Riktig mat & hälsa
Potatis&grönkålsoppa med morotsbacon i en vit soppskål

Potatis & grönkålssoppa med morotsbacon

Jag är väldigt förtjust i grönkål och passar på att tillaga och äta  det när det är säsong. Och det är ju så nyttigt!
Häromdagen var det ganska tomt i kylskåpet och  frysen efter jul och nyårsmaten, men en påse kvarglömd grönkål, potatis och lök hittade jag iallafall. Man tager vad man haver och gör något av det.
För att piffa till det lite stekte jag tunna skivor morot som jag kryddade med rökt paprikakrydda. Det blev verkligen riktigt gott och bröt av den milda soppan utmärkt. Vill man göra en större mängd, plussa bara på ingredienserna. Eftersom att jag hade havregrädde blev soppan helt vegansk, men naturligtvis tar du den grädde du föredrar.

Redan de forntidiga egypterna uppskattade grönkål eller kruskål som den också kallas. Växten tål frost och kan stå kvar ute trots att det kommer snö. Smaken på kålen blir dessutom mycket mildare efter några frostnätter.
Grönkål kan odlas i nästan vilken jord som helst och behöver inte vattnas särskilt mycket. Grönkål är supernyttigt och innehåller stor mängd antioxidanter som C-vitamin. Genom att äta 100 g grönkål får du i dig hela 160 procent av det dagliga intaget C-vitamin. Dessutom får du i dig både A-vitamin, K-vitamin som motverkar benskörhet och mineraler som kalcium och järn. Grönkål är dessutom mycket fiberrikt, innehåller svavel och är en källa till Omega-3 och bra för mag-tarmfloran. Grönkål sägs också motverka cancer då den dessutom är rik på karotenoider och flavonoider. Grönkål är också en för kroppen renande grönsak som rensar ut gifter. Så ta vara på grönkålen och njut av den nu när det är säsong.

Ha det bäst!
Mia

Potatis & grönkålssoppa
2 portioner
250 g potatis, eko
1 gul lök, eko
1 stor vitlöksklyfta, eko
3 kvistar grönkål, eko
5-6 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärningar
0,5 tsk timjan
2 dl havregrädde
svartpeppar, örtsalt
kokosolja eller olivolja till stekning
1 stor morot
Rökt paprikakrydda
kokosolja

Gör så här:
Skala och skiva potatisen tunt. Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn löken försiktigt i olivolja tills den mjuknat något. Tillsätt potatis och låt steka med löken ytterligare en stund. Häll på vatten och buljong och koka ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
Repa grönkålen från kvistarna och skölj noga under vatten. Lägg med bladen i soppan och låt koka ihop under några minuter. Ta av från värmen och mixa soppa slät. Tillsätt havregrädde och timjan och låt koka upp. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Blir soppan för tjock, späd med mer vatten.

Skala av ytterskalet på moroten. Skiva den tunt med potatisskalaren. Pudra över paprikakrydda och stek upp snabbt i olja. Låt den inte bli bränd. Servera som tilltugg i eller tillsammans med soppan.


Krispig sallad på ett vitt fat

Jordärtskocksoppa med krispig sallad och ärthummus

En flat tallrik med en vit soppskål med soppa, sallad, fröknäcke och ärthummus

Foto: Mia Hagenmalm

I helgen har vi firat min dotters 15 års dag!

Evelyn Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Det är ju en milstolpe att fylla femton.
Helt plötsligt får man köra moppe, gå på barnförbjudna filmer och så vidare. Jag tycker dock att tiden gått så fort. Min lilla tjej har blivit så stor. Det känns inte allt för länge sedan som jag bytte blöjor på henne. 🙂

Jag gjorde en jättegod rawfood  tårta till födelsedagen.
Den uppskattades dock inte av min dotter som inte ens ville smaka, men väl av min syster som kom och åt middag med oss i lördags. Hon och jag tog faktiskt två bitar var till en kopp matcha-te efter middagen.
Men det var inte tårtan jag ville lägga upp idag. (Den får vänta till senare i veckan). Det är ju måndag och måndag ska vara vegetarisk/vegansk, så jag bjuder på vår födelsedagsmiddag i lördags. Faktiskt uppskattades den av alla, inklusive min dotter och hennes pojkvän.
Det blev en riktigt god jordärtskocksoppa med en krispig sallad, ärthummus och fröknäcke. Riktigt lyxigt och mycket nyttigt.
Jag har alltid ekologiska ingredienser.

Ha en bra dag// Mia

Recept på min soppa hittar du här:

Jordärtskock-soppa

och fröknäcke här!

En skiva fröknäcke med en kniv med aromsmör på

Foto: Mia Hagenmalm

Krispig sallad
200 g blandad sallad
100 g bladspenat
2 gulbetor
1 stor morot
1/2 dl olivolja
1 tsk citronsaft
1 tsk balsamvinäger
herbamare örtsalt
svartpeppar
pumpafrön

Gör så här:
Skölj och skär eventuellt salladen i mindre bitar. Skala gulbetor och morot. Skär betorna i tunna bitar och moroten på längden i tunna stavar. Blanda ner dressingen och låt stå kallt en halvtimme. Precis innan servering- strö över pumpafrökärnor. Servera salladen med ärthummus till soppan.

Ärthummus i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Ärthummus
500 g gröna ärtor
1 dl olivolja
2 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
herbamare örtsalt
svartpeppar

Gör så här:
Tina ärtorna snabbt i kokat vatten. Låt rinna av ordentligt. Mixa alla ingredienser till en len kräm. Smaka av med herbamare örtsalt och svartpeppar.

 


Persiljerotsoppa i en glasbukr på en vit tallrik med varm svampsallad

Persiljerotsoppa med varm svampsallad och begravning

Igår var jag otroligt trött och slut både psykiskt och fysiskt efter begravningen av min pappa och den långa resan fram och tillbaka till Småland i onsdags. Jag bara orkade inte laga middag på kvällen. Jag orkade knappt stå på benen. Det fick bli rester till middag igår och i morse kom jag ju på att jag inte hade någon lunch till idag. Soppa går fort att göra så den fixade jag innan jag for till jobbet. Det fick bli en soppa på persiljerot och en varm sallad med svamp, grönkål och rödbetor.

Ha det fint! // Mia

Persiljerötter på en bänk

Foto: Mia Hagenmalm

Persiljerot är egentligen en lite bortglömd grönsak men den är riktigt läcker- en delikatess tycker jag.
Man hittar den inte så ofta i grönsaksdiksen vilket är synd.
Persiljerot smakar lite som en blandning av persilja, morot och selleri. Den inte bara smakar bra, den är riktigt nyttig också – och egentligen en kvinnokrydda som är bra för just kvinnor då den stärker njurarna vid urinvägsinfektioner och livmodern vid menstrationsbesvär. Persiljerot är dessutom full av bra näringsämnen och rik på  C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järn vilket är bra vid blodbrist. Dessutom är den allmänt stärkande och blodrenande, avgiftande för kroppen, bra för matsmältningen vid gaser och kolik, motverkar dålig andedräkt, urindrivande och vätskedrivande och nervlugnande vid exempelvis oro eller utmattning och bra vid artrit- ledinflammation och gikt.
Den sägs också vara en lustförhöjare.
Men man ska undvika att äta persiljerot när man har njurproblem eller är gravid.

Persiljerotsoppa med varm svampsallad
2 portioner
5 persiljerötter, eko
1 gul lök, eko
2 medelstora potatisar, eko
1 äpple, eko
1 kruka persilja, eko
7 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljong, eko
2 dl grädde (jag använder havregrädde)
1 msk citronsaft, eko
örtsalt och vitpeppar

Sallad:
200 g champinjoner
1 stor rödbeta
lite vitkål
Rapsolja till stekning

 

Gör så här:
Soppa:
Skala och finhacka löken och bryn i lite rapsolja. Skala persiljerötter , äpple och potatis och skär i mindre bitar. Låt fräsa med löken några minuter och häll över vatten och buljong. Låt koka ca 20-30 minuter eller tills rötter och potatis är mjuka. Ta av och mixa soppan. Hacka persiljan fint och låt koka med de sista två minutrarna. Tillsätt citronsaft och grädde och låt få ett snabbt uppkok. Smaka av med örtsalt och vitpeppar.
Sallad:
Rensa champinjonerna från skräp och skär i två bitar. Skala och skiva rödbetan tunnt på en mandolin och lägg i en skål med kallt vatten så att den behåller sin krispighet. Strimla vitkål. Stek svampen mjuk några minuter i rapsolja eller smör. Tillsätt rödbetor och vitkål. Stek några minuter till. Grönsakerna ska inte bli mjuka utan bibehålla sin krispighet. Servera svampsalladen till soppan.


Rotfruktsoppa i en blå skål toppad med pumpafrö

Rotfruktsoppa med päron och varm sallad

Skördetid! Nu fylls butikerna på med härliga rotfrukter och svensk frukt som plommon, äpple och päron.

Man behöver ju inte alltid göra bakverk eller sylt av frukten tänker jag. Här har jag faktiskt skurit ner päron lite otippat i en soppa gjord på morötter, sötpotatis och palsternacka. För att bryta av den lite söta soppan gjorde jag en god persiljeröra som topping.  Jag serverade den med en varm sallad. Lägg till edamemamebönor för proteinets skull. Otroligt gott.

Edamamebönan är en baljväxt liksom jordnötter, bönor, ärtor och linser!
Baljväxter innehåller höga halter av proteiner och kolhydrater.
 
Baljväxter har ett lågt GI och äts de som tillbehör i en måltid, sänker de GI för hela måltiden. Dessutom är de jättebra för att balansera blodsockret pågrund av sitt höga innehåll av fibrer och proteiner. Proteiner har den effekten att det bromsar magsäckstömmningen.

Edamamebönor i en skål toppat med flingsalt

Foto: Mia Hagenmalm

Så äter du lite ärtor eller bönor till eller i maten , får du en bättre blodsockerbalans och slipper sötsuget efter maten.

 

Rotfruksoppa med päron
4 portioner
250 g Palsternacka, eko
2 små morötter, eko
200 g sötpotatis, eko
1 päron, eko
1 gul lök, eko
7 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning, eko
2 dl havregrädde
1 msk pressad citron, eko
1 msk rivet skal av citron, eko
svartpeppar
örtsalt

Persiljeröra
2 msk persilja, eko
3 msk olivolja, eko
1 msk parmesan, eko
1 ksm salt
Frön

Varm sallad:
200 g broccoli, eko
1 gul lök, eko
100 g isberssallad
tamari sojasås
rapsolja
citronsaft, eko

150 g edamamebönor

Gör så här:
Skala rotfrukterna, sötpotatis, lök och päron. Skär i mindre bitar och lägg i en gryta. Häll på vatten och buljongtärning och koka upp. Sjud sedan på svag värme tills rotfrukterna är mjuka ca 20-25 minuter. Ta av från spisen och mixa soppan slät med stavmixer. Häll på havregrädde och gör ett snabbt uppkok. Tillsätt citronsaft och rivet skal och smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Persiljeröra:
Mixa persiljan med olivolja och parmesanost.

Varm sallad:
Värm rapsolja i en stekpanna och lägg ner broccoli. Stek på medelhög värme tills de mjuknat något. Häll över några droppar tamari sojasås. Skala under tiden lök och klyv den i fyra-sex bitar. Skär isbergssallad i strimlor och skölj noga. Tillsätt  i stekpannan med broccoli. Stek sakta tills isbergsalladen sjunker ihop och blir varm. Droppa över citronsaft. Smaka av med örtsalt om det behövs.
Ångkoka edamamebönorna. Tillsätt flingsalt.
Toppa soppan med persiljeröran och frön. Servera med varm sallad och de goda ångkokta edamamebönorna.

 


Fisksoppa toppade med räkor i en vit djup tallrik på en svart handuk

Fisksoppa med saffran, lax, torsk och räkor och aioli

Vädret välkomnade sepetember månad med ösregn och stormbyar här i Nynäshamn. Det var riktigt ruggigt och man blev verkligen påmind om att hösten är i antågan. Lite snopet tycker jag som ännu går och väntar på den där riktiga sommaren. Min hjärna vill inte riktigt fatta . Eller som man säger: Nu är hösten här och vi som ingen sommar haft! Nu väntar det där eviga mörkret som infinner sig i oktober och november. Usch säger jag!

Det har redan blivit mörkt på kvällarna.
Igår vid kvällspromenaden var det lite kallt med bara en kofta på, men jag försökte ändå att låtsas att det var en sommarkväll i juli när jag gick på strandpromenaden längst havet.

När det blir så där ruggigt som häromdagen tycker jag att det är så gott med varm, matig soppa.
Jag blev så sugen på räkor och fisk för någon vecka sedan och min tanke var att gå ner till vårt rökeri i hamnen och äta, men istället köpte jag hem fisken och räkorna och gjorde en supergod fisksoppa. Eftersom att jag vill göra allt från grunden så gjorde jag först en fond på räkskalen.

