geisha choklad!

Hur fasiken tänkte Cancerfonden där?
Genom åren har flera stöttat cancerfonden med just socker. Exempelvis med bullogram, konjaksrulllar, frukostflingor osv.
Sjukt tycker jag!  Socker göder cancer! Och eftersom att det finns forskning på det borde väl cancerfonden vara informerad? Eller?

Visste du att man lokaliserar cancertumörer genom att ge patienter en injektion av radioaktivt märkt socker i form av glykos?
Om man har tumörer kan man genom PET-kamera lokalisera tumörer genom att tumörer strålar mer och dessutom suger åt sig 5- 35 gånger mer socker än frisk vävnad!
Ändå får cancerpatienter rådet att äta saft och kakor för att få energi. Och hur ser sjukhusmaten ut till cancersjuka? Färdigmat med socker och vitt bröd och saft!
Cancer livnär sig på socker och får ett mer agressivt förlopp om man har högt blodsocker!
Läs mer här: Cancerceller livnär sig på socker

Självklart stödjer jag Cancerfonden, men inte genom att köpa choklad eller bullar och annat skräp med socker i.
Det tycker jag är som ett dåligt skämt! Det är lika idiotiskt som att stödja Länkarna med att köpa en flaska vin, diabetikerförbundet genom att köpa godis eller stödja forskningen av lungcancer genom att köpa cigaretter!

Skärpning!


Socker skapar inflammationer i kroppen

Jag fortsätter min följetong om socker.
Idag vill jag belysa inflammationer vilka uppstår av ett för högt intag av socker och kolhydrater och som är en grundläggande orsak till sjukdom i våra kroppar.

Det är vår tids kost som är orsaken till inflammation och sjukdomsutveckling och flera kroniska sjukdomar har ökat exexponentiellt de senaste 150 åren. Industriellt bearbetad mat är boven i dramat och tillför kroppen dysfunktionella proteiner.

För snart 100 år sedan upptäckte den franske biokemisten Louise-Camille Maillard att mat som hettas upp bildar icke-enzymatiska kemiska föreningar mellan reducerade socker, alltså fruktos, glycos, glycerolaidenhyd, laktos, arabinos och maltros. Även reaktiva aminosyror i proteiner, petider och nykiensyror.

Det finns massor med forskning som visar att socker skapar inflammationer i kroppen.
Vanligare symtom av inflammationer kan vara ledvärk, muskelvärk, magont och huvudvärk.
Sjukdomar som hösnuva, eksem, åderförkalkning, allergier, astma, intolerans, MS, Alzheimers, Parkinson, reumatism, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, diabetes 1, cancer, (läs även: Cancerceller livnär sig på socker) hjärt-och kärlsjukdomar, (läs även: Ditt hjärta vill inte ha socker)och många fler svåra sjukdomar uppkommer också av inflammationer i kroppen.

Även följdsjukdomar orsakade av inflammationer kan uppstå i specifika organ som njurar och prostata.
Inflammationer genererar även ett stressat immunförsvar och vi drar på oss infektioner lättare, så inflammationer ska vi inte ha för mycket av i kroppen. Däremot behöver vi små inflammationer för att reparera små microskador i exempelvis blodkärl.

Ett av de mest skadliga effekterna av ett för högt sockerintag är att socker är proinflammatoriskt.
Socker som består av kemiskt rena kolhydrater har ingen som helst näring att tillföra och saknar alla naturliga antiinflammatoriska ämnen som probiotika, prebiotika, flavonoider, fettsyror, reveratrol, och saicylater.

