Annons
Annons

Nu ljuder smördebatten hög

Många skolor har på Livsmedelsverkets rekommendationer infört lättmargarinet Becel istället för ”vanligt” smör. Debatten har inte låtit vänta på sig. Becel eller Bregott? Vad tycker du? Skriv i kommentarsfältet nedan.

Redaktionen

16 oktober, 2012
Nu ljuder smördebatten hög
Dela inlägget

Många skolor har till höstterminen infört lättmargarinet Becel istället för ”vanligt” smör och debatten har inte låtit vänta på sig.
En av dem som kritiserar det nya påläggsvalet är Göran Petersson, oberoende forskare vid Chalmers, som hävdar att Becel är direkt hälsofarligt.
– Man använder det allra värsta alternativet i skolorna, säger han till DN.

Enligt Livsmedelverkets rekommendationer bör skolor servera ett nyckelhålsmärkt margarin. Becel är ett av få margariner som har nyckelhålsmärkning, ett faktum som forskaren Göran Petersson anser vara helt absurt.
– De förlegade och felaktiga rekommendationerna leder till att man använder det allra värsta alternativet i skolor. Går man bokstavstroget på myndighetsrekommendationerna är det Becel som blir kvar, säger han till DN.
– Bland bordsmargariner utmärker sig Becel för att ha väldigt högt innehåll av omega-6 och fleromättat fett, vilket är skadligt för oss att äta för mycket av.

Tydligt vad som var vanligast
DN skrev sin artikelserie efter att först ha ringt runt till tio slumpmässigt utvalda f–9-skolor i Stockholm för att fråga vilket smör eller margarin de serverade. Åtta av de tio skolorna hade antingen bara lättmargarinet Becel eller Becel och ett annat margarin.
En av de skolorna är Alviksskolan utanför Stockholm. Där byttes Bregott mot Becel under mitten av september. Anledningen stod att läsa på en lapp och gjorde gällande att förvaltningen krävde detta på grund av att så många barn var överviktiga.
– Det är massor med konstiga ämnen i Becel. Jag tycker att det är jätteäckligt, det smakar som plast. Inte ens vår idrottslärare tycker det här är bra, säger niondeklassaren Linda Sztankovics till DN.
Göran Peterson har forskat kring livsmedelsfrågor och kostfetter i många år. Han tycker att det är oansvarigt att servera margarinet till barn. Senast i våras publicerade han en guide till olika fetter där han delade in produkter som margarin, smör och olja i en grön, en orange och en röd grupp. Becel hamnade i den röda gruppen, vilket innebär att den hade sämst fettsammansättning.
Göran Peterson anser att hälsoeffekterna av att äta Becel kan vara omfattande.
– Det jag har varit inne på är negativa effekter när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Men det finns också forskning som kopplar det till cancerrisker.
Du hittar Göran Petersons forskningsrapport ”Välj Bregott framför Becel” här.

Drar nu tillbaka beslutet
Redan på eftermiddagen samma dag som DN publicerade sin artikelserie meddelade skolborgarrådet Lotta Edholm att de tar tillbaka beslutet och att det nu är upp till varje skola att själv bestämma.
På internet har debatten ljudit högljudd och intensiv. Såväl föräldrar, elever, lärare och myndighetspersoner har reagerat. Bland argumenten som framförs heter det att lättmargariner som Becel är onaturliga, ger sämre mättnad, mindre näring, innehåller mer vatten, mer socker, fler E-nummer och kemiska tillsatser för att efterlikna fullfeta alternativ. Det hävdas också att de medför en ökad risk för allergiska reaktioner eftersom de är väldigt hårt processade.

Vad tycker du? Dela med dig av din åsikt genom att kommentera artikeln.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons