Riktig mat & hälsa
Snurrade aburgineburgare på bröd

Vegetariska aubergineburgare med picklad lök och aioli gjord på palsternacka

När våren äntligen vaknar till liv i spirande grönska efter en lång, mörk och grå vinter, är det som om allt nytt liv och ljusets återkomst ger mig en sprallig injektion av energi,  glädje och förväntan. Jag känner mig nästan som nyförälskad i livet och ser med förväntan fram emot en sommar med värme och sol.

I helgen var jag ute med båt i Nynäshamns skärgård och hade två riktigt sköna dagar med massor av sol och värme. Det är helt underbart att bara sitta och mysa i båten,  lyssna på kluckande av vågor, bli vaggad rofullt och stilla och titta ut över vattnet. Solstrålarna dansade och studsade  likt små glittrande, busiga solstjärnor på den krusade vattenytan och solen värmde och brände. Jag är röd som en kräfta idag.
Bada i havet var det dock i mitt tycke för kallt för, även om jag faktiskt hoppade i upp till knäna för att angöra vid en strand ute på Örudd. Det var så det isade i benen. Vattnet visade på endast 10 grader. Brr!
Det är otroligt avkopplande att vara på sjön när man vill ha ett break från vardagen. Man kommer ju liksom ingenstans . Man får sitta där man sitter. Om man inte hoppar i land på en kobbe förstås. Det bästa är att det inte finns några måsten. Man bara är! Det behöver man efter en lång arbetsvecka.

Jag  fortsätter köra vegetariskt tema och denna vecka bjuder jag på min måndagsmiddag: Vegetariska snurrade aubergineburgare med ugnsstekta rotfrukter, picklad lök och vegansk aioli gjord på palsternacka. Aiolin är ett alternativ för den som är vegan eller inte tål ägg, men själklart gör man den aiolin som passar en bäst

Vegetariskt är ju faktiskt så mycket mer  än en torr sojasula.  Vegetariskt är fräscht och nyttigt.
Dessa smarriga, saftiga snurrade aubergineburgare har jag sneglat på ett tag. Det är lite pyssel att tillaga, men väl värda att lägga tid på och för den skull enkla att göra. De är verkligen helt galet goda! Du bara måste testa!
Servera gärna aubegineburgaren med min Picklade rödlök och glutenfria hembakade bröd, tomat och ketchup.
( receptet på burgaren kommer från kokboken Gröna burgare)

Ugnsrostade rotfrukter
2 portioner
200 g fast potatis, eko
100 g sötpotatis, eko
1 stor morot, eko
2 ekologiska vitlöksklyftor, krossade
Olivolja, flingsalt, svartpeppar

Rostade rotfrukter i stavar

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatis, sötpotatis och morot och skär i klyftor. Lägg på bakplåtspapper i en ugnssäker form. Krossa två till tre vitlöksklyftor med skaftet på en kniv och lägg som den är med skal på bland rotfrukterna. Ringla över olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen ca 25-30 minuter.

Aioli gjord på palsternacka
350 g palsternacka
1 dl olivolja
1 tsk persilja
1, 5 dl vatten
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk vitvinsvinäger

Gör så här:
Skala och skär palsternacka i mindre bitar. Koka mjuk. Häll av vattnet och låt svalna. Lägg över i en mixer och tillsätt övriga ingredienser. Mixa till en slät aioli. Smaka av med salt och peppar.

Vegansk aioli i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Snurrad aubergineburgare
4 stycken
400 g aubergine
olivolja att steka i
1 dl tomatpuré
200 g riven mozzarella
1 dl parmesanost
2 msk persilja, hackad

Gör så här:
Värm ugnen till ca 180 grader. Skala och skär auberginen på längden i tunna skivor med exempelvis en osthyvel eller mandolin. Häll rikligt med olja i stekpannan och hetta upp ordentligt. Stek aubergineskivorna snabbt på båda sidor så de får färg. Ta upp och låt rinna av på papper. Ta sen tre skivor aubergineskivor och lägg på rad så att de bildar en lång remsa. Gör samma med resterande skivor så du har 4 långa remsor.
Bred ett lager tomatpuré ovanpå och strö över riven mozzarella och parmesanost. Strö över hackad persilja.

