Adam

Foto: Helena Christerdotter

Minus elva kilo på tio veckor

Adam Mosrati

Ålder: 21
Bor: Karlstad
Sysselsättning: Student
Längd: 190 cm
Startvikt: 99 kg
Slutvikt: 88 kg

Näringsfattig kost och utebliven konditionsträning är numera ett minne blott för Adam. Med hjälp av en hälsocoach gick han från 99 kilo till 88 kilo på tio veckor. Konditionsträning och kostomläggning gav strålande resultat och en pigg och stark kropp.

Adam är 21 år och studerar på Karlstads universitet. Han gillar styrketräning och mycket tid spenderade han på gymmet, men han kände att han ändå inte var i toppform. Kosten samt konditionsträning hade inte haft högsta prioritet. Som student är det viktigt att vara i bra form för att kunna prestera bra eftersom det blir långa dagar och mycket stillasittande på universitetet. – Jag hade själv räknat kalorier och styrketränat mycket, men insåg att det inte var det enda som jag behövde göra, berättar Adam.

Hjälp av hälsocoach
Adam bestämde sig för att ta hjälp av en hälsocoach. Han var tidigare feströkare men tog beslutet att sluta eftersom han insåg att denna vana skulle sätta käppar i hjulet för hans resultat då rökning försämrar syreupptagningsförmåga, blodcirkulation och näringsupptag. – Jag hade som önskemål att gå ned tio kilo och åtta procentenheter fett på tio veckor, vilket jag förstod skulle kräva mycket jobb.

 

Adam, med sina högt uppsatta mål, ville även förbättra sin kondition. Ett konditionstest på cykel gjordes för att mäta syreupptagningsförmågan och resultatet 3,6 O2ml/min uppmättes. Målet var att resultatet skulle landa på 4,0 O2 ml/min efter de tio veckorna. Adams mål formulerades enligt den så kallade SMART-modellen. Det innebär att målen ska vara specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidsbestämda, för att ha full kontroll på vad som faktiskt ska uppnås. Kostförändring, fortsatt styrketräning och konditionsträning stod nu på Adams schema.

En kyl full med halvfabrikat
För att upplägget skulle kunna individanpassas och för att vara beredd på eventuella hinder och fallgropar började vi med att ta reda på hur Adam levde. – Min hälsocoach bad mig att skriva en kost- och träningsdagbok, berättar Adam.

Resultatet visade att Adams kyl var full med halvfabrikat och mättat fett där risgrynsgröt, panerad fisk och fläskkött var de stora favoriterna. Frukten och grönsakerna lyste med sin frånvaro och det gjorde även alla nyttiga fleromättade fetter som vi hittar i exempelvis fet fisk, avokado och nötter. – Jag hade bra koll på hur man räknade kalorier men ingen aning om att den mat jag åt var så näringsfattig och av så dålig kvalitet. Min hälsocoach har bland annat lärt mig att byta ut isbergssalladen mot till exempel bladspenat, ju mörkare färg desto mer näring och fibrer, säger Adam.

Mer fibrer
Fiberfattigt var just vad Adam åt eftersom grönsaker, frön samt hela korn sällan ingick i kosten. Risgrynsgröten fick Adam ersätta med havregrynsgröt vilken ger en bättre mättnadskänsla, mindre kalorier samt mindre mättat fett som i för stora mängder blir skadligt för kroppen. – Jag har slängt alla halvfabrikat och lagar nu all mat från grunden för att få en kosthållning som faktiskt gynnar mina resultat.

Den panerade torsken har han också fått stryka från menyn. – Det är laxfilé som gäller nu. Från början var det lite jobbigt med alla grönsaker och jag fuskade lite, men då fick jag bakläxa av min hälsocoach, säger Adam och skrattar. Hon bad mig fota maten när jag hade handlat och jag fick även ta kort på några måltider så hon skulle se att jag skötte mig. Hårda bud, men när resultaten kom blev jag riktigt sporrad. Det lönar sig att sköta kosten också.

