Riktig mat & hälsa
Rosenvatten på små glasflaskor med rosor i bakgrunden

Hemmagjort rosenvatten- återfuktande för huden, och som smaksättning i matlagning

Usch vilken seeeg dag det är idag!  Regnet har öst ner hela natten och det fortsätter idag. Jag hade tänkt ta itu med tvätten, städa och göra något gott till midsommar att lägga upp på bloggen, men ingenting har blivit av. Ännu! Jag hoppas att energin infinner sig innan dagen är slut.

Rosenblad

Foto: Mia Hagenmalm

Men igår tillverkade jag i alla fall lite romantiskt rosenvatten!
Ett rosenvatten som jag faktiskt från början, tänkt  använda i en dessert. Men man ska ha så väldigt lite i desserten så resten ska jag faktisk spara på flaska  och använda på huden i ansiktet. Huden älskar nämligen rosenvatten!
Man har använt kronbladen i tusentals år för att tillverka rosenvatten och det har även haft en stor betydelse  inom traditionell naturmedicin.

Rosenvatten är återfuktande, pH-balanserande, lugnande, läkande, antibakteriell, uppiggande och sammandragande för ytliga blodkärl. Och du kan använda det hur mycket som helst. Även i badet! 🙂

Hur som helst! I matlagning kan man också använda rosenvatten. Förr var det en väldigt vanlig smaksättning och vattnet har använts för det ändamålet
i flera tusen år. I Sverige använde man flitigt rosenvatten under semmeltiden fram till 1700-talet då det sen blev trendigare med mer rena smaker i maten. Men fortfarande kan man hitta recept med rosenvatten som i exempel baklava.
Man ska dock vara försiktig med doseringen och smaka sig fram. En tesked kan räcka i en dessert eller maträtt för två personer så att inte smaken tar över för mycket. Den ska bara anas. Det är även jättegott och förhöjer smaken om du har en droppe i tillexempel citronsaften eller i fruktsalladen.
Som sagt ska jag ha rosenvatten i en dessert. Nyfiken? Recept kommer på bloggen, så håll utkik.

Rosenvatten
50 g rosenblad
1, 25 dl vatten

Rosenblad i vatten i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Finhacka rosenbladen och lägg dem i en skål.
Häll över kokande vatten. Låt stå och dra över natten.
Sila av bladen och häll upp på väl rengjord flaska. Förvaras i kylen.

 



Vårdguiden: Kosttillskott ingen genväg till hälsa?

Jag fick Vårdguiden i brevlådan igår.
Jag hade redan hört ryktet om en artikel i Vårdguiden om kosttillskott som har kommit att uppröra flera personer i bekantskapskretsen. Även mig!
Jag hade tänkt att låta detta bero, men det riktigt kliar i fingrarna att skriva eftersom att jag tycker att det som står är så fel.

Läs vad Daniel på Kurera-redaktionen skriver här: Vilken grönsaksdisk syftar Vårdguiden på?

Intervju med kvinna som var överkonsument via postorder
I tidningen Vårdguiden, som alltså ägs av landstinget, har man helt sågat kosttillskott och intervjuar även en kvinna som säger sig ha blivit sjuk och som hade skyhöga levervärden efter att ha ätit kosttillskott i över fem år.
Det jag direkt reagerar på när jag läser är att hon berättar att hon faktiskt överkonsumerade vitaminer och att hennes man rensat ut två platskassar med kosttillskott när hon blev sjuk.
Dessutom har hon beställt sina preparat genom postorder och påtalar att hälsokostindustrin är väldigt säljinriktad. Hon säger också att butikspersonalen borde vara utbildad i näringslära och fråga kunderna om de verkligen varit hos doktorn och fått veta att de har en konstaterad vitaminbrist. Då undrar jag vad man kan kalla läkemedelsjättarna, om inte säljinriktade? Och även om det inte på läkarlinjen faktiskt borde ingå fler än 12,5 timmar näringslära? Jag tror inte ens gemene man vet om att det är så. Men det borde de.

Välutbildad personal i hälsobutiker
Här vill jag verkligen påstå att i de flesta auktoriserade hälsokostbutiker är personalen välutbildade inom näringslära.
I auktoriserade hälsokostbutiker är även kosttillskotten noga kontrollerade och godkända.
Handlar man däremot på nätet kan man vare sig få rådgivning eller information om produkterna. Samtidigt vet man inte heller om produkterna är kontrollerade eller godkända när man handlar på postorder.

Rätta mig om jag har fel
Jag har heller aldrig någonsin fått min vitaminstatus kontrollerad av någon vårdcentral under hela mitt liv. Man tar en järnstatus på sin höjd. Tror knappast att man ens kan få kolla vitaminbrist inom sjukvården. Rätta mig om jag har fel!

Läs:Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel

Läkemedelsskandalen som gick oss förbi- och tystades ner

 

Fettlever kan bero på kosten även om man inte dricker alkohol. Fettlever har ökat oroväckande de senaste åren och kan förutom alkohol bero på fruktos i skräpmat, läsk och godis som ett exempel.
Av fruktos tillverkar nämligen levern fettsyror och bildar fetter-triglycerider som går ut i blodet och lagras i fettceller. Den vanligaste orsaken till fettlever är övervikt.

Även tarmhälsan spelar roll om man har fettlever.
En ny forskning visar att en rubbad tarmflora kan orsaka många allvarliga sjukdomar i kroppen. Med det vill jag säga att
för att överhuvudtaget kunna ta upp näringen från maten eller från ett kosttillskott i kroppen, måste du ha en fungerande tarm. Man ska alltså äta probiotika- mjölksyrabakterier, enzymer, ekologiska grönsaker- gärna mjölksyrade och  ekologisk frukt och fibrer annars kan man överhuvudtaget inte tillgodose sig näringen.
Dessutom kan så ”harmlösa” läkemedel som alvedon ge leverskador.

Läs ocksåFettlever är vår nya folksjukdom

Vi får inte i oss tillräckligt med vitaminer genom kosten idag. Och jag vill berätta varför:
Det beror delvis på alla kemikalier i maten, på snabbexponerad föda och dels på näringsfattiga marker.

Exempelvis magnesium som vi för bara femtio år sedan genom maten fick 1250 / gram dag, har visat sig vara betydligt reducerat.
Idag ser man att vi får endast cirka 250 g / dag, vilket resulterar i att de flesta idag har magnesiumbrist.

En artikel som snarare vittnar om okunnighet än om kunskap
Det viktiga D-vitaminet får vi som regel genom solen.
I Vårdguiden rekommenderar  man oss att äta mer fisk och ägg för att få i oss en daglig dos på 10 mikrogram. Med tanke på alla tungmetaller som kvicksilver i våra hav har jag dragit ner min konsumtion av fisk. Och hur många äter fisk varje dag? Tillredningen gör även att många vitaminer försvinner när vi kokar eller steker ett livsmedel.
10 mikrogram per dag räcker inte för ett bra immunförsvar.
Vi behöver alla en högre dos D-vitamin för vår hälsa.
Om man exempelvis solar hela kroppen i 20 till 30 minuter en solig dag ger det 250 mikrogram D-vitamin (10 000 IE).
Vi i Sverige exponeras endast för solen under våren och sommaren. I andra länder har man fler soltimmar och sol nästan året runt.

Dessutom blir våra livsmedel allt mer näringsfattiga – så långt ifrån all den näring vi behöver kan hittas i en traditionell grönsaksdisk. Läs mer här: Mindre näring i dagens grönsaker

Läs också: 


I Sverige och i Norden har vi selenfattiga jordar och i Finland har man tillsatt selen i gödningsmedel sedan början av 1980-talet, för att höja människors selennivåer via maten. Men det gör man alltså inte i Sverige.

Läs: Brist på selen orsakar cancer

Inte bara veganer och vegetarianer har brist på B-vitaminer idag. Det är många faktorer som spelar in. Kosten, stress, sorg, kemikalier och hormonstörande ämnen i vår miljö gör att vi inte kan tillgodose oss näringen i maten.

LäsMineral-och vitaminbrist vid stress

Sköldkörtelproblem ökar
I alla fall upplever jag som hälsorådgivare att sköldkörtelproblem har ökat väldigt mycket och dessutom kryper ner i åldrarna.
Sköldkörtelproblem beror oftast på brist av selen och jod, dålig matsmältning, stress och tungmetaller i kosten och i miljön. Här är även fluor och klor en stor bov.

LäsNäringsbrist kan orsaka sköldkörtelproblem

Igen, rätta mig gärna om jag har fel.

/Mia



Fransk Galette med ägg, skinka och ruccola

Matiga galettes med prosciutto, pesto och tomater

Idag är det skolavslutning i Nynäshamn och otroligt nog vackert väder och lagom varmt. Det är mysigare att stå på skolgården i solsken än under ett paraply och frysa.

Crepes är en maträtt som jag inte ätit så ofta sen jag slutade med gluten. Men det är fantastiskt gott med olika fyllningar ibland.

Galettes som kommer från Bretagne är franska boveteplättar. Bovete är faktiskt en av människans äldsta livsmedel. Förr fick man skatta för vete i Frankrike och därför använde man istället bovete. Galette betyder våffla och kommer från det bretanska ordet jalet.
Bovete är inte ett sädesslag utan en ört och är glutenfritt. Ett riktigt bra alternativ till vete när man ska baka eller göra pannkakor.

Idag till lunch fixade jag dessa fantastiskt goda, äkta franska Galettes med prosciutto, körsbärstomater och härlig pesto, ägg och riven västerbottenost! Hur gott som helst! Och glutenfritt! 🙂 Kan säga att man blir ordentligt mätt på bara en.
Som du ser blir pannkakan brunare än pannkaka med vete. Det beror på bovetet.

// Mia

OBS! Smeten ska stå och svälla i minst 2 timmar eller helst över en natt.

Galette i stekpanna

Foto: Mia Hagenmalm

Matiga Galettes med prosciutto, pesto och tomat 
4 st
1,5 dl bovetemjöl
3 dl vatten
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Fyllning:
4 ägg, eko
oregano, EKO
8 skivor prosciutto (lufttorkad skinka)
2 nävar ruccolasallad, EKO
2 vitlöksklyftor, EKO
1/2 dl mandel, Eko (eller pinjenötter)
1 dl olivolja, EKO
ca 40 g finriven parmesanost, EKO
1 krm salt
1 krm svartpeppar
12 körsbärstomater, EKO
Riven västerbottenost

Gör så här:
1. Häll bovetemjöl i en bunke eller helst i en matberedare. Tillsätt ägg, vatten, salt och peppar. Blanda ordentligt. Låt smeten stå kallt och svälla i minst 2 timmar eller ännu hellre över natten.

2.Mixa ruccola med mandel, parmesan, olja, vitlök, salt och peppar tills du har en slät pesto. Låt stå kallt.
3.Vispa upp smeten. Smält matfett- smör eller kokosfett- i en stekpanna. Häll ut smet i pannan och vicka så att smeten rinner ut. Den är ganska tjock. Grädda tills smeten fått en gyllenbrun färg och vänd på kakan. Stek äggen på ena sidan. Krydda med örtsalt och oregano.
4. Lägg prosciutto på pannkakan, därefter pesto och halverade körsbärstomater, några matskedar pesto och ägget överst. Vik över kanterna som på bilden. Riv över västerbottenost och dra några drag med pepparkvarnen. Servera med lite ruccolasallad.

Bon appetit!



Syrensaft med is och citron i ett glas

Syrénblomsaft utan vitt socker

Nu är det i brådaste rappet innan syrenerna har blommat ut som jag lägger upp detta recept. I alla fall här i Nynäshamn ser man att syrenblommorna börjar vissna men visst är det olika från olika län i vårt avlånga land. I exempelvis Kiruna hade de snö på skolavslutningen häromdagen, medan man i Skåne solar och badar för fullt. Vilka kontraster!

Syrénblomsaft! Riktigt härligt, läskande god är denna. Det smakar lite som viol om jag får beskriva smaken. Jätte enkelt att göra och saften håller cirka en vecka i kylskåpet trots att den inte innehåller något vitt socker eller citronsyra. Du kan även frysa in saften. Vill man göra mer än bara en liter är det bara att plussa på ingredienserna.

