Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande

Fakta

Vad definieras som processat kött och varför är det skadligt?

Processat kött beskriver allt kött som har fått kemikalier tillsatta för att hjälpa till att bevara det, så som till exempel skinka, salami, paté och chorizo.
Experter tror att det är dessa ämnen, som alltså tillsätts under framtagningen, som orsakar cancer. Dessa ämnen inkluderar konserveringsmedel såsom till exempel nitrater - liksom stora mängder salt och fett.

Den mesta färs som köps från slaktare eller stormarknader räknas inte som processat kött. Det gör däremot korv och hamburgare - såvida de inte är hemgjorda.
Källa: Daily Mail

För första gången klassas livsmedel – i detta fall processat kött – som cancerframkallande.
Risken att utveckla cancer ökar redan vid intag av två baconskivor om dagen.
I en rapport från Världshälsoorganisationen WHO likställs nu risken för att äta processat kött med cigaretter, arsenik och asbest.
Det är ingen nyhet skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande – men meddelar samtidigt att de nyligen justerade kostråden gällande kött nu återigen kan komma att ändras.

Ta hellre en bönsallad än en BLT. Det har experterna rekommenderat i åtminstone tio år så det är egentligen inte någon nyhet vi rapporterar om. Men – den här gången är det allvar. Och det är de tillsatta kemikalierna i köttet som uppges vara den största boven (läs mer i faktarutan).
► Läs också – WHO: Kemikalier ligger bakom folksjukdomar

Likställs med arsenik och cigaretter
I måndags var det nog många storkonsumenter av kött världen över som upplevde sig få en käftsmäll när de såg tidningarnas rubriker: Processat kött likställs med cigaretter, arsenik och asbest när det kommer till hur cancerframkallande det är. Exempelvis ökar risken för ändtarmscancer med hela 18 procent för den som dagligen äter 50 gram processat kött, uppger DI.se, det vill säga ungefär två skivor bacon.

 

► Läs också – Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Publicerades i måndags
I måndags, den 26 oktober, publicerade WHO:s International Agency for Research on Cancer (IARC) en vetenskaplig artikel där bland annat resultatet av en riskklassificering av rött kött, charkprodukter och cancer presenterades.
Med anledning av WHO:s rapport väljer idag även Livsmedelsverket att uttala sig:
”I stort är underlaget för artikeln känt sedan tidigare”, meddelar de i ett pressmeddelande. ”Den baseras på den forskning som också legat till grund för Livsmedelsverkets råd om konsumtion av rött kött och charkprodukter.”

 Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat

Nyheten? Charkprodukter klassificeras som cancerframkallande
Det som är nytt är däremot att IARC har valt att nu göra en så kallad riskklassificering av rött kött och charkprodukter. De klassar charkprodukter som cancerframkallande, och rött kött som troligen cancerframkallande. Det är första gången som klassificeringen gäller ett helt livsmedel, tidigare har det endast gällt enskilda ämnen.

► Läs också: Antioxidanter kan förebygga tarmcancer

Även färskt rött kött hamnar på listan
Även färskt rött kött kommer att få ansluta sig till WHO: encyklopedi över cancerframkallande ämnen och kommer sannolikt att rankas endast något mindre farligt än de konserverade charkprodukterna, rapporterade Daily Mail i måndags.

► Läs också: Våga välja vegetariskt

Bevisat: Charkuterivaror ÄR cancerframkallande
När det gäller rött kött i övrigt – det vill säga kött från nöt, gris och lamm – är bevisen inte lika entydiga. Därför nöjer sig WHO med att konstatera att dessa livsmedel ”troligen” orsakar cancer. Men för charkprodukter råder det ingen tvekan. I rapporten slår organisationen därför fast att charkuteriprodukter, ironiskt nog produkterna i den så kallade ”delikatessdisken” – som till exempel korv, bacon, skinka och pastejer, orsakar cancer.

