Riktig mat & hälsa

Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!

  • Allt liv kommer från jorden
    Det går inte att gödsla jorden med socker i all evighet
    Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker som på 1970-talet får vi i oss mindre av mineraler och spårämnen genom maten.

Så börjar filmen Sista skörden!
Vår planets jordar är hotade då den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord vilket påverkar näringsinnehållet i vår mat. Filmen handlar om ett av våra viktigaste ekosystem som är en förutsättning för vår överlevnad.
Sedan 1970-talet har näringsinnehållet i vår föda halverats på mineraler och spårämnen. Vi får alltså inte i oss de mineraler och vitaminer vi behöver för att inte bli sjuka, genom maten.

Vi tömmer vårt jordkonto på dess kapital när vi behöver den som mest. Utan jord inget liv och utan liv ingen jord.

En otrolig viktig och sevärd film. En dokumentär ur verkligheten med information avsedd för alla.
Sista skörden svt play

// Mia


Mjölksyrad chili i glasburk

Mjölksyrad hel chili

Jag tycker att det är väldigt roligt och tillfredsställande att lägga in grönsaker, sylta, safta, laga mat och baka.
När jag var yngre var jag nog ännu mer en ”bullmamma” som gjorde långkok, äppelmos, la gula ärter i blöt över natten till torsdagens ärtsoppa och bakade bullar en gång i veckan. Den här passionen för matlagning och att den ska lagas ifrån grunden sitter djupt rotad,
men nu för tiden tänker jag dock mer på att maten ska vara nyttig, glutenfri och utan socker. Dessutom är det skoj att jag idag är mer medveten om vad som är nyttigt och som jag kan tillsätta i maten som örter och kryddor för att de ska verka hälsosamt för kroppen.
Och jag älskar att experimentera med smaker och kombinationer.

I somras köpte jag en underbar, härlig planta med chili. Förra veckan var det dags att skörda frukterna och det bästa enligt mig är att lägga dem i saltlake för att mjölksyra dem. Det här är riktigt spännande för det är första gången jag mjölksyrar just chili.

Att fermentera grönsaker är en riktigt gammal metod.
Förr syrade man grönsaker för att på så sätt konservera sin mat, när man inte hade tillgång till kylskåp som vi har idag.
Det är ganska synd att man tappat denna konserveringsmetod, för att syra-mjölksyra sina grönsaker är så otroligt nyttigt. Dels är mjölksyrade grönsaker väldigt basiskt, dels innehåller det bra med probiotika- mjölksyrebakterier som verkar bra för  magen då det är PH-reglerande för tarmfloran och bra för immunförsvaret.

För både djur och människor är mjölksyrebakterier nödvändiga. Vi har dem förekommande i tarmkanalen, i slemhinnorna i munnen och i genitalorganen där de skyddar mot infektioner. Våra första mjölksyrebakterier får vi från vår mor vid födseln.
Mjölksyrejäsning är en mognads och förädlingsprocess som sker i två olika faser.
Det första som händer är en lätt jäsning som lätt bryter ner grönsakerna. Sen sker en uppbyggnadsfas när mjölksyrebakterierna tar vid och bildar nya ämnen, nya enzymer och nya vitaminer som C-vitamin och B-12. Mjölksyrebakterierna hjälper även kroppen att ta upp vitaminer bättre.
Även om det heter mjölksyra så är det inte syrabildande för kroppen. Tvärt om!
Mjölksyra är organisk och har ett överskott av baser i form av mineraler som kalcium, magnesium, kalium, natrium, järn och mangan. Detta är jättebra för kroppen då vi behöver äta mer basisk föda för att må bra. Ett överskott av alltför mycket ”sur”mat kan orsaka sjukdomar som gikt, huvudvärk, ledvärk, cancer och så vidare. Vi mår bäst om vi äter 70 % basisk kost och ca 20-30 syrad kost. Tyvärr äter de flesta i Sverige idag helt tvärt om; 70% syrad mat och endast 20-30 % basisk mat.

Det finns två olika sorters mjölsyrebakterier. En är anpassad för växter och
en är anpassad för mjölk.
Mjölksyrning används av många folkslag runt om i världen sen urminnes tider.
Ryssland till exempel, har sitt surdegsbröd, sin yoghurt och kefir och japanerna
framställer Miso ur soja och korn.

Mjölksyrning är ett riktigt mathantverk och det gäller att vara noggrann när man gör det.
Använd väl rengjorda, destillerade glasburkar och naturligtvis ekologiska grönsaker för bästa resultat. Se till att ha ett bra ställe med lagom rumstemperatur. Det behövs en rumsvarm plats 20-22 grader de två första dygnen för att få igång syrningen-jäsningen.
Du kan efter två dygn lukta dig till om fermenteringen går bra. Det ska avge en doft som är syrlig och frisk. Skulle så inte vara fallet är det bara att slänga grönsakerna och göra om, för då har det kommit in mindre bra bakterier i lagen.

Ha det fint och lycka till!

//Mia

Mjölksyrad, hel chili
1 liter vatten
2 msk salt utan jod
300 g chili

Gör så här:
Koka upp vatten med salt så att saltet löser sig. Låt svalna Skölj chilin väl och stoppa ner dem i en burk som rymmer 1 1/2 liter vatten. Du kan använda vilken chili du vill.
Häll på vattnet så att det täcker chilifrukterna.
Stäng inte burkens lock utan lägg en tyngd i form av exempelvis en vattenfylld plastpåse överst på burken. Den är till för att hålla nere grönsakerna under vattenytan och luften borta så att chilin får plats att jäsa.
Låt stå i rumstemperatur ca 48 timmar. Det kan jäsa ganska rejält i början så att saltlaken rinner över. Kolla att grönsakerna fortfarande ligger under vatten. Om inte häll på mer saltlake.
Efter två dygn ska du flytta burken till ett svalare, mörkare ställe exempelvis ett skafferi där temperaturen mäter 15- 18 grader. Du kan också sätta över en papperspåse till skydd mot ljuset. (Jag har flyttat ner min burk i matkällaren).
Sätt på locket som ska ha en gummiring och låt mogna i 14 dagar. Ha gärna burken på ett fat eller en bricka ifall den läcker ut vatten. Öppna locket några gånger under jäsningen och häll på mer saltlake om det behövs. efter dessa fjorton dagar ställer du in burken i kylskåp och låt gärna processen mogna ytterligare en vecka innan du äter av den.
Rätt syrade grönsaker håller minst ett år i kylen.


En skål med vattenmelon formade till hjärtan

Vattenmelon! Hälsobomb och lusthöjare

Nu i sommar är det viktigt att få i sig rikligt med vätska i värmen.
Något som även de flesta småbarn uppskattar en solig dag på stranden är vattenmelon.
Vattenmelon både svalkar och släcker törsten då den innehåller hela 92 procent vatten och faktiskt är den perfekt för dig som vill hålla igen på kalorierna då du vid ett intag av 100 gram vattenmelon får i dig bara 34 kcal. Och visste du att om du äter ca 150 gram vattenmelon får du i dig hela 24 procent av den rekommenderade dosen C-vitamin och 10 procent av A-vitamin? Du får även i dig B-vitaminer och särskilt B-1 och B-6 . B-6 är ett vitamin som påverkar signalsubstanserna serotonin och noradrenalin i din hjärna vilket också påverkar ditt humör och gör dig piggare och mer väl till mods. Vattenmelon innehåller även magnesium och kalcium samt kalium vilket  är bra för vätskebalansen i kroppen.

Vattenmelonens röda färg får frukten från lycopen.
Lycopen som även finns i röda tomater  är en så kallad kareteonid, en mycket aktiv och effektiv antioxidant som sägs motverka cancer.  Antioxidanten lycopen är super för huden och skyddar den mot solens starka strålar och är även bra mot hjärt- kärlsjukdomar samt förebygger även vissa cancertyper som prostatacancer och livmodercancer

Förutom lycopen och alla härliga vitaminer, innehåller frukten aminosyran citrullin.
Ämnet citrullin som är ett protein- en aminosyra finns i alla sorters vattenmeloner men halten är högst i den gula.
Citrullin finns även i gurka och i cantaloupmelon.
I kroppen reagerar citrullin med kroppens enzymer och förändras till arginin. Arginin är en aminosyra som ökar prestationsförmågan och stöder muskeluppbyggnad. Arginin är även en lust- och potenshöjande aminosyra då arginin ökar kväveoxidhalten i blodet och mjukar upp blodkärlen. Det är samma effekt som viagra har för grundläggande behandling vid erektionsproblem.
Arginin påverkar även förbränningen av fett och socker samt bygger upp dina muskler. Eftersom att frukten består av 92 procent vatten har din matsmältning redan efter 30 minuter tagit hand om vattenmelonen och är därför lättsmält.

Så att äta vattenmelon är både hälsosamt för din kropp, dina muskler, din hud, din lust, ditt hjärta och för din vikt.

Ha det gott!

Mia


Vårdguiden: Kosttillskott ingen genväg till hälsa?

Jag fick Vårdguiden i brevlådan igår.
Jag hade redan hört ryktet om en artikel i Vårdguiden om kosttillskott som har kommit att uppröra flera personer i bekantskapskretsen. Även mig!
Jag hade tänkt att låta detta bero, men det riktigt kliar i fingrarna att skriva eftersom att jag tycker att det som står är så fel.

Läs vad Daniel på Kurera-redaktionen skriver här: Vilken grönsaksdisk syftar Vårdguiden på?

