Riktig mat & hälsa

Fredagsmyyyyys!

Så var det fredag igen och då vill vi ha fredagsmys förstås! Chips och läsk! Vem var det som uppfann detta påfund egentligen? Det var någonting
med kyckling på fredag enligt reklamen för många år sedan. Inte helt fel. Kyckling är nyttigt! Sen hakade en annan  på med sitt fredagsmys som handlade om Chips några år efteråt. Och visst är det supergott med chips och cocacola. Och svårt att stå emot när dottern vill ha. Ok! Det är bara en gång i veckan. Men sen kommer lördag. Då ska det vara lördagsgodis och läsk igen.

Jag har börjat införa grönsaker och dipp på fredagar istället för chips. Och det har gått hem! Stjälkselleri, morötter och gurka doppar vi i hemmagjord dippsås. Jätte gott! Gjorde faktiskt egna chips härom kvällen. De år jättegoda. Ugnsrostad sötpotatis med lime och kryddor! SUPERGOTT enligt min smak. Men det var lite VuxenSmakVarning där. Så jag gjorde också chips på vanlig potatis. Det gick bättre hem hos min elvaåring.

Hemgjorda ungsbakade potatischips

Foto: Mia Hagenmalm

De smakar inte som OLW eller Estrella. Nej de är mycket godare! De har
en renare smak. Och det känns i magen att de är nyttigare.  Mmmm! Fredagsmys!

Chips på sötpotatis eller potatis.

2-3 msk olivolja
2 msk limesaft
3 tsk flingsalt
1 krm vitlökspulver
1 krm salvia
Gör så här:

Skala potatis och skär tunna bitar gärna med en mandolin.
Doppa skivorna snabbt i oljeblandningen, och lägg på hushållspapper
för att rinna av en stund. Är de för blöta blir de mjuka. Bland saltet med kryddorna. Lägg potatisskivorna på ett bakplåtspapper på en plåt.
Grädda nederst i ugnen ca 60- 70 minuter i 150 grader.



Snabbfixad lunch med avokado och gurka

nyttig lunch som består av avokado och gurka

Foto: Mia Hagenmalm

Vilken fin höst det har varit hitills! De flesta dagar i september har bjudit på värme och strålande sol! I går tog jag en promenad på lunchen.
Mysigt att komma ut i solen och få en nypa frisk luft. Bestämde mig
för att jag fortsättningsvis ska ta en liten promenad på lunchen varje
dag. Man behöver det. Man behöver ljuset. Och snart blir det mörkare.
Solens strålar lyser alltmer svagt och dagen går till vila tidigt på eftermiddagen.

Många människor blir deppiga och trötta på hösten. Det kan bero på brist av solskensvitaminet D. För bara några år sedan ansåg man att det var farligt att äta för mycket D-vitamin därför att det är en  fettlöslig vitamin
som liksom A och E-vitamin stannar kvar i kroppen. Nu är det andra rön som gäller. Man har upptäckt att de flesta människor i norden lider brist
på D-vitamin. Solens strålar hjälper kroppen att bilda vitaminet på
sommaren, men den mörka årstiden måste man tillsätta det som ett kosttillskott. Jag äter D-vitamin året runt, eftersom att jag jobbar inomhus.

Jag blev bjuden på middag efter jobbet igår, och i dag hade jag ingen matlåda. Jag brukar för det mesta göra en matlåta av vår middag till
lunch dagen efter. Så här på morgonen måste det gå fort att
fixa något att äta, men jag vill inte att det ska vara något onyttigt. Någonting som går jätte snabbt, men som är nyttigt, är en gurk-och avokadosoppa. Nästan bara att skiva och mixa! Jätte god och mättande. Smakerna av gurkan och avokadon verkligen gifter sig med varandra.�
Om man vill kan man toppa soppan med lite räkor också och gärna äta fullkornsbröd med en skiva ost, skinka eller kalkon till.

Som de flesta vet vid det här laget  finns det bra och dåligt fett.
Margarin och härdade fetter tillhör det fett man absolut inte bör äta.
Bra fetter hittar man i fet fisk, avokado, nötter, olivolja, kokosolja som
ett exempel. Och man blir inte fet av rätt sorts fett, vilket många tror.
Däremot kan rätt sorts fett hjälpa till att öka förbränningen i kroppen.

