Cecilie Skog

När det kommer från hjärtat

Cecilie Skog är den enda kvinnan i världen som har nått de tre polerna Nordpolen, Sydpolen och Mount Everest, korsat Antarktis på skidor och klättrat “Seven Summits”. Men det är inte prestationen som står i centrum för henne, det är livsglädje och upplevelser. Kurera träffade Cecilie som berättade om motivation, lyckan över att utforska orörd natur och sorgen över att förlora sin make och tvillingsjäl på världens farligaste berg.

Hon drömmer inte om stora prestationer eller om att ändra världshistorien. Ändå är det just det som hon har åstadkommit i sin strävan att få uppleva och förverkliga drömmar. Norskan Cecilies, 39, äventyrs-CV är långt. Hon har nått de tre polerna: Nordpolen, Sydpolen och Mount Everest, hon korsade Antarktis på skidor nästan exakt 100 år efter Roald Amundsens Sydpolsexpedition 1911, med egen kraft och utan support. Hon har även klättrat “Seven Summits”– de högsta bergen i de sju världsdelarna – och har åkt skidor från fastlandet till Nordpolen.

Cecilie Skog klättrar

Hemma i vardagen tränar Cecilie allt från löpning till paddling och klättring.

 

Nu sitter hon mitt emot mig, liten och med ett stort leende. Det lockiga håret står som en gloria runt hennes ansikte. Utstrålningen går nästan att ta på. Cecilie har lämnat Oslo för att hålla föredrag och berätta om sin klädkollektion hos friluftsföretaget Bergans, som hon har ett mångårigt samarbete med. Hon är med andra ord inte alltid i färd med att bestiga höga toppar eller korsa inlandsisen.
– Jag måste ofta ut, men det behöver inte alltid vara stort. Ibland räcker det med en kort löptur, att jag får vara aktiv utomhus för att jag ska känna att jag får ro i kropp och huvud, berättar hon.

Bland fjord och fjäll
Hon växte upp i vackra Ålesund vid den norska kusten. Där är fjord och berg alltid nära så naturintresset var kanske givet. Hon beskriver sina föräldrar som storrökare och att hon var tvungen att ta sig ut för att få luft. Att bli äventyrare var aldrig en plan.
– Jag har bara följt dröm efter dröm och till slut blev det såhär.

Hon blir motiverad av många ting. Att få dela upplevelser med expeditionskamrater, att värma nedkylda händer över stormköket, att se glittret i snön eller att bli överraskad av en säl bredvid kajaken. I tältet känner hon sig som hemma. Den lilla röda tygstugan på två kvadratmeter, där var sak har sin plats.

 

cecilie_slade

Cecilie har korsat Antarktis på skidor med egen kraft och utan support.

Sorgen och lyckan
Hon verkar så livsglad. Lycklig och tacksam för att få chansen att leva sitt liv på detta vis. Men det har inte alltid varit enkelt. År 2008 den första augustidagen förlorade Cecilie sin man Rolf Bae på berget K2 under en av deras många gemensamma expeditioner. Det 8611 meter höga berget i Pakistan tog elva liv den dagen. Ett ras drog med sig Rolf nedför branterna, bara några meter från Cecilie. Det fick henne att ifrågasätta och tvivla på sitt val av liv och hon ville aldrig återvända till de höga 8000-meterstopparna igen. Men det gjorde hon till slut ändå.
– Förra året åkte jag till Himalaya igen och klättrade två höga berg. Det var en bra resa, men nu känner jag mig klar med 8000-meterstoppar. Jag fick mitt avslut. Det är enkelt att ångra min och Rolfs resa till K2 idag. Men jag är ändå glad att både han och jag valde att förverkliga våra drömmar.

cecilie_vitblusHennes känslor för K2 är blandade. Hon säger att det är världens vackraste berg, men samtidigt skrämmande, eftersom hon förlorade sin stora kärlek där. Efter olyckan bestämde sig Cecilie för att skriva boken Til Rolf – Tusen fine turer og en trist. En bok som Rolf själv skulle ha skrivit men som Cecilie slutförde tillsammans med en av makens bästa turkamrater.


Som mest levande
Hon pratar mycket om allt det vackra i äventyren, om solen som aldrig går ned, djurlivet och öppna horisonter. Men hon säger att hon inte alltid är glad på tur. Ibland är det tufft, ibland gömmer hon tårarna bakom luvan. Den första expeditionen som hon gjorde efter Rolfs olycka grät hon i dagar.
– Hela känslospektrat finns med under turerna. Man känner sig så levande där ute, det dunkar liksom i hela kroppen och det är gott att få känna, även det jobbiga. Jag läkte där ute.

Cecilie Skog porträtt

Foto: Ryan Waters

Hon skapar nya drömmar hela tiden som tar form i en ganska mansdominerad bransch. Hon har mött motstånd många gånger.
– När jag var 20 år och skulle bestiga Mont Blanc folk fick jag höra att jag inte skulle vara stark nog. Men jag valde att i alla fall prova. Så har jag tänkt sedan dess. Misslyckas jag så gör jag det, men jag måste i varje fall testa. Mina fysiska förutsättningar är i grunden inte i nivå med en mans, men det får mig bara att träna hårdare och smartare, förklarar hon.

Och träning finns det gott om. Hon tränar varje dag i veckan, fyra dagar två gånger om dagen. Hon varierar mellan löpning, klättring, paddling, yoga och dans. Hon har till och med deltagit i norska versionen av Let´s Dance och hade då svensken Tobias Karlsson som partner. Hon skrattar när hon berättar om erfarenheten. Hon hade aldrig gått i klackar tidigare och säger att Tobias fick sig en riktig utmaning med henne som partner. Tävlingen visade sig bli ett tufft äventyr och slutade i två brutna revben för Cecilies del.

FramtidsdrömmarnaCecilie med flagga
Framtidsdrömmarna ska hon leva ut på havet. Nu har Cecilie låtit bygga en egen segelbåt. Det var hennes och Rolfs gemensamma dröm en gång. Hon ska lära sig segla ordentligt och sedan vill hon segla till både Polarområden och till Argentina för att dansa tango.
– Båten är ett resultat av våra gemensamma drömmar. Det har varit en fin byggprocess och jag tror att jag och båten kommer att få många fina resor ihop. Att resa på havet är inte så olikt mina andra äventyr. De där oändliga vita slätterna påminner lite om segling.

Cecilie Skog och webbredaktör Emma V Larsson

Kureras Emma V Larsson  fick en chans att träffa Cecilie.

Idag kan hon leva på äventyren och det som tillkommer i form av föredrag och sponsorer. Men vägen hit var inte spikrak och i många år fick hon leva på knäckebröd. Hon har många äventyrsdrömmar kvar, men hon väljer dem aldrig för uppmärksamhetens eller pengarna skull.
– Jag samlar på andra ting än pengar. Mina äventyr och resor måste komma härifrån, det är bara då det går, säger hon och pekar mot sitt hjärta.

 Av Emma V Larsson

 

Foton: cecileskog.com


Skriv ut artikel


Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?