En hög konsumtion av socker ökar risken för det onda kolesterolet och även C-reativt protein (CRP) som är en markör för inflammationer.
Vid upphettning av mat som pannkakor men även socker som i exempelvis kakor, bakverk, godis och kola kan sockret reagera med att bilda proteiner i produkten, så kallad AGE som är ett proinflammatoriskt protein. Proteiner med proinflammatoriska egenskaper betyder att man får en ökad ansamling av dysfunktionella proteiner som AGE (advanced glycation end products) och ALE (advance lipoxidation  end products) eller helt enkelt förstörda kolhydrater och fetter i kroppens vävnader och vätskor. De verkar också påverka tillväxten av proinflammatoriska tillväxter av bakterier i tarmen.
Dessa substanser, proinflammatoriska cytokiner är små kemiska budbärare som bildas utan enzymer genom glycosidering. De aktiverar dessutom receptorn RAGE som spelar en central roll i den inflammatoriska kaskaden. RAGE har en förmåga att undertrycka en rad autoregulatoriska skyddsfaktorer i kroppen. RAGE skapar en försämrad cellfunktion och gör att kroppen minskar sin förmåga att ta upp näringsämnen och forsla bort slagg ifrån våra celler. Det i sin tur försämrar cellfunktionen och skapar en sämre cellförnyelse, större risk för näringsbrist och försämrad förmåga att kontrollera blodsockernivåerna.

Eller, enkelt utryckt för den som inte orkar läsa ingående detaljer: Vi samlar på oss slagg/skräp i våra vävnader och kroppsvätskor av socker och uppvärmd, stekt mat!
I kroppen har vi också enzymer som ska bryta ner dessa ansamlingar av slagg och gifter, men vid långvarig stress, näringsbrister och ibland även enzymbrist ökar risken för att slagget ska fastna och ansamlas i våra vävnader. När sedan immunförsvaret försöker motverka och eliminera slagget uppstår systematisk inflammation, så kallad metainflammation vilket irriterar vävnader och ger smärtor samt ökar risken för lägre PH i kroppen. Socker ökar även din vikt eftersom att kroppsfettet är en kraftfull producent av olika proinflammatoriska ämnen. Man får även mer proinflammatoriska ämnen i kroppen ju mer man väger.

Källor: LäkartidningenVår tids kost bakom inflammation
Fredrik Paulun


Cancerceller livnär sig på socker!

Forskning visar att höga blodsockernivåer ökar risken att dö i cancer!

Redan 1931 visade Nobelpristagaren Otto Warburg att cancerceller livnär sig på/ bränner mycket socker!
Otto Warburg visade att cancer inte kunde överleva i basisk miljö! Otto Warburg använde sig av sockernivåer i artärer på väg in i en tumör och det utgående blodet i venerna. Tumörerna använde sig av stora mängder socker och han räknade ut att cancer omvandlar två tredjedelar av allt socker till mjölksyra.
Idag är det vedertaget att tumörer utnyttjar glycosen alltså den del av ämnesomsättningen som bryter ner socker. Tumörceller har ofta fler glykostransporterande proteiner på ytan som kan fånga upp socker i blodet och föra in det i cellerna.

Cancertumörer använder 5-35 gånger mer socker än frisk vävnad och dess energiproduktion. Tumörcellerna bränner socker utan hjälp av syre och omvandlar det till mjölksyra.
I stora undersökningar i USA, Europa och Sydkorea har undersökningar visat att höga blodsockernivåer ger sämre prognos vid alla typer av cancer.
Socker frigör hormoner som är kända för att öka celldelningshastigheten, nämligen insulin och IGF-1 (InsulinLikeGrowthFaktor-1).

Högt blodsocker ökar insulinnivåerna i kroppen, vilket i sin tur påverkar mängden fritt IGF-1
IGF-1 verkar spela en central roll vid utvecklingen av cancer då studier visat att receptorn för IGF-1 finns i större mängd på ytan av cancerceller. Man har även funnit receptorer för det blodsockersänkande hormonet insulin på ytan av tumörer.

I levern frigörs insulin av socker och snabba kolhydrater som i sin tur höjer blodsockerhalterna.
När cancer har bildats stimulerar IGF-1 tillväxten av cancerceller genom att tränga in i cancercellen som får den att växa och ger ett mer agressivare cancerförlopp.
Utan IGF-1 kan en cancercell inte existera eftersom att cancerceller inte kan omsätta fett eller protein då de är helt beroende av glucos (socker). IGF-1 motverkar att cellerna dör, därför är de helt beroende av IGF-1 för att överleva och föröka sig.

