Annons
Annons

Nytt hopp för tinnitusdrabbade

Lider du av tinnitus? Eller har du kanske tinnitus utan att lida av det? Allt beror på din hjärna! Det visar nya amerikanska forskningsrön från universitet i Illinois.

Redaktionen

24 mars, 2016
Nytt hopp för tinnitusdrabbade
Dela inlägget

Lider du av tinnitus? Eller har du kanske tinnitus utan att lida av det?
Allt beror på din hjärna!
Det visar nya amerikanska forskningsrön från universitet i Illinois.

Tinnitus är upplevda ljud som inte finns. Ofta är det ett ringande, susande eller brummande ljud och så mycket som var tionde svensk är drabbad.
Tinnitus i sig är inte en sjukdom utan de upplevda ljuden är ett symptom på bakomliggande problem. De vanligaste orsakerna är bullerskador, ålder eller hörselnedsättning.

Läs också: Bilobaträdets blad hjälper mot cirkulationsproblem och tinnitus

Inget botemedel men lindring
Alla lider inte av sin tinnitus men så många som hundratusen svenskar upplever sig så pass påverkade att deras livskvalitet påverkas. Vanliga problem hos personer drabbade av tinnitus är sömnproblem, ökad irritation, nedstämdhet och muskelspänningar. Det finns inget som botar tinnitus men med olika metoder som till exempel sjukgymnastik så kan man lindra symptomen.

Tinnitusdrabbade tolkar ljud annorlunda
Nu visar nya studier utförda på University of Illinois att det kan vara hjärnan som avgör hur hårt man drabbas. Under studien visade det sig att de som är drabbade av tinnitus tolkar känslomässiga ljud annorlunda än andra och dessutom så använder de drabbade andra delar av hjärnan för att processa känslor än kontrollgruppen. Man använde sig av magnetkamera för att mäta förändringar i hjärnans syresättning och jämförde resultaten hos patienter med tinnitus med patienter utan tinnitus.

Läs också: Fått försämrad hörsel? Det kan bero på zinkbrist

Större aktivitet i vissa delar av hjärnan
Under undersökningen utsatte man patienterna för olika sorters känslomässiga ljud som barnskratt (positivt), barngråt (negativt) och ljud som upplevs som neutrala.
Resultaten visade att de som var drabbade av tinnitus hade större aktivitet i vissa delar av hjärnan när de fick höra positiva eller negativa ljud än kontrollgruppen.

Läs också: Knepet som fick Margaretas tinnitus att tystna

Skillnaden människor emellan beror på hjärnan
Nästa steg blev då att undersöka om det fanns interna variationer inom gruppen som är drabbade av tinnitus. Det visade sig då att de som upplevde sig mycket drabbade av sin tinnitus skiljde sig från de som upplevde mindre besvär. Skillnaden låg inte i hur svårt drabbade de faktiskt var utan hur deras hjärna förhöll sig till tinnitusljudet.
De som upplevde sig mindre stressade och påverkade av sitt tinnitusljud använde andra delar av sin hjärna när de processade känslomässiga ljud än de som led mer av sin tinnitus.

Mer aktiverad frontallob
Enligt rådande kunskap använder människan amygdalan för att processa känslor men hos de tinnituspatienter som hade bättre förmåga att hantera sin tinnitus så visade det sig att hjärnans frontallob är mer aktiverad.
Frontalloben används annars mest för impulskontroll, uppmärksamhet och planering.

Läs också: 10 saker att tänka på om den du lever med har ADHD

Förhoppningen: att utveckla ny behandlingsform
Forskarna drog därför slutsatsen att en aktivering av frontalloben kan hjälpa till att förbättra känslomässig respons och reducera stressen som hör ihop med tinnitus.
Förhoppningen är nu att kunna utveckla någon form av terapi som aktiverar frontalloben och som kan bli en effektiv behandlingsform för de som upplever en sänkt livskvalitet på grund av sin tinnitus.

Av Therese Hagberg

Källor: 1177 vårdguiden, Healthyhearing.com

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Bra näring vid tinnitus:

  • Galangarot – ökar blodcirkulationen och är även bra mot värk och illamående, åksjuka och balansrubbningar.
  • Bovete – ökar vår förbränning och cirkulation, och används mycket som näringstillskott, särskilt för gravida.
  • Humle balanserar hormonsystemet och har en lugnande effekt. Humle hjälper även till att tömma hjärnan på stressande tankar.
  • Blåbär – är en mycket stark antioxidant, och är även antibiotisk och bra mot magsjuka.
  • Niacin förbättrar cirkulationen genom att utvidga perifera blodkärl.
  • Magnesium är essentiellt för många kroppsfunktioner, inklusive 325 enzymreaktioner
  • Kalium fyller en viktig funktion när det gäller att kontrollera aktiviteten hos hjärta, muskler, nervsystem och nästan varje cell i kroppen.
Annons
Annons