Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande

Fakta

Vad definieras som processat kött och varför är det skadligt?

Processat kött beskriver allt kött som har fått kemikalier tillsatta för att hjälpa till att bevara det, så som till exempel skinka, salami, paté och chorizo.
Experter tror att det är dessa ämnen, som alltså tillsätts under framtagningen, som orsakar cancer. Dessa ämnen inkluderar konserveringsmedel såsom till exempel nitrater - liksom stora mängder salt och fett.

Den mesta färs som köps från slaktare eller stormarknader räknas inte som processat kött. Det gör däremot korv och hamburgare - såvida de inte är hemgjorda.
Källa: Daily Mail

För första gången klassas livsmedel – i detta fall processat kött – som cancerframkallande.
Risken att utveckla cancer ökar redan vid intag av två baconskivor om dagen.
I en rapport från Världshälsoorganisationen WHO likställs nu risken för att äta processat kött med cigaretter, arsenik och asbest.
Det är ingen nyhet skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande – men meddelar samtidigt att de nyligen justerade kostråden gällande kött nu återigen kan komma att ändras.

Ta hellre en bönsallad än en BLT. Det har experterna rekommenderat i åtminstone tio år så det är egentligen inte någon nyhet vi rapporterar om. Men – den här gången är det allvar. Och det är de tillsatta kemikalierna i köttet som uppges vara den största boven (läs mer i faktarutan).
► Läs också – WHO: Kemikalier ligger bakom folksjukdomar

Likställs med arsenik och cigaretter
I måndags var det nog många storkonsumenter av kött världen över som upplevde sig få en käftsmäll när de såg tidningarnas rubriker: Processat kött likställs med cigaretter, arsenik och asbest när det kommer till hur cancerframkallande det är. Exempelvis ökar risken för ändtarmscancer med hela 18 procent för den som dagligen äter 50 gram processat kött, uppger DI.se, det vill säga ungefär två skivor bacon.

 

► Läs också – Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Publicerades i måndags
I måndags, den 26 oktober, publicerade WHO:s International Agency for Research on Cancer (IARC) en vetenskaplig artikel där bland annat resultatet av en riskklassificering av rött kött, charkprodukter och cancer presenterades.
Med anledning av WHO:s rapport väljer idag även Livsmedelsverket att uttala sig:
”I stort är underlaget för artikeln känt sedan tidigare”, meddelar de i ett pressmeddelande. ”Den baseras på den forskning som också legat till grund för Livsmedelsverkets råd om konsumtion av rött kött och charkprodukter.”

 Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat

Nyheten? Charkprodukter klassificeras som cancerframkallande
Det som är nytt är däremot att IARC har valt att nu göra en så kallad riskklassificering av rött kött och charkprodukter. De klassar charkprodukter som cancerframkallande, och rött kött som troligen cancerframkallande. Det är första gången som klassificeringen gäller ett helt livsmedel, tidigare har det endast gällt enskilda ämnen.

► Läs också: Antioxidanter kan förebygga tarmcancer

Även färskt rött kött hamnar på listan
Även färskt rött kött kommer att få ansluta sig till WHO: encyklopedi över cancerframkallande ämnen och kommer sannolikt att rankas endast något mindre farligt än de konserverade charkprodukterna, rapporterade Daily Mail i måndags.

► Läs också: Våga välja vegetariskt

Bevisat: Charkuterivaror ÄR cancerframkallande
När det gäller rött kött i övrigt – det vill säga kött från nöt, gris och lamm – är bevisen inte lika entydiga. Därför nöjer sig WHO med att konstatera att dessa livsmedel ”troligen” orsakar cancer. Men för charkprodukter råder det ingen tvekan. I rapporten slår organisationen därför fast att charkuteriprodukter, ironiskt nog produkterna i den så kallade ”delikatessdisken” – som till exempel korv, bacon, skinka och pastejer, orsakar cancer.

► Läs också – Forskning: D-vitamin ökar canceröverlevnaden

Livsmedelsverkets råd hittills – max ett halvt kilo kött och chark i veckan
Livsmedelsverkets kostråd från juni 2014 är, när det gäller kött och charkprodukter, ett intag om max 500 gram rött kött och chark per vecka, varav endast en mindre del bör vara charkprodukter.
– För den enskilda individen är risken att utveckla kolorektal (tarm) cancer på grund av sin konsumtion av charkuteriprodukter fortfarande liten, men denna risk ökar med mängden kött som konsumeras, säger Dr Kurt Straif från WHO i en artikel idag i Daily Mail.
Han får medhåll från Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket:
– Att äta rött kött och charkprodukter någon gång ibland går bra, men som alltid handlar det om att variera kosten och inte äta för ensidigt, säger han i pressmeddelandet.