Intervju med kvinna som var överkonsument via postorder
I tidningen Vårdguiden, som alltså ägs av landstinget, har man helt sågat kosttillskott och intervjuar även en kvinna som säger sig ha blivit sjuk och som hade skyhöga levervärden efter att ha ätit kosttillskott i över fem år.
Det jag direkt reagerar på när jag läser är att hon berättar att hon faktiskt överkonsumerade vitaminer och att hennes man rensat ut två platskassar med kosttillskott när hon blev sjuk.
Dessutom har hon beställt sina preparat genom postorder och påtalar att hälsokostindustrin är väldigt säljinriktad. Hon säger också att butikspersonalen borde vara utbildad i näringslära och fråga kunderna om de verkligen varit hos doktorn och fått veta att de har en konstaterad vitaminbrist. Då undrar jag vad man kan kalla läkemedelsjättarna, om inte säljinriktade? Och även om det inte på läkarlinjen faktiskt borde ingå fler än 12,5 timmar näringslära? Jag tror inte ens gemene man vet om att det är så. Men det borde de.

Välutbildad personal i hälsobutiker
Här vill jag verkligen påstå att i de flesta auktoriserade hälsokostbutiker är personalen välutbildade inom näringslära.
I auktoriserade hälsokostbutiker är även kosttillskotten noga kontrollerade och godkända.
Handlar man däremot på nätet kan man vare sig få rådgivning eller information om produkterna. Samtidigt vet man inte heller om produkterna är kontrollerade eller godkända när man handlar på postorder.

Rätta mig om jag har fel
Jag har heller aldrig någonsin fått min vitaminstatus kontrollerad av någon vårdcentral under hela mitt liv. Man tar en järnstatus på sin höjd. Tror knappast att man ens kan få kolla vitaminbrist inom sjukvården. Rätta mig om jag har fel!

Läs:Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel

Läkemedelsskandalen som gick oss förbi- och tystades ner

 

Fettlever kan bero på kosten även om man inte dricker alkohol. Fettlever har ökat oroväckande de senaste åren och kan förutom alkohol bero på fruktos i skräpmat, läsk och godis som ett exempel.
Av fruktos tillverkar nämligen levern fettsyror och bildar fetter-triglycerider som går ut i blodet och lagras i fettceller. Den vanligaste orsaken till fettlever är övervikt.

Även tarmhälsan spelar roll om man har fettlever.
En ny forskning visar att en rubbad tarmflora kan orsaka många allvarliga sjukdomar i kroppen. Med det vill jag säga att
för att överhuvudtaget kunna ta upp näringen från maten eller från ett kosttillskott i kroppen, måste du ha en fungerande tarm. Man ska alltså äta probiotika- mjölksyrabakterier, enzymer, ekologiska grönsaker- gärna mjölksyrade och  ekologisk frukt och fibrer annars kan man överhuvudtaget inte tillgodose sig näringen.
Dessutom kan så ”harmlösa” läkemedel som alvedon ge leverskador.

Läs ocksåFettlever är vår nya folksjukdom

Vi får inte i oss tillräckligt med vitaminer genom kosten idag. Och jag vill berätta varför:
Det beror delvis på alla kemikalier i maten, på snabbexponerad föda och dels på näringsfattiga marker.

Exempelvis magnesium som vi för bara femtio år sedan genom maten fick 1250 / gram dag, har visat sig vara betydligt reducerat.
Idag ser man att vi får endast cirka 250 g / dag, vilket resulterar i att de flesta idag har magnesiumbrist.

En artikel som snarare vittnar om okunnighet än om kunskap
Det viktiga D-vitaminet får vi som regel genom solen.
I Vårdguiden rekommenderar  man oss att äta mer fisk och ägg för att få i oss en daglig dos på 10 mikrogram. Med tanke på alla tungmetaller som kvicksilver i våra hav har jag dragit ner min konsumtion av fisk. Och hur många äter fisk varje dag? Tillredningen gör även att många vitaminer försvinner när vi kokar eller steker ett livsmedel.
10 mikrogram per dag räcker inte för ett bra immunförsvar.
Vi behöver alla en högre dos D-vitamin för vår hälsa.
Om man exempelvis solar hela kroppen i 20 till 30 minuter en solig dag ger det 250 mikrogram D-vitamin (10 000 IE).
Vi i Sverige exponeras endast för solen under våren och sommaren. I andra länder har man fler soltimmar och sol nästan året runt.

Dessutom blir våra livsmedel allt mer näringsfattiga – så långt ifrån all den näring vi behöver kan hittas i en traditionell grönsaksdisk. Läs mer här: Mindre näring i dagens grönsaker

Läs också: 


I Sverige och i Norden har vi selenfattiga jordar och i Finland har man tillsatt selen i gödningsmedel sedan början av 1980-talet, för att höja människors selennivåer via maten. Men det gör man alltså inte i Sverige.

Läs: Brist på selen orsakar cancer

Inte bara veganer och vegetarianer har brist på B-vitaminer idag. Det är många faktorer som spelar in. Kosten, stress, sorg, kemikalier och hormonstörande ämnen i vår miljö gör att vi inte kan tillgodose oss näringen i maten.

