Naprapaten Christer känner på Camillas fot.

Naprapaten hittar problemets rot

Christer tips: så undviker du skador

1. Lär dig äta ordentligt. Kroppen behöver rätt sorts näring. Om du tränar jättemycket bör du se över vilka näringstillskott som behövs.

2. Träna så att din kropp klarar av det den utsätts för i vardagen.

En naprapat arbetar främst med att lindra smärta och förbättra muskler och leders funktion. För naprapaten Christer Söderberg är det viktigaste att man inte bara symtombehandlar, utan verkligen hittar roten till problemet. På hans mottagning arbetar han i team med flera olika sorters terapeuter.
– En del terapeuter tänker ”jag” framför ”laget”. Det tror jag stjälper mer än det hjälper. Här jobbar vi som ett team med varje klient, berättar han.

Det är sällan där du har ont som det verkliga problemet sitter. Det faktumet är A och O om du frågar Christer Söderberg. Han arbetar som naprapat och har så gjort i många år. Han driver mottagningen Optimal Fysik i Stockholm som står för allt det han tror på: att man måste arbeta i team för att nå framgång. På mottagningen finns inte bara möjligheten att besöka en naprapat, här huserar också allt från fystränare, sjukgymnaster, näringsterapeuter och annan idrottsmedicinsk personal. Dessutom erhålles extern professionell hjälp med den mentala hälsan. Som är en mycket viktig del i en läkprocess och dessutom för att kunna prestera på topp. De står för en unik kombination av kompetenser och skickar gärna klienter mellan sig, eftersom de kan hjälpa och komplettera varandras färdigheter. Det är ett samarbete som han tycker att det borde finnas mer av även mellan den alternativa vården och traditionella läkare.
– Samarbetet är det viktigaste för mig. En del terapeuter tänker ”jag” framför ”laget”. Det tror jag stjälper mer än det hjälper. Här jobbar vi som ett team med varje klient, förklarar Christer.

Chsiter på Optimal Fysik

Christer känner på Camillas fot.

 

Möjligt compartment syndrome
Vi är här idag för att kollegan Camilla behöver hjälp. Hon har ont i underbenen och kan inte längre spela fotboll. En läkare har sagt till henne att hon förmodligen lider av så kallat compartment syndrome, som är en vanlig, men komplicerad ansträngningsskada. Nu vill Camilla ha en naprapats åsikt.

En naprapat arbetar främst med att lindra smärta och förbättra muskler och leders funktion med hjälp av manuella behandlingstekniker, samt rådgivning. Christer är av åsikten att man inte ska besöka en i onödan.
– Man kan gå och undersöka skavanker, kanske något som påverkar ens idrottande eller vardag, men jag tycker inte att man ska besöka en naprapat bara för att. Det finns så mycket man kan göra innan, för att förebygga eventuella problem. Som bra träning till exempel, säger Christer.

”Man ska akta sig för att bara symtomlindra”
Det vanligaste problemet som Christer ser idag är att vi är alltför stillasittande.
– Vi är födda att sitta på huk, vi är inte skapade för en stol. Vi borde träna för att kunna sitta. Idag sitter många hela dagarna och sedan tränar de något som spinning, vilket innebär ännu mer sittande, berättar han.

För att kunna behandla en skada vill han först förstå roten till problemet. Han vill ge en diagnos. Allra helst vill han försöka hitta en utväg som inte innebär ett operativt ingrepp, eftersom det kan ge nya problem.
– Man ska akta sig för att bara symtomlindra. Jag vill hitta orsaken och jag söker tills jag hittar.

Och det kan vara ett riktigt detektivarbete, ska det visa sig.

”Ortopediska inlägg kan förvärra”
I Camillas fall har läkaren sagt att hon nog måste operera. Christer tycker att hon ska prova fler saker innan hon tar ett beslut om operation. Han pratar med henne och försöker reda ut när den första skadan uppstod. Det visar sig att hon stukade foten för tio år sedan under en bandymatch. På grund av att en benbit lossnade har hon därefter opererat foten två gånger. Hon blev rekommenderad ortopediska inlägg och har använt dem sedan dess.  Idag spelar hon fotboll två timmar per dag på universitetet där hon pluggar i USA. Men krampkänningar och smärta gör det numera nästan omöjligt. Christer lyssnar på berättelsen och säger att problemet mycket väl kan ha uppstått redan vid stukningen. Emellertid har det gått längre än så, och han tror att inläggen kan vara den stora boven i dramat.
– Inläggen gör att du inte pronerar normalt. Men meningen är att du ska pronera. Fotens muskler ska göra sina naturliga rörelser, annars kan man få ytterligare problem. Jag hade, istället för att rekommendera inlägg, gått tillbaka till din gamla skada för att se vad den orsakade. Inlägg är aldrig en hel lösning enligt mig. Det är som att alltid ha axeln i mitella. Du ska träna bort anledningen till att du behöver inlägg.

Mer skada av operation
Christer känner på Camillas ben och fötter. Delar av fotens leder är stela och orörliga och de behöver arbetas med. I ena benet tycks en muskel ligga i förskjutet läge och är praktiskt taget orörlig. Med tanke på skadans tidsperiod måste man även kontrollera rörelsemönster och nervsystemets känslighet.
– I ditt fall tycker jag att risken är större att du tar mer skada av operationen. Du ska först vara säker på din diagnos, och behöver du då ändå operation så måste du se till att du går på behandling efteråt, säger han till Camilla.

Camilla är förvånad, men också lättad över att operation kanske inte är den självklara lösningen.
– Det känns mycket mer logiskt det här, att allting hänger ihop. Förmodligen väntar en del arbete med benen, men det känns väldigt värt det om jag slipper operation.

Fortsättning på Camillas behandling följer.

 

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

ratt_naring_for_att_prestera_580x416

Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

Hälsa

Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b