► Läs också: Här hittar du näringen i vegomat

Chark utgör en tredjedel av köttkonsumtionen
En undersökning utförd av Livsmedelsverket visar att fyra av tio kvinnor och hela sju av tio män äter mer än så. Hos både kvinnor och män utgörs cirka en tredjedel av konsumtionen dessutom av charkprodukter.

Ökar risken för fler sjukdomar, inklusive benskörhet
Studiens slutsats är att konsumtion av allt animaliskt protein men i synnerhet rött kött, ökar risken för i princip alla vällevnadssjukdomar, och då inte minst benskörhet.
Resultaten har även bekräftats i studier av västerländska populationer.

► Läs också: Så är det att nästan bara äta raw food – Erica Palmcrantz Aziz berättar

Äter mer och mer kött
Vi är mitt uppe i en hälsoboom men vi äter mer kött än någonsin tidigare. 87,3 kilo kött per person och år sätter genomsnittsvensken i sig, enligt Jordbruksverket. Och vi äter dessutom mer och importerat kött, och mindre och mindre svenskt. I alla fall såg siffrorna ut så 2013.
Troliga orsaker till det är, enligt samma myndighet, bland annat EU-inträdet 1995, sänkt matmoms 1996, ökade inkomster, produktutveckling, nya dieter och influenser från andra länder. Och nu på senare år uppges även lågkolhydratdieter vara en trolig orsak.

► Läs också: Fem viktiga tillskott för dig som är vegetarian

Kan bli aktuellt med nya kostråd för kött
Rapporten från IARC som den vetenskapliga artikeln bygger på har inte publicerats ännu.
Livsmedelsverket meddelar att man  kommer att ta del av rapporten när den blir offentlig och då se om det kan vara aktuellt att justera råden om rött kött och charkprodukter.

► Läs också: 8 vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Av Isabelle G Hedander

Fakta

Vad definieras som processat kött och varför är det skadligt?

Processat kött beskriver allt kött som har fått kemikalier tillsatta för att hjälpa till att bevara det, så som till exempel skinka, salami, paté och chorizo.
Experter tror att det är dessa ämnen, som alltså tillsätts under framtagningen, som orsakar cancer. Dessa ämnen inkluderar konserveringsmedel såsom till exempel nitrater - liksom stora mängder salt och fett.

Den mesta färs som köps från slaktare eller stormarknader räknas inte som processat kött. Det gör däremot korv och hamburgare - såvida de inte är hemgjorda.
Källa: Daily Mail

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

värkande händer

Vad vet du om psoriasisartrit?

Värk

Psoriasisartrit är en kronisk ledsjukdom där många drabbade får vänta länge på diagnos och behandling. Men kunskapen om sjukdomen är dålig. Vad känner du själv till om psoriasisartrit?

Enkel övning mot smartphone-nacke. Sara Ström ligger på golvet på yogamatta

Enkel övning mot smartphone-nacke

Träning

Gamnacke när du skrollar i mobilen? Ja, troligtvis. Det är nämligen lätt att börja hänga med nacken och huvudet när vi grejar med telefon och surfplatta. Här visar yogainstruktören Sara Ström en övning som motverkar just smartphone-nacken.

Så vet du att du har zinkbrist

Hälsa

Zinkbrist är en av de vanligaste mineralbristerna bland svenskar. Vet du om du får i dig tillräckligt av mineralet? Här får du veta mer om dess funktion i kroppen, vilka bristsymtomen är och hur du tar reda på dina zinknivåer.

en familj som splittras

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag, men ändå är det svårt att vänja sig. Man har gift sig för att man trodde att det skulle vara till döden skiljer oss åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Men hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

staplade gurkor

Hur nyttigt är gurka – egentligen?

Kost

Gurka, det innehåller ju bara vatten! Eller? Gurka är antagligen mycket nyttigare än du tror för trots sitt stora innehåll av vatten innehåller den även andra nyttigheter – som fibrer, vitaminer och mineraler.

johanna bjurström

Därför är det viktigt att ha naturliga hudvårdsprodukter

Krönikan

För många år sedan arbetade jag som hudterapeut och kom dagligen i kontakt med kemikalier som påverkade min kropp på olika sätt, vilket bidrog till att det uppstod obalanser i mitt endokrina system, det vill säga körtlarnas system. Detta ledde till symtom som till sist gjorde att det gick upp för mig att vi mår bäst av naturlig hudvård på vår kropp. Här ska jag berätta mer om det.

Man joggar i vacker natur

Män långsammare än de själva tror

Forskning

Manliga långdistanslöpare överskattar sin egen förmåga – de är inte så snabba som de tror. Mitesh Kataria, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, och själv motionerande löpare, har undersökt tävlingar som Göteborgsvarvet och Stockholm maraton, och ser tydliga skillnader mellan kvinnor och män. "Fenomenet att män tenderar att överskatta sin förmåga kan gälla även utanför löparbanan, exempelvis på arbetsmarknaden. Där vore det intressant att undersöka om det till viss del kan förklara lönegapet mellan män och kvinnor", säger han.

kvinna känner utanpå sin hals

Fokus på sköldkörtelproblematik – och behovet av utveckling på området

Allmänt

Cirka 450 000 personer har en sköldkörteldiagnos i Sverige. 80 procent av dessa är kvinnor. Idag, den 25 maj, uppmärksammas internationella Sköldkörteldagen, World Thyroid Day. Det är en dag som verkligen behövs menar Emese Gerentsér, vice ordförande i Sköldkörtelförbundet: "Avsaknaden av forskning och utveckling på det här området är skrämmande, inte minst med tanke på hur många människor och anhöriga som är drabbade. Kanske är det för att större delen är kvinnor?" säger hon till Kurera, och lyfter därmed en fråga som är en het potatis när det gäller många vanliga tillstånd och sjukdomar.

Bella håkansson kollage olika outfits

Sugen på yoga? Så väljer du rätt kläder och utrustning – Experten tipsar

Träning

Bella Håkansson är yogalärare och ayurvedisk livsstilscoach. Hon bloggar på Kurera och hennes önskan är att förmedla yoga till så många människor hon bara kan, på de sätt hon kan. För Bella är yoga så mycket mer än bara kroppspositioner, det är ett holistiskt synsätt – ett sätt att leva. Förutom att vara en genuin yogi är Bella även modemedveten och väldigt stylish. Så – vem passar bättre att svara på frågor om yogamode än Bella tänkte vi på Kurera. Sagt och gjort. Här är hennes svar.

Raw hallonparfait med kanderade mandlar

Raw hallonparfait med kanderade mandlar

Glutenfritt

Du behöver inte vänta till trädgårdens hallon har mognat i sommar för att äta hallonparfait, det går lika bra att använda frusna bär. Här är ett raw – det vill säga glutenfritt och helt veganskt – recept på en riktigt god parfait med kanderade mandlar.

Närbild kyckling

Smittskyddsläkare vill införa säljförbud efter kycklingsmitta

Hälsa

Det bör införas gränsvärden för smittämnen i alla livsmedel. Det föreslår nu smittskyddsläkare efter ett drygt års problematik med campylobacter från färsk kyckling. Även Livsmedelsverket får sig en känga. "Vi smittskyddsläkare anser att Livsmedelsverket nog skulle kunna göra mer med den lagstiftning som finns", säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo till TT.

sallad med blommor

19 vilda och ätbara växter du ska plocka NU

Kost

Visste du att det finns många vilda växter, blad och blommor som du kan äta? Som är både milda och goda och dessutom erbjuder ett inslag av fräscht nytänk i sommarsalladen? Men med flera av dem har du bara ett fåtal veckor på dig innan de antingen slutar blomma eller blir för beska i smaken. Så yalla yalla – ut och skörda!

Övning: Skrivbordsyoga

Kort övning: Skrivbordsyoga

Träning

Här är en enkel övning från Kureras nya samarbetspartner Yogobe: Skrivbordsyoga. Övningen tar bara två minuter att utföra och innebär förutom ökad rörlighet även en paus som du med fördel kan ta en gång i timmen.

Inger oja

När den dagliga stressen försvann sov Inger bra på natten igen

Naturlig hälsa

Inger Oja, 53, har länge varit trött och stressad på dagarna. Det beror på att hon haft problem med nattsömnen i många år. Hon somnar oftast snabbt men vaknar efter två, tre timmar och ligger sedan vaken fram tills det är dags att stiga upp. Ingenting hon försökt med har fungerat fram tills för ett år sedan när hon provade ett nytt kosttillskott som lovade normalisera nivån av stresshormonet kortisol och ge en bra nattsömn. "Det hjälpte mig redan första natten och jag har sovit djupt och länge sedan jag började med produkten. Det var många år sedan jag vaknade utvilad och fungerade bra på dagarna", säger Inger till Kurera.