Socker däremot ökar vår fettlagring och påverkar blodsockret liksom
snabba kolydrater som finns i de raffinerade produkterna som te x
vitt socker, vetemjöl, vit pasta osv. Det triggar även vårt belöningssystem/noradrenalinet, som är ett blodsockerhöjande hormon.

Fett triggar också vårt belöningssystem, men påverkar istället kroppen
att producera serotonin som är ett aptitdämpande och lugnande hormon.
Alltså blir vi mättare och framför allt lugnare av bra sorters fett. Bra mat med bra fetter kan stabilisera blodsockernivån och därmed minska sötsuget.

Avokado innehåller  bra vitaminer, mineraler och antioxidanter, samt nyttiga och enkelomättade fetter. Avokado är mycket basisk, det är därför också nyttigt att äta för syra/basbalansen. Dess fettsyror anses också vara bra för huden och för hjärta och kärl och hjärna. Och så är den god också.
Ibland använder jag avokado istället för smör på smörgåsen. Smakar gott! Gärna med lite örtsalt på. Eller ät den som den är. Någonting som jag
tycker är väldigt gott är avokadosallad med tomat och koriander.

Avokadosoppa 4 port.

2 avokado
1 gurka
1 gul lök
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten.

Gör så här:

Finhacka löken och fräs den snabbt i lite olivolja. Häll på vatten och smula
ner buljongtärningen. Låt koka upp. Skär gurka i mindre bitar och dela avokadon och ta ur köttet. Mixa gurka och avokado till en slät pure. Häll över lökbuljongen och mixa snabbt ihop allting till en soppa. Stänk gärna över lite tabasco om du gillar lite sting.

Avokadosallad med tomat och koriander.

Detta räcker till ca 2 portioner att ha som tillbehör.

1 mogen avokado
5 coctailtomater eller i stor tomat
1 msk hackad färsk koriander
1 msk olivolja
saft av citron
havssalt och svartpeppar

Hacka avokadon i mindre bitar och dela tomaterna i fyra bitar.
Blanda avokado och tomat med koriander olja, och ringla över lite citronsaft. Salta och peppra efter smak.

uppskuren avokadosallad

Foto: Mia Hagenmalm



Immunförsvarshöjande smoothie och positivt tänkande gör en bra dag!

En vanlig frukost som består av rostbiff och omelett

Foto: Mia Hagenmalm

I går kväll skulle jag ladda upp en MP-3 fil på datorn. Det är en individuell inspelning där jag spelar in mig själv när jag sjunger med kören på en av låtarna. Sen ska det skickas till min stämchef tillsammans med ett utlåtande på ett formulär angående hur jag sjunger toner, text och var jag lägger mina andningar. Samt ska man även tala om vad man gör bra. Och fy vad det är svårt att berömma sig själv. Men det är ett suveränt sätt att coacha sig själv och att få coaching tillbaka. I vår kör finns ingen kritik. Vi lyfter varandra istället. Och vi kör med positivt tänkade hela vägen. När jag kommer till kören ikväll, lämnar jag alla eventuella måsten och tankar på annat, utanför dörren och fokuserar på bara sången, tekniken och dirigentern. Det är helt fantastisk, för det funkar!

Jag försöker att anamma det här tänket i vardagen också! I dag blir det en jätte bra dag! Och när jag tänker så, Blir det en bra dag!

Började dagen med en bra frukost! Känner i halsen att det är en förkylning på G, så därför fick det bli en immunförsvarshöjande smoothie, en zinktablett och C-vitamin. Åt en omelett som vanligt, några skivor rostbiff, lite spenat, tomater och en sked ekologiskt kokosfett.  Nice!

ekologist kokosfett

Foto: Mia Hagenmalm

Visste du att kokosfett är bakteriedödande och höjer immunförsvaret? :-)
Liksom zink och C-vitamin också är bra för att hålla förkylningar borta.

Immunförsvarshöjande smoothie:
1/2 banan
1 dl blåbär
2 msk gojibär
1/2 dl acai-juise
1/2 msk clorella
1 dl youghurt

Gör så här:
Lägg i alla ingedienserna i en mixer. Häll över yoghurt och acai-juise. Mixa till en slät smoothie. Jag toppade med kokostärningar och mullbär.
Servera genast.

Smoothie gjord på nyttigheter

Foto: Mia Hagenmalm



Sydvästlig vind är mörkrädd och bäddar för fika i solnedgången.