Aubegineskivor med mozzarella

Foto: Mia Hagenmalm

Nu rullar du ihop varje längd till en rund bulle, precis som om du skulle rulla ihop en kanelbulle. Lägg över auberginesnurrorna i exempelvis muffinsformar eller i värmetåliga koppar.

Snurrade auberginer med fyllning i formar

Foto: Mia Hagenmalm

Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera aubergineburgaren på  hamburgerbröd med ketchup, tomat, picklad rödlök och sallad. Dippa de ugnrostade rotfrukterna i palstenacksaioli eller använd såsen som dressing på burgaren.


Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag måste ha en matlåda till lunch på jobbet. Så igår ville jag att  det skulle gå fort men ändå vara  nyttigt. Jag valde därför att göra en härlig pesto- jag älskar pesto, och för att tillsätta proteiner i måltiden kokade jag fettuccine gjord på gröna bönor. gröna bönor har ett högt värde av protein. Jag slängde också med jordnötter i peston då jag inte hade något annat hemma, men välj vilka nötter eller frön du föredrar.

Rucccolapesto med bönfettuccine
2 portioner
2 dl jordnötter, eko
250 g ruccola, eko
1 dl parmesan, riven
ca 1 dl olivolja
1 klyfta vitlök, pressad
örtsalt och svartpeppar

 

Gör så här:
Koka upp  lite saltat vatten och koka bönpastan enligt anvisning på paketet

Mixa alla ingredienser till peston slätt.
Blanda ner peston med den färdiga pastan. Servera med exempelvis tomater och färsk spenat.
Ekologiskt rakt igenom förstås. 🙂

// Mia

 

 

 


Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och  jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen  och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt.
Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. I förra veckan gjorde jag supergoda kikärtsbiffar och igår ville jag utveckla dessa med goda kryddor och smaksättningar. Denna gång blev det bullar av smeten.
När jag lagar mat höftar jag mycket och smakar mig fram för att få rätt smak på rätten. Det brukar bli bäst, så var inte rädd för att experimentera med smaker.

Veganska sötpotatis- och kikärtsbullar
ca 8-10 st

ca 300 g sötpotatis
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
400 g kikärter
1 gul lök
1 msk hackad persilja
1 msk hackad gräslök
2 msk tomatpure
2 -3 msk pofiber
örtsalt
1 kryddmått svartpeppar

Gör så här:
Skala och skär sötpotatis i mindre bitar. Koka sötpotatisen i vatten med buljongtärningen tills den är mjuk. Häll av buljongen och låt svalna. Hacka löken och bryn genomskinlig i lite olja. Blanda samman löken med persilja, gräslök kryddor och tomatpure i en mixer. Häll av vattnet från kikärtorna och skölj väl. Tillsätt kikärtor, sötpotatis och pofiber med kryddblandningen och  mixa till en slät smet.
Skölj händerna i vatten och forma smeten till bullar. Du kan provsteka en liten och kolla om den håller ihop. Om inte,  ha i ytterligare pofiber. Lägg bullarna  i en ugnsfast form på bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 20- 25 minuter.
Servera med tillbehör.


Potatis&grönkålsoppa med morotsbacon i en vit soppskål

Potatis & grönkålssoppa med morotsbacon

Jag är väldigt förtjust i grönkål och passar på att tillaga och äta  det när det är säsong. Och det är ju så nyttigt!
Häromdagen var det ganska tomt i kylskåpet och  frysen efter jul och nyårsmaten, men en påse kvarglömd grönkål, potatis och lök hittade jag iallafall. Man tager vad man haver och gör något av det.
För att piffa till det lite stekte jag tunna skivor morot som jag kryddade med rökt paprikakrydda. Det blev verkligen riktigt gott och bröt av den milda soppan utmärkt. Vill man göra en större mängd, plussa bara på ingredienserna. Eftersom att jag hade havregrädde blev soppan helt vegansk, men naturligtvis tar du den grädde du föredrar.