Prostatacancer, bröstcancer, tjocktarmcancer och malign melanom är alla kopplade till höga halter av IGF-1.
En svensk studie visar att risken för livmoderscancer ökar med hela 40 procent för dem som tillhör de som äter mest socker, och en annan enorm studie visade att strupcancer ökade med 60 procent för den som åt mest socker.
Det som händer när cellerna delar sig snabbare än normalt är att skador som kan uppstå i arvsmassan inte hinner reparera sig och då uppstår cancer. Man göder alltså cancer genom att äta socker/snabba kolhydrater (raffinerat socker, flingor, ris, pasta, bröd) som har långa sockermolekyler och som sedan bryts ner till enkla sockermolekyler-glycos i magen.

Vid det världsledande cancersjukhuset MD Anderson cancer center i Texas upptäckte läkaren Mary Ann Weiser att patienter som lider av akut leukemi i regel dör snabbare om de vid diagnosen leder av åldersdiabetes och har högt blodsocker.
Det resulterade i att man gick igenom över 5 500 journaler där alla former av cancerdiagnoser ingick. Efter genomgången kunde man bekräfta att högt blodsocker var kopplat till en snabbare död.

Omsättningen av kolhydrater genererar stora mängder fria radikaler vilket kan generera cancer genom att ge stora skador på arvsmassan.

Ju mer socker du konsumerar får du även en sämre B-vitaminstatus.
Eftersom att B-vitaminer bidrar till celldelningen i kroppen och en brist gör att celldelningen inte blir optimal ökar därför risken för cancer.

Läs även mitt tidigare inlägg: Ditt hjärta vill inte ha socker

Källor:
Forskning och framsteg
Fredrik Paulun
Kostdemokrati


Tips inför Hälsoutmaningen! Så håller du sockersuget borta!

Idag börjar ju hälsoutmaningen här på Kurera.se!
Du samlar poäng genom att undvika vissa saker som socker, kaffe, nikotin, alkohol eller så samlar du poäng genom att exempelvis  tränar eller gå en promenad!

Gå in på hälsoutmaningen här på sidan och kolla! Det är verkligen jättepeppande! 🙂 Jag är på!! 🙂

Eftersom att socker finns på poänglistan, och att jag vet att det är svårt att låta bli för många, tänkte jag  ge tips och information om socker. Socker är ju ett förgrymmat elände! Och jag är själv sockerberoende, även om jag idag inte brukar något socker! Som man säger: En gång beroende- alltid beroende. Att ”smaka” en bit godis kan orsaka att jag blir sugen nästa dag igen!

Vet du att vi i Sverige äter 40-50 kilo socker person/år? Socker tillför inte kroppen några som helst näringsämnen. Bara tomma kalorier.Och det är inte bara på grund av karies som för mycket socker är farligt för oss människor. Det skadar även vår hälsa! Socker är den stora boven när det gäller övervikt och fetma och är en  bidragande orsak till hjärt-och kärlsjukdomar, gikt och diabetes.
Det är inte bara sockret som du ser utan det finns också socker i mycket av det vi äter i dag. Det dolda sockret menar jag! Det som finns dolt i färdigmat och halvfabrikat, påläggskorven, skinkan, kaviar och även i kyckling. Så för att bli av med  sötsuget är det bästa att laga sin mat från grunden och kolla alla förpackningar noga.

Jag tänker på att äta regelbundet, motionera och sova mina 8 timmar varje natt.
1.Att äta på regelbundna tider är jätteviktigt för att hålla en jämn blodsockernivå.

