Annons
Annons

Minskad risk för prostatacancer med soja och tomater

Enligt en ny studie kan tomater och livsmedel som innehåller soja vara ett effektivt skydd mot prostatacancer – om de äts tillsammans.

Redaktionen

19 maj, 2013
Minskad risk för prostatacancer med soja och tomater
Dela inlägget

Enligt en ny studie kan tomater och livsmedel som innehåller soja vara ett effektivt skydd mot prostatacancer – om de äts tillsammans.

I studien, som utfördes vid University of Illinois, använde man sig av möss som var genetiskt benägna att utveckla en aggressiv form av prostatacancer. Trots detta utvecklade hälften av försöksdjuren som hade konsumerat tomat och soja inga cancertumörer i prostatan. Alla möss i gruppen som varken åt tomat eller soja utvecklade alla sjukdomen.
– Tomat och soja reducerade cancerrisken markant. En kombination av bägge livsmedlen gav bäst resultat, säger professorn John Erdman till Science Daily.

Vanligaste cancerformen
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män, men sjukdomen har en nästan hundraprocentig överlevnadsfrekvens om den upptäcks tidigt. I länder där soja äts regelbundet kan man också se att prostatacancer inte är lika vanligt. Så hur mycket soja och tomater bör en man äta för att minska risken att drabbas?
– Studien visar att tre till fyra normalportioner av tomatprodukter i veckan räcker, och en till två portioner av sojalivsmedel dagligen ger ett bra skydd, säger Krystle Zuniga vid University of Illinois.

Av Emma V Larsson
Annons
Annons