LäsMineral-och vitaminbrist vid stress

Sköldkörtelproblem ökar
I alla fall upplever jag som hälsorådgivare att sköldkörtelproblem har ökat väldigt mycket och dessutom kryper ner i åldrarna.
Sköldkörtelproblem beror oftast på brist av selen och jod, dålig matsmältning, stress och tungmetaller i kosten och i miljön. Här är även fluor och klor en stor bov.

LäsNäringsbrist kan orsaka sköldkörtelproblem

Igen, rätta mig gärna om jag har fel.

/Mia


Näringsbrist kan orsaka sköldkörtelproblem

Du ska vara rädd om din sköldkörtel!

Sköldkörteln påverkar din fertilitet, dina tillväxthormoner, din matsmältning, cellernas omsättning och dina musklers och nervers aktivitet. Därför är det viktigt att man äter en näringsrik kost med bra proteiner samt ser till att magens matsmältning/ spjälkning av proteiner fungerar. Annars kan brister på aminosyror uppstå  vilket kan leda till antingen låg eller hög  TSH- tyrosin sköldkörtelhormon.

Sköldkörtelproblem är vanligt bland kvinnor!
Omkring 1 miljon kvinnor i Sverige har idag låg sköldkörtelproduktion. Även män kan få problem med sköldkörteln, men det är mindre vanligt.

Symtom på att man har problem med sköldkörteln kan vara ganska allmänna, som trötthet, man känner sig seg, deprimerad, glömsk och irriterad utan att riktigt förstå att kroppen egentligen har en allvarlig rubbning.
Sköldkörteln fyller en livsviktig funktion i kroppen då den bildar hormonet TSH- Tyrosin, sköldkörtelhormon, vilket styr ämnesomsättningen i kroppens celler.

Det finns två typer av sköldkörtelproblem.
Man kan ha överskott på sköldkörtelhormon eller underskott på sköldkörtelhormon.
Vid överproduktion rusar kroppen, omsättningen ökar i alla celler och man kan få hjärtklappning, svettningar, irritationer, sömnsvårigheter, viktnedgång och håravfall. Eftersom man oftast får problem med sköldkörteln efter 40- års åldern är det lätt att man avfärdar sina problem och antar att det är övergångsbesvär då symtomen är väldigt lika. Medicin eller operation eller strålning med radioaktivt jod är behandlingsmetoder som man använder inom sjukvården.
En hög sköldkörtelfunktion kan orsakas av struma, Graves sjukdom eller för stor andel östrogen i kroppen.

Vid underproduktion går kroppen på sparlåga då det bildas för lite sköldkörtelhormon. Man känner sig seg, slö, trött, får minnessvårigheter, torra slemhinnor, blir hes, tappar sexlusten, går upp i vikt, får förstoppning och har svårigheter att bli gravid. En underfunktion behandlas med livslång medicinering som ersätter bristen på sköldkörtelhormon (levaxin) med syntetiska T4-hormoner.
En låg sköldkörtelfunktion kan orsakas av inflammationer i sköldkörteln. Har man underfunktion kan man dessutom få problem med binjurarna då de får jobba hårt för att kompensera sköldkörteln.

Hur uppkommer dessa sköldkörtelbesvär?
Selen och jodbrist
är en av de största orsakerna. Jag berättar varför längre ned. ett sätt att själv kolla om man har jodbrist: Droppa jod på huden. Om huden absorberar jod snabbt, har du brist. Jod skyddar även sköldkörteln mot strålning.
Stress är en orsak.
Kost som inte innehåller tillräckligt med bra näring.
Dålig matsmältning.
Användningen av fluor som vi hittar i tandkräm kan också vara en bov. Fluor är nämligen ett av de allra skadligaste ämnena för sköldkörteln och är ett väldig giftig grundämne. Fluor kan dessutom ge nervskador hos människor och djur. Läs mer här:Elever får fluor i mjölken
Klor finns ofta finns i våra dricksvatten. Vi använder ju vatten dagligen, att dricka, laga mat och duscha i. Vattnet i våra kranar är långt ifrån rent. Det innehåller bland annat läkemedelsrester, kemikalier, uran och kadmium.

Klor och fluor tar över den plats som jod ska ha i T3 hormonet och bildar 3 kloratomer stället för 3 jodatomer.
Kroppen använder detta som T3 hormon då kroppen inte märker någon skillnad och till den följd att T3-hormonet inte blir verksam i cellen.
Det är bra att rena sitt kranvatten med vattenreningsfilter.

Hormonstörande ämnen i vår miljö kan vara en annan orsak. Jag tänker då på östrogen. I naturen har nämligen halterna av östrogen ökat på grund av att man tidigare har lagt ut slam på våra åkrar. Slammet innehöll massor av kemikalier och läkemedel och bland annat xenoöstrogener. Därför är det bra att regelbundet detoxa kroppen från tungmetaller och annat, samt att äta näringsrikt och ekologisk odlad mat.