Egenbakad mjuk pepparkaka

Foto: Evelyn Hagenmalm

Strålande söndag! Vilken härlig dag!

Hade lite svårt att sova i natt, men vaknade ändå tidigt. Åt en lång, stillsam frukost för mig själv innan min dotter och en övernattande kompis vaknade. Riktigt skönt med tystnaden. Var trots allt väldigt trött. Det är konstigt att man vaknar tidigt ändå. Jag hade ju kunnat sova längre.

Efter duschen provade jag Weledas nya Citrus kroppskräm som jag köpte i veckan. Hade svårt att välja, så jag köpte både citrus och granatäpple. Åh vilken härlig body lotion. Frisk, fräsch och härlig doft, och den gick väldigt fint in i huden utan att  vara fet eller kladda. Den kändes väldigt uppfriskande! Blev genast piggare! Citrus har ju en uppiggande effekt. Älskar Weledas produkter. Helt ekologiska och rena från mineraloljor och parabener. Jag är jätte noga med att det ska vara så, både duschcreme, ansiktscremer och bodylotion. Allt, både det man stoppar i sig och det man smörjer sig med tas ju upp av kroppen. Huden är ju kroppens största andningsorgan. Man ska inte täppa till huden med mineraloljor!

Weledas citrus kropskräm

Senare på förmiddagen plockade vi ur båten som är ställd på vinterförvaring. Dynor, kuddar och täcken förvaras nu på en torr plats, för att räddas från fukt och mögel under vintern. Det var dock med lite vemod i hjärtat . Det kändes verkligen att sommaren nu har gått mot sitt slut. Fick en hel hög med  icke önskvärd tvätt också, när alla lakan och handdukar ska tvättas och läggas undan. Tog senare en liten biltur ut till Yxlö, som ligger ut mot Muskö, och efter det bjöd min särbo på middag.

Ville inte att dagen skulle ta slut! :-(  Det är så skönt att vara ledig. Så jag bakade en mjuk pepparkaka, packade en kaffekorg, och vi åkte ut till havet och fikade i solnedgången. Riktigt mysigt trots att det var lite kyligt. Vinden som blåst under dagen hade mojnat i allafall. Tänkte just på att den kanske var sydvästlig. På Gotland där jag har mina rötter, sa de gamla fiskegubbarna att sydvästen är mörkrädd! Och det stämmer verkligen. Den mojnar alltid fram på kvällen. Men om det nu var sydvästlig vind som blåste i dag, vilket jag inte har någon koll på, så har en ny vind tagit över nu, senare ikväll. Det tar i riktigt ordentligt igen. Fast vi bor bara ett stenkast från havet, och det blåser ofta i Nynäshamn.

Kakan jag bakade blev riktigt god och den är bakad utan vare sig socker eller vetemjöl. Med lite vispad grädde och lite lingon till, blev det som en bakelse. Ja ibland får man faktiskt synda. Helst en sensommardag som den här. :-)

 

Mjuk pepparkaka utan vetemjöl och socker:

Sätt ugnen på 175 grader

3 ägg
1 1/2 dl sukrin
150 g smält smör
1 dl filmjölk
1/2 tsk  ekologiskt vaniljpuver
1 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl Bake Pro ( Dalblads. Finns på hälsokostbutiker).
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 tsk mald ingefära

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin poröst
Blanda alla de torra ingridienserna samt bakpulver ordentligt i en annan skål, och rör sedan ner det i äggsmeten. Blanda det smälta smöret med filmjölken. Rör ner i sockerkakssmeten.Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform. (1 1/5 liter).

Grädda i mitten av ugnen ca 35-40 minuter.
Servera med grädde och färska lingon.

hembakad mjuk pepparkaka

Foto: Evelyn Hagenmalm



Grattis Kurera och tack för festen!

lite bubbel fanns på kureras release fest

 

Så var dagen D till ända! Dagen D var i dag då Kurera föddes på webben! Stort Grattis på födelsedagen Kurera!

Releasepartyt var väldigt trevligt! Oj vad de som anordnat det här måste ha slitit! Och vad redaktionen har slitit! En eloge till er alla! Känn er nöjda för det var en superfest! Hjärtligt tack!

