Annons
Annons

Nu vet forskarna varför vi svettas

Att kunna svettas är livsnödvändigt. Svettas man för mycket mår man inte bra och svettas man inte alls kan det vara livsfarligt. Forskare vid Uppsala universitet har identifierat en grundläggande mekanism som reglerar svettning. Och nu ska de utveckla en substans som minskar svettproduktionen för de som lider av sjuklig eller oönskad svettning.

Redaktionen

3 augusti, 2015
Nu vet forskarna varför vi svettas
Dela inlägget

Att kunna svettas är livsnödvändigt. Svettas man för mycket mår man inte bra och svettas man inte alls kan det vara livsfarligt.
Forskare vid Uppsala universitet har identifierat en grundläggande mekanism som reglerar svettning.
Och nu ska de utveckla en substans som minskar svettproduktionen för de som lider av sjuklig eller oönskad svettning.

När vi svettas regleras kroppstemperaturen. Det skyddar oss från överhettning vid feber eller fysisk aktivitet. Den som inte kan svettas kan lätt bli medvetslös och det kan till och med vara dödligt.
Läs också: Naturlig hjälp mot svett och vallningar

Människan bäst på att sänka kroppstemperaturen
Forskare vid Uppsala universitet har studerat ett medfött men sällsynt tillstånd som innebär en total avsaknad av svettförmåga. Och de kunde identifiera den bakomliggande genmutationen, nämligen en specifik kanal, som benämns InsP3R2 som kodas av den muterade genen, behövs för att man ska börja svettas.
Människan är den djurart som har flest svettkörtlar och har därför störst förmåga att sänka kroppstemperaturen. Vi människor har en uthållighet vid fysisk aktivitet som saknar motstycke bland andra djur som lever på land. Svettkörtlarna och att vi saknar päls gav våra förfäder förmåga att förflytta sig under långa pass, till exempel vid jakt eller flykt.
Läs också: Gabrielle led av klimakterieproblem ”Jag badade i svett”

Utvecklar en substans för medicinskt syfte
Idag är det vanligast att man svettas för mycket. Det är enbart 2 procent av befolkningen som lider av svettning från till exempel händer, fötter och armhålor.
– Utifrån våra fynd arbetar vi nu på att utveckla en substans som specifikt hämmar bildningen av InsP3R2 och som därmed skulle kunna användas i medicinskt syfte för att minska oönskad och sjuklig svettproduktion hos dessa patienter, säger Niklas Dahl, vid Uppsala universitet.
Resultatet publicerades i Journal of Clinical Investigation.
Läs också: Kurera guidar: Milda deodoranter

Av Inger Palm

Annons
Annons