Syrensaft i små flaskor med sugrör

Foto: Mia Hagenmalm

Syrénblomsaft 1 liter
10 syrenblomkronor
1 liter vatten
1 1/2 ekologisk citron i skivor
1/2 dl sötning- jag tog agavesirap

Gör så här:
Lägg syrénblommorna på en vit handduk en timme så att eventuella små djur kan krypa ur. Skölj sedan blommorna i kallt vatten och plocka bort kvistar och annat som inte ska vara med och lägg i en gryta. Koka upp en liter vatten och häll över blommorna.

Syrenblommor med citron i en gryta

Foto: Mia Hagenmalm

Tillsätt de skivade citronerna och smaka av med sötning. Låt stå övertäckt med handduk eller lock i två dygn. Sila av saften och häll upp på ren flaska.
Förvara i kylskåp.



Syrenglass dekorerad med syrenblommor i en vit skål. Syrener i bakgrunden

Underbar syrenglass

Nu blommar syrenerna och sommaren är äntligen här!!
Vilken värme det är! Ljuvligt!
När kvällen kommer och det är lite svalare ute möts man av starka, underbara dofter från syren och hägg. Det är bara att andas in och riktigt njuta!
I parken här i Nynäshamn möts jag  även av doften från nyklippt gräs, salt hav och tång. Verkligen underbart!
Och bara tre till fem minuters promenadväg hemifrån så ser jag  havet och jag kan verkligen njuta av mina promenader med hunden. Naturen- havet bjuder varje dag på en ny tavla. Ibland är havet blankt och stilla  som en spegel- ibland svart, oroligt och upproriskt. Ibland flyter vågorna fridfullt mot stranden och ibland slår och stänker vågorna över strandstenarna. Naturens skönhet! Jag bara älskar det!
Jag är uppväxt på Gotland och havet betyder mycket för mig. Nu har jag bott i Nynäshamn i snart sju år och det  är verkligen livskvalitet tycker jag. Det är bara havet mellan mig och mitt älskade Gotland. Jag kan gå till fots till Gotlandsbåten på tio minuter. En dag kanske jag beställer en enkel resa till ön och bosätter mig där. Det är min stora dröm i alla fall.                                    

Jag plockade med mig en stor bukett syrener på min morgonpromenad i går och som nu står och förgyller mitt köksbord.
Det doftar ljuvlig sommar i hela köket.

Syrenblommor i en skål

Foto: Mia Hagenmalm

Min tanke var att göra syrensaft och jag kanske gör det, men inte idag.
Jag gjorde syrenglass istället.  Det blev en glass gjord på kokosgrädde och kokossocker. Den blev väldigt god! Mums! Kokossockret ger en härlig  smak av kola och syrenblommorna en smak av – syren. Jättegod kombo. Man kan naturligtvis göra glassen med grädde istället och annan sötning. Jag ska testa det också i veckan, så håll utkik!
Ha en trevlig helg!
Själv ska jag ut i skärgården och riktigt mysa, njuta av sommarvädret i helgen!

// Mia

Syrenglass
4 dl kokosgrädde
2 ägg
0,75 dl kokossocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl +1/2 dl syrenblommor. ( Bondsyrener ska det vara)

Glassmet med syrenblommor i en gryta

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Lägg syrenblommorna på ett vitt papper eller handduk så att eventuella små djur trillar av. Börja med att rensa kvistar från de små blommorna. Endast de små blommorna ska med, inget grönt. Skölj dem noga i vatten. Separera kokosgrädden- alltså det tjocka ifrån kokosmjölken. ( spara övrig vätska till exempelvis en smoothie). Värm upp kokosgrädden något. Häll ner 1 1/2 dl syrenblommor och låt sjuda med en stund. Vispa ihop kokossocker med äggen och tillsätt äggsmeten i kokosmjölken. OBS! Sjud på svag värme. Det får INTE koka för då blir det grynigt och skär sig. åkar det skära sig är det bara att slänga. Det blir riktigt äckligt.
Låt sjuda tills smeten tjocknar. Sila av  syrenblommorna. Låt smeten svalna något och häll upp i en bunke. Tillsätt övriga syrenblommor. Sätt in i frysen ca tre till fyra timmar. Rör om ibland.  Ta fram ca en kvart innan servering.  Glassen blir godast om det får smälta lite.



