Mindre näring i dagens grönsaker

Fakta

Utdrag ur några studier som visar hur moderna sorter innehåller lägre halter av fytokemikalier än äldre eller vilda sorter:

Hallon: Resultatet av den här studien visar att de vilda hallonen hade högre antioxidativ förmåga och innehåll av fytokemikalier än odlade varianter.
Grönkål: Det var framförallt de traditionella gamla sorterna som innehåll höga koncentrationer av flavonider, en annan fytokemikalie.
Tomater: Vilda tomater innehöll högre koncentrationer än odlade tomater.
Äggplanta: Växtförädlingen har resulterat i en minskning av innehållet av fenoler och vilda släktingar har högre innehåll än i de odlade äggplantorna

Värt att uppmärksamma är att...
I undersökningen av tomater på Trollåsens tomatodling hade en cocktailtomat, Anne May, nästan fyra gånger så hög lykopenhalt som den vanliga stora runda tomaten. Den befinner sig också i ett helt annat prissegment.

Små tomater har i regel högre halt av lykopen än stora. Extra röda tomater likaså.

Ekologiska grönsaker innehåller enligt vissa studier mer fytokemikalier än konventionellt odlade eftersom de växer i en tuffare miljö med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot sjukdomare och skadeinsekter. De ekologiska grönsakerna producerar därför mer fytokemikalier för att skydda sig mot den stress som de utsätts för.
Källa: Sr.se

Att äta vanlig mat är nog för att tillgodose sina näringsbehov och få i sig de ämnen vi behöver för att vara motståndskraftiga sjukdomar, hävdar Livsmedelsverket. Samtidigt ökar vi i Sverige vår konsumtion av grönsaker.
Synd bara att dagens grönsaksstorsäljare inte innehåller lika mycket näring som den gjorde förr.
I de kommersiella växtförädlarnas jakt på att ta fram snabbväxande grönsaker har nämligen många viktiga näringsämnen gått förlorade i processen.
Det visar en granskning gjord av Sveriges radios Ekot.

Att äta vanlig mat är nog för att vi ska tillgodose vårt näringsbehov och bli motståndskraftiga livshotande sjukdomar, hävdar Livsmedelsverket titt som tätt. Lika ofta höjer den ”andra sidan” sin röst och hävdar det motsatta. Nu verkar den senare gruppen få ytterligare stöd för sin tes att vi behöver extra näring i form av vitamin- och mineraltillskott.

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

 

Lykopen – en potent fytokemikalie i tomat
Grönsaker innehåller vitaminer och mineraler som vi behöver för att överleva men också andra viktiga antioxidanter kallade fytokemikalier. Fytokemikalier är en del av plantornas immunförsvar och när vi äter dem hjälper de även oss att hålla oss friska.
Vår vanligaste grönsak tomaten innehåller en av de mest potenta fytokemikalierna. Lykopen heter den. Att äta mycket tomater kan skydda oss mot flera cancersorter, men då gäller det att välja rätt tomater, skriver Sr.se.

► Läs också: Krönikan: Jag är emot och för kosttillskott

Odlare lät granska mängden lykopen i tomater
I ett inslag på Sveriges radio visar tomatodlaren Susanne Andersson visar runt på sina odlingsområden i halländska Bua. Hon odlar många olika sorter men en vanlig stor rund tomat dominerar – precis som hos de flesta andra odlare. Ungefär två tredjedelar av tomaterna som säljs i butikerna är sådana här vanliga runda tomater.
När Susanne Andersson lät forskare granska hur mycket lykopen hennes tomater innehöll visade det sig dock att hennes storsäljare innehåller minst. Och att en annan liknande tomatsort, Flavence, innehöll mer än dubbelt så mycket.
– Det är stora skillnader? frågar reportern i inslaget.
– Det är jättestora skillnader, svarar Susanne Andersson.

► Läs också: Guide: Så bör du äta grönsaker för att maxa näringen

Sveriges tomatinköpare är förhållandevis ointresserade
Trots att Susanne informerat alla sina kunder om undersökningen, är det dock få som visat intresse. Trots att tomatsorten Flavence är så mycket mer näringsrik står den bara för en bråkdel av Susanne Anderssons odling, berättar hon i inslaget.
– Varför odlar du inte mer? frågar reportern.
– Vi måste hitta köpare som är beredda att betala mer, svarar Susanne Andersson.
– För de kostar mer? frågar reportern vidare.
– Ja.
– För att de ger mindre? Hur mycket mindre per kvadratmeter?
– Fem, sex kilo mindre, svarar Susanne. (Ett normalt år får hon ut 50 kilo tomater per kvadratmeter, så ungefär tio procent mindre, rapporterar sr.se.)

► Läs också: Tyskland på väg att förbjuda GMO

Moderna tidens grönsaker utarmas på näring
Konsumenten får hålla till godo med mindre nyttiga varianter även när det gäller andra grönsaker än tomater. När Ekot går igenom forskningen visar det sig nämligen att de moderna, storsäljande grönsakssorterna ofta innehåller betydligt mindre av de viktiga fytokemikalierna (antioxidanter) än de gjorde förr. Sr.se skriver vidare att detta beror på att de kommersiella växtförädlarna varit så fokuserade på att ta fram grönsaker som växer snabbare och ger större skördar. Det är i den processen som grönsakerna förlorar många av sina viktiga fytokemikaler.

► Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Coctailtomaten Anne May nästan fyra gånger så hög lykopenhalt
I undersökningen av tomater på Trollåsens tomatodling hade en cocktailtomat, Anne May, nästan fyra gånger så hög lykopenhalt som den vanliga stora runda tomaten. Den befinner den sig di ett helt annat prissegment.

Livsmedelsverket: ”Man har inte tittat alls på näringsinnehållet”
Irene Mattisson är nutritionist på Livsmedelsverket.
– Växtförädling har man ju inte tittat så mycket på näringsinnehåll. Ofta går det kring avkastning och hållbarhet, kunna transportera och så och de egenskaperna istället för näringsinnehåll.
Så ur näringsinnehåll har man tittat på fel saker? frågar Sveriges radios reporter.
– Man har inte tittat alls på näringsinnehållet utan hoppats att det ska vara oförändrat på annat så på det viset kan man säga fel saker för det är inte det som varit i fokus för fokus har varit avkastning och hållbarhet.

► Läs också: Vanligt med näringsbrist hos energibarn

Stora växtförädlaren Monsanto bekräftar motsättning mellan hög avkastning och bristande näringsinnehåll
Sharon Mac Gregor är en av marknadscheferna på en av de största växtförädlarna Monsanto och hon bekräftar att det ofta finns en motsättning mellan hög avkastning och att ta fram så nyttiga grönsaker som möjligt.
– Om en planta är särskilt näringsrik så kanske det kan innebära att den samtidigt har sämre avkastning och vara svårare att hantera, säger Sharon MacGregor till Sveriges radio.
– Men konsekvensen blir att det inte är de nyttigaste grönsakerna konsumenterna kan köpa i affären? frågar SR:s reporter.
– Det stämmer.

► Läs också: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner!

Snabbväxande grönsaker blir inte lika nyttiga
Plantor som ska växa fort och producera mycket blir helt enkelt inte lika nyttiga.
– Handeln utövar högt tryck på hela leverantörskedjan på att leverera produkter som kostar lite. Och det kräver produkter med hög avkastning, fortsätter Sharon MacGregor och säger att det går att ta fram nyttigare grönsaker men då måste handeln betala mer och det vill de inte.

► Läs också: Vakna Svensson! Dags att förstå GMO och vad som står på spel

Mer näring i ekologisk mat visar studier
Enligt vissa studier innehåller ekologiska grönsaker mer fytokemikalier än konventionellt odlade grönsaker. Detta på grund av att de växer i en tuffare miljö, med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot sjukdomare och skadeinsekter. Av den anledningen – för att kunna skydda sig mot den stress de utsätts för – producerar ekogrönsakerna mer fytokemikalier.

► Läs också: Ekologiska tomater ÄR nyttigare

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Utdrag ur några studier som visar hur moderna sorter innehåller lägre halter av fytokemikalier än äldre eller vilda sorter:

Hallon: Resultatet av den här studien visar att de vilda hallonen hade högre antioxidativ förmåga och innehåll av fytokemikalier än odlade varianter.
Grönkål: Det var framförallt de traditionella gamla sorterna som innehåll höga koncentrationer av flavonider, en annan fytokemikalie.
Tomater: Vilda tomater innehöll högre koncentrationer än odlade tomater.
Äggplanta: Växtförädlingen har resulterat i en minskning av innehållet av fenoler och vilda släktingar har högre innehåll än i de odlade äggplantorna

Värt att uppmärksamma är att...
I undersökningen av tomater på Trollåsens tomatodling hade en cocktailtomat, Anne May, nästan fyra gånger så hög lykopenhalt som den vanliga stora runda tomaten. Den befinner sig också i ett helt annat prissegment.

Små tomater har i regel högre halt av lykopen än stora. Extra röda tomater likaså.

Ekologiska grönsaker innehåller enligt vissa studier mer fytokemikalier än konventionellt odlade eftersom de växer i en tuffare miljö med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot sjukdomare och skadeinsekter. De ekologiska grönsakerna producerar därför mer fytokemikalier för att skydda sig mot den stress som de utsätts för.
Källa: Sr.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Banan och jordnötssmörgåsar i form av roliga gubbar

Livsmedelsverket gör tre klargöranden om kost

Kost

Med anledning av att det, under ett panelsamtal om mat och hälsa på källkritikens dag den 13 mars (som går att se på nätet), förekom påståenden som var felaktiga eller saknade vetenskaplig grund har Livsmedelsverket i ett pressmeddelande gått ut med några klargöranden gällande kostråd. Klargöranden handlar om jordnötter till spädbarn, kopplingarna mellan god hälsa och stort intag av frukt och grönt samt mellan rött kött och ohälsa.

Nedsläckt jord

Dags att unna klimatet en timme av din tid (well, minst)

Eko/miljö

Earth Hour är världens största miljömanifestation och inträffar årligen. På lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags. Var med du också. Allt det tar är en timme – men du behöver inte låta dina miljöinsatser stanna där. Här får du veta mer om vad du kan göra för att värna mer om miljön.

En kvinna och en man står med hakan i händerna och funderar

Fem tecken på att du är högkänslig

Mental hälsa

Ungefär 20 procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap.

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

Björkpollen

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!