Sköldkörtelproblem- hypertyreos utvecklas inte under en kort tid utan lagras successivt  i kroppen under flera år.
Sköldkörtelproblem kan även vara ärftligt.

En orsak till sköldkörtelproblem kan vara brist på tyrosin (protein), selen och jod vilket försvagar sköldkörtelns funktion markant. Tyrosin, selen och jod är nämligen viktiga komponenter för att bilda sköldkörtelhormon och omvandla  T4 hormon till  T3 hormon.
Här i norden är jordarna väldigt fattiga på selen,
därför bör vi se till att få i oss selen genom exempelvis paranötter (Brasilianska- ekologiska förstås) eller selen genom kosttillskott. Selen behövs nämligen till att omvandla T4 till T3.
Eftersom att  TSH -Tyrosin sköldkörtelhormon som är byggd på aminosyror- tyrosiner  är selenbundna aminosyror, är hormonet beroende av just selen. Har man brist på T3 som är de mer användbara hormonerna, har man alltså brist på selen.

Så här funkar det:
Tyrosinerna har olika siffror som står för antalet jodatomer som är bundna till tyrosinet. Tyrosinet och jod tillverkar först  T1 och T2 -hormoner och har då antalet en eller två jodatomer. De omvandlas sen till T4 som är två T2- hormoner vilket behöver selen för att omvandlas till T3 som är en T1 hormon och en T2 hormon. Har man då selenbrist kan inte T4 hormoner konvertera till ett effektivt T3 hormon. Således kan därför ett tillskott av selen och eventuellt jod och tyrosin påverka  balansen positivt vilket man missar i den konventionella sjukvården. Medicinering kan ge ett kortsiktigt resultat men för att må bättre eller bli frisk måste man se över sin kost. Att äta nyttigt, ekologiskt är A och O för den som har sköldkörtelproblem samt att se till att man har en väl fungerande matsmältning.
Man bör se till att få i sig livsmedel med jod genom att äta ett bra havssalt som naturligt innehåller jod eller alger-kelp som är rika på jod.
OBS! Personer som har LÅG sköldkörtelfunktion ska med fördel äta jod medan personer som har HÖG eller orolig  sköldkörtelfunktion (där den går upp och ner) ska undvika jod.

Det finns även andra ämnen som stör din sköldkörtel!
Bli inte förvånad om jag nämner stress och socker som en av bovarna. Stress och socker förstör nämligen  B-vitaminer.
B-vitaminernas funktion är förutom att det är viktiga för din matsmältning också viktig för det parasympatiska nervsystemet och din hjärna. Läs mer om B-vitaminer och stress här!
Stress kan även påverka dina binjurar negativt och riktigt förödande för din sköldkörtel då den belastas hårt av stresshormoner.

Näring för din sköldkörtel:
En varierande, ren och ekologisk kost och tänk på att även få med jod och proteiner-tyrosin och selen. Se till att din matsmältning fungerar. Ett tillskott av bra matsmältningsenzymer är bra plus att äta i lugn och ro och tugga maten ordentligt. Ett tillskott av  zink, koppar, Folsyra,  C-vitamin och betain inverkar positivt. Ett bra binjureextrakt kan också vara att rekommendera. Magnesium är ofta en brist vid över- och underproduktion.
Man ska dock inte överdosera något av dessa mineraler. Exempelvis kan ett för lågt selen i kroppen ge underfunktion men ett överskott hämma T3 hormonet, liksom ett överskott av zink slå ut koppar i kroppen.

Utmattade binjurar
Binjurarna får jobba hårt för att kompensera en under- eller överfunktion i sköldkörteln och blir efter en längre påfrestning utmattade.
Utmattade binjurar ger symtom som ljuskänslighet, förvirring, yrsel och sömnproblem samt överkänslighet mot ljud. Då kortisolnivåerna blir påverkade och sänks kan det skapa inflammationer i kroppen. Man blir även orkeslös, kan få lågt blodsocker, allergier och ständigt sötsug.

Symtom som kan vara sköldkörtelproblem.

Överfunktion- sköldkörtel
Svettningar
Värmevallningar
Viktnedgång
Hjärtklappning
trötthet
Irritation
PMS/Menstruationsrubbningar

Underfunktion- sköldkörtel
Psykisk ohälsa
Ångest
Förstoppning
Dålig blodcirkulation i händer och fötter
Viktökning
Minskad sexlust
Svårt att komma igång på morgonen
Mental dimma

OBS! Ställ aldrig en diagnos själv. Kontakta en näringsterapeut eller naturläkare .

Källa: Kostkoll

 


Fröknäcke med avokadoröra och skivat ägg

Glutenfritt fröknäcke med avokadoröra & ägg

Häromdagen bakade jag fröknäcke. Jag bara älskar det men det tar slut så fort. Ändå gör jag två plåtar åt gången.
Fröknäcke är så gott att ta till när man vill ha något att tugga på till frukost. Mitt favoritpålägg på knäcket är mosad avokadoröra med skivat kokt ägg. Har man mosad avokado behöver man förstås inget smör. Detta är ett väldigt gott och nyttigt pålägg. Du får i dig nyttiga fetter från avokadon och proteiner från ägget vilket gör att du håller dig mätt väldigt länge. Till frukosten blev det även en enkel smoothie gjord på mango, apelsin och ingefära som jag toppade med  jordgubbar och chiafrön.

