Annons
Annons

Ny forskning: Människor tröttnar inte på smekningar och beröring

Fysisk beröring fungerar kommunikativt och förstärker sociala relationer - och till skillnad från smaker och lukter tar det lång tid innan människor tröttnar på att beröras. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

Redaktionen

20 november, 2014
Ny forskning: Människor tröttnar inte på smekningar och beröring
Dela inlägget

Fysisk beröring fungerar kommunikativt och förstärker sociala relationer – och till skillnad från smaker och lukter tar det lång tid innan människor tröttnar på att beröras.
Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

Människor ger och tar emot beröring hela tiden. Klappar och smekningar från en älskad är tröstande och människor har specialiserade receptorer i huden som är fininställda just för att reagera på mänsklig beröring, skriver Göteborgs universitet i ett pressmeddelande .

Tar lång tid att tröttna på beröring
Tidigare forskning visar att människor tröttnar relativt snabbt på sinnesintryck som smak och lukt. Men när det gäller beröring tar det väsentligt längre tid. Det visar en studie som genomförts av forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset.
– Även om det är samma slags beröring hela tiden tar det väldigt lång tid innan människor tröttnar på det, säger Uta Sailer, professor vid psykologiska institutionen, Göteborgs universitet.

Försök med robot med målarpensel
Forskarna lät en specialtillverkad robot borsta med en mjuk målarpensel över försökpersoners underarmar i olika hastigheter under 50 minuter och mätte samtidigt hur behaglig eller obehaglig de upplevde beröringen. När det gäller mat tar det längre tid att bli mätt om maten varieras vad gäller smak, lukt och utseende. Och samma sak tycks gälla även smekningar och beröring.
– Det tycks finnas en smörgåsbordseffekt även när det gäller beröringar. När smekningen skedde i samma hastighet minskade de behagliga känslorna, utan att det blev obehagligt. När vi skiftade mellan tre olika hastigheter på beröring tog det ännu längre tid innan testpersonerna tröttnade, säger Uta Sailer.

Underlättar relationsbyggande
Enligt Uta Sailer tyder resultatet på att människor är benägna att njuta av beröring under långa tidsperioder, något som i sin tur underlättar kontaktskapande och relationsbyggande.
– Beröring har många funktioner för människor och är viktigt för att skapa samhörighet och att uttrycka känslor. Det kan vara ett skäl till att vi inte tröttnar på det, säger Uta Sailer.

29 personer, 12 män och 17 kvinnor deltog i studien. Artikeln ”Touch satiety: differential effects of stroking velocity on liking and wanting touch over repetitions” publicerades i tidskriften PLOS – ONE den 18 november.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons