Ny forskning: Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

Fakta

Anledningen bakom den sannolikt permanenta förändring i BMI är att antibiotikamedicinerna förstör de "goda" bakterierna i tarmen, vilket förändrar hur kroppen bryter ner mat, ökar upptaget av kalorier och triggar viktökning.

Probiotika är levande, nyttiga bakterier som när de tillförs i tillräcklig mängd medför hälsovinster för konsumenten.
Källa: WHO.

Återställ bakteriefloran så här
Tillskott med probiotika hjälper till att återställa bakteriefloran i tarmen efter antibiotikakur.
Läs mer om probiotika respektive antibiotika i Kureras näringsguide.

Antibiotika får barn att lättare gå upp i vikt – under hela livet.  Och inte nog med det, viktökningen accelererar sedan med åren. Anledningen, menar experter, är att medicinerna förstör de ”goda” bakterierna i tarmen – vilket i sin tur triggar viktökning.
Det framkommer av ny stor studie, publicerad i International Journal of Obesity.

Barn som ges antibiotika under sin barndom går upp i vikt betydligt snabbare jämfört med barn som inte får det, varnar nu experter. Viktökningen accelererar sedan sannolikt med åren för resten av barnens liv.

► Läs också – Probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan

 

Förändrar balansen i kroppen
Antibiotikan tros ha en ökningseffekt på ett barns BMI, vilket står för ”Body mass index” och är ett mått som ofta används inom sjukvården för att bedöma undervikt, normalvikt, övervikt samt fetma.
Det experterna menar är orsaken är att antibiotikan förändrar balansen av de mikroorganismer som lever i kroppen.

► Läs också: Hur påverkar tarmfloran övervikt och fetma? Experten svarar

Professorn: ”Din BMI förändras för alltid”
Forskare vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health research varnar nu för att effekterna kan pågå in i vuxen ålder.
– Din BMI kan för alltid förändras av den antibiotika som du tar som barn, säger professor Brian Schwartz, som lett studien, uppger Daily Mail.
– Våra data tyder på att varje gång vi ger ett antibiotikum till barn får detta dem att gå upp i vikt snabbare med tiden.

► Läs också: Omega-3 under graviditeten motverkar överviktiga barn 

Har undersökt drygt nära 165 000 barn mellan tre och 18 år
För att komma fram till dessa resultat har professor Brian Schwartz, som lett studien, och hans team – mellan januari 2001 till februari 2012 – analyserat elektroniska patientjournaler hos 163 820 barn mellan tre och 18 år.

Trolig underskattning av den verkliga siffran
Forskarna fann att barn som hade fått antibiotika vid sju eller flera tillfällen under barndomen, vid 15 års ålder vägde cirka 1,5 kilo mer än sina jämnåriga som hade inte hade fått antibiotika. Runt 21 procent av barnen i studien – motsvarande ungefär 30 000 barn – hade fått sju eller flera antibiotikakurer som barn.
Professor Schwartz menar dock att viktökningen bland de barn som ofta föreskrivits antibiotika sannolikt är en underskattning av den verkliga siffran.

► Läs också: Manukahonung mer effektivt än antibiotika

En viktökning som accelererar med åren
– Även om omfattningen av viktökningen orsakad av antibiotika kan vara blygsam i slutet av barndomen är vår slutsats att effekterna är kumulativa, vilket innebär att viktökningen sannolikt fortsätter och förvärras i vuxen ålder, menar han.

Länge vetat att det orsakar viktökning hos djur
Det finns tio gånger fler bakterieceller i människokroppen än våra egna celler. Många av dessa bakterier gör sitt arbete i mag-tarmkanalen, vilket hjälper kroppen att smälta maten och ta upp näring.
När det gäller människor finns det nu växande bevis för att antibiotika triggar viktökning på grund av den effekt som medicinerna har på de mikroorganismer som lever i kroppen.
Forskare som arbetat med att utveckla penicillin har däremot i många år vetat om att penicillinet orsakar viktökning hos djur. Det är inte alls någon nyhet, snarare tvärtom – och en väl beprövad metod för att maximera vinst inom industriellt jordbruk.

► Läs också: ”Ge inte djur antibiotika i onödan”

Antibiotika i djurens foder – ett knep som köttbönder anammat
Det är denna kunskap som lett till den moderna industrijordbruksmetoden att inkludera små mängder antibiotika i djurens dagliga foderranson. Knepet är väldigt effektivt för köttbönder som vill göda upp sina djur och få dem redo för slakt på kortast möjliga tid.

► Läs också: Nu lanseras Köttguiden – för vår miljö och vår hälsa

Förändrar hur kroppen bryter ner mat och ökar kaloriupptaget
Även tidigare studier har visat att upprepad användning av antibiotika för all framtid kan påverka kroppens mikroorganismer. Antibiotika dödar inte bara skadliga bakterier, utan förstör även de bakterier som är avgörande för vår mag- och tarmhälsa vilket förändrar hur kroppen bryter ner mat och ökar upptaget av kalorier från absorberad näring.