Redan de forntidiga egypterna uppskattade grönkål eller kruskål som den också kallas. Växten tål frost och kan stå kvar ute trots att det kommer snö. Smaken på kålen blir dessutom mycket mildare efter några frostnätter.
Grönkål kan odlas i nästan vilken jord som helst och behöver inte vattnas särskilt mycket. Grönkål är supernyttigt och innehåller stor mängd antioxidanter som C-vitamin. Genom att äta 100 g grönkål får du i dig hela 160 procent av det dagliga intaget C-vitamin. Dessutom får du i dig både A-vitamin, K-vitamin som motverkar benskörhet och mineraler som kalcium och järn. Grönkål är dessutom mycket fiberrikt, innehåller svavel och är en källa till Omega-3 och bra för mag-tarmfloran. Grönkål sägs också motverka cancer då den dessutom är rik på karotenoider och flavonoider. Grönkål är också en för kroppen renande grönsak som rensar ut gifter. Så ta vara på grönkålen och njut av den nu när det är säsong.

Ha det bäst!
Mia

Potatis & grönkålssoppa
2 portioner
250 g potatis, eko
1 gul lök, eko
1 stor vitlöksklyfta, eko
3 kvistar grönkål, eko
5-6 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärningar
0,5 tsk timjan
2 dl havregrädde
svartpeppar, örtsalt
kokosolja eller olivolja till stekning
1 stor morot
Rökt paprikakrydda
kokosolja

Gör så här:
Skala och skiva potatisen tunt. Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn löken försiktigt i olivolja tills den mjuknat något. Tillsätt potatis och låt steka med löken ytterligare en stund. Häll på vatten och buljong och koka ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
Repa grönkålen från kvistarna och skölj noga under vatten. Lägg med bladen i soppan och låt koka ihop under några minuter. Ta av från värmen och mixa soppa slät. Tillsätt havregrädde och timjan och låt koka upp. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Blir soppan för tjock, späd med mer vatten.

Skala av ytterskalet på moroten. Skiva den tunt med potatisskalaren. Pudra över paprikakrydda och stek upp snabbt i olja. Låt den inte bli bränd. Servera som tilltugg i eller tillsammans med soppan.


Gröna raggmunkar med lingon och ruccola, rivna morötter och lingon i en glasburk på ett vitt fat

Glutenfria gröna raggmunkar med lingon

Jag kan ibland längta efter vanlig husmanskost eftersom att jag är uppvuxen på det.
De senaste 10-15 åren har jag lagt om till betydligt nyttigare kost eftersom att jag mår så bra av att äta nyttigt och dessutom numera vet att kosten spelar roll för hur man mår och för vilka sjukdomar ”skitmat” kan orsaka i kroppen.
Häromdagen blev jag galet sugen på raggmunk och testade att göra den glutenfri. Dessutom experimenterade jag lite och testade att blanda ner ruccola i hälften av smeten vilket förhöjde smaken och gav pannkakorna lite extra sting!
Det blev en supergod måltid.

Glutenfria raggmunkar med lingon
1,5 dl bovetemjöl
1 tsk havssalt
4 dl mjölk- jag använder havremjölk
2 ägg
ca 700 g potatis, riven
2 nävar ruccolasallad, kan uteslutas
kokosolja eller smör att steka i

Lingonröra
1,5 dl lingon
0,5 tsk citronsaft
1-2 msk kokossocker

Gör så här:
Börja med att blanda de tinade eller färska lingonen med kokossocker och låt stå att dra.

Vispa upp äggen i en bunke. Blanda ner salt och bovetemjöl och vispa ner mjölken tills du har en slät smet. Låt svälla minst en timme.
Skala och riv potatisen. Lägg rivet i en sil och pressa ur vätska.
Blanda ner ruccolasallad i smeten och mixa den smått. Lägg sedan ner potatisrivet i smeten. Klicka ut smeten i en stekpanna med kokosolja och platta till den. Stek gyllenbruna på båda sidor som pannkakor eller plättar.

Servera med lingonröra och rårivna morötter.

 


Syrenglass dekorerad med syrenblommor i en vit skål. Syrener i bakgrunden

Underbar syrenglass

Nu blommar syrenerna och sommaren är äntligen här!!
Vilken värme det är! Ljuvligt!
När kvällen kommer och det är lite svalare ute möts man av starka, underbara dofter från syren och hägg. Det är bara att andas in och riktigt njuta!
I parken här i Nynäshamn möts jag  även av doften från nyklippt gräs, salt hav och tång. Verkligen underbart!
Och bara tre till fem minuters promenadväg hemifrån så ser jag  havet och jag kan verkligen njuta av mina promenader med hunden. Naturen- havet bjuder varje dag på en ny tavla. Ibland är havet blankt och stilla  som en spegel- ibland svart, oroligt och upproriskt. Ibland flyter vågorna fridfullt mot stranden och ibland slår och stänker vågorna över strandstenarna. Naturens skönhet! Jag bara älskar det!
Jag är uppväxt på Gotland och havet betyder mycket för mig. Nu har jag bott i Nynäshamn i snart sju år och det  är verkligen livskvalitet tycker jag. Det är bara havet mellan mig och mitt älskade Gotland. Jag kan gå till fots till Gotlandsbåten på tio minuter. En dag kanske jag beställer en enkel resa till ön och bosätter mig där. Det är min stora dröm i alla fall.                                    

Jag plockade med mig en stor bukett syrener på min morgonpromenad i går och som nu står och förgyller mitt köksbord.
Det doftar ljuvlig sommar i hela köket.

Syrenblommor i en skål

Foto: Mia Hagenmalm

Min tanke var att göra syrensaft och jag kanske gör det, men inte idag.
Jag gjorde syrenglass istället.  Det blev en glass gjord på kokosgrädde och kokossocker. Den blev väldigt god! Mums! Kokossockret ger en härlig  smak av kola och syrenblommorna en smak av – syren. Jättegod kombo. Man kan naturligtvis göra glassen med grädde istället och annan sötning. Jag ska testa det också i veckan, så håll utkik!
Ha en trevlig helg!
Själv ska jag ut i skärgården och riktigt mysa, njuta av sommarvädret i helgen!

// Mia

Syrenglass
4 dl kokosgrädde
2 ägg
0,75 dl kokossocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl +1/2 dl syrenblommor. ( Bondsyrener ska det vara)

Glassmet med syrenblommor i en gryta

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Lägg syrenblommorna på ett vitt papper eller handduk så att eventuella små djur trillar av. Börja med att rensa kvistar från de små blommorna. Endast de små blommorna ska med, inget grönt. Skölj dem noga i vatten. Separera kokosgrädden- alltså det tjocka ifrån kokosmjölken. ( spara övrig vätska till exempelvis en smoothie). Värm upp kokosgrädden något. Häll ner 1 1/2 dl syrenblommor och låt sjuda med en stund. Vispa ihop kokossocker med äggen och tillsätt äggsmeten i kokosmjölken. OBS! Sjud på svag värme. Det får INTE koka för då blir det grynigt och skär sig. åkar det skära sig är det bara att slänga. Det blir riktigt äckligt.
Låt sjuda tills smeten tjocknar. Sila av  syrenblommorna. Låt smeten svalna något och häll upp i en bunke. Tillsätt övriga syrenblommor. Sätt in i frysen ca tre till fyra timmar. Rör om ibland.  Ta fram ca en kvart innan servering.  Glassen blir godast om det får smälta lite.


Krispig sallad på ett vitt fat

Jordärtskocksoppa med krispig sallad och ärthummus

En flat tallrik med en vit soppskål med soppa, sallad, fröknäcke och ärthummus

Foto: Mia Hagenmalm

I helgen har vi firat min dotters 15 års dag!

Evelyn Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Det är ju en milstolpe att fylla femton.
Helt plötsligt får man köra moppe, gå på barnförbjudna filmer och så vidare. Jag tycker dock att tiden gått så fort. Min lilla tjej har blivit så stor. Det känns inte allt för länge sedan som jag bytte blöjor på henne. 🙂

Jag gjorde en jättegod rawfood  tårta till födelsedagen.
Den uppskattades dock inte av min dotter som inte ens ville smaka, men väl av min syster som kom och åt middag med oss i lördags. Hon och jag tog faktiskt två bitar var till en kopp matcha-te efter middagen.
Men det var inte tårtan jag ville lägga upp idag. (Den får vänta till senare i veckan). Det är ju måndag och måndag ska vara vegetarisk/vegansk, så jag bjuder på vår födelsedagsmiddag i lördags. Faktiskt uppskattades den av alla, inklusive min dotter och hennes pojkvän.
Det blev en riktigt god jordärtskocksoppa med en krispig sallad, ärthummus och fröknäcke. Riktigt lyxigt och mycket nyttigt.
Jag har alltid ekologiska ingredienser.

