Annons
Annons

Okoncentrerad och dåligt minne? Det kan vara brist på lecithin

Har du problem med minnet, känner dig nervig och okoncentrerad? Då kan du ha brist på fettsyran lecithin. Här får du veta mer om fettsyran som tillsammans med B-vitaminer kan få bukt på minnesproblemen och få dig att må mycket bättre på bara några veckor.

Redaktionen

9 oktober, 2015
Okoncentrerad och dåligt minne? Det kan vara brist på lecithin
Dela inlägget

Har du problem med minnet, känner dig nervig och okoncentrerad? Då kan du ha brist på fettsyran lecithin. Här får du veta mer om fettsyran som tillsammans med B-vitaminer kan få bukt på minnesproblemen och få dig att må mycket bättre på bara några veckor.

Lecithin är en fettsyra som hamnade i skymundan då fiskoljan i mitten av 90-talet fick sitt stora genombrott. Fettsyran är dock ett mycket viktigt fett, inte minst då det utgör huvuddelen av det fett som hjärnan består av. Lecithin förekommer även i leverns fettvävnad, nerver, benmärg, njurar, könskörtlar och är en beståndsdel i det goda kolesterolet samt en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran.

Påverkar minne och koncentration
Om det uppstår en hormonell obalans i hjärnan som gör att noradrenalinet ökar hastigheten på de kemiska processerna i kroppen så märks det genom att hjärtat klappar fortare. Signalämnet acetylkolin, som bildas av lecithin, fungerar som en broms i denna process. Har du för lite lecithin kan till exempel inte acetylkolin bildas. Acetylkolin är en viktig signalsubstans i hjärnan och behövs för bland annat minne och koncentration.

► Läs också: Dåligt minne? Börja styrketräna!

Bra för hjärt- och kärlhälsan
Lecithin höjer det goda kolesterolet, HDL, och sänker den skadliga LDL-formen. Lecithin bidrar även till att kolesterolet inte lika lätt fastnar på kärlväggarna och omvandlar dessutom kolesterol och fett till mer former som lättare transporteras i kroppen. Detta är speciellt värdefullt vid hjärt- och kärlbesvär.

Framställs från sojabönor
Fettsyran framställs vanligen från sojabönor, men ibland även från solroskärnor. Lecithin från icke genmanipulerade sojabönor finns i A Vogels Lecithin som också kommer från ekologiskt odlade sojabönor. De filtreras på ett sätt så att inga äggviteämnen blir kvar, därför kan även sojaallergiker äta det lecithinet.
Den schweiziske hälsopionjären intresserade sig tidigt i livet för naturmedicin och han lärde sig örtkunskap redan som liten pojke av sin farmor. Om någon av hans patienter hade problem med närminnet, var lite nervös och orolig, då ordinerade Vogel