Annons
Annons

Naturliga behandlingsmetoder för pollenallergi – hela listan A-Ö

Trött på röda, kliande ögon, nysningar och snuva? Och på allergimedicin som gör dig orkeslös? På Kurera har vi förkärlek till naturlig hälsa och en tro på att många symtom kan lindras av att vi läker och stärker våra fantastiska kroppar inifrån. Därför har vi här listat de alternativa, naturliga behandlingsmetoder som sägs kunna hjälpa vid pollenallergi.

Redaktionen

7 juli, 2015
Naturliga behandlingsmetoder för pollenallergi – hela listan A-Ö
Dela inlägget

Trött på röda, kliande ögon, nysningar och snuva? Och på allergimedicin som gör dig orkeslös?
På Kurera har vi förkärlek till naturlig hälsa och en tro på att många symtom kan lindras av att vi läker och stärker våra fantastiska kroppar inifrån.
Därför har vi här sammanställt en lista över de alternativa, naturliga behandlingsmetoder som sägs hjälpa vid pollenallergi.

Använder du medicin under hela den långa pollensäsongen? Är du intresserad av att minska ner på medicinanvändandet? Då bör du läsa den här artikeln. Ja, till och med spara den som ett bokmärke i din dator.
Det finns nämligen en rad naturliga sätt att lindra besvären – och reducera användandet av allergimedicin.
Här är listan över tips som påstås verkligen göra skillnad.

Så här kan du få hjälp:

 

Akupunktur – Akupunktur, kiropraktik, sakrokraniell behandling och andra komplementärmedicinska behandlingar kan hjälpa vid såväl kroniska som akuta allergibesvär. Sex till åtta behandlingar brukar anses nödvändigt. Dessa ska med fördel starta tidigt på våren. Upplevs effektivt av många.
Läs också: ”Akupunktur en kick för välmåendet”

Aloe Vera
vårdar pollenirriterade slemhinnor.
Läs också: Sju tillfällen då aloe vera hjälper

Allmyn
Tillskott gjort på örten Perilla som sägs motverka rinnsnuva, nästäppa, ögonbesvär och klåda. Finns flytande eller som kapslar, tugtabletter, droppar och sugtabletter.
Perilla används traditionellt i fjärran östern och det finns rikligt med dokumentation på örten som allergidämpare. Bland annat stödjer den produktion av cytokiner och specifika antikroppar. Perilla innehåller flavonoider som luteolin och koffeinsyra, glucosider, vitaminer, spårämnen och rosmarinsyra.
Läs också: 10 vanliga sommarplågor

Antihistamina och antiinflammatoriska tillskott
Nnäringstillskott som pycnogenol (läs mer nedan), quercetin (läs mer nedan), druvkärnextrakt, C-vitamin (läs mer nedan) och proteasenzymer. Deras antihistamina och antiinflammatoriska egenskaper ger symptomlindring vid pollenallergi. Tillskotten bör helst intas några veckor innan pollensäsongen börjar och därefter tas dagligen under hela säsongen.
Läs också: Allergifri – utan medicin

Antroposofisk behandling
Antroposofisk medicin ser till hela kroppens behov istället för att bara ta bort de allergiska symptomen. Vanligt förekommande är bland annat citrusextraktet Gencydo som tas i sprutor tre gånger i veckan. Intressanta studier visar att barn som växer upp i antroposofiska familjer har lägre allergifrekvens än de andra barnen som bor runt omkring. Antroposofer använder väldigt lite antibiotika, lite febernedsättande medel, ger få vaccinationer, äter en kost rik på mjölksyrabakterier samt mestadels närproducerad föda som är biodynamiskt odlad. Läs mer i Näringsguiden.
Läs också: Slutstrid om omstridda alternativa mediciner ska tas upp i läkemedelslagen