Ha en bra dag// Mia

Recept på min soppa hittar du här:

Jordärtskock-soppa

och fröknäcke här!

En skiva fröknäcke med en kniv med aromsmör på

Foto: Mia Hagenmalm

Krispig sallad
200 g blandad sallad
100 g bladspenat
2 gulbetor
1 stor morot
1/2 dl olivolja
1 tsk citronsaft
1 tsk balsamvinäger
herbamare örtsalt
svartpeppar
pumpafrön

Gör så här:
Skölj och skär eventuellt salladen i mindre bitar. Skala gulbetor och morot. Skär betorna i tunna bitar och moroten på längden i tunna stavar. Blanda ner dressingen och låt stå kallt en halvtimme. Precis innan servering- strö över pumpafrökärnor. Servera salladen med ärthummus till soppan.

Ärthummus i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Ärthummus
500 g gröna ärtor
1 dl olivolja
2 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
herbamare örtsalt
svartpeppar

Gör så här:
Tina ärtorna snabbt i kokat vatten. Låt rinna av ordentligt. Mixa alla ingredienser till en len kräm. Smaka av med herbamare örtsalt och svartpeppar.

 


Rawfood Chokladmoussebakelser

Alla hjärtans dag på söndag!
Min söndag går i sångens tecken. Men kärlek är ju inte bara romantik, det är så mycket annat. Kärlek till ett barn, till ett djur eller till föräldrar. Kärlek kan också vara till en hobby. Jag till exempel älskar min hobby som är att sjunga. Och det är med mina körsystrar jag ska tillbringa Alla Hjärtans Dag! Med världens mest älskvärda och bästa coach, Peggy Gram! Det ska bli underbart, spännande och kul! Kärlek!

Jag knåpade ihop en supergod liten bakelse i går. En bakelse fylld med härlig chokladmousse som har en bas av avokado. Den är lätt att göra, tar bara någon halvtimme, men är för den sakens skull ljuvlig. Den riktigt smälter i munnen. Är man som jag-galen i choklad, ska man absolut testa den. Den är rakt igenom chokladig! Lägger även upp några alternativ på några  goda bakverk från tidigare år  som passar på Alla Hjärtans Dag!

Ha en fin helg!

Mia

Raw Chokladmoussebakelser
4-5 stycken
1 dl mandlar
ca 10-12 st dadlar
1/2 msk kokosolja utan smak
1 msk raw kakao
1/2 tsk lucumapulver
1 krm salt
1 krm vaniljpulver

Mousse:
1 avokado
1/2 dl kokosgrädde
1/2 dl raw kakaopulver
1 liten nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
3-4 dadlar eller 2 msk agavesirap
Hackade pistagenötter, kakaonibs och hallon till topping

Gör så här:
Häll av vattnet från dadlarna. Mixa mandeln grovt. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en mjuk smet. Tryck ut smeten i muffinsformar. Ställ kallt.
Mousse:
Mixa avokado till en len kräm. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en härlig mousse.

Ta fram muffinsformarna och spritsa eller skeda chokladmoussen över mandelbotten. Dekorera med hackade pistagenötter, kakaonibs och hallon.

Rawfood kärleksmums

Rawfood kärleksmums med kokos på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

 

Choklad och hallonmoussetårta

Hallonmoussetårta

Foto: Mia Hagenmalm

Raw pistagemusslor med mintchokladmousse

Små gröna spistagebakelser med mintchokladmousse, toppade med hallon

Foto: Mia Hagenmalm


Turmeric Chai Latte i en glaskopp

Inflammationshämmande Turmeric Chai Latte

Min favoritdryck just nu är en krämig och varm latte gjord på härliga kryddor. Kryddor som är välgörande för kroppen.
Jag gör först ett koncentrat av olika kryddor och te för att sedan tillsätta härlig och krämig, varm kokosgrädde/mjölk uppvispad med gurkmeja och kokossocker. En riktig höjdare måste jag säga. Koncentratet räcker till cirka 8 stycken goda koppar Turmeric Chai Latte.