► Läs också – Forskning: D-vitamin ökar canceröverlevnaden

Livsmedelsverkets råd hittills – max ett halvt kilo kött och chark i veckan
Livsmedelsverkets kostråd från juni 2014 är, när det gäller kött och charkprodukter, ett intag om max 500 gram rött kött och chark per vecka, varav endast en mindre del bör vara charkprodukter.
– För den enskilda individen är risken att utveckla kolorektal (tarm) cancer på grund av sin konsumtion av charkuteriprodukter fortfarande liten, men denna risk ökar med mängden kött som konsumeras, säger Dr Kurt Straif från WHO i en artikel idag i Daily Mail.
Han får medhåll från Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket:
– Att äta rött kött och charkprodukter någon gång ibland går bra, men som alltid handlar det om att variera kosten och inte äta för ensidigt, säger han i pressmeddelandet.

► Läs också: Här hittar du näringen i vegomat

Chark utgör en tredjedel av köttkonsumtionen
En undersökning utförd av Livsmedelsverket visar att fyra av tio kvinnor och hela sju av tio män äter mer än så. Hos både kvinnor och män utgörs cirka en tredjedel av konsumtionen dessutom av charkprodukter.

Ökar risken för fler sjukdomar, inklusive benskörhet
Studiens slutsats är att konsumtion av allt animaliskt protein men i synnerhet rött kött, ökar risken för i princip alla vällevnadssjukdomar, och då inte minst benskörhet.
Resultaten har även bekräftats i studier av västerländska populationer.

► Läs också: Så är det att nästan bara äta raw food – Erica Palmcrantz Aziz berättar

Äter mer och mer kött
Vi är mitt uppe i en hälsoboom men vi äter mer kött än någonsin tidigare. 87,3 kilo kött per person och år sätter genomsnittsvensken i sig, enligt Jordbruksverket. Och vi äter dessutom mer och importerat kött, och mindre och mindre svenskt. I alla fall såg siffrorna ut så 2013.
Troliga orsaker till det är, enligt samma myndighet, bland annat EU-inträdet 1995, sänkt matmoms 1996, ökade inkomster, produktutveckling, nya dieter och influenser från andra länder. Och nu på senare år uppges även lågkolhydratdieter vara en trolig orsak.

► Läs också: Fem viktiga tillskott för dig som är vegetarian

Kan bli aktuellt med nya kostråd för kött
Rapporten från IARC som den vetenskapliga artikeln bygger på har inte publicerats ännu.
Livsmedelsverket meddelar att man  kommer att ta del av rapporten när den blir offentlig och då se om det kan vara aktuellt att justera råden om rött kött och charkprodukter.

► Läs också: 8 vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Av Isabelle G Hedander

Fakta

Vad definieras som processat kött och varför är det skadligt?

Processat kött beskriver allt kött som har fått kemikalier tillsatta för att hjälpa till att bevara det, så som till exempel skinka, salami, paté och chorizo.
Experter tror att det är dessa ämnen, som alltså tillsätts under framtagningen, som orsakar cancer. Dessa ämnen inkluderar konserveringsmedel såsom till exempel nitrater - liksom stora mängder salt och fett.

Den mesta färs som köps från slaktare eller stormarknader räknas inte som processat kött. Det gör däremot korv och hamburgare - såvida de inte är hemgjorda.
Källa: Daily Mail

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hall

En hälsosam arbetsplats ger ett hälsosamt resultat

Allmänt

För 15:e året i rad ska Årets Chef utses av tidningen Chef. I år är den hälsoprofilen och näringsterapeuten Bertil Wosk, tillika grundare av hälsoföretaget Holistic, en av finalisterna till Årets Hälsofrämjande chef. Kurera har tidigare rapporterat om Holistic – hälsoföretaget som lever som det lär. Läs artikeln så förstår du själv varför just denna man nominerats.

Anders Hansen

3 tips för att bli mer stresstålig

Hälsa

Träning inte bara förbättrar din inlärningsförmåga, ditt IQ och minskar risken för demens, det reducerar även ångest och stress. Här tipsar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till "Hjärnstark", om hur man blir mer stresstålig.

Här är kandidaterna till antipriset Årets matbluff 2016

Kost

40 nomineringar har trillat in. Av dessa har de mest vilseledande valts ut till en final där det är det upp till svenska folket att avgöra vilken produkt som till slut ska tilldelas den oädla utmärkelsen som Årets matbluff 2016. Låt oss presentera de fem slutgiltiga kandidaterna i antipriset som är instiftat av föreningen Äkta vara.

