Annons
Annons

Naturligt antiinflammatorisk

Gurkmejan har länge använts i ayurvedisk medicin samt matlagning för att stärka matsmältningen samt minska smärta och inflammationer. Det är även ett populärt kosttillskott som kan användas istället för antiinflammatoriska läkemedel.

Redaktionen

20 november, 2013
Naturligt antiinflammatorisk
Dela inlägget

Gurkmejan har länge använts i ayurvedisk medicin samt matlagning för att stärka matsmältningen samt minska smärta och inflammationer. Här i Europa har vi mest använt kryddan i curryrätter, men på senare år har gurkmejan fått allt större uppmärksamhet för dess terapeutiska egenskaper och har blivit ett populärt kosttillskott som kan användas istället för antiinflammatoriska läkemedel.

Gurkmejan har medicinska egenskaper och kryddan har på senare år blivit föremål för många vetenskapliga studier. Den aktiva substansen i gurkmeja kallas curcumin. Dess antiinflammatoriska verkan har visat sig vara jämförbar med läkemedlen hydrokortison och fenylbutazon beträffande antiinflammatorisk verkan. Till skillnad från dessa läkemedel har curcumin inte visat sig ha några signifikanta biverkningar. Själva inflammationshämmandet sker genom att cellerna stoppas från att skicka ut en signalmolekyl som är väsentlig vid inflammatoriska processer. Curcumin hämmar också cox-2-gener och motverkar på det sättet att inflammationsproteinet cox-2 bildas.

Antioxidant
Gurkmeja har även fått uppmärksamhet för sin starka antioxidativa verkan. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen.

Växten
Gurkmeja (Curcuma longa) hör till familjen ingefärsväxter och härstammar från Sydostasien. Indien är en flitig producent, liksom Kina, Indonesien och Sri Lanka men det odlas även i till exempel Australien och Afrika. Den fleråriga plantan är ca en meter hög och har underjordiska rotstammar med starkt gul-orange kött och en aromatisk doft. Det är rötterna som används för produktionen. Dessa kokas, torkas och mals sedan till ett fint gult pulver.

Skydd mot folksjukdomar
Eftersom läkemedelsbolagen av ekonomiska skäl har svalt intresse för gurkmeja går forskningen trögt, men många studier har ändå gjorts. Professor emeritus Stig Bengmark (Lunds universitet) har gått igenom en lång rad djurstudier som gjorts på gurkmeja och konstaterar att gurkmeja tycks kunna skydda mot flera av våra vanligaste folksjukdomar, bland annat hjärt-kärlsjukdom, alzheimer och sjukdomar i bukspottskörtel, lever och lungor av den anledningen att de många gånger har inflammatoriskt ursprung.

Källa: Curcumin, an atoxic antioxidant and natural NFkappaB, cyclooxygenase-2, lipooxygenase, and inducible nitric oxide synthase inhibitor: a shield against acute and chronic diseases.

Av Redaktionen

Annons
Annons