Annons
Annons

Modersmjölk är bästa näringen

Modersmjölk är den bästa näring ett spädbarn kan få under det första året. Den innehåller en bra balans av kolhydrater, proteiner och fetter avsedda för ett växande barn.

Redaktionen

27 augusti, 2012
Dela inlägget

Modersmjölk är den bästa näring ett spädbarn kan få under det första året. Den innehåller en bra balans av kolhydrater, proteiner och fetter avsedda för ett växande barn.

Den är anpassad för barnets växt och utveckling och har bl. a. följande fördelar:

Den ger skydd mot många olika sjukdomar. Detta skydd är en produkt av moderns egen kamp mot sjukdomar, virus och bakterier etc.

Den stimulerar barnets tarmrörelser och barnet får mjukare och lättare avföringar. Mjölken motverkar även diarréer: barn som får mat från flaska har dubbelt så ofta diarréattacker än barn som får bröstmjölk.

Den bröstmjölk som utsöndras under de första dagarna efter förlossningen kallas kolostrum (råmjölk) och innehåller mycket antikroppar, dvs. ämnen som är bra för tarmfloran och immunförsvaret.

Den ger även bra protein, kolhydrater och fett. Den mogna bröstmjölken, som kommer senare, är mer gulaktig, och barnet får i sig mest näring under de första 15–20 minuter av ammandet. Modersmjölk innehåller viktiga virus- och bakteriedödande substanser som skyddar mot infektioner. Barn som får välling istället för bröstmjölk har fem gånger flera öroninfektioner under första året.

Den innehåller rikligt med essentiella fettsyror, speciellt DHA, som är viktiga för barn. Kom ihåg att mängden och balansen av de fettsyror som barnet får i sig har att göra med vad mamman äter eller tar som kosttillskott. DHA är livsviktigt för utvecklingen av hjärnan.

Den minskar förekomsten av allergier. Den skapar trygghet, samt har en tilltalande förpackning och ger perfekt näring till barnet.

Fördelar med amning för modern
Amningen är en stor omställning för kvinnan och kan vara mycket jobbig och påfrestande, ja till och med göra ont. Den kan bland annat störa sömnen och ställa till många problem som kan vara svåra att komma till rätta med, och den inskränker rejält på moderns komfort och frihet. Trots detta är amning en fantastisk möjlighet för den nyblivna mamman att ge både fysisk och känslomässig näring till det nya lilla livet, som nyss låg i hennes mage. Det gäller att organisera om livet så gott det går för att kunna amma så länge man orkar och kan. Amning ger många fördelar för mamman. Så håll ut! Vinsterna är oftast enorma.

Att amma ger dig som mamma en otrolig kick, ett rus av endorfiner och upplevelsen av sann moderskärlek. Var medveten och låt kärleken flöda in i barnet tillsammans med modersmjölken.

Barnets sugrörelser stimulerar sammandragningen av livmodern och minskar blödningen efter barnafödandet.

Kvinnor som ammar löper dessutom lägre risk för bröstcancer och benskörhet än mödrar som inte ammar.

Hur länge ska man amma barnet?
Det bästa är att amma i omkring ett år, och minst sex månader. Detta ger barnet en bättre hälsa och bättre skydd mot sjukdomar. Barnet börjar skapa sina egna antikroppar vid två till tre månaders ålder, och vid sex till nio månader kan man dra ner på amningen och börja introducera fast föda i mjuka och mosade former.

Den som vill och orkar kan gärna fortsätta amma tills barnet är två till tre år. I många länder ammas barn i över fyra år. Det är dock svårt att amma så lång tid i Sverige, eftersom mamman ofta måste tillbaka till sitt arbete och makarna ofta delar föräldraledigheten. Men det går att spara modersmjölk med hjälp av bröstmjölkspump, och man kan kanske arbeta 60 eller 75 procent och sedan amma på morgonen och några gånger på kvällen. Detta tar mycket tid och kraft, så pappan får givetvis ställa upp och göra sin beskärda del av hemsysslorna för att frigöra amningstid åt mamman. Det är viktigt att en ammande mamma äter bra kost och motionerar samt får bra tid för sig själv för att orka med. Glöm inte att kvaliteten på modersmjölken är beroende av de födoämnen som modern äter.

Vad du äter och dricker påverkar barnet
Om du bestämmer dig för att amma barnet, kom ihåg att det påverkas av det du äter och dricker. Drick minimalt med kaffe (< en kopp) och använd inte alkohol eller andra droger. Ät en bra och hälsosam kost med minimalt med socker, snabba kolhydrater och dåliga fetter. Prata med din läkare om eventuella mediciner som du tar, och om de kan påverka barnet. Om du äter något som ger dig mycket gaser kommer det troligtvis också att ge barnet gaser.

Om du är allergisk eller har haft eksem är det större risk att du har dolda överkänslighetsreaktioner som du inte är medveten om. Om ditt barn blir allergiskt, får återkommande infektioner eller har hudproblem, tänk på att det kan vara något du äter som varken du eller barnet tål. De vanligaste allergierna och överkänsligheterna förorsakas av födoämnen som vanlig mjölk, vete, gluten, tomater, fisk, räkor, ägg, nötter, citrusfrukt och soja.

Annons
Fakta

Fakta

Texten är hämtad ur boken ”Friskare barn” av Peter Wilhelmsson.

Annons
Annons