Gurkmeja är inflammationshämmande.
Jag har ganska, eller mycket och ofta ont i nacke och rygg på grund av flera diskbråck och en gammal skada från en bilolycka. Därför äter jag gurkmeja nästan dagligen för att häva eventuella inflammationer
Jag dricker ibland även guldmjölk, alltså en mjölk baserad på gurkmeja. Det finns massor av olika recept på guldmjölk och mitt recept hittar du här: guldmjolk-mot-vark.
I det här inlägget kan du även läsa om en lugnande ansiktsmask för dig som har rosacea eller akne.

Dricker jag inte guldmjölk så har jag minst en matsked gurkmeja i maten eller i en smoothie. På något sätt ser jag till att få kryddan i magen varje dag.
Gurkmeja kan även förebygga cancer och alzheimers Läs mer här! och är bra mot reumatism och ledbesvär, träningsvärk samt verkar för ett stabilt blodsocker. En mycket bra krydda alltså.

Kanel som också ingår i denna dryck har har även den egenskapen att stabilisera blodsockret. Kanel är rik på kalcium, järn, mangan, antioxidanter, flavanoler och fibrer. Kanel förbättrar hjärnans funktion då kryddan förbättrar minnet, fokus och koncentration samt förebygger Alzheimers. man kan genom att äta lite kanel varje dag få bort huvudvärk men även depression. Kanel är även bra för hjärthälsan, PMS, matsmältningen och förebygger cancer.

Ha en bra dag! 🙂

Mia

Turmeric Chai
Koncentrat:
5 dl vatten
6 msk kokossocker
4 påsar svart te
2 tsk kanel
2 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1/2 tsk koriander
1 krm svartpeppar
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Koka upp vattnet med alla kryddor utom vaniljpulver och tepåsar. Låt koka två minuter. Tillsätt vaniljpulver och tepåsar och låt dra tills det kallnar. Ställ kallt.

Turmeric Chai Latte
1 kopp
2 dl kokosgrädde/mjölk
3 msk kokossocker
1/2 dl koncentrat
1/2 tsk gurkmeja

Gör så här:
Värm kokosmjölken tillsammans med kokossocker och gurkmeja till kokgränsen. Ta av från plattan. Vispa gärna så mjölken blir luftig. Värm koncentratet och häll i en kopp. Häll därefter över kokosmjölken. Njut!


Blomkålsbiffar med knaperstekt halloumi på ett vitt fat

Vegetarisk måndag: Blomkålsplättar med knaperstekt halloumi

Trots att det är måndag, känner jag mig helt slut idag.
Jag har jobbat i helgen och på min lediga söndag haft fullt upp med barnkalas och annat som måste tas om hand när man är ledig.

Gjorde supergoda blomkålsbiffar till middag häromdagen och här ville jag tillsätta lite sälta. Tänkte att fejkad bacon kunde smaka bra till. Vad gör man fejkad bacon av om man inte vill köpa någon färdig  vegetarisk sort i frysdisken om inte knaperstekt halloumi? Jag pudrade över rökt paprikakrydda. Nåväl. Det smakade kanske inte som bacon men det gav sältan till den här rätten som jag ville.

Ha det bäst!
Mia

Blomkålsbiffar med knaperstekt halloumi
2 portioner
400 g Blomkål
2 ägg
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1/2 dl finhackad gräslök
Herbamare örtkrydda

100 g halloumi
paprikapulver, rökt

Gör så här:
Riv blomkålen ganska grovt och koka ca 1-2 minuter i saltat vatten.
Häll av vattnet och låt rinna av väl i ett durkslag. Pressa ut det sista vattnet. Blanda blomkålen med övriga ingredienser och låt svälla ca 5 minuter. Forma till biffar och stek på medelhög värme i smör eller kokosolja tills du ser att plätten håller ihop ordentligt. Vänd och stek ytterligare några minuter så att biffarna får färg.
Skiva halloumi och pudra över paprikapulver. Stek på ganska hög värme tills de får en gyllne färg. Servera med blomkålsplättar och sallad.