Tror på ökad försiktighet gällande förskrivning av antibiotika
Professor Schwartz säger att han tror att läkare håller på att bli mer förnuftiga och omdömesgilla i sin förskrivning av antibiotika, men han säger samtidigt att detta också kan vara en svår uppgift.
För ofta, säger han, är det föräldrarna som ”kräver” antibiotika för uppenbara förkylningsvirus, och andra krämpor antibiotikaläkemedlen inte är avsedda att bekämpa.

► Läs också: ”Det råder ett antibiotikamissbruk”

Överdriven användning leder till resistens
Det har länge funnits farhågor om att överdriven användning av antibiotika leder till att bakteriestammar blir resistenta mot dessa i vissa fall livräddande läkemedel.
– Att systematiskt skriva ut antibiotika bör undvikas utom när det verkligen behövs, säger han.

”Viktigt hålla barnen från läkemedel som skadar på lång sikt”
Han fortsätter:
– Från allt vi lär oss nu förstår vi att det är viktigare än någonsin att läkare fungerar som väktare för sina unga patienter och håller dem från att få läkemedel som inte bara inte kommer att hjälpa dem, utan som också kan skada dem på lång sikt.

► Läs också: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

Av Isabelle G Hedander

Fakta

Anledningen bakom den sannolikt permanenta förändring i BMI är att antibiotikamedicinerna förstör de "goda" bakterierna i tarmen, vilket förändrar hur kroppen bryter ner mat, ökar upptaget av kalorier och triggar viktökning.

Probiotika är levande, nyttiga bakterier som när de tillförs i tillräcklig mängd medför hälsovinster för konsumenten.
Källa: WHO.

Återställ bakteriefloran så här
Tillskott med probiotika hjälper till att återställa bakteriefloran i tarmen efter antibiotikakur.
Läs mer om probiotika respektive antibiotika i Kureras näringsguide.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

humlor i blomma

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza - eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!

händer som smörjer in sig

Tips för fina vårhänder

Skönhet

Nu går vi mot ljusare och varmare tider men än kan händerna kännas torra och fnasiga. Det är inte konstigt eftersom de under flera månader varit utsatta för kyla och vinterväder. Det har blivit läge att ge dina händer lite extra kärlek för att komma ikapp och möta våren lena och mjuka. Här får du några tips på hur.

dator som förvandlats till fruktkiosk med varukorg ståendes på tangentbordet

Allt fler handlar mat på nätet

Allmänt

Mer än dubbelt så många handlar mat på nätet jämfört med förra året, vilket gör att de hamnar på en femteplats över de mest näthandlade varorna. I topp ligger mode, skönhet- och hälsoprodukter. Det visar nya konsumtionsrapporten E-barometern.

Hannah Gustafsson

Mensvärken försvann med bidrottningsgelé

Naturlig hälsa

P-piller, p-spruta och olika mediciner. Hannah har provat mycket för att bli av med sin fruktansvärda mensvärk, men ingenting har fungerat. För att klara av vardagen har hon ätit smärtstillande i flera år. Men – plötsligt hittade hon lösningen som hon gett upp hoppet om – och på bara tre månader var smärtorna borta.

Montage med barn som håller en jord med hus och föroreningar i bakgrunden

Ny WHO-rapport: 1,7 miljoner barn dör varje år av förorenade miljöer

Eko/miljö

En fjärdedel av de barn under fem år som avlider gör det till följd av ohälsosamma eller förorenade miljöer. Dessa miljöer – som kan orsaka bland annat diarré, malaria, lunginflammation och en mängd andra sjukdomar – uppges varje år döda så många 1,7 miljoner barn. Barn som egentligen borde ha fått leva. Det handlar framför allt om smutsigt vatten och luftföroreningar, passiv rökning och dålig hygien. Det visar en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO). "En förorenad miljö är en dödlig miljö för barn. Deras organ och immunsystem, som är under utveckling, gör dem särskilt sårbara för smutsig luft och smutsigt vatten", säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan.

suddiga kvinnofigurer går på gata

Allt fler unga kvinnor dör i hjärt- och kärlsjukdom

Allmänt

Varje dag dör 55 kvinnor i Sverige i hjärt-kärlsjukdom – och dödligheten ökar hos unga kvinnor. Framför allt ökar dödligheten hos kvinnor i åldern 35 till 44 år med sämre socioekonomiska förhållanden. Även depression ökar risken att drabbas, rapporterar 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Skärbräda med olika sorters kött och mejeriprodukter

Trots vegotrend – nu slår köttkonsumtionen nya rekord

Kost

Trots det växande intresset för vegetarisk mat fortsätter den svenska köttkonsumtionen att öka, enligt jordbruksverket. Världsnaturfonden (WWF) säger att uppgången är oroväckande – och Jordbruksverket säger sig vara överaskade. "Det är lite överraskande att den vegetariska trenden som sägs vara så stark inte syns i statistiken", säger Åsa Lannhard Öberg, Jordbruksverket utredare, till Sveriges Radio.