För oss andra var det bara att svissa in på röda mattan och få ett glas bubblande champagne i handen och mingla lite bland alla leverantörer som demade sina fantastiska produkter. Kl 16 var det nedräkning. Väldigt spännande! Och! Där var den! Kurera på nätet! Vilken grej!

Nu är det bara att köra på som en vän till mig sa på facebook! Och att blogga på Kurera är inte bara att
skriva recept på mat. Det jag vill förmedla är att laga nyttig och god mat från grunden. Skippa alla halvfabrikat! Det är inte svårt. Och det tar inte så lång tid heller. Man kan göra snabbmat som ändå innehåller bra råvaror och som är näringsrik. Jag tar mig tiden att laga den där maten varje dag.



Allt för lång sovmorgon behöver boostad energi!

Min lilla frukost

Foto: Mia Hagenmalm

I dag är det premiär för Kurera på nätet! Ska på releasparty i eftermiddag. Jätte kul och spännande!

Vaknade ganska sent i dag! Hade ställt mobilens alarm på väckning, men lyckades stänga av den helt, för den ringde inte var tioende minut som den brukar  Jag vill oftast ha lång startsträcka på morgonen och  börjar helst dagen med att sitta och ”såsa” med en kopp kaffe och bara vara i min egna lilla värld en halv timme innan jag gör frukost. Men i dag var jag hungrig när jag vaknade. Det blev omelett och smoothie vilket jag vanligtvis äter till frukost. Den här smoothien innehåller banan, mango, spenat och ingefära.Jag skulle kunna göra ett helt upplägg för alla nyttigheter den innehåller, men det blir nog en annan gång. Den är i alla fall  en av mina absoluta favoriter, och väldigt rik på antioxidanter, vitaminer och bra enzymer. Stoppar du dessutom i en sked ekologiskt kokosfett får du i dig bra fettsyror och massor av energi. Den här frukosten står man sig på hela förmiddagen fram till lunch. Smoothien är otroligt fräsch! Smakar som isglass. Mums! I morgonens omelett hade jag några skivade tomater , riven ost och lite gräslök. Ett glas vatten med gurkskivor i, och en skiva surdegsbröd med salami smakade gott till .Och kaffe förstås!

Visste du att gurka är basisk? Det är bra att dricka ett glas gurkvatten till maten om man är lite sur. :-(

Superfräsch grön smoothie:
2 glas.

1/1 banan
1 dl fryst mango
25 gram babyspenat
ca 2 cm ingefära
2 1/2 dl äppel eller apelsinjuice
1 tsk kokosfett utan smak

Gör så här:
Skala ingefäran.
Lägg banan, mango, spenat och ingefära i en mixer. Fyll på med juice och mixa till en slät drink. Ät genast!

Omelett 2 personer:

4 ägg
8 körsbärstomater
lite klippt gräslök
lite riven ost
örtsalt ev svartpeppar

Gör så här:
Vispa äggen med några matskedar vatten, örtsalt och ev. svartpeppar.
Skiva tomaterna i mindre bitar. Stek äggröran i en stekpanna tillsammans med tomaterna. Stick lite i äggen när de börjar stanna så blir den mer krämig. Klipp i lite gräslök när den nästan är klar, och riv över lite ost som får smälta av omelettens egen värme.

Ha en bra dag!



Havsutsikt, sång och köttfärsfyllda auberginer!

Köttfärs och grönsaksfyllda auberginer.

Foto: Mia Hagenmalm

Vilken härlig dag det var i går. Det kändes som om vädret ändå ville bjuda
på lite sommarvärme trots att vi kommit in en bit i september. Strålande
sol och varma vindar hade jag på min promenad runt strandvägen här i
Nynäshamn. Det är så fantastiskt vackert här. Man ser havet under hela
promenaden, och det är så rofyllt att bara sätta sig på en klippa och
insupa havets skiftningar och lyssna på vågorna. Det är som healing för kropp och själ och jag tillbringar många stunder där. Jag går även dit när jag behöver en lugn stund att tänka. Och i går ville jag öva på en låt som kören jag sjunger i, ska tävla med i VM på Hawaii nästa höst. Spännande och väldigt mycket jobb, fast på ett positivt sätt. Jag kan inte leva utan sång och musik. Det är mitt liv. Har alltid sjungit och som 9-åring uppträdde jag på min första talangjakt. Nu fokuserar jag mer på min kör, och har lagt solokarriären åt sidan. Att sjunga ger mig energi  och ökar endorfinerna.
Det gör mig lycklig helt enkelt.
Jag blev väldigt hungrig av promenaden, och jag hade inte planerat någon middag ännu. Men kom på att jag hade 2 auberginer i kylen. Det går det ju att göra något smarrigt av. Köttfärs hade jag också i frysen, och jag gjorde en köttfärsröra och smaksatte den med det jag hade i kyskåpet. Man tager vad man haver! Det blev fantastiskt gott som min särbo brukar säga.