Fröknäcke
200 g solrosfrön
1/2 dl psylliumfrö
1/2 dl chiafrö
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 dl vallmofrön
flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader
Blanda alla ingredienser utom flingsalt och vallmofrön i en bunke och låt  sedan vila i ca 20 minuter. Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper och bre ut smeten på plåtarna. Jag brukar lägga på bakplåtspapper över smeten och kavla ut den på det viset så fastnar inte smeten på kaveln. Strö över vallmofrö och flingsalt över frösmeten. Grädda- torka i mitten av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Brödet ska bli hårt och knaprigt. Kolla så att det inte bränns vid. Ta ut och låt svalna innan du lossar dem från plåten. Bryt knäcket i mindre bitar och förvara det torrt.

Avokadoröra
1/2 avokado
1 msk finhackad lök (kan uteslutas)
några droppar citronsaft
1 nypa finhackad koriander

Herbamare örtkrydda och chiliflakes

1 kokt ägg
Några skivor röd paprika och alfaalfagroddar

Gör så här:
Mosa avokadoköttet tillsammans med lök och citronsaft. Smaka av med örtsalt och chiliflakes. Bre avokadoblandningen över fröknäcket. Skiva ägget och skär paprika. Dekorera med ägg, paprika och groddar.

Smoorhie emd mango, apelsin och ingefära toppad med jordgubbar och chiafrön i ett glas

Foto: Mia Hagenmalm

Smoothie med mango och ingefära
2 dl apelsinjuice, färskpressad
1 1/2 dl mango, fryst
2 droppar Ginjer ( eller ca 1 tsk riven ingefära)

Jordgubbar och 1 matsked chiafrö till topping
Gör så här:
Pressa saften ur apelsinen. Mixa tillsammans med mango och ingefära till en härlig glasslik smoothie. Toppa med jordgubbar och
chiafrö.


Saffranssmoothie i vinglas toppade med hallon och myntablad

Vitaminkick i nyttig Saffranssmoothie med mango

Vintermörkret är här och många är förkylda!
Man behöver boosta kroppen med nyttiga vitaminer och mineraler känner jag!
Denna smoothie är otroligt god och otroligt nyttig!

Saffran är en väldigt nyttig krydda på många vis.
Nu i mörkret blir många människor trötta och nedstämda. Saffran höjer serotoninnivån i hjärnan, men innehåller faktiskt också ett ämne; crocin, vilket är en naturlig kemiskt ämne som kan skydda hjärnceller från att förlora sin viktiga isolering, och nu har nya forskningsteam kommit på att eftersom att MS kännetecknas av inflammerade hjärnceller som har förlorat sin viktiga isolering som i slutändan leder till neurodegination, har man nu stort hopp om att denna forskning ska leda till läkemedel för behandling av neurodeniska sjukdomar som MS, ALS, Parkinsons och Huntingtons sjukdom. Saffran sägs också skydda mot cancer.
Men är man gravid ska man faktiskt vara försiktig med saffran, då en större konsumtion kan orsaka missfall. Man har tidigare använt saffran för att framkalla en abort, då kryddan påverkar muskeln i livmodershalsen.

Manukahonung äter jag en tesked av varje dag.
Manukahonung som kommer från Nya Zeeland,  är bra för immunförsvaret, för förkylningssymtom då den  genom forkning har påvisat vara starkare än antibiotika. Manukahonung innehåller starka antioxidanter och antibakteriella egenskaper. Man kan även med gott resultat, behandla utvärtes på exempelvis hudåkommor, till exempel acne. Det är också väldigt bra för mage och tarm.

Triphalapulver är ett högt skattat pulver av människor i Indien. Pulvret består av tre frukter: Ami Amataki som är en krusbärsliknande frukt och i Indien är frukten helig.
Bibhitaki och Haritaki är de övriga två frukterna i pulvret. Tillsammans fungrerar de synergistiskt där var och en av dem bidrar med  sina unika egenskaper och är sprängdfyllda med vitaminer, mineraler och fytoonäringsämnen.

Saffranssmoothie med mango och manukahonung
2 glas
1 stor banan, ekologisk
1  mango, eko
1 apelsin, eko
1 paket saffran, 0,5g
1 tsk gurkmeja
1 msk triphalapulver, eko
1 msk manukahonung
1 tsk gurkmeja
1 msk kokosolja
3-4 dl mandelmjölk

Gör så här:
Mixa alla ingredienser utom mandelmjölk. Fyll på med så mycket mandelmjölk som du vill ha din konsistens på smoothien. Toppa gärna med bär som hallon och en liten kvist mynta


Örtkryddae kycklingfileer med grönkålspesto

Örtkyckling med grönkålspesto

Jag blev väldigt låg efter attentaten i Paris och allt det onda som händer ute i världen och även här i Sverige, så att lägga upp recept har kännts fjuttigt, när man egentligen vill lätta på trycket för alla känslor inför det faktum att människor i världen är så onda och utför så fruktansvärda gärningar.

