Annons
Annons

Nässpray skapar beroende – och gör dig bara mer täppt

Det kommer nog inte som någon nyhet för vissa, medan andra hoppar i taket och säger: "Va? På riktigt?" Det vill säga nyheten om att nässpray kan skapa beroende och endast erbjuder en tillfällig lindring. Och – att du vid längre tids användande tvärtom blir mer täppt. Här får du veta mer om fenomenet och får tips på några mildare alternativ till traditionella nässpray.

Redaktionen

3 maj, 2016
Nässpray skapar beroende – och gör dig bara mer täppt
Dela inlägget

Det kommer nog inte som någon nyhet för vissa, medan andra hoppar i taket och säger: ”Va? På riktigt?” Det vill säga nyheten om att nässpray kan skapa beroende och endast erbjuder en tillfällig lindring. Och – att du vid längre tids användande tvärtom blir mer täppt.
Här får du veta mer om fenomenet och får tips på några mildare alternativ till traditionella nässpray.

Det var när marknaden för receptfria läkemedel öppnades upp 2009 som användandet av nässpray exploderade.
Det menar i alla fall överläkaren Lena Hedlund vid Öron- näsa- och halskliniken på Södra Älvsborgs sjukhus.

Läs också: Det säger ditt snor om din hälsa

Gör dig mer täppt – och skapar ond cirkel
Långtidsanvändande får bara motsatt effekt, berättar hon i en intervju med Metro.
– Om du använder det under en lång tid får du en inflammation i nässlemhinnan. Då blir du ännu mer täppt än vad du var innan du började använda nässpray, säger hon och fortsätter:
– När man blir ännu mer täppt fortsätter man så klart att använda nässpray eftersom det hjälper för stunden, men då späder du bara på täpptheten. Det blir en ond cirkel.

”Försämrar livskvaliteten”
Att vara nässprayberoende är däremot inte farligt eller livshotande att bli beroende. Däremot sänker det allmäntillståndet.
– Det är ju obehagligt att gå runt och vara täppt hela tiden och det leder till sömnproblem. Livskvaliteten blir sämre, säger Lena Hedlund.

Kan istället förlänga förkylningen
Nässpray hjälper tillfälligt mot själva nästäppan men har inga förebyggande eller i övrigt förkylningslindrande egenskaper har Lars Lundblad, docent i öron-, näs- och halssjukdomar på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, tidigare berättat för tidningen Må bra.
– Nej, studier visar att de i stället kan förlänga förkylningar eftersom den normala genomblödningen i öron-, näs- och halsslemhinnorna försämras. De innehåller avsvällande ämnen som drar ihop blodkärlen i nässlemhinnan kraftigt. Effekten kommer snabbt.

Läs också: Första hjälpen för bihålorna – som hjälper kroppen läka sig själv

Försämrar kroppens förmåga att dra ihop blodkärlen
Vid överanvändning försämras kroppens egen förmåga att dra ihop blodkärlen, berättar han.
– Resultatet blir att blodet samlas i kärlen som också läcker kroppsvätska och därmed kan öka svullnaden i slemhinnorna så mycket som upp till fem, sex millimeter. Då tar man mer spray för att kunna andas ordentligt. Det här leder till en ond cirkel, man kan helt enkelt inte sluta.

Beroende vanligt bland storstadskvinnor: ”En sorts stressjuka”
Studier har visat att var femte svensk lider av nästäppa ofta eller regelbundet. Orsaken är ofta, men inte alltid, förkylning.
– Många, ofta unga storstadskvinnor, är psykiskt beroende av nässpray, en sorts stressjuka. De har alltid nässpray i handväskan. De utsätts för smutsig luft eller jobbar i torr luft med datorer och mycket textilier, håller högt tempo och har höga perfektionskrav på sig, hinner inte vara sjuka, fortsätter Lars Lundblad.
Han fortsätter:
– Det är inte riktigt okej att snörvla och snyta sig. Då tar de till nässpray som lindrar snabbt – och nästäppan riskerar att bli kronisk.

Läs också: 8 sätt att boosta försvaret mot influensa och förkylning

Behandlas traditionellt med kortisonspray
Traditionella nässpray ska användas upp till tio dagar, inte längre. Vid längre tids användning skapas nämligen lätt ett beroende. Som kan vara svårt att bli av med.
Den som på egen hand inte lyckas bör uppsöka läkarhjälp, tycker Lena Hedlund. När hon och hennes kollegor behandlar personer som blivit beroende av nässpray använder de sig av receptfria kortisonspray.
– Vid allvarligare fall använder vi kortisontabletter, men det kan man inte använda under för lång tid på grund av biverkningar. Det blir ofta en lång process, först egenvård, sedan läkarvård, berättar hon.

Finns naturliga alternativ till nässpray
Några förslag på några naturliga respektive mildare alternativ till traditionella nässpray hittar du i faktarutan.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Orsaker till nästäppa

Det är ofta, men inte alltid, en förkylning som orsakar nästäppan. Andra orsaker kan vara:
• Överanvändning av nässpray.
• En bakomliggande allergi.
• En reaktion på starka dofter och partiklar i luften.
• En reaktion på ämnen som finns i vanliga värktabletter, till exempel Treo och Ipren men även i vissa rödviner.
Källa: Lars Lundblad, docent Karolinska sjukhuset.

Naturliga/mildare alternativ till traditionella nässpray:

Sinupret och Sinupret forte
Växtbaserade läkemedel som effektivt lindrar förkylningssymtom i bihålor och näsa.
Dragerade tabletter som innehåller pulver av fläder, järnört, gullgentiana, Primula-arter (gullviva och/eller lundviva), Rumes-arter (ängssyra, bergssyra, tomtskräppa, spenatskräppa, krusskräppa och stor ängssyra).

Rhinodoron nässpray
Rhinodoron nässpray från Weleda rengör, fuktar och vårdar slemhinnorna i näsan på ett helt naturligt sätt utan syntetiska tillsatser och konserveringsmedel.
Nässprayet är en kombination av fysiologisk saltlösning och aloe vera – som är känt för att bevara fukt, vilket gör sprayen utmärkt att använda vid torr luft, snuva eller hösnuva.

Otosan nässpray
Otosan Nasal spray kombinerar rengöring och mjukgörande verkan med den hypertona lösningen havsvatten från Bretagne med Aloe Vera och Svartvinbärs växtextrakt och Mountain Pine, Tea Tree och citron eteriska oljor.

Saltlösning
Lätt att göra själv och sedan används nässköljare. Finns även att köpa.

Adrenerga näsdroppar
…men med en svagare styrka anpassad för barn. Inte längre än tio dagar.

Annons
Annons