Köttfärs och grönsakfyllda auberginer

2 portioner

2 st auberginer
250g nötfärs
1/2 dl vatten
1 tsk örtbuljong örtbuljong
1 stor gul lök
2 msk olivolja
ca 8 st coctailtomater
10 st svarta oliver
1/1/2 dl riven ost
Finmalen havssalt och svartpeppar

Gör så här:

Halvera auberginerna och gröp ur köttet som du sedan skär i små tärningar. Skär oliver lite smått  och dela tomaterna i fyra delar. Finhacka löken och fräs auberginetärningar tillsammans med lök, tomater och oliver i olivoljan tills de mjuknat.  Ta upp grönsakerna och bryn köttfärsen och smaka av med salt och svartpeppar. Blanda köttfärsen med grönsaksfräset och fyll abuerginehalvorna med köttfärsröran. Fördela den rivna osten överst.

Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 30 minuter. Obs! Även köttet som är kvar i abuerginerna måste också bli mjukt.

Servera gärna med en citronskiva att pressa över auberginerna och en grönsallad med tomat och rödlök.



Lasagne och vackra fat! En fröjd för både öga och smaklökar!

I dag slutade jag kl 14 på jobbet. Jätte skönt att få gå hem tidigt för en gång skull.

Min dotter är hos en kompis och planerar för en tjejmiddag och min särbo är ute med båten, så jag får lite egen tid, bara för mig. Lite skönt faktiskt!

På väg hem från jobbet gick jag in på Ohléns här i Nynäshamn. En väldigt trevlig butik med presentartiklar och ett urval av snygga Odd Mollykläder. Skulle egentligen titta på en klänning, men fastnade för ett urläckert porslin istället. Hittade ett väldigt vackert fat, designe Mateus. Ganska dyrt, men MÅSTE ha! Får väl börja samla och köpa ett fat i månaden. Hade lite svårt att välja färg. Det fanns fat i så häftiga kulörer, men valde ett vitt till slut. Lite fegt kanske! Nästa gång kanske det blir ett turkost. Man kan ju faktiskt blanda.  Ett bra alternativ för mig som har svårt att bestämma mig.

Kände för att göra en lasagne i dag. Lite tråkigt att laga till mig själv, men det kändes otroligt lyxigt att få lägga upp maten på mitt nya fat. Nice! Man äter ju med ögat också.

I lasagnen använder jag zucchini istället för pastaplattor. Och jag ersätter vetemjölet i bechamelsåsen med ägg. Man bara rör ihop ingredienserna till en kall sås. Klart på ett kick och väldigt behändigt och enkelt dessutom. Jag kör med uteslutande ekologiska råvaror så långt det bara går.

Egenlagad nyttig LCHF lasange.

Foto: Mia Hagenmalm

Här följer mitt recept:

4 portioner

1 1/2 zucchini

Köttfärsås:

300g ekologisk svensk köttfärs
1 stor gul lök
1 morot
1/2 zucchini
1 röd paprika
2 medelstora tomater
1-2 vitlöksklyftor
ca 30 st urkärnade svarta oliver
1/2  ekologisk grönsaksbuljong
3 msk tomatpuré
2 dl rödvin eller matlagningsvin
1 tsk oregano
örtsalt och nymalen svartpeppar
kokosolja eller smör till stekning

Gör så här:

Hacka löken fint och riv eller pressa vitlöken.

Skala moroten och skär sedan morot, zucchini, paprika och tomater i tärningar. Dela oliverna på mitten.

Fräs lök, vitlök och morotstärningar i lite smör eller kokosolja utan smak, tills löken blir genomskinlig. Blanda ner köttfärs och bryn under omrörning.