Halvfabrikat innehåller ytterst lite näring och ger tomma och onödiga kalorier. Istället ger bra kolhydrater, protein och fett tillsammans med fibrer, frukt och grönt kroppen den näring som den behöver. Dessa val tillsammans med de vitaminer och mineraler kosten innehåller kan bidra till viktminskning och ökad fettförbränning. – När jag började se resultaten blev jag riktigt peppad och glad. Kul att kostförändringarna och konditionsträningen gav mig så pass mycket, jag tappade ju hela elva kilo på så kort tid. Jag blev riktigt förvånad över att ryggmusklerna blev så pass definierade. Det trodde jag aldrig, berättar Adam.

Ändrat träningsupplägg
Adam hade under en längre tid styrketränat och det blev gärna fem pass i veckan, men tyvärr uteblev konditionsträningen. – För att jag skulle få bättre resultat rekommenderade min hälsocoach mig att lägga in minst två till tre konditionspass à 60 minuter per vecka alternativt 30 minuter i samband med varje styrketräningspass för att få en ökad fettförbränning och en ökad syreupptagningsförmåga. Intensiteten bör vara hög för att få bästa effekt. Risken för skador minskar när styrketräning kombineras med konditionsträning vilket är en fördel som gynnar alla. – Det var hundra år sedan jag sprang men det var riktigt kul att få komma igång igen, jag visste ju att det behövdes, säger Adam. Jag fick offra några styrketräningspass för att hinna med konditionsträningen, men det var det värt visade det sig.

Coachningen fungerade bra
Adam var nyfiken på om det gav bättre resultat att få hjälp av en hälsocoach än bara kämpa på själv. Det är ju lätt att bli hemmablind och tro att man äter och tränar bra. En hälsocoach lägger upp en individanpassat upplägg efter att ha analyserat situationen och vägt in klientens önskemål. Motiverande samtal, peppande avstämning, hälsotester och kost- och träningstips är några av delarna som Adam fått tagit del av. – Det har varit jätteskönt att ha haft någon som haft koll och motiverat mig längs vägen. Det var riktigt kul att vi tillsammans kunde uppnå så bra resultat. Jag är jättenöjd med coachningen, säger Adam.

Efter viktnedgången känner sig Adam mycket piggare och självklart lättare. – Jag mår mycket bättre nu och jag orkar hålla energin uppe hela dagen. Elva kilo lättare är inte det enda Adam har blivit – han har också minskat tio procentenheter fett och har nu en syreupptagningsförmåga på 4,0 O2 ml/min. Han har kämpat på bra under de tio veckorna och visst är det så att hårt arbete lönar sig – det kan Adam intyga.

…………………………….

Adams meny
Innan viktnedgången: Frukost: Risgrynsgröt, knäckebröd med jordnötssmör och ett glas apelsinjuice.

Mellanmål: Banan

Lunch: Falukorv och stuvade makaroner eller potatismos.

Mellanmål: Kvarg och banan.

Middag: Panerad fisk, potatis och färdig remouladsås på flaska.

Nu: Frukost: Naturell yoghurt eller kvarg med frukt och bär samt ägg.

Mellanmål: Varierande frukter, betydligt fler och större variation än tidigare.

Lunch: Lax- eller kycklingsallad, massvis med grönsaker, frön, potatis, grönsaker och egengjord sås på kvarg.

Mellanmål: Kvarg och hallon

Middag: Laxfilé eller Nötkött med sötpotatis, sallad och egengjord sås på kvarg.

…………………………….

Träningsschema

Tidigare: Styrketräning fem till sex dagar i veckan med variation av muskelgrupper från dag till dag för att låta musklerna återhämta sig.

Nu: Styrketräning fyra till fem dagar i veckan med variation av muskelgrupper från dag till dag för att låta musklerna återhämta sig.

Konditionsträning två till tre dagar i veckan. Löpning, crosstrainer, powerwalks och cykling varieras för att minska risken för ensidig träning och skador.

Av Rebecka Berglund


Skriv ut artikel


Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.