Jag äter en ordentlig och bra  frukost, mellanmål- lunch-mellanmål-middag plus ett litet kvällsmål och jag ser till att ha med proteiner i varje mål mat så att jag håller mig mättare längre. Frukosten är jätteviktig för resten av dagen. Jag har gärna med ett ägg eller två.
Mellanmål kan vara en handfull nötter eller exempelvis några matskedar keso med bär. Faktum är att man kan hålla sockersuget borta genom att äta regelbundet och på regelbundna tider. Jag undviker all färdigmat och halvfabrikat, snabba kolhydrater som vit pasta, ris och bröd. Kolla här hur-mycket-socker-innehaller-en-traditionell-svensk-frukost/ kan innehålla.
Och här har du lista/ på vad som är bra och inte bra att äta när man ska låta bli socker.

2.Motion är jättebra för att öka dopaminet i hjärnan.
Dopamin som är ett belöningsämne som utsöndras när du äter socker. Dopamin ger dig meningsfullhet och vällust som när du gör något du tycker om. Men du kan byta ut det mot motion som att jogga, gymma eller något annat kul som du gillar. Men det måste alltså vara en motion som du gillar att utöva. Tycker du att det är supertrist att springa eller simma, låt bli! Dopamin utsöndras BARA när du gör något du tycker om!

Du ökar även seroteninet i hjärnan med motion. Serotinin är en signalsubstans som bidrar till att man känner sig glad och lycklig. Har du brist på serotinin kan du känna dig nedstämd, låg och deppig. Äter man då socker tolkar din  hjärna att du för stunden mår bättre. Alltså en belöning!
Men efter en tids träning kan man alltså ersätta sötsuget mot en trevligare och mer hälsosam träning och motion.

3. Bra sömn är också en faktor för att hålla sockersuget borta. När du sovit dåligt ökar produktionen av hormonet ghrelin och hormonet leptin minskar. Ghrelin utsöndras från magsäcken och spelar en roll för den hunger vi känner innan måltid. Den ökar alltså aptiten och sötsuget. Leptin är det hormon som är kopplat till mättnadskänsla. Man får även en nedsatt insulinkänslighet vid för lite sömn, vilket orsakar högre blodsockernivåer.
Fler tips och råd  kommer!
Mia

 

 


Nya trendiga retrogodispåsar populära!

Nu sprider sig en ny trend med MINDRE godispåsar runt om i landet.
Även storleken på chipspåsar och läskburkar har börjat krympa, skriver Katarina Lagerwall om i DN.

Varje år proppar varje svensk i sig 17 kilo godis och 70 liter läsk! 1960 åt vi 7 kilo per man och år.
Det visar att svensken är en riktig gottegris och vi toppar faktiskt med att äta mest godis i världen. En fjärdedel av allt godis som äts i Sverige är lösviktsgodis.
De senaste åren har godispåsarna ökat i storlek. På 70-talet rymde en påse cirka 175 gram lösviktsgodis och idag rymmer en påse mellan 500 gram och 4 kilo.

Trenden vände dock när en mataffär i Stockholm började att återinföra påsarna från 70 och 80-talet. Efter det har alltfler handlare hakat på denna retrotrend i landet. Detta är särskilt bra för barnen som blir nöjda då de får fylla en påse med godis.
Godis är ju ett livsmedel som våra kroppar absolut inte behöver eller har någon nytta av.  Socker innehåller bara tomma kalorier och tillför inte kroppen någon som helst näring. I synnerhet barn behöver minska intaget av socker, vilket kan leda till övervikt, sjukdomar och hål i tänderna. 175 gram godis i en liten påse motsvara 44 % av en sjuårings energibehov.

Även på konitorihyllorna syns det minimalistiska som minisemlor, minmuffins och småkakor. Och det visar på att vi går mot en sundare livsstil. Det är vanilgare att familjer äter mer vegetariskt och närodlat samt att vi fått en ökad medvetenhet kring hållbar mat, säger dietisten Sara Ask.


Agavesirap: Nyttigt eller onyttigt

Jag bakar och sötar ibland med agavesirap och har fått frågan om det är nyttigt eller onyttigt.