Tillsätt parika och zucchini och krydda med örtsalt, peppar och oregano. Låt stå och småkoka i ca 5 minuter. Blanda därefter i tomatpuré, oliver och tomater och rör om ordentligt. Häll på rödvin och smula ner buljongen. Rör samman och låt köttsåsen stå på spisen och  småkoka på svag värme ca 40 minuter.

Ostsås:

70g ost ( välj efter egen smak. Jag tog en mildare variant).
2 ägg
1/2 dl grädde
2 dl creme fraiche
himalayasalt och vitpeppar

Gör så här:

Blanda creme fraiche och grädden med ägg och den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Låt den stå till sig en stund.

Smörj en ugnsfast form och skiva zucchini i ganska tunna skivor och lägg omlott i botten på formen. Krydda med lite örtsalt eller salt.

Täck med ett lager av ostsåsen och sedan ett lager av köttfärssåsen. Varva på nytt med zucchiniskivor, örtsalt och ett lager ostsås och sedan köttfärssås i några lager. Avsluta med zucchiniskivor och ett lager ostsås på toppen. Riv gärna över lite ost överst.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 40-45 minuter.

Servera med rivna morötter, en grönsallad , ev. en skiva gott surdegsbröd och kallpressad olivolja att doppa brödet i.



LCHF-pizza och klänningsbestyr

Hej! Vad trevligt att du tittade in! Och vad roligt det ska bli att blogga här! På nya kurera dessutom. Så kul att få vara med från start. Att få vara delaktig i något nytt och unikt!Det ska bli så spännande!

Kom hem ganska sent igår, inte beroende på övertid på jobbet, utan för att jag efter att jag slutat mitt arbete, sprang runt i butiker för att se om jag kunde hitta en passande klänning till helgens festligheter. Ska på fest med 1920-talstema, så det kan ju inte vara vilken klänning som helst heller. Hittade dessvärre ingen, så det får bli gammal skåpmat ur min egen garderob. Får dekorera med lite band, rosetter och halsband så blir det säkert kanon. Om jag inte hittar någon i dag vill säga. För som vanligt är jag ute i absolut sista minuten.

Var jätte hungrig när jag kom hem, för det blev ganska sent. Och jag var jättesugen på pizza , så det fick bli vår middag. Gjorde degen på ägg, mandel och kokosmjöl för att göra en glutenfri variant. Och WOW!!! Det blev en grymt god pizza som även gillades av min 11-åriga dotter som annars är lite petig och misstänksam mot nya maträtter och smaker. Gjorde även tomatsåsen själv efter ett recept som jag fått av min  dotter Jessica. Tycker att den är så makalöst god.

Här följer recept på en enormt god glutenfri pizza!!!

Sätt ugnen på 175 grader.

ca 4-6 portioner

Börja med pizzadegen/smeten:

4 ägg
1 dl vispgrädde
0,75 dl kokosmjöl
1/2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm fint havssalt
1 1/2 dl riven ost, te x Grana Padano

Gör så här:

Vispa ägg och grädde ganska hårt i en skål. Använd ytterligare en skål till de torra ingridienserna. Blanda först fiberhusk ordentligt med bakpulver. Rör sedan i mandel och koksmjöl och se till att de blandas ordentligt med varandra. Rör- vispa ej ner gräddsmeten i mjölblandningen. Osten blandar du ner sist.

Låt stå och svälla i ca 5 min.

Fördela smeten på en bakplåt med bakplåtspapper. Smeten ska täcka hela papperet. Förgrädda i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Under tiden den gräddas, gör du tomatsåsen.

Tomatsås:

2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 tsk sambal oelek eller mer, beroende på om du gillar hetta.
1-2 tsk oregano

Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och sambal oelek snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i 15-20 minuter på svag värme tills det mesta av vätskan kokat bort. Annars är det lätt att den här pizzadegen blir för blöt. då blir den degig.

Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk oregano efter smak.

När pizzadegen är färdiggräddad, ta ut den och höj värmen till ca 250 grader. Bre på den färdiga tomatsåsen och dekorera pizzan med det som du  själv tycker om. På min pizza hade jag tomater, lufttorkad parmaskinka, mozzarella, svarta oliver, röd lök, kantareller och champinjoner samt zucchini.  Grädda ca 10-15 minuter eller tills osten smält och fått färg. Servera gärna  med en grönsallad och drick ett glas citronvatten till!

Egengjord god lchf pizza

Foto: Mia Hagenmalm

Såå gott!