Men om man tänker efter har det man tänker faktiskt egentligen också med hälsa att göra! Att inte ta åt sig av det onda med rädsla och negativa tankar, utan försöka förmedla en positiv känsla till andra och till sig själv. För är man själv negativ känner människor i ens omgivningen av det som ringar på vattnet och blir själva negativa. Det blir som ett dominospel. Faller en faller alla. Så sänd ljus och kärlek till din omgivning! Tankens kraft är stark!

Jag övar just nu in en julshow med Stjärnjul som har premiär den 5/12. Att sjunga och att få förmedla kärlek till publiken är ett sätt för mig att lämna negativa känslor.

               Och att få njuta av god hemlagad, nyttig mat.

Det är säsong för grönkål så här i november-december.
Grönkål är enligt forskare, en av de nyttigaste grönsakerna i världen! Den innehåller rikligt med karotenoiden lutein som skyddar dina ögon mot solljus och åldersrelaterande makuladegenation- en sjukdom på gula fläcken.

I USA toppar grönkål listan för så kallad anti age food-mat som stoppar åldrandet.
Det beror på den höga halten av antioxidanter och framförallt  C-vitamin i grönkål. C-vitamin hjälper till att förebygga rynkor och upprätthålla hudens elasticitet. Dessutom finns det rikligt med folat i grönkål. Folat som är ett essentiellt näringsämne- det vill säga ett ämne som kroppen inte själv kan bilda, behövs för att bygga upp celler, arvsmassa och proteiner.

Grönkål är ett superlivsmedel och innehåller  mycket bra vitaminer som A, B-vitaminer och C och E. Du hittar även kalium och kalcium samt järn i denna grönsak. Grönkål är även virus- och bakteriedödande och motverkar även inflammationer.

Både grönkål och  broccoli  är  två av de nyttigaste grönsaker som finns, och de har många bra egenskaper.
Förutom att de är starkt basiska så skyddar de även mot vissa cancerformer. Och även hudcancer.
Forskare har hittat ämnet  Sulforafan i både broccoli och grönkål, så innan sommaren kan det  vara bra att öka sitt intag av dessa goda grönsaker så motverkar du att bli bränd i solen samt kan du faktiskt förebygga hudcancer. Sulforafan hindrar även enligt forskning cancerceller att dela sig, vilket hämmar uppkomsten av tumörer.

Men antioxidanten Sulforafan  skyddar även luftvägarna, vilket ger ett bra skydd mot föroreningar i luften som avgaser och tobaksrök. 
Grönkål har dessutom massor av bra kostfiber i sig, faktiskt dubbelt så mycket som broccoli. Kostfiber binder toxider i tarmen och driver ut dem ur kroppen. dessutom ökar alla dessa härliga mineraler, vitaminer och antioxidanter ditt immunförsvar. Så frossa nu när du hittar den färsk i grönsaksdisken.

Grönkålspesto i en glasskål

Foto: Mia Hagenmalm

Örtkryddad kyckling med grönkålspesto
2 portioner
400 g kyckling, eko
herbamare örtsalt
2 krm timjan
2 krm rosmarin
herbamare örtsalt
Pesto:
150 g färsk grönkål
1 dl hasselnötter
1 dl parmesanost, riven
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, krossade
2 msk pressad citronsaft
Örtsalt

Gör så här:
Krydda kycklingen med örtsalt och örter. Bryn dem i stekpanna i olja eller smör så de får färg. Ställ sedan in i ungen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills de är genomstekta.

Ingredienser till grönkålspesto i en mixer

Foto: Mia Hagenmalm

Pesto: Repa bladen av stjälken på grönkålen och skölj noga. (släng bort stjälken)
Mixa tillsammans med hasselnötter, ost, vitlök och olja till en jämn grön pesto. Servera peston med kyckling och ugnsrostade grönsaker eller rotfrukter.


Chokladbakelser med en fyllning av krämig mandel- och maca på ett fat av blå blom

Chokladiga cups med mandel- och macafyllning

Jag har varit lite inaktiv på bloggen ett tag! Det har varit en tuff höst!
Min pappa gick bort i augusti och det är som om luften gick ur mig helt ett tag. Allt måste få ha sin tid så man inte bara kör på och glömmer att känna efter hur man mår. Och nu i oktober nedkom min ena dotter med en liten. Ett liv tar slut och ett liv föds. Precis som det ska vara även om det förstnämda är otroligt sorgligt.
Jag har dock skapat flera recept, men inte orkat blogga om dem. Ibland vill inte insperationen innfinna sig, men nu känner jag att den är på gång igen och jag hoppas att den håller i sig.