Astaxin
Populärt tillskott som består av naturligt mikroalgpulver samt vitamin C och E som stärker immunförsvaret. Är gjort på en speciell grönalg som är naturligt rik på ämnet Astaxanthin – en kraftfull antioxidant. Det svenska skidlandslaget har använt Astaxin i 15 års tid, för att idrottarna ska hålla sig friska och få ut mer av sin träning.
Antioxidanten Astaxanthin finns naturligt i lax och skaldjur.
Läs också: Knepet som gör dig fri från förkylningar

Bipollen
Bipollen brukar kallas ett av naturens mest kompletta livsmedel. Det är fullspäckat med näringsämnen som vitaminer, mineraler, enzymer, antioxidanter, aminosyror och fettsyror i en perfekt sammansättning som stärker immunförsvaret. De näringsrika pollenkornen utgörs av det pollen som bin har samlat in från olika växter för att ge näring till sin koloni. På grund av att du när du äter bipollen tillför kroppen naturligt pollen sägs pollenallergi kunna lindras.
För att lindra pollenallergiska besvär behöver bipollen ätas inför och under hela pollensäsongen. Det fungerar bäst om du börjar med en mindre dos och sedan successivt ökar. Den optimala dosen är 0,5-1 matsked per dag. Att äta honung och färsk bivax sägs ha liknande effekt (se nedan).
Observera! Är du allergisk mot biprodukter bör du undvika bipollen. För att testa hur du reagerar kan du placera ett pollenkorn på tungan en kort stund och avvakta eventuell reaktion.
Läs också: Dags att rusta sig för pollensäsongen – 6 tips!

Bio-Pycnogenol
Ett multifunktionellt näringstillskott i tablettform, vilket stödjer kroppens immunsystem och är fullproppat med antioxidanter som utvinns ur barken från furuträdet Pinus maritima. Ett tillskott för människor som vill öka sitt intag av nyttiga procyanidiner i tablettform. . Funkar mot bland annat pollen, gräs och pälsdjur.
Pycnogenol är ett vattenlösligt ämne, tas lätt upp av kroppen och har snabb biotillgänglighet. Många anser även ämnet effektivt mot PMS.
Läs också: Så fick hon hjälp mot pollenallergin och Linda Lampenius: ”Naturlig hjälp mot pollenallergi”

Bivax
Bivax ska enligt svensk folktro vara bra att tugga när snuva och allergisymtom slår till. Att äta färskt bivax, honung och bipollen (läs ovan) sägs förebygga allergiska besvär genom att kroppen dagligen utsätts för små doser pollen och på så sätt kan lära sig att hantera det. Ska både förebygga och lindra nästäppa. Kan tas både inför och under pollensäsongen, men har störst fördel av att få viss prepptid på sig inför säsongen. Välj i första hand att preppa med svenska eller nordeuropeiska biprodukter då dessa innehåller samma sorts pollen som du senare under säsongen faktiskt kommer utsättas för.
Läs också – Allt fler blir allergiska: ”För lite bakterier i kroppen”

Björkprodukter
Till exempel björksav, sägs förebygga allergiska besvär, och är en gammal beprövad huskur. Björksav är en naturlig, mild och lite söt dryck som tappats från björkens stam innan lövsprickningen på våren. Med björksav tillför du kroppen nyttiga mineraler och spårämnen. Björksav är särskilt rik på kalium, kalcium och magnesium, vilket också gör den till en bra vätskebalansåterställare efter svettiga träningspass. Genom att dricka björksav cirka en, två deciliter dagligen inför (men även under) pollensäsongen sägs allergin kunna lindras. Detta genom att kroppen tillförs björk i små doser och på så vis får ett stärkt försvar.
Björk – varken blad eller elexir från björksav – bör dock inte intas i allt för stora mängder under längre tid eftersom det då kan irritera och skada lever och njurar. Det gäller även vid utvärtes bruk, då allt du smörjer dig med absorberas av huden.
Ekologisk björksav finns att köpa på hälsobutiker.
Läs också: Rawfood-glass av björk- och myntablad

