Annons
Annons

Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande

För första gången klassas livsmedel - i detta fall processat kött - som cancerframkallande. Risken att utveckla cancer ökar redan vid intag av två baconskivor om dagen. I en rapport från Världshälsoorganisationen WHO likställs nu risken för att äta processat kött med cigaretter, arsenik och asbest. Det är ingen nyhet skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande - men meddelar samtidigt att de nyligen justerade kostråden gällande kött nu återigen kan komma att ändras.

Redaktionen

27 oktober, 2015
Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande
Dela inlägget

För första gången klassas livsmedel – i detta fall processat kött – som cancerframkallande.
Risken att utveckla cancer ökar redan vid intag av två baconskivor om dagen.
I en rapport från Världshälsoorganisationen WHO likställs nu risken för att äta processat kött med cigaretter, arsenik och asbest.
Det är ingen nyhet skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande – men meddelar samtidigt att de nyligen justerade kostråden gällande kött nu återigen kan komma att ändras.

Ta hellre en bönsallad än en BLT. Det har experterna rekommenderat i åtminstone tio år så det är egentligen inte någon nyhet vi rapporterar om. Men – den här gången är det allvar. Och det är de tillsatta kemikalierna i köttet som uppges vara den största boven (läs mer i faktarutan).
Läs också – WHO: Kemikalier ligger bakom folksjukdomar

Likställs med arsenik och cigaretter
I måndags var det nog många storkonsumenter av kött världen över som upplevde sig få en käftsmäll när de såg tidningarnas rubriker: Processat kött likställs med cigaretter, arsenik och asbest när det kommer till hur cancerframkallande det är. Exempelvis ökar risken för ändtarmscancer med hela 18 procent för den som dagligen äter 50 gram processat kött, uppger DI.se, det vill säga ungefär två skivor bacon.

Läs också – Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Publicerades i måndags
I måndags, den 26 oktober, publicerade WHO:s International Agency for Research on Cancer (IARC) en vetenskaplig artikel där bland annat resultatet av en riskklassificering av rött kött, charkprodukter och cancer presenterades.
Med anledning av WHO:s rapport väljer idag även Livsmedelsverket att uttala sig:
”I stort är underlaget för artikeln känt sedan tidigare”, meddelar de i ett pressmeddelande. ”Den baseras på den forskning som också legat till grund för Livsmedelsverkets råd om konsumtion av rött kött och charkprodukter.”

Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat

Nyheten? Charkprodukter klassificeras som cancerframkallande
Det som är nytt är däremot att IARC har valt att nu göra en så kallad riskklassificering av rött kött och charkprodukter. De klassar charkprodukter som cancerframkallande, och rött kött som troligen cancerframkallande. Det är första gången som klassificeringen gäller ett helt livsmedel, tidigare har det endast gällt enskilda ämnen.

Läs också: Antioxidanter kan förebygga tarmcancer

Även färskt rött kött hamnar på listan
Även färskt rött kött kommer att få ansluta sig till WHO: encyklopedi över cancerframkallande ämnen och kommer sannolikt att rankas endast något mindre farligt än de konserverade charkprodukterna, rapporterade Daily Mail i måndags.

Läs också: Våga välja vegetariskt

Bevisat: Charkuterivaror ÄR cancerframkallande
När det gäller rött kött i övrigt – det vill säga kött från nöt, gris och lamm – är bevisen inte lika entydiga. Därför nöjer sig WHO med att konstatera att dessa livsmedel ”troligen” orsakar cancer. Men för charkprodukter råder det ingen tvekan. I rapporten slår organisationen därför fast att charkuteriprodukter, ironiskt nog produkterna i den så kallade ”delikatessdisken” – som till exempel korv, bacon, skinka och pastejer, orsakar cancer.

Läs också – Forskning: D-vitamin ökar canceröverlevnaden

Livsmedelsverkets råd hittills – max ett halvt kilo kött och chark i veckan
Livsmedelsverkets kostråd från juni 2014 är, när det gäller kött och charkprodukter, ett intag om max 500 gram rött kött och chark per vecka, varav endast en mindre del bör vara charkprodukter.
– För den enskilda individen är risken att utveckla kolorektal (tarm) cancer på grund av sin konsumtion av charkuteriprodukter fortfarande liten, men denna risk ökar med mängden kött som konsumeras, säger Dr Kurt Straif från WHO i en artikel idag i Daily Mail.
Han får medhåll från Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket:
– Att äta rött kött och charkprodukter någon gång ibland går bra, men som alltid handlar det om att variera kosten och inte äta för ensidigt, säger han i pressmeddelandet.

Läs också: Här hittar du näringen i vegomat

Chark utgör en tredjedel av köttkonsumtionen
En undersökning utförd av Livsmedelsverket visar att fyra av tio kvinnor och hela sju av tio män äter mer än så. Hos både kvinnor och män utgörs cirka en tredjedel av konsumtionen dessutom av charkprodukter.

Ökar risken för fler sjukdomar, inklusive benskörhet
Studiens slutsats är att konsumtion av allt animaliskt protein men i synnerhet rött kött, ökar risken för i princip alla vällevnadssjukdomar, och då inte minst benskörhet.
Resultaten har även bekräftats i studier av västerländska populationer.

Läs också: Så är det att nästan bara äta raw food – Erica Palmcrantz Aziz berättar

Äter mer och mer kött
Vi är mitt uppe i en hälsoboom men vi äter mer kött än någonsin tidigare. 87,3 kilo kött per person och år sätter genomsnittsvensken i sig, enligt Jordbruksverket. Och vi äter dessutom mer och importerat kött, och mindre och mindre svenskt. I alla fall såg siffrorna ut så 2013.
Troliga orsaker till det är, enligt samma myndighet, bland annat EU-inträdet 1995, sänkt matmoms 1996, ökade inkomster, produktutveckling, nya dieter och influenser från andra länder. Och nu på senare år uppges även lågkolhydratdieter vara en trolig orsak.

Läs också: Fem viktiga tillskott för dig som är vegetarian

Kan bli aktuellt med nya kostråd för kött
Rapporten från IARC som den vetenskapliga artikeln bygger på har inte publicerats ännu.
Livsmedelsverket meddelar att man kommer att ta del av rapporten när den blir offentlig och då se om det kan vara aktuellt att justera råden om rött kött och charkprodukter.

Läs också: 8 vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Vad definieras som processat kött och varför är det skadligt?

Processat kött beskriver allt kött som har fått kemikalier tillsatta för att hjälpa till att bevara det, så som till exempel skinka, salami, paté och chorizo.
Experter tror att det är dessa ämnen, som alltså tillsätts under framtagningen, som orsakar cancer. Dessa ämnen inkluderar konserveringsmedel såsom till exempel nitrater – liksom stora mängder salt och fett.

Den mesta färs som köps från slaktare eller stormarknader räknas inte som processat kött. Det gör däremot korv och hamburgare – såvida de inte är hemgjorda.
Källa: Daily Mail

Annons
Annons