Granskottspesto i en vit skål

Granskottspesto

Vad underbart det är med denna grönska! Jag var ute i skärgården härom veckan och plockade då härligt ljusgröna granskott.
Av granskott kan man göra egen sirap eller sylta dem, men har du smakat granskottspesto? Om inte, så gör denna. Riktigt mumsigt, lite syrlig och peston får en frisk fräsch smak. Dessutom är det nyttigt. Granskott innehåller massor av C-vitamin.
Man plockar skotten när de är så där härligt ljusgröna i maj. Denna pesto är lite  ovanlig och riktigt kul att bjuda på till, exempelvis fisk eller kyckling.

Tänk på att fråga markägaren om lov att få plocka granskott.

granskott på ett smörpapper

Foto: Mia Hagenmalm

Granskottspesto ca 3-4 dl
3 dl granskott
1/2 dl nötter, jag tog cashewnötter
1 dl riven västerbottenost eller parmesan
1 vitlöksklyfta
2-2 1/2 dl olivolja
salt och svartpeppar

Mixa allt med 1 1/2 dl olivolja. Späd på med oljan tills du har den konsistens du vill ha

 



Cheesecake rawfood på ett vitt fat som står på en stenpelare

Mors Dag: Rawfood cheesecake med hallonsås

Mors dag på söndag!
I morse gjorde jag en cheesecake- rawfood till mors dag. Rawfood blev det för att jag helst äter det i bakverk. Kakan är gluten- och laktosfri och förstås utan socker. Botten är som kola och den syrliga fyllningen bryter av fint mot det söta och tillsammans med hallonsåsen är den ljuvligt, underbart god!
kakan går jättebra att göra dagar i förväg då du kan frysa in den och ta fram femton minuter innan servering.

Ha en fin helg!
Mia

Rawfood cheesecake med hallonsås
Botten:
2, 5 dl dadlar urkärnade och blötlagda minst 1 timme
3 dl mandelmjöl
1 krm salt

Fyllning:
3 dl ekologiska cashewnötter, blötlagda minst 3 timmar
1 dl kokosgrädde, eko
0,5 dl kokosolja, eko
3 msk citronsaft och skal av 1/2 citron, eko
3 msk honung, KRAV
1/2 krm salt

Hallonsås:
2 dl pressad saft av en apelsin
3 dl hallon
1.5 tsk vaniljpulver
eventuellt lite sötning exempelvis honung, agave

Gör så här:
Mixa dadlar och mandelmjöl till en kladdig smet. Tryck ut i en springform klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt.
Häll av vattnet från cashewnötterna och med övriga ingredienser till en len smet. Jag tog bara en matsked sötning- honung, men vill du ha mer av den varan så kan du öka med en matsked till. Tänk på att kakans botten är väldigt söt, så det är godast om fyllningen bryter av med lite syrlighet.
Bred smeten över botten. Ställ i frysen minst 2 timmar.

Hallonsås:
Blanda de tinade hallonen med apelsinsaft och övriga ingredienser. Mixa fint.
Servera till cheesecaken.



Grönbanan pannkaka med sylt och bär

Pannkakor på grönbananmjöl och hemgjord jordgubbssylt

Vilken härlig dag det är i dag.
Solen värmer riktigt gott, och de kalla vindarna som har bidragit med kyla de sista dagarna har mojnat.
Det är riktig sommar nu. Underbart.

I dag till frukost gjorde jag pannkakor på grönbanan mjöl och åt frukosten sittande på balkongen. Solen har inte tagit sig dit ännu på morgonen men det var härligt varmt ändå. Jag riktigt njöt i försommaren.

Grönbananmjöl är ju helt nytt här i Sverige och jag har länge varit nyfiken på det.
Grönbananmjöl som är naturligt glutenfritt tillverkas av gröna omogna matbananer och innehåller Resistent Stärkelse 2 (RS2), som är en typ av stärkelse som inte tas upp av tunntarmen, utan når oförändrat tjocktarmen där det omvandlas till näring åt de goda tarmbakterierna. Därför  rekommenderar man  mjölet speciellt för en bra tarmhälsa men absolut även för diabetiker då RS2 kan reglera blodsockret. RS2 kan även ge en ökad produktion av smörsyra- och fungera som probiotika, minska inflammationer i tarmväggen och stärka ditt immunförsvar.