Bromelain
Bromelain är ett enzym som kommer från ananas och kan minska inflammation. Brukar ofta rekommenderas i kombination med C-vitamin och quercetin (se nedan).
Läs också: Lilla guiden till enzymer

C-vitamin
C-vitamin fungerar som mild antihistamin och ofta rekommenderas det att du tar quercetin (antioxidant) och bromelain (enzym) samtidigt (läs mer ovan och nedan). Ofta rekommenderas höga doser C-vitamin.
Läs också: Det visste du inte om C-vitamin

Dr. Hauschka ögontröst
Ögonkompresser mot svullna ögonlock.

DROP-it
Är engångspipetter med en steril saltlösning vilken påstås effektivt kunna skölja bort pollen och andra partiklar från ögat så att de inte längre irriterar.

Homeopati
Homeopati är ett alternativt medicinalsystem/sjukdomslära som går ut på att utsätta patienten för produkter som ger allergiliknande symptom. Homeopatin hävdar att varje symptom, hos en frisk människa, som orsakas av en giftig dos av en substans, kan botas av ett preparat som tillretts av samma substans.
Läs också: Vad är energimedicin?

Luftrenare
En luftrenare i hemmet, särskilt i sovrummet, är kanske ett av de allra effektivaste sätten att rena luften från luftburna partiklar och minska allergibesvär. Den förebygger besvär genom att filtrera bort damm, sporer, kvalsterträck, pollen och tobaksrök. Flera märken finns, men räkna med en kostnad på 2000–10000 kronor.
Air free är ett exempel på luftrenare som förutom att ta bort pollen även renar luften från kvalster, bakterier, virus och allergener genom att dra in luften, värma den till 200 grader och sedan kyla den innan den släpps ut. All luft i rummet steriliseras ljudlöst, snabbt och effektivt utan filter och skadliga kemikalier.

Lyprinol
Är ett kosttillskott med ingredienser som härstammar från den berömda grönläppade musslan från Nya Zeeland. Musseloljan fungerar välgörande för luftvägar och andningsorgan och har en hög andel av fettsyrorna omega-3, omega-6 och omega-9 samt naturligt förekommande antioxidanter.
Läs också: Allergisk? Använd musselolja istället för mediciner

Miniluftrenare
Är en betydligt mindre bärbar luftrenare som påstås kunna suga upp alla pollenkorn runt dig och förstöra dem.

Mjölksyrebakterier
Fungerar enligt ny studie mot allergier, enligt forskning presenterad i Allergy & Rhinology.
Läs mer här: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

MSM lignisul
Är ett kosttillskott av organiskt svavel som bland annat ska kunna dämpa allergiska reaktioner.
Läs också: Vad är en allergi egentligen?

Nasaleze
Rapporterad som en grymt effektiv quick fix mot allergi. Det är ett nässprej gjort av finkornigt cellulosapulver av tall som man puffar in i näsborrarna. Bildar ett gelé som förstärker näsans naturliga skyddsbarriär mot pollen och funkar som ett extra filter som gör att det du reagerar emot inte når slemhinnan. Studier visar att symtomen lindras av nässprayet och att även inflammationer verkar minska.
Inga biverkningar har rapporterats och ”Kliet försvinner direkt”, lovar Kurerabloggaren Carolin Helt i sitt blogginlägg: Min quick fix mot allergi.

Nose Buddy
En nässköljningskanna som fylls med koksaltlösning (som du enkelt blandar själv med jodfritt salt och rumstempererat vatten i måttet som följer med kannan). Lösningen hälls i ena näsborren och rinner ut genom den andra. Att regelbundet – gärna varje kväll innan läggdags – skölja näsan är ett effektivt och biverkningsfritt sätt att lindra allergisymtom. Sköljer bort pollen från näsan samtidigt som den återfuktar slemhinnorna. Metod som är vanligen rekommenderad av öron- näsa-halsläkare.
► Läs mer i blogginläggen: Nässkölj med linsvätska? och Jala Neti – nässköljning

Pollenzym
Pollenzym är ett kosttillskott stöttar immunsystemet och lägger stort fokus på bihålorna.
Ingredienser: Ingefäraextrakt, quercetin, rödalgextrakt, kelp, askorbinsyra, bromelain, superoxiddismutas (SOD), fyllnadsmedel (riskli).
Pollenzym innehåller bland annat vitamin C som bidrar till immunsystemets normala funktion, skyddar cellerna mot oxidativ stress och minskar trötthet och utmattning. Ingefäran bidrar till att upprätthålla optimal funktion i de övre luftvägarna och skyddar luftvägarnas slemhinnor. Quercetin är en bioflavonoid som ökar upptaget av C-vitamin.
Kapseln är vegetabilisk och består av cellulosa från träd.
Läs också: Parfymämnen ger allergi

Probiotika
Ät probiotisk yoghurt eller ännu bättre, köp tillskott med probiotiska bakterier från hälsokostaffären eller apotek. Kallas också mjölksyrebakterier.
Just detta kan nämligen vara hemligheten bakom att bota och minska allergisymtom. I en ny stor studie har forskare vid medicinuniversitet Vanderbilt tittat på 23 studier där sammanlagt drygt 1 900 personer har deltagit – och kommit fram till att personer som ätit livsmedel och tillskott med probiotika har betydligt mindre symtom jämfört med personer som fått placebo.
Läs också: Ny studie: Probiotiska bakterier hjälper mot pollenallergi

Pycnogenol
Antioxidanterna i pycnogenol har en naturlig antihistamineffekt och motverkar allergier och hösnuva och består av ett patenterat extrakt från barken av en speciell sorts tall från Frankrike. Pycnogenol är ett vattenlösligt ämne som lätt tas upp av kroppen och har snabb biotillgänglighet.
Pycnogenol tillför kroppen många olika typer av aktiva bioflavonoider, vilka dessutom förstärker verkan hos några av kroppens starkaste antioxidanter: vitamin E och C. Som ett plus binder de aktiva flavonoiderna också till sig kollagen-protein som har betydelse för hudens elasticitet och hjälper huden hålla sig ungdomlig. Många anser även pycnogenol effektivt mot PMS. (Läs mer om Bio-pycnogenol ovan samt om tallbarr nedan.)
► Läs Kurerabloggaren Linda Lampenius inlägg om varför hon äter pycnogenol för sin pollenallergi.

Renässans
En koksaltlösning som droppas eller sprayas i näsan två, tre gånger per dag för att spä ut de allergiframkallande ämnena i näsan. Det bidrar dels till att slemhinnan dels skonas och dels till bättre effekt av antiallergiska läkemedel. Påstås vara särskilt bra för barn med näsbesvär.

Renässans protect
Ett fettsprej som bildar en hinna i näsan och därmed hindrar pollenkorn från att nå slemhinnan. På detta sätt undslipper man en allergisk reaktion över huvud taget.
Läs också: Gravida bör undvika pollen

Rhinoplex
Ett vanligt homeopatmedel mot snuva, nysningar, nästäppa och svidande ögon.

Röd lök
Färsk lök gör att du gråter bort irriterande partiklar från ögonen. Oklart varför det inte skulle fungera lika bra med gul lök – prova!
Läs också: Så blir du pollensmart

Spirulina
Personer som lider av hösnuva (rinitallergi) har stor nytta av spirulina. Studier har visat att 2 gram spirulina under 12 veckor minskade allergisymtomen. Källa: Boken ”Supermat – Läkande mat från naturens hjärta” av John Opsahl.
Läs också: Därför ska du äta spirulina