Person hoppar utomhus i siluett mot solen

11 tillfällen då Q10 hjälper

Allmänt

Q10 är en kraftfull antioxidant som behövs för att du ska orka – både fysiskt och psykiskt. Det skyddar mot en rad sjukdomar och minskar både dödligheten i hjärtsjukdom och förbättrar läget för hjärtsviktspatienter. Dessutom hjälper det huden att hålla sig ung längre. Bland annat. Här är elva vetenskapligt bevisade tillfällen då Q10 gör stor nytta.

14 sätt att bli mer lycklig

Mental hälsa

Det kan verka enkelt, men ibland är det inte så lätt att känna glädje och lycka. Stress, tuffa besked eller svåra motgångar. Det är mycket som kan får oss ur balans. Oavsett om du tappat fotfästet eller inte - här är 14 tips som hjälper dig att bli mer lycklig.

Kvinna smörjer in sin kind med kräm

Ny forskning! Så påverkas huden av olika lösningsmedel

Hud

Svenska forskare har utvecklat metod som kan avgöra hur vår hud påverkas av olika substanser, som till exempel vätskor och krämer i form av kosmetika och läkemedel. Något liknande har aldrig gjorts tidigare. Upptäckten kan leda till att man i framtiden mer effektivt kommer att kunna reglera hudens egenskaper. "Ökad förståelse för molekylära mekanismer gör att vi på ett mer effektivt sätt kan påverka och reglera hudens egenskaper", säger Emma Sparr, professor vid kemiska institutionen i Lund.

Flera bilder på samma kvinna där hon gör olika miner

Så bryter du negativa tankemönster

Krönikan

Utan att du riktigt vet hur det gick till så är de där igen, tankarna som maler och ältar och upprepar sig i det oändliga med samma trötta budskap om hur dåligt allt är, hur hårt livet suger, hur värdelös du är och hur hopplösa alla framtidsutsikter är. Du har lyssnat på de där tankarna tusen gånger tidigare och du fasar för att du kommer att behöva lyssna på dem tusen gånger till. Det är tid att bryta dem nu, tycker du inte? Här får du några tips på hur du gör.

två personer spelar tennis

6 fakta om fysisk aktivitet

Mental hälsa

Är du stressad? Kanske för stressad för att hinna röra på dig som du borde? Du är inte ensam om att hantera stress HELT fel. Det finns nämligen inget snabbare sätt att reducera stress än att röra på sig eftersom rörelsen hjälper till med regleringen av stresshormonet kortisol. Här är fler fakta om fysisk aktivitet.

Leende kvinna håller sina händer om ansiktet

Fem vitaminer som gör underverk för huden

Hud

Känner du till hur näring hör ihop med skönhet och hudens åldrande? Är svaret nej är det dags att ändra på den saken. Vitaminer i hudkrämer är trend på uppåtgående och det av en anledning, menar skönhetsjournalisten Agneta Elmegård. Här får du veta mer om fem vitaminer som ger effekt på huden – och på vilket sätt.

Kvinna utomhus vid havet med händerna upp i luften

Träning gör dig stresstålig

Allmänt

Modern hjärnforskning visar att fysisk aktivitet har nästan ofattbara effekter på vår hjärna och tankemässiga funktioner. I nya boken Hjärnstark visar Anders Hansen att träning inte bara förbättrar din inlärningsförmåga, ditt IQ och minskar risken för demens, det reducerar även ångest och stress. – Vi är gjorda för ett liv på savannen, därför är det livsviktigt för hjärnhälsan att träna regel- bundet. Träning lär kroppen att inte reagera så starkt på den vardagliga stressen.

kvinnas ansikte närbild spruckna läppar vinterbakgrund

Bästa tipsen för en mjuk och vacker vinterhy!

Hud

Kyla och lägre luftfuktighet påverkar vår hud och gör den torrare och känsligare. Den kan till och med börja klia. Men det finns knep för dig som vill komma lindrigt undan. Här är knepen du bör känna till – och sju riktigt bra produkttips för vinterhud.

Kladdkaka

Kladdkakebrownie i nyttigare tappning

Glutenfritt

Älskar du chokladiga efterrätter som kladdkaka – men vill vill samtidigt äta nyttigt och undvika ingredienser som vetemjöl, tvivelaktiga tillsatser och raffinerat bordssocker? Vad bra! Då har du nämligen landat på helt rätt recept. Receptet är helt veganskt.

smittskyddsläkaren Åke Örtqvist

Dålig effekt av årets influensavaccin

Allmänt

Årets influensavaccin fungerar dåligt, visar färska siffror från Stockholm. Bland dem som sökt sjukvård på grund av influensasymtom är skyddseffekten inte ens 30 procent. "I år är vaccinet något sämre än det brukar vara", säger smittskyddsläkaren Åke Örtqvist till TV4 Nyhetsmorgon.

mjölk i glas

Därför är det mindre näring i ekologisk mjölk och alternativ till mjölk

Kost

"Ekomjölk och alternativa mjölkprodukter saknar viktiga näringsämnen som kalcium och D-vitamin", basunerar olika media ut efter att olika sorters mjölkalternativ jämförts av företaget Testfakta. Risken är att människor som bara läser rubriken väljer bort ekologiskt i tron att detta är sämre. Så är fallet inte. Kortfattat är det så enkelt att det i ekoprodukter än är förbjudet att tillsätta ämnena och att växt- och nötalternativ sällan berikas på samma sätt som "vanlig" mjölk. Men förändring är på gång, rapporterar mjölkföretagen.

saffranskrokus

Saffran höjer mängden aktivt serotonin i hjärnan

Naturlig hälsa

Att känna sig nedstämd, orolig, håglös eller ångestfylld är ingenting konstigt. Det kan bero på vintermörkret eller vara en reaktion på något du råkat ut för. Oftast går känslorna över av sig själva – men inte alltid. Om en tillfällig svacka blir till en känsla av att livet är meningslöst kan tillståndet övergå i en depression – och där behöver du inte hamna. Det finns en rad naturliga sätt att förebygga depressionskänslor, höja sinnesstämningen och återfå känslomässig balans. Ett av de mest effektiva har du troligen stött på nu under julen: Saffran.

Här är den hjärtvänliga maten du ska äta varje dag

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och idag är 1,4 miljoner svenskar drabbade av sjukdomarna som till stor del kan förebyggas med en hälsosam livsstil. Bra mat och regelbunden motion är två faktorer som främjar hjärthälsan. Att undvika tobak och reducera stress är två andra. Här får du tips på mat som är bra för hjärtat – 15 livsmedel du kan äta med gott samvete.

Mikroplast på finger i närbild

Vanligt med skadliga mikroplaster! Här är produkterna du ska undvika

Eko/miljö

Visste du att sannolikheten är hög att du använder produkter med skadliga mikroplaster? Dessa små partiklar finns nämligen i en stor mängd produkter som många betraktar som "schyssta". Ämnena är vanliga i hudlotion, peeling, tandkräm, raklödder och duschtvål – för att nämna några exempel. Här är produkterna du ska undvika – och produkterna som är säkra.

Träna bort ångesten OCH få upp flåset – på bara tre minuter

Träning

Ätit lite mycket över jul och nyår? Eller vill du "bara" komma igång med en bra vana nu när det är nytt år? Med hjälp av enkla medel kan du få både bättre flås, ökad förbränning och hjälp av motverka eventuell ångest, lovar personlige tränaren Michael Angress. Allt som krävs är ungefär tre och en halv minut aktivitet – dagligen.

Färgglada juicer, frukt och grönsaker

Nytt år – och dags för detox!

Hälsa

Under jul och nyår tenderar det att bli lite för mycket av det goda för många. Känner du igen dig? Då kan det vara läge för en detox. Kostutsvävningar gör tillsammans med andra livsstilsfaktorer att vi samlar toxiner och slaggprodukter i våra kroppar, vilket får såväl extrakilon som andra negativa hälsoeffekter som följd. Här får du veta varför det är hög tid för en detoxkur – och lite på fötterna om hur du kan gå till väga.

man och kvinna lagar grönsaker och smoothie i kök

Flexitarianism – spås bli hetaste kosttrenden 2017

Kost

Kämpar du med att försöka leva som en heltidsvegetarian/vegan? Bli flexitarian! Jaha, så vad är det då? Jo, en vegetarian som äter kött... Eller en deltidsvegan. Låter motsägelsefullt men ses som en hälsosam men samtidigt uppnåelig kosthållning och spås bli en av 2017 års största mattrender.