Annons
Annons

Nordiskt samarbete för maxgräns för socker

Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, bör göra en ny vetenskaplig granskning av hur socker påverkar hälsan. Det anser myndighetscheferna på livsmedelsverken i Sverige, Finland, Danmark, Island och Norge. Orsaken är att det finns ny forskning om sambanden mellan sockerkonsumtion och övervikt och typ-2-diabetes.

Redaktionen

7 juli, 2016
Nordiskt samarbete för maxgräns för socker
Dela inlägget

Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, bör göra en ny vetenskaplig granskning av hur socker påverkar hälsan.
Det anser myndighetscheferna på livsmedelsverken i Sverige, Finland, Danmark, Island och Norge.
Orsaken är att det finns ny forskning om sambanden mellan sockerkonsumtion och övervikt och typ-2-diabetes.

Sedan Efsas senaste granskning 2010 har det kommit mycket ny forskning om sambanden mellan sockerkonsumtion och övervikt och typ-2-diabetes. Efsas bedömning vid den tidpunkten var att det inte fanns tillräckligt med underlag för att sätta ett referensvärde – maxvärde – för tillsatt socker.

Läs också: Ny forskning: Socker ligger bakom dålig hjärthälsa – inte mättat fett

”Ett maxvärde som gäller i hela EU skulle vara en styrka”
Men de nordiska myndigheterna håller inte med och har nu satt satt ihop ett brev till Efsa för att gemensamt utöva påtryckningar.
– Ett maxvärde för hur mycket tillsatt socker som är acceptabelt i kosten, som gäller i hela EU skulle vara en styrka, säger Hanna Eneroth, nutritionist vid Livsmedelsverket, i ett uttalande.

För lite näring och för mycket energi
De Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) som i nuläget är vad Sverige följer, rekommenderar redan nu att maximalt tio procent av energin ska komma från tillsatt socker.
– Anledningen till att NNR satt ett maxvärde för tillsatt socker i sina rekommendationer är att man där har tagit med i sin bedömning att hela kosten påverkas till det sämre av att äta mycket tillsatt socker. Man räknar in att det då ofta blir för lite näring och för mycket kalorier, säger Hanna Eneroth.

Läs också: Historien om hur sockerindustrins egna forskning satte EU:s rekommendationer om sockerintag

”Efsa kan inte ta hänsyn till andra faktorer än forskning”
Efsa kan i sitt arbete inte ta hänsyn till andra faktorer än forskning om sambandet mellan sockerkonsumtion och hälsa och myndighetscheferna ber därför Efsa undersöka om dessa samband har stärkts, meddelar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Läs de nordiska myndigheternas brev till Efsa här: Request for an Efsa opinion regarding DRV for sugar

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Dolt socker största orosmolnet
Socker som finns naturligt i frukter och grönsaker utgör ingen ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Problemet är raffinerat socker, där det dolda sockret i processad mat är det största orosmolnet. Produkter med tillsatt socker utgör 75 procent av all förpackad mat och dryck i USA och innehåller för det mesta sackaros eller HFCS, vilket verkar öka risken för hjärtsjukdom till och med mer än andra typer av socker – till exempel glukos.
En kost rik på socker har också visat sig främja så kallad prediabetes och diabetes, två tillstånd som innebär kraftigt ökad risk för hjärtsjukdom – och speciellt en allvarlig förträngning av vänster huvudkranskärl.

Annons
Annons