Fisksoppa 4 portioner
250 g räkor med skal
1 vitlöksklyfta, eko
1/2 gul lök
1 påse saffran
2 dl torrt vitt vin, eko
5 dl vatten
200 g potatis, eko
1 liten fänkål, eko
1/2 chilifrukt, eko
200 g laxfile utan skinn och ben
150 g torskfile, KRAV
1 dl havregrädde
2-3 msk tomatpure, eko
1 tsk paprikakrydda, eko
1 buljongtärning, eko
1 msk olivolja ,eko

Aioli
2 tsk citron, pressad-eko
2 äggulor
1 dl rapsolja, eko
1 dl olivolja, eko
2 vitlöksklyftor, eko
örtsalt

 

Gör så här:
Gör först aiolin. Vispa ihop äggulor med citronsaft. Tillsätt sedan oljorna försiktigt, droppvist under kraftig vispning. Pressa ner vitlök, rör om och smaka av med salt.
TIPS: Om aiolin av någon anledning inte tjocknar eller skär sig, har jag ett superbra tips: Ta en skål, gärna i rostfritt stål och värm den i hett vatten. Torka av den och ta en tesked dijonsenap och en tesked av aiolin och vispa kraftigt ihop några sekunder. Tillsätt sedan mer aioli teskedsvis,vispa så att du ser att det går ihop och tjocknar innan du tillsätter nästa tesked. Thada! Nu har du en god majonäs till din soppa. Ställ kallt till servering. 

Soppan:
Börja med att skala räkorna och spara skalet. Sätt in de färdigskalade räkorna i kylen.
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili tillsammans med saffran och räkskalen i olivolja. Häll på vinet och sjud i ca 5 minuter. Tillsätt vatten och buljong och låt koka under lock i 15 minuter. Sila av buljongen .
Skala och ansa fänkålen och skär i grova bitar. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skär fisken i 2×2 cm kuber. Koka upp buljongen igen och tillsätt potatis och tomatpure. Låt koka ca 8 minuter. Tillsätt fänkål och fisken, tomatpure och havregrädde och koka ytterligare i 3-4 minuter. smaka av med örtsalt och lägg ner räkorna. De får inte koka med för då blir de sega.

Servera soppan med aioli och eventuellt ett bröd.


Påskmeny nummer 3! Varma rätter!

Man kan ju inte bara äta sill och ägg till påsk! Vad sägs om en ugnsrostad potatissallad med sparris till kyckling med citron och saffran som du hittar recept på här:Het kyckling / 

Kycklingben med citron på ett lila fat

Foto: Mia Hagenmalm

En härligt god soppa av vårens goda och nyttiga primörer och en krispig rödbetssallad kanske till lammet som du hittar recept på här:Meny för hela påsken/

Dessutom har jag lite fler recept på ägg! 🙂 Du kan också hitta recept på mina tidigare inlägg med olika sillinläggningar och annat gott : Påskmeny del 2 sill och strömming för alla smaker/

Återkommer med fler smarriga recept i morgon!
Bland annat goda nyttigare tårtor och efterrätter, så glöm inte att kika in på bloggen! 🙂

Ha det fint!
Mia

Nyttig grön soppa med sparris och ärtor/

Grön sparris och ärtsoppa i en vit vacker skål

Foto: Mia Hagenmalm

Krispig rödbetssallad/

Rödbetssallad i en blå skål

Foto: Mia Hagenmalm

Ugnsrostad potatissallad med sparris och timjan/

Rostad potatissallad med sparris i en vit karott

Foto: Mia Hagenmalm

Pocherat ägg med rom och gräslök/

Pocherat ägg toppat med rom och gräslök i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Ägghalvor med paprikakräm och bacon/

Ägghalvor med parikakräm och bacon på ett fat

Foto: Mia Hagenmalm

Ägghalvor med rom och räkor/

Ägghalvor med rom och räkor på ett fat

Foto: Mia Hagenmalm


Middagstips för hela veckan

Det är lätt att man bara kör på och tillagar en middag med makaroner och färdiga köttbullar på vardagar när man själv och barnen är trötta efter en hel dag på jobb, skola eller dagis.
En bra ide är att planera sina middagar och göra en inköpslista och handla efter den för hela veckan så slipper man stå där på eftermiddagen och upptäcka att något fattas och planerna går i stöpet.

Här ger jag lite tips på några enkla men goda middagar för hela veckan! Klicka på länkarna så kommer du till receptet. Några av recepten är för 2 portioner. Bara att dubbla ingredienserna om ni är fler.