Dorotea Pettersson med en stor klocka

Sluta prokrastinera och få saker gjorda i tid

Mental hälsa

Att prokrastinera, skjuta upp uppgifter som behöver göras, är ett vanligt beteende men inte desto mindre jobbigt för de som gör det i stor utsträckning. I sin nya bok ”Jag ska bara … konsten att få det gjort i tid” ger författaren och tidscoachen Dorotea Pettersson råd och tips om hur man tar sig ur prokrastineringsfällan.

ammande spädbarn har ögonkontakt med sin mamma

Ammande mammor upplever bristande stöd från sjukvården

Gravid/barn

Allt fler kvinnor upplever problem med att amma, visar en ny Sifo-undersökning. Många mammor uppger att de tycker stödet från sjukvården är bristfälligt, särskilt om amningen har varit problematisk. Drygt hälften upplever bristande information om amning inför förlossningen och 20 procent är missnöjda med det stöd man har fått efter förlossningen. "Det är otroligt viktigt att utbildad vårdpersonal ger det stöd som efterfrågas", säger Anette Ekström, barnmorska och professor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde.

Guide: Så väljer du rätt salt

Hälsa

Visste du att ditt val av matsalt kan ha stor påverkan på din hälsa? Många slentrianköper samma plastburk med raffinerat bordssalt men med ett aktivt val av salt kan din hälsa förbättras. Här får du veta mer.

Barbro Parkatti

Barbro hittade en lösning mot glömskan

Naturlig hälsa

Barbro Parkatti i Skinnskatteberg är 81 år. Hon är pigg för sin ålder och joggar en timme varannan dag tillsammans med hunden Tilda. Något hon haft problem med de senaste åren är minnet. Hon glömmer lätt namn. Men för ett år sedan började hon ta ett kosttillskott som är bra för glömska och är mycket nöjd med resultatet.

Par hånglar på säng

Nej till sex på arbetstid

Politik

En motion om sex på arbetstid har nu fått avslag. Det är kommunfullmäktige i Övertorneå som säger nej till förslaget om att kommunens personal ska få använda sin friskvårdstimme till sex. Det rapporterar P4 Norrbotten.

olika piller

Studie om fytosteroler stöttar tillskott för att sänka sjukvårdskostnader

Forskning

Fytosteroler som kosttillskott kan hjälpa hjärtpatienter – och kraftigt sänka sjukvårdskostnader, enligt en ny studie. Enligt studien skulle 5,3 miljarder euro per år kunna sparas om personer med höga kolesterolvärden ökade sitt intag av ämnet fytosteroler, som finns i växtriket. "En tydlig bild träder fram av de fördelar som kan uppnås genom en mer utbredd användning av kosttillskott hos dem som löper störst risk att drabbas", säger Ingrid Atteryd, svensk ordförande för Food Supplements Europe, i en kommentar.

The Ultimate Vegan Burger med avokadokräm

Den ultimata veganska burgaren med avokadokräm

Mat

Den här underbart goda burgaren är inspirerad av matlegenden Jamie Oliver och hans recept The Best Vegan Burger. De är inte busenkla att göra men går alldeles utmärkt att frysa in, så gör många. Burgarna är dessutom fantastiska att grilla.

hand skriver orden sepsis

Vitaminbehandling kan minska dödlighet i sepsis

Naturlig hälsa

Sepsis, det vill säga blodförgiftning, drabbar omkring 40 000 svenskar per år. Tillståndet verkar dock kunna botas med en blandning av vitaminer och kortison. Det indikerar i alla fall en första observationsstudie från ett sjukhus i USA där vitaminbehandlingen minskade dödligheten från 40 till åtta procent. "Är det så bra som de här preliminära resultaten visar skulle det innebära att vi fick ett kraftfullt behandlingsalternativ till ett av medicinens dödligaste tillstånd", säger infektionsläkare Adam Linder vid Lunds universitet som själv forskar på sepsis, till Sveriges radio.

Flicka går i ljus skog med häst och hund

Pollenallergimedel effektivt även mot pälsallergi

Naturlig hälsa

Pollensäsongen är i full gång och både traditionella pollenmediciner som naturliga alternativ säljer som smör. Men – vad få vet är att vissa pollenknep fungerar förträffligt även mot pälsdjursallergi. När tidningen Ridsport med hjälp av drygt 230 testpiloter utvärderade nytt naturligt pollenmedel mot just pälsdjursallergi upplevde nästan samtliga lindring. En av dem är Robin Oikarinen, som trots kraftig hästallergi valt yrket hovslagare och i och med detta tillbringar större delen av livet i stallet: "Jag kunde minska användningen av allergitabletterna. Hade jag bara varit en stund i stallet istället för större delen av dygnet hade jag nog inte behövt någon medicin alls", säger han till tidningen.