Annons
Annons

Nya rön om ärftlighet för prostatacancer

Svenska forskare har studerat cancerrisken hos över 50 000 bröder till män med prostatacancer - och för första gången någonsin har forskare beräknat riskerna att drabbas av mer eller mindre allvarliga former av prostatacancer hos dem som har sjukdomen i släkten. De nya och delvis överraskande forskningsresultaten kommer i en omfattande studie från universiteten i Lund, Uppsala och Umeå.

Redaktionen

28 augusti, 2016
Nya rön om ärftlighet för prostatacancer
Dela inlägget

Svenska forskare har studerat cancerrisken hos över 50 000 bröder till män med prostatacancer – och för första gången någonsin har forskare beräknat riskerna att drabbas av mer eller mindre allvarliga former av prostatacancer hos dem som har sjukdomen i släkten.
De nya och delvis överraskande forskningsresultaten kommer i en omfattande studie från universiteten i Lund, Uppsala och Umeå.

Det är väl känt att män med prostatacancer i släkten har en ökad risk att drabbas av sjukdomen. Man räknar till exempel med att bröder till män med prostatacancer har en dubblerad risk.
Men vad innebär egentligen en dubblerad risk? Prostatacancer är många gånger en beskedlig åkomma som inte behöver behandlas, andra gånger är det en dödlig sjukdom. Det är naturligtvis en viktig skillnad om mannen har ökad risk att drabbas av den ena eller den andra formen, men det har fram tills nu inte funnits någon kunskap om hur stora dessa risker är.

Läs också: Onkologen: ”Här är kosttillskottet alla cancerläkare borde känna till”

30 procents ökad risk om en drabbad bror
Svenska forskare har nu studerat cancerrisken hos över 50 000 bröder till män med prostatacancer. De män som bara hade en bror som drabbats hade 30 procent risk att själva få diagnosen före 75 års ålder, vilket kan jämföras med 13 procent genomsnittlig risk för svenska män. Risken att drabbas av en mycket allvarlig prostatacancer var dock avsevärt lägre, 9 procent (att jämföra med fem procents genomsnittlig risk).

Högre risk hos de med både drabbad far och bror
De män som hade både en far och en bror med prostatacancer hade betydligt högre risk: 48 procent för någon form av prostatacancer och 14 procent för den mycket allvarliga formen.

Läs också: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

Risken påverkas av allvarlighetsgraden hos en drabbad anhörig
Forskarna undersökte också hur risken påverkades av hur allvarlig prostatacancern var hos en tidigare drabbade bror eller far. Risken för en allvarlig prostatacancer var i stort sett lika hög hos dem vars bror haft den beskedligaste formen som hos dem som hade allvarlig prostatacancer i familjen.

”Behöver spridas till allmänheten”
Docent Ola Bratt vid Lunds universitet har lett forskningsprojektet:
– Detta är ett överraskande och viktigt forskningsresultat, som behöver spridas till allmänheten och inom sjukvården. Män vars far eller bror har en lindrig, obehandlad prostatacancer tror nog inte att detta ökar deras egen risk för en allvarlig prostatacancer. De kanske inte ens vet om att de har prostatacancer i familjen, säger han i ett uttalande.

Läs också: Problem med prostatan? Så här råder experten!

Prostatakontroller från 40-50 års ålder
Ola Bratt fortsätter:
– Män med två eller flera nära släktingar med prostatacancer bör rekommenderas prostatakontroller från 40-50 års ålder, enligt de nationella riktlinjerna. Detta stämmer väl överens med våra resultat, fortsätter han.
Kontrollerna innebär regelbundna blodprov (PSA), eventuellt även undersökning av prostatakörteln via ändtarmen med ett finger eller med ultraljud och vävnadsprover. Även män utan prostatacancer i familjen kan välja att ta PSA-prov. Socialstyrelsen har gett ut en kort broschyr om fördelar och nackdelar med PSA-prov. Den ska finnas på alla vårdcentraler, men kan också laddas ner från Socialstyrelsen.

Resultaten har publicerats i Journal of the National Cancer Institute och studien utgår från forskningsdatabasen PCBaSe, som bland annat finansierats av Vetenskapsrådet och Cancerfonden. Huvudansvarig för PCBaSe är Pär Stattin, professor i urologi vid Uppsala och Umeå universitet. Den vetenskapliga artikeln hittas här.

Läs också: Han sänker sitt PSA-värde – helt utan hormonmedicin

Av Redaktionen

Källa: Lunds Universitet

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta prostatacancer

Prostatacancer är en av de allra vanligaste cancerformerna och drabbar cirka 10 procent av alla svenska män. Det saknas ännu förebyggande behandlingsalternativ och långsiktiga botemedel som är tillräckligt effektiva mot prostatacancer, men framsteg görs kontinuerligt.
Nya mer individanpassade behandlingar är på väg ut på marknaden.
Den vanligaste kontrollmetoden för prostatacancer är idag ett så kallat PSA-test, som sker genom ett blodprov. Metoden kan dock leda till överdiagnostik.
Källa: Lunds universitet

Annons
Annons