Man rekommenderar bananmjölet till glutenintoleranta och alla som vill förbättra sin tarmhälsa, men även till diabetiker som kan få ett lägre morgonsocker.
Du kan blanda grönbananmjöl med andra mjölsorter och bananmjölet och är en utmärkt ingrediens i soppor, såser, bröd, gröt och barnmat. Mjölet är även rik på fibrer, kalium, magnesium och järn.
Jag gjorde mina pannkakor efter receptet på påsen.

Grönbananpannkaka
6 stycken små pannkakor

6 msk grönbananmjöl
2 dl vatten
3 ägg
1 nypa salt

Jordgubbssylt med chiafrön
4 dl jordgubbar
1 banan
1/2 citron-saften av
2 -3 msk chiafrön
ev 1 tsk honung

Gör så här:
Måtta upp grönbananmjöl i en bunke. Vispa ner vatten och ägg samt salt. Stek i kokosolja på medelhög värme. Vispa i smeten innan varje pannkaka.

Jordgubbssylt:
Mixa alla ingredienser och häll upp i en ren glasburk. Låt stå svalt en timme innan servering.



Ängamatsoppa i en vit-blå tallrik

Soppa- ängamat och linsspread

Sista tiden har inspirationen till att laga mat och blogga varit minimal och jag har visst lagat mat, men inte haft den där  gnistan att göra ett blogginlägg av det.
Kvällarna har ägnats åt soffhäng. Ja ofta har jag hamnat där i soffan sista tiden då maten stått på bordet först klockan halv åtta på kvällen. Disken ska ju diskas efteråt (fråga mig om jag vill ha en diskmaskin?) och hunden ska ut på promenad. Klockan blir oftast nio- halv tio innan jag får göra kväll. Så ner i halvliggande läge i soffan för att strö -titta på TV och zappa mellan kanaler, för att efter en liten stund ta mig ut i badrummet och vidare in i sängen. I sängen har jag lyssnat på körens låtar i hörlurar och med dimmig blick följt med i noter och text, för att upptäcka att jag somnat ifrån allting vid tio.

Det har det varit en hektisk vår, och alla lediga helger har jag haft fullt upp med utbildningar och min kör som bland annat var och tävlade för bedömning i kvinnlig barbershop i Karlstad för två veckor sedan. När jag tänker efter har jag faktiskt inte varit ledig en hel helg sedan i början av mars. Med ledig menar jag att få bara vara hemma i lugn och ro.

Jag har testat Linas matkasse en vecka.
Allt för att slippa tänka själv och för att slippa handla. Jätte smidigt och skönt när tiden inte riktigt räcker till. Jag valde den flexitariska kassen, och en av rätterna var klassisk ängamat. Den blev fantastiskt god och många av ingredienserna i kassen var faktiskt ekologiska. Me like!

Här är receptet på Linas soppa, lite modifierad då jag vill utesluta mejeri och gluten. Till linsspreaden fanns det med bröd, men jag valde att bre den på mitt glutenfria fröknäcke
Mums!

Soppa- Ängamat med linsspread
4 portioner

Linsspread
400 g röda linser, kokta, eko
1/2 kruka timjan, eko
Saft och skal av en halv  ekologisk citron
1 vitlöksklyfta, pressad
ev. några droppar olivolja
Örtsalt och svartpeppar
Soppa
2 medelstora potatisar, eko
2 morötter, eko
1 knippe vårlök, eko
1 vitlöksklyfta, eko
0,5 huvud blomkål, eko
1 knippe grön sparris, eko
7 dl grönsaksbuljong, eko
3 dl (havre)grädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1/2  ekologisk citron i klyftor
färsk timjan, eko
2 dl vatten
0,5 tsk havssalt
1 msk+ 2 msk kokosolja utan smak

Gör så här:
Börja med att finhacka en halv kruka timjan och häll av linserna i ett durkslag. Låt de rinna av ordentligt. Lägg timjan och linser i en mixer. Tillsätt skalet och saften av en halv, väl tvättad citron. Pressa i vitlöksklyftan och krydda med örtsalt och svartpeppar. Mixa alltsammans till en slät spread. Ställ kallt en stund.