Igår kväll blev dessa läckra och ljuvligt chokladiga skapelser till i mitt kök.
Gillar man choklad ska man absolut testa att göra dem.
Dessa maca cups har förutom denna sanslöst goda choklad, ett krämigt innehåll av mandelsmör och nyttiga maca, sötad med ljuvlig honung. Kombon är helt makalöst god! Snålvattnet rinner av bara tanken på dessa läckerbitar. Och att de faktiskt är nyttiga också gör ju inte saken sämre. 

Maca i pulverform kommer från en rot som växer på 4000 meters höjd i Anderna.
Den innehåller massor av mineraler och näring. Maca kallas även spansk viagra därför att den anses öka sexlusten och är så kallad  afrodisiakum vilket är  hormonreglerande. Dessutom ger maca dig massor av energi och är super vid träning då den syresätter blodet, är stressänkande, bra mot depression och stärker minnet.

Mesquitepulvret som med sin lite kolalika, karamelliga smak, smaksätter chokladen i den här maca cupen, kommer från ett träd vars frökapslar är otroligt rika på både protein och fibrer och dessutom mineraler och vitaminer.
Frökapslarna innehåller även må-bra-ämnen som hjälper kroppen att bilda substansen serotinin vilket gör dig pigg och glad. Dessutom har den antiseptiska egenskaper och har i urminnes tider använts för att bota allt från halsont till solsveda.
Mesquite har även ett lågt GI och balanserar blodsockret och motverkar  på så sätt sötsuget, samt ger en lång mättnadskänsla på grund av dess fiberrika innehåll.

Receptet kommer från underbara boken Green Sweets & Treats av Erika Billysdotter.

Ca 8 stycken
CHOKLAD
2 dl smält kakaosmör
2 dl kakaopulver, eko
1/2 dl mesquite
3 msk honung
1 tsk vaniljpulver, eko

FYLLNING
3 msk raw mandelsmör
2 msk maca
2 tsk kokosolja
1 tsk honung

CHOKLAD
 Blanda ingredienserna till chokladen med en visp. Jag smälte kakaosmöret över ett vattenbad, och vispade sedan ner övriga ingredienser. Fyll cup cakeformar, gärna i silicon med ungefär 
1  matsked av chokladen och ställ i kylen så den får stelna.

FYLLNING:
Mosa ihop ingredienserna till fyllningen med en gaffel eller i mixer. 

Gör så här:
Ta ut formen från kylen. Forma små bollar av fyllningen och platta till dem lite och lägg mitt på chokladen i formen. Lämna plats på sidorna i formarna så att chokladen kan rinna ner runt om. Fyll formarna med chokladen. Den ska täcka fyllningen med god marginal. Ställ kallt för att stelna.


Ett glas med smoothie

Energirik nyttig smoothie med kokosvatten och maca

Lördagmorgon och jag är ledig!
Hur skönt är det inte att kunna sitta och njuta en god frukost utan att tänka på att man ska iväg till jobbet?! Nu ska jag ändå åka och göra några ärenden idag, men det gör jag när jag vill! Det är det som är skillnaden på att vara ledig eller inte ledig. 🙂

Till frukost i dag gjorde jag en energirik smoothie. Som bas använde jag kokosvatten. Kokosvatten kan med fördel användas som en vätskeåterställare vid träning eller varma dagar. Dessutom innehåller kokosvatten mindre socker än energidrycker. Kokosvatten är en nyttig och naturlig dryck och man framställer den från gröna kokosnötter. Den är rik på elektrolyter vilket är mineraler såsom natrium och klorid. Dessa mineraler arbetar utanför kroppens celler. Det finns också elektrolyter  i kokosvatten som arbetar inuti kroppens celler som kalium, magnesium, fosfat och sulfat. Kokosvattnets höga innehåll av kalium kan ha en förebyggande effekt på njursten.

Fler hälsofördelar med kokosvatten är att den hjälper till att reducera högt blodtryck i och med att kokosvatten innehåller en så varierad nivå av elektrolyter.

Kroppen använder sig av elektrolyter för att transportera vatten mellan cellerna och påverkar cellerna på ett mycket positivt sätt.

Jag hade även i en matsked maca-pulver i smoothien.
Macaroten har traditionellt använts mot trötthet, näringsbrist och vid hormonella och stressrelaterade problem. Maca innehåller dessutom flera av de essentionella aminosyrorna och är en bra källa till vitamin C, och B-1, -2, B-3 och B-6 men även kalcium, järn och fosfor.

Smoothie med kokosvatten och maca
1 stort glas eller 2 små
2 dl kokosvatten
1 dl lingon
1 dl blåbär
1 grabbnäve babyspenat
1 tsk chiafrön
1 tsk kokosolja
1 msk maca

Bär till topping

Mixa alltsammans till en smoothie. Toppa med bär!