Måndag: Vegetariskt
zucchinibiffar-med-dill-tsatsiki-/

Zucchinibiffar med dilltsatsiki på en randig tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag: Fisk
rödspätta på-purjoloksbädd/

Rödspätta med tomat i en form

Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag:
Prinsessgryta med zucchinipasta/

Prinsessgryta med riven zucchini på en blå tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag:
Nyttig sparris- och ärtsoppa!/

Grön sparris och ärtsoppa toppad med ett ägg i en vit djup tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Fredag:
kyckling-med citrus och örtsmor i folie med melonsallad/

Kyckling med en melonsallad på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

 


Tomat och linssoppa med gurkmeja

Tomat och linssoppa toppad med broccoli och solrosfrön i en vit djup skål

Foto: Mia hagenmalm

Ibland när jag lagar mat eller fixar en smoothie och det ska gå snabbt,  bara gör jag och smakar av med kryddor och så vidare,  utan att tänka på HUR jag gör. Denna soppa blev till häromdagen som en lunch, och blev så god men när jag tänkte att jag skulle lägga upp den i bloggen kom jag på att jag glömt att mäta hur mycket kryddor, tomat jag hade i. Jag är egentligen inte så mycket för att stå och mäta upp i teskedar och matskedar. Kryddor ska man smaka sig fram med. Så jag försöker att leta i minnet men jag kommer  ihåg på ett ungerfär! 🙂

Tomat och linssoppa med gurkmeja
2 portioner
1/2 msk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 1/2 tsk oregano
1 vitlöksklyfta i bitar
chiliflakes
2 msk rapsolja
250 g krossad tomat på tetra, eko
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 1/2 dl röda linser

Gör så här:
Värm rapsoljan i en gryta. Fräs snabbt gurkmeja och spiskummin tillsammans med vitlök. Häll på vatten, tomat och buljongtärning och lägg ner linserna. Låt koka ihop på svag värme ca 10 minuter. Smaka av med oregano och chiliflakes
Underbart gott!

Må så bra! Mia


Kale- grönkålssoppa

Grönkålssoppa toppad med halloumi och soltorkade tomater i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Jag älskar grönkål i sallad som den är, och i smoothie.
Det har dock varit svårt att hitta ekologisk grönkål ett tag, och då får det vara för min del. Men nu blommar butikerna ut med massor av ekologisk grönkål så här till jul. Ett tips är att köpa på sig nu och frysa in. För hur som helst är det ju en säsongsbetonad grönsak. Och en väldigt nyttig grönsak.
Min dotter är dock inte alls förtjust i grönkål. Men jag har hittat ett sätt att få i henne denna nyttiga grönsak.  Hon gillar inte  broccoli heller, men när man gör soppa på den så äter hon massor. Så någon dag i veckan den senste tiden har jag gjort soppa på även grönkål, och det har verkligen gått hem. Det som blev över från vår middag igår, åt hon till frukost i morse.

Men så blir denna grönkålssoppa otroligt god också!

Förr använde jag endast grönkål som dekoration till julskinkan, men nu för tiden, till jul, får den ingå  i soppa, som pastasås, i sallad och i pesto hemma hos mig. Vet du om att grönkål är enligt forskare, en av de nyttigaste grönsakerna i världen. Den innehåller rikligt med karotenoiden lutein som skyddar dina ögon mot solljus och åldersrelaterande makuladegenation- en sjukdom på gula fläcken.

I USA toppar grönkål listan för så kallad anti age food-mat som stoppar åldrandet.
Det beror på den höga halten av antioxidanter och framförallt  C-vitamin i grönkål. C-vitamin hjälper till att förebygga rynkor och upprätthålla hudens elasticitet. Dessutom finns det rikligt med folat i grönkål. Folat som är ett essentiellt näringsämne- det vill säga ett ämne som kroppen inte själv kan bilda, behövs för att bygga upp celler, arvsmassa och proteiner.

Grönkål är ett superlivsmedel och innehåller  mycket bra vitaminer som A, B-vitaminer och C och E. Du hittar även kalium och kalcium samt järn i denna grönsak. Grönkål är även virus- och bakteriedödande och motverkar även inflammationer.

Både grönkål och  broccoli  är  två av de nyttigaste grönsaker som finns, och de har många bra egenskaper.
Förutom att de är starkt basiska så skyddar de även mot vissa cancerformer. Och även hudcancer.
Forskare har hittat ämnet  Sulforafan i både broccoli och grönkål, så innan sommaren kan det  vara bra att öka sitt intag av dessa goda grönsaker så motverkar du att bli bränd i solen samt kan du faktiskt förebygga hudcancer. Sulforafan hindrar även enligt forskning cancerceller att dela sig, vilket hämmar uppkomsten av tumörer.