Soppan:
Skala potatisen och skiva i tunna, mindre bitar och strimla vårlöken. Skär hälften av blomkålshuvudet i små buketter. Ta gärna med stocken i soppan. Skär av roten från sparrisen och skär i grova bitar. Spara knopparna.
Skala och skär morötterna i slantar.
Hetta upp  2 matskedar kokosolja i en gryta och fräs vårlök och en pressad vitlök lätt i några minuter. Tillsätt hälften av blomkålen och sparrisstjälkar och låt fräs med en stund. Häll över grönsaksbuljong. Koka upp och låt sjuda ca  tio minuter. Mixa soppan slät, tillsätt grädde och koka upp.
Koka upp 2 dl vatten med 1/2 tsk salt och en matsked kokosolja. Lägg med resten av blomkålen, morotsslantar och koka al dente ca två minuter. Tillsätt sparrisknopparna och koka ytterligare två minuter. Häll av av vattnet och lägg ner i den mixade soppan.
Strö över finhackad timjan. Servera med citronklyftor att pressa över soppan och tillbehör av fröknäcke med linsspread som pålägg.

Ha det fint!

// Mia

 

 



Hur kan citron som är surt bli basiskt i kroppen?

I ett tidigare inlägg har jag berättat om basiska och inte basiska födoämnen.
Alltså födoämnen som basar kroppen eller födoämnen som gör din kropp sur. För att upprätthålla en bra PH-balans i kroppen måste vi äta mer av frukt och grönt och mindre av sånt som gör kroppen sur, som exempelvis socker och andra raffinerade födoämnen.
Om kroppen är för sur drar den på sig inflammationer och inflammationer är den främsta orsaken till sjukdomar.

Läs mer om syra/bas-balansen här

Jag fick frågor kring ämnet är hur citron kan verka basiskt i kroppen, så jag vill berätta mer om just citron.
Citron smakar ju surt, så man skulle kunna tro att citron är ett surt livsmedel även i kroppen. Men eftersom att den innehåller basiska mineraler blir den starkt basisk i kroppen när du äter den.

Citron blir alkalisk i kroppen därför att den innehåller basiska mineraler!
Man skulle kunna tro att citronsyra från citron skapar  surhet i kroppen. Men citronsyran och askorbinsyran i citronen är svaga syror som när de metaboliseras i kroppen tillåter mineralinnehållet i frukten att hjälpa kroppen göra blodet mer basiskt.
Citron innehåller nämligen basiska mineraler som kalcium, magnesium, zink, koppar,  järn och mangan.

Den innehåller även elektrolyter som natrium och kalium.
Kroppen använder sig av elektrolyter för att transportera vatten mellan cellerna och påverkar cellerna på ett mycket positivt sätt.
Kalium har en förebyggande effekt på bland annat njursten och kan reducera riskerna för högt blodtryck

Så även om citron smakar surt blir den alltså basisk i din kropp när du äter den.

Citron tillhör gruppen citrusfrukter.
Citron är en bra källa till C-vitamin och saponiner
C-vitamin är en stark antioxidant som stärker ditt immunförsvar och har en antiinflammatorisk effekt i kroppen samt förbättrar upptaget av järn. C-vitamin är också bra för friska ben, bindväv och brosk.
Saponiner har antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att motverka förkylningar och influensa.
Citron innehåller även bioflavonoider- antioxidanter som skyddar kroppen mot toxiska skador.
Läs även här: Kriget kring antioxidanter och fria radikaler

Citron  har en kraftfullt antibakteriell egenskap som tar död på dåliga bakterier i kroppen och renar även blodet samt ökar kroppens förmåga att föra ut giftiga toxiner. Den renar även levern och triggar organet att producera galla samt löser upp urinsyra och driver även ut andra giftiga ämnen ur kroppen. Därför använder man sig ofta av just citron i olika detoxkurer och ett glas citronvatten dagligen är en mycket bra vana för att föra ut gifter ur kroppen.
Ett glas ljummen citronvatten på fastande mage på morgonen gör så att kroppen reagerar direkt med att rensa ut toxiner.

Citronsaft kan naturligt lindra halsbränna och underlätta uppblåst mage då den även är bra för matsmältningen då citronsaften liknar saliv och saltsyran av magsafter.

Läs också: Matfusk, Citronsyra E-330

 

 

Ha det fint!

// Mia