Tallbarr
Tallbarr är en fantastisk källa till C-vitamin – och avkok på tallbarr en riktig superdryck för hälsan. För att motverka och lindra besvär med pollenallergi låter du tallbarren ligga och dra i vatten minst ett par timmar – gärna över natten – för att sedan sila bort barren och dricka vattnet. Finns naturligt ute att hämta samt som tillskott med pycnogenol – som utvinns ur barken på furuträdet Pinus maritima som växer i Sydfrankrike (läs mer ovan).
Så här har en av Kureras läsare skrivit in till oss och berättat:
”Tallbarr hjälpte mig mot gräspollenallergi hela förra sommaren. Jag petade ner lite barr i en vattenflaska som jag bar med mig under dagen. Det lindrade kliandet ganska omedelbart, men för mig var effekten inte särskilt långvarig, så jag klunkade vid behov hela dagen. Jag behövde inga andra mediciner.”
Läs också: Bli fri från pollenallergin med extrakt från tall

Vitaminer
Extra C-vitamin och B-vitamin stärker immunförsvaret och minskar sjukdomsrisken under pollensäsongen.
Läs också: Liten guide till vitaminer

Quercetin
En antioxidant som visat sig ha flera goda hälsoegenskaper och brukar kallas allergikernas vän. Quercetin tillhör en grupp av vegetabiliska pigment som kallas flavonoider (som tillhör undergruppen flavonoler) och är ett naturligt och vanligt gult färgämne i växter, frukter, blommor och grönsaker.
Studier pekar bland annat på minskade symtom vid allergibesvär och förkylningar. Quercetin fungerar som en antihistamin (det vill säga en histaminhämmare) och kan bidra till att stabilisera de celler som frisätter histamin i kroppen och därmed ha en anti-inflammatorisk effekt.
I provrör förhindrar quercetin immunceller från att ge ut histaminer, kemikalier som orsakar allergiska reaktioner. På grund av detta tror forskare att quercetin kan bidra till att minska symtom på allergier, inklusive rinnande näsa, rinnande ögon, nässelfeber, nässelutslag, astma, hösnuva och svullnad av ansikte och läppar.
Finns i frukt och grönsaker samt som tillskott.
Läs också: Fria radikaler och antioxidanter

Örter
Ögontröst och sabadilla har länge använts mot hösnuva och allergibesvär. Örterna anses stimulera tårkörtlar och slemhinnor i våra övre luftvägar.
Läs också: Örter och deras användningsområden

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Sist men inte minst, en gammal huskur lyder att man kan dricka Björksav för att lindra sin björkallergi. Prova att dricka 1-2 dl per dag varje dag i några veckor innan vårblomningen.

Annons
Fakta

Fakta

Pollenallergi drabbar årligen en femtedel av alla svenska ungdomar och vuxna, eller ungefär 25 procent av befolkningen, enligt Astma- och allergiförbundet.

Pollensäsongen är lång, sträcker sig från tidig vår till sen höst och ger besvär som rinnande, kliande och täppt näsa, nysningar, röda, kliande och rinnande ögon, svullnade ögonlock samt trötthetskänsla.

De vanligaste allergiframkallande pollensorterna
…kommer från lövträd, främst björk, al och hassel samt gräs och gråbo. Vanligast är besvär i näsa och ögon. Besvären uppkommer då pollenkornen fastnar i näsans och ögonens slemhinnor och ger besvär med irriterade, kliande och rinnande slemhinnor.

Typiska symptom på pollenallergi
Vattnig snuva, näsa och ögon rinner och kliar, huvudet känns tungt. En del får huvudvärk och andra ont i bihålorna.
En del får ont i bihålorna

Tips för att undvika allergi
Vädra på kvällen och inte under dagen, häng varken upp kläder eller sängkläder på tork eller vädring utomhus, undvik gräsklippning, byt kläder när du varit utomhus, ta inte in växter med pollen, till exempel björkris.

Annons
Annons