Min åsikt om detta är att jag tycker att agavesirap är ett bra alternativ till socker med tanke på dess låga GI på ca 35. Vanligt vitt, raffinerat socker har ett GI på ca 97-98.  Agave har också ett lägre GI än honung som ligger på ca 56-79 e. Agavesirap är också mycket sötare i smaken, därför behöver man inte lika mycket av det som av vanligt socker. Om man ändå ska gå till ytterligheter så är agavesirap däremot extra rik på fruktos, det söta ämnet som skiljer socker från stärkelse. I större mängder kan det belasta levern. Eftersom att frukt innehåller fruktos, torde det i så fall vara jättefarligt att även äta frukt. Det krävs oerhörda mängder fruktos av frukt motsvarande flera kilo per dag, för att det ska vara ett skadligt .

Så är agavesirap farligt är frukt också farligt. Om man inte är diabetiker förstås. Det är min åsikt iallafall!

Mia


Är det bara sockret i godiset som gör barnen hyperaktiva?

Ja nu är jag här och trampar lite med onda ögat igen. 🙂
Denna gång vill jag belysa godis och dess innehåll. Godis innehåller socker naturligtvis, men också en hel del annat skräp som man kanske ska vara medveten om innan man stoppar i sig, eller sina barn. Och när man kollar E-ämnen, förstår man att det inte bara är sockret i godiset som gör barnen hyperaktiva eller agessiva, en så kallad sockertopp, när de ätit för mycket godis!
Har du någonsin läst på någon förpackning godis eller livsmedel,  följt efter E-ämne:

KAN HA NEGATIV EFFEKT PÅ BARNS BETEENDE OCH KONCENTRATION?


I så fall innehåller godiset ett azo-färgämne. Nedan har du beteckningarna.
 

*para-orange E 110
*tartrazin E 102
*azorubin E 122
*nykockin E 124
*allurarött E 129
Dessa färgämnen- azofärger, måste ha en särskild markering, liksom det syntetiska färgämnet E-104, kinolingult som egentligen inte är ett azofärgämne.

Innan 1999 var azofärgämnen förbjudna i Svergie, men när vi gick med i EU blev de tillåtna!!!
Dock används inte azofärger i någon större utsträckning i Sverige. Däremot kan det förekomma i importerade varor från andra länder. Alla förpackade livsmedel måste innehålla en ingrediensförteckning på alla färgämnen varan innehåller. Först vilket färgämne, sedan E-nummer eller namnet på varje färg. Du hittar dessa azofärger i godis, läsk, marmelad och sylt som ett exempel. Men sedan finns det ju icke förpackade varor också som man ska se upp med. Tillexempel lösgodis och kakor men även i glass, räkor, restaurangmat och färdiglagad mat.En forskargrupp vid University of Southampton har undersökt 3-8 åringar och kopplat att färgade syntetiska tillsatser, så kallade azofärgämnen, kan ge både allergiska reaktioner, häftiga vredesutbrott, hyperaktivitet och koncentrationsproblem.  Det finns dock ingen vetenskapligt bevis på detta då källorna är anonyma. Och eftersom att källan inte är vetenskapligt  bevisat att ämnena är skadliga, har den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Esa, bedömt att märka E-ämnen med en varningstext istället för att förbjuda dem..
Ännu flera E-ämnen som godis kan innehålla. Exempelvis surhetsreglerande medel: E330 och E331. mononatriumcitrat, vilket framställs på syntetisk (kemisk) väg och är ett majskoncentrat. Detta ämne innehåller också ett natriumglutamatliknande ämne vilket kan ge hjärnskador, aggresion och kramper vid överkonsumtion.
Ett annat färgämne som dock inte är ett azofärgämne är E-120, karminsyra, vilket används i godis och läsk, kan orsaka hyperaktivitet, agessivitet och sömnsvårigheter.
E 412, Guarkärnmjöl är ett förtjockningsmedel som vid överkonsumtion kan orsaka skador på tarmen.
Sorbitol E 420 är också ett förtjockningsmedel vilket kan orsaka sömnsvårigheter, hyperaktivitet och vredesutbrott.
Ja det är ju lördag i morgon.

Ha en trevlig helg !/ Mia 🙂