Annons
Annons

Nu är vinterkräksjukan här – så skyddar du dig

Så var det dags igen. Vinterkräksjukan hoppar tyvärr inte över 2014 utan dyker upp även i år. Det konstaterar Folkhälsomyndigheten efter att ha analyserat antalet sökningar om den fruktade sjukdomen på Vårdguiden 1177. Så här skyddar du dig.

Redaktionen

26 november, 2014
Nu är vinterkräksjukan här – så skyddar du dig
Dela inlägget

Så var det dags igen. Vinterkräksjukan hoppar tyvärr inte över 2014 utan dyker upp även i år. Det konstaterar Folkhälsomyndigheten efter att ha analyserat antalet sökningar om den fruktade sjukdomen på Vårdguiden 1177.
Så här skyddar du dig.

Vinterkräksjukan är ett virus och ett extremt smittsamt sådant. De kommande veckorna kan vi förvänta oss en drastisk ökning av antalet smittade, både i samhället och i vården. Säsongen för maginfluensa brukar börja under november, öka under december samt januari och nå toppen under februari och mars – och sedan dala och försvinna igen i april.

Hastigt insjuknande

Vinterkräksjuka (calicivirus) orsakas av ett flertal olika sorters virus. Symptomen kommer hastigt består av kräkningar, diarré, magsmärtor, ont i kroppen och feber och kommer väldigt hastigt. Inkubationstiden – alltså den tid det tar från smittotillfället till de första symtomen – är 12-48 timmar och man är oftast sjuk i ett till tre dygn.

Så här skyddar du dig

Förebygg med virusskyddande produkter

Eftersom vinterkräksjukan är ett virus kan det hjälpa att förebygga med ett stärkande preparat från hälsokosten. Som till exempel:

# Oscillococcinum
Omöjligt att uttala men utmärkt för immunsystemet. Systemmodulator!

# Viraway
Olivbladsextrakt som har en patenterad effekt mot bakterier och virus.

# Anti-V
Humussyra som binder virus, bakterier och tungmetaller bildar en blockering så att viruset inte kan fästa till våra celler och därmed inte föröka sig.

# Immunosan
Bevisat i kliniska tester att det stimulerar makrofager, neutrofila granulocyter (neutrofiler) och mördaceller – kroppens immunceller – som tar hand om bakterier och virus.

# Zink och D-vitamin
Stärker ditt immunförsvar.

# Sambucol
Fläderbärsextrakt som fäster på viruset. Det kan då inte kan ta sig in i cellen och hindras från att föröka sig.

Övrig behandling
Kräks du mycket eller har mycket diarré, kan det förutom vatten också vara bra att dricka vätskeersättning, detta för att kroppen förlorar mycket salter.
Du tillgodogör dig vätska bäst genom att dricka små mängder ofta, det vill säga med täta mellanrum. När diarréerna avtar kan du börja äta som vanligt igen men fortsätt att dricka rikligt med vatten så länge avföringen är lös.
OBS! Ge inte egenblandad vätskeersättning till barn under 12 år.

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Tänk även på att…

1. Tvätta händerna ofta, alltid före måltider och efter toalettbesök. Använd tvål och vatten.
2. Använda handsprit.
3. Undvika fasta tvålar, speciellt om de inte får torka ordentligt. Tvålar som ständigt är blöta är känsliga för bakterier.
4. Använda en egen handduk hemma och på jobbet – och tvätta den ofta.
5. Undvik bufféer och salladsbord där många äter och lutar sig över maten.
6. Om du är sjuk så stanna hemma och vistas inte på platser där du kan smitta andra.
7. Att bra kost stimulerar immunförsvaret. Fokusera extra på immunförsvarsstärkande mat.
Det vill säga:

  • …Använd kokosolja – det innehåller virusdödande laurinsyra.
  • …Knapra vitlök – stimulerar immunförsvaret
  • …Ät honung – är en gammal huskur vid förkylningar. Bör inte hettas upp mer än 42 grader så använd det inte i te utan ta det på en tesked. Pröva gärna Manukahonung – en honung där forskning visat på antibakteriella egenskaper och som är vida känd för sina många medicinska och läkande egenskaper.

Har du frågor? …eller känner dig osäker på hur du bör agera kan du ringa Vårdguiden på telefon 1177 eller söka på www.1177.se.

Annons
Annons