Man tror att morötter ursprungligen kommer från Mellanöstern och Asien. De tidigare sorterna var inte orangefärgade utan lila och svarta. Den moderna orangefärgade varianten saknar vissa svarta och lila pigmentfärger.

Morot (Daucus carota)

Historia
Man tror att morötter ursprungligen kommer från Mellanöstern och Asien. De tidigare sorterna var inte orangefärgade utan lila och svarta. Den moderna orangefärgade varianten saknar vissa svarta och lila pigmentfärger. Båda morotssorterna spreds i Medelhavsområdet och användes av både greker och romare för dess medicinska verkan. I Europa blev moroten inte populär förrän vid renässansen, runt 1500-1600-talet. Under andra världskriget använde studenter morötter för att stärka synen.

Form
Morötter är vanligen orange, även om vita, gula, röda, blå och lila varianter också förekommer. Det finns 3 huvudformer av morötter: koniska, cylindriska eller runda.

Kemi och botanik
Moroten, som är släkt med persiljan och tillhör Umbellifireaefamiljen, är en styvhårig ört som kan bli nästan 1 meter hög. Stjälken är upprätt och fårad, och bladen är pardelade flera ggr med smala bladflikar. Moroten blommar i juli-augusti. Den är 2-årig, men roten ska skördas första året. Får den fortsätta växa ytterligare ett år kommer vita blommor på stjälken. Första året samlar moroten näring i roten. Vi skördar det första årets rot, sedan den vuxit till sig 2–3 månader.

 

Formen på rötterna beror på sort och odlingsplats. Mest populära hos oss är medelstora cylindriska eller svagt koniska rötter, men bland de odlade formerna finns ett stort antal skilda typer och sorter, från mycket stora, starkt koniska typer, där en enskild rot kan väga upp till 2 kg, till mycket små rötter, s.k. ”fingermorötter” som endast väger några g.

Den orange färgen kommer av ämnet karoten. Morötter innehåller relativt mycket betakaroten, som är ett förstadium till A-vitamin. Levern omvandlar karotenet till A-vitamin.

Funktion och terapeutisk användning
• Karotenoider förknippas med bra hjärt-kärlfunktion.
• Skyddar och stärker synen, särskilt nattsynen, samt förebygger ögonsjukdomar. Betakaroten omvandlas i levern till Vitamin A, därefter transporteras den till retina och omvandlas till rhodopsin, ett lila pigment som är nödvändigt för nattsynen. Betakaroten skyddar mot makuladegeneration och utvecklingen av senil katarakt.
• Motverkar bröstcancer, livmodercancer samt lungcancer.
• Motverkar emfysem samt, vid intag av naturlig form av betakaroten, lungcancer.
• Stärker lungorna och motarbetar tuberkulos.
• Förebygger förstoppning på grund av högt fiberinnehåll.
• Juicen har använts vid svåra kroniska sjukdomar och är en grundläggande del i kosten hos cancersjuka patienter.
• Innehåller ett fytonäringsämne kallat falcarinol vilket är anticancerogent, motverkar uppkomst av magcancer och främjar mag- och tarmhälsan.
• Juicen har använts mycket som en leverrenande fastedryck och hälsosam mellanmålsdryck.
.
Näringsinnehåll
En kopp med 122 g morötter innehåller i genomsnitt:
Kalorier 52,46
Fibrer 3,66 g
Kolhydrater 12,37 g
Fett 0,23 g
A-vitamin/Betakaroten 16,8 µg
Kalcium 32,94 mg
Magnesium 18,3 mg
Protein 1,26 g

Morötter är en utmärkt källa för kalium, fibrer, alfa- och betakaroten, samt lutein och zeaxantin.

Dosering
1–4 morötter eller 1–3 dl morotsjuice dagligen.

Toxicitet
Ingen känd toxicitet men hudfärgen blir gul efter stort dagligt intag av morötter eller morotsjuice.
Karotener lagras främst i fettvävnad, lever, binjurar, äggstockar och i pungen. Högt intag av karotener kan leda till gulfärgning av huden vilket kallas karetenodermia. Den orange hudfärgen är ofarlig men kan för vissa vara störande. Fördelen är att den skyddar mot hudskador orsakade av solen. Färgningen upphör efter ett tag om man minskar eller slutar med intag av betakarotenrika växter.

Ibland uppstår karotenodermia på grund av att det saknas medfaktorer för omvandling av betakaroten till vitamin A: zink, sköldkörtelhormoner, vitamin C och protein behövs bl.a. för omvandling. Diabetessjuka har också svårt att omvandla betakaroten till A-vitamin.

Kontraindikation
Ingen känd förutom att morotsjuice är olämpligt för de som har högt eller lågt blodsocker.

Interaktioner
För optimalt näringsupptag av karotenoider och fettlösliga vitaminer bör morötter ätas tillsammans med lite fett.

Beredningsform
Råkost, rårivna, juice, stuvningar, soppor, sallader och wok.

Synergister och antagonister
Personer med tendens till blodsockersvängningar bör undvika alltför stora mängder morotsjuice, eller kombinera morotsjuice med intag av fibrer, t.ex. psylliumfröskal eller proteinpulver. Dessa sänker morotjuicens stimulerande effekt på blodsockret.

Exempel på studier, referenser

Morötter minskar risk för äggstockscancer
International Journal of Cancer, October 1, 2001, 94:128-134.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna springer

Ny uppslagsbok i nutrition för idrottare

Hälsa

Näringsmedicinska Uppslagsboken brukar kallas för hälsobranschens okrönta näringsbibel. Nu släpps uppföljaren: ”Snabbare, friskare, starkare med integrativ idrottsmedicin”. Denna gång ligger dock fokus på träning och sportsnutrition. "Boken är menad att hjälpa personer få ut mesta möjliga av sin träning och handlar om hur man genom rätt kost och näring kan maximera styrka, prestation och uthållighet - och dessutom bli en friskare idrottsutövare", säger författaren Peter Wilhelmsson till Kurera.

Jordbruk

Sveriges vanligaste bekämpningsmedel återkallas

Eko/miljö

Nu återkallas godkännanden för ogräsmedel som innehåller glyfosat och tillsatsämnet talgamin. Samtidigt skärps reglerna för vilka växtskyddsmedel som får användas av konsumenter utan krav på utbildning. Syftet är att minska hälsoriskerna och bidra till en giftfri vardag, skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Proteinplättar

Proteinplättar med banan

Frukost/mellanmål

Gillar du plättar men undviker det för att du tänker att det bara är snabb energi och tomma kalorier? Då kan du tänka om nu. Här är ett superenkelt recept på riktigt goda, inte alls onyttiga, proteinplättar.

Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Trendspaning

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet. Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, menar alltfler experter. Ett faktum som gjort att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.