Men antioxidanten Sulforafan  skyddar även luftvägarna, vilket ger ett bra skydd mot föroreningar i luften som avgaser och tobaksrök. 
Grönkål har dessutom massor av bra kostfiber i sig, faktiskt dubbelt så mycket som broccoli. Kostfiber binder toxider i tarmen och driver ut dem ur kroppen. dessutom ökar alla dessa härliga mineraler, vitaminer och antioxidanter ditt immunförsvar. Så ät på!!

Kale-Grönkålssoppa med halluomi
2-3 portioner
400 g grönkål
1 liten gul lök
2 msk rapsolja eller smör
5 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde, jag tog havregrädde
3 svartpepparkorn
Herbamare örtsalt
2 soltorkade tomater, blötlagda ca 10 minuter

1 paket halloumi

Gör så här:
Hacka löken fint och skölj och skär grönkålen i strimlor. Värm upp en gryta och fräs kål och lök så att den mjuknar. Den får inte ta färg!
Häll på övriga ingredienser och låt småkoka i ca 20 minuter. Ta åt sidan och mixa soppan med stavmixer. Känns soppan för tunn kan du reda den lite. Jag använde 2 msk glutenfri mjölmix att reda med.
Skär tomaterna i mindre bitar.
Skär halloumi i mindre bitar och stek i olja tills den fått färg. Servera osten och tomaterna till soppan.

// Mia


Vårig nyttig soppa för tanken till dikt!

Ja visst gör det ont när knopparna brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern!
Vad är det för nytt som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knopparna brister,
ont för det som växer och för det som stänger.
Karin Boye

Detta är en dikt som jag alltid tänker på när våren är i antågan. Och häromdagen allra helst, när jag köpte alldeles färsk späd sparris för att göra soppa av. Varför? Ja inte vet jag!
Sparrisen är som finast på våren tycker jag. Senare blir den ganska träig och man får skära bort mycket. Denna gång kunde jag  använda hela sparrisen till denna härligt gröna goda soppa. Kanske den kan bli ett grönt inslag på ditt middagsbord i påsk?

Sparrissoppa
Grön sparris-och ärtsoppa
4 portioner

2 charlottenlök
400 g grön färsk sparris
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl matlagningsvin, vitt
7 dl vatten
3 dl gröna ärtor, frysta
2 dl vispgrädde
herbamare örtkrydda, svartpeppar

1 msk Smör till stekning

Till servering:
2 ägg
sparrisknoppar
1 dl torkade tomater

Gör så här:
Finhacka löken och stek den i en kastrull ca 5 minuter så att den blir genomskinlig. Skär  av knopparna av sparrisen och lägg dem åt sidan. Skär stjälkarna  i mindre bitar.
Lägg över sparrisbitarna i grytan och låt dem fräsa med en stund. Häll sedan på vatten, vinäger och lägg i buljongtärningarna. Låt alltsammans koka ca 10 minuter.
Lägg ner ärtorna och låt koka ca 1 minut. Häll på grädde och låt allt bli varmt. Mixa soppan slät. Smaka av  med örtsalt och peppar.

Koka äggen ca 6-8 minuter och halvera dem. Fräs sparrisknopparna snabbt i lite smör. Skär de torkade tomaterna i mindre bitar. Server ägghalvor, sparris och torkade tomater som tillbehör i soppan.

Sparris och gröna ärter är båda väldigt bra att välja om man vill ha basiska grönsaker i sin kost.

* Sparris innehåller massor av nyttiga vitaminer bland annat C-vitamin, E-vitamin, A- och K-vitamin och  folsyra. Även mineralerna zink, kalium och bra fibrer. Den innehåller också aminosyran Aspargin, vilken har en renande effekt på kroppen. Aminosyran stimulerar alltså njurarna och har därför en urindrivande effekt. Det finns också gott om fibrer i sparris, bland annat inulin, vilket tillför bra bakterier för att upprätthålla en sund tarmflora.

*Gröna ärter är jättenyttigt! Den innehåller bra vitaminer som Vitamin-C och >K, järn, betakaroten och kalium. Den är även en bra källa till folat- folsyra vilket är nödvändigt för bildningen av röda blodkroppar och för cellernas omsättning. Ärtan är en baljväxt, och baljväxter över huvudtaget har ett högt innehåll av proteiner och fibrer vilket verkar bra för tarmflora och mag-tarmkanalen.

Må så gott!  Mia