Nya heta skönhetstrenden: Probiotika i krämer

Fakta

Namn: Agneta Elmegård.
Ålder: 53 år.
Bor: Solna, Stockholm.
Familj: Gift.
Fritidsintressen: Volleyboll, fotografering, umgås med vänner och skönhet.
Sysselsättning: Journalist på Aftonbladet där hon bland annat driver bloggen Skönhetsredaktörerna.se med
kollegan Petra Weiss.
Övrigt: Nominerades till årets skönhetsskribent 2015 av Apoteket samt till bästa naturliga blogg samma år av Life.
Agneta på social media: Instagram: agnetaelmegard, Twitter: bebapelula Blogg: Skönhetsredaktörerna.se

En trend som började komma smygande redan för några år sedan är krämer med probiotika. I år har den utvecklingen peakat ordentligt, berättar skönhetsjournalisten Agneta Elmegård.
– Det är en tydlig trend att produkter vi vanligtvis äter numera också hamnar i hudvårdsprodukter. Först var det superbär, sedan superfrukter. Nu är det hudvård med grönsaker – och
nyttiga bakterier, säger hon.

Det var några märken som tjuvstartade med att lägga i probiotika i sina produkter för fem, sex år sedan men det har aldrig varit så hett som nu, menar skönhetsjournalisten och trendspanaren Agneta Elmegård som förutspådde trenden redan i en intervju med Kurera förra året.
– Man kan nog säga att det boomar under det här året. I Asien har det länge funnits fermenterade produkter som har liknande kemisk uppbyggnad med nyttobakterier.

► Läs också: Skönhetsredaktören avslöjar sina personliga knep för ”evig ungdom”

 
Skönhetsredaktören Agneta Elmegård.

Skönhetsjournalisten Agneta Elmegård.

Stärker skyddsbarriären och balanserar hudytan
På vilket sätt är det bra med probiotika i krämer, kanske du frågar dig? Agneta Elmegård har svaret.
– Det sägs stärka skyddsbarriären i hyn och balanserar mikrofloran på hudytan. Oftast riktar sig probiotiska produkter till personer med känslig hy. Det ekologiska märket Annmarie Börlind har till exempel tagit fram en hel serie för känslig hy baserad på just detta fenomen med nyttobakterier, säger hon.
Just Annmarie Börlind är ett av de svenska märken som anses vara i framkant. De har bland annat förstärkt hela sin hudvårdsserie ZZ Sensitive (en mild serie framtagen för känslig hud som reagerar på stress, kyla, värme eller allergener) med pre- och probiotika.

Ibland är bakterierna frystorkade – ibland levande
Agneta Elmegård förklarar lite mer ingående.
– Det är skillnad på prebiotika – som ger näring åt probiotika och oftast består av olika fibrer – och probiotika, som så att säga är slutprodukten. Oftast frystorkas bakterierna och läggs i hudvårdsprodukterna för att göra nytta när den appliceras på huden. Än så länge finns det bara ett märke på marknaden som har patent på levande probiotika i sina produkter. Det är sydafrikanska Esse som är ekologisk.

Läs också: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Inget nytt fenomen
Själva fenomenet med nyttiga bakterier är på inget sätt nytt, berättar hon.
– Själva tekniken och vetskapen om att nyttiga bakterier är bra för människors mikroflora är ingen nyhet. Tänk yoghurt. Det har vi ätit i hundratals år.
– Däremot är det en tydlig och förhållandevis ny trend att produkter som vi vanligtvis äter numera också hamnar i hudvårdsprodukter. Först var det superbär, sedan superfrukter. Nu är det hudvård med grönsaker som tomat, broccolliolja och sparris – och nyttiga bakterier.

Läs också: Därför ska du ha avokado på huden

”Fler kommer att haka på”
Hon tror att vi kommer att få se ännu mer av fenomenet med probiotika, så kallat goda bakterier, i krämer framöver.
– Fler och fler märken kommer säkert att haka på den här trenden eftersom undersökningar tyder på att probiotiska produkter faktiskt kan ha en lugnande effekt på huden.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Namn: Agneta Elmegård.
Ålder: 53 år.
Bor: Solna, Stockholm.
Familj: Gift.
Fritidsintressen: Volleyboll, fotografering, umgås med vänner och skönhet.
Sysselsättning: Journalist på Aftonbladet där hon bland annat driver bloggen Skönhetsredaktörerna.se med
kollegan Petra Weiss.
Övrigt: Nominerades till årets skönhetsskribent 2015 av Apoteket samt till bästa naturliga blogg samma år av Life.
Agneta på social media: Instagram: agnetaelmegard, Twitter: bebapelula Blogg: Skönhetsredaktörerna.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Banan och jordnötssmörgåsar i form av roliga gubbar

Livsmedelsverket gör tre klargöranden om kost

Kost

Med anledning av att det, under ett panelsamtal om mat och hälsa på källkritikens dag den 13 mars (som går att se på nätet), förekom påståenden som var felaktiga eller saknade vetenskaplig grund har Livsmedelsverket i ett pressmeddelande gått ut med några klargöranden gällande kostråd. Klargöranden handlar om jordnötter till spädbarn, kopplingarna mellan god hälsa och stort intag av frukt och grönt samt mellan rött kött och ohälsa.

Nedsläckt jord

Dags att unna klimatet en timme av din tid (well, minst)

Eko/miljö

Earth Hour är världens största miljömanifestation och inträffar årligen. På lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags. Var med du också. Allt det tar är en timme – men du behöver inte låta dina miljöinsatser stanna där. Här får du veta mer om vad du kan göra för att värna mer om miljön.

En kvinna och en man står med hakan i händerna och funderar

Fem tecken på att du är högkänslig

Mental hälsa

Ungefär 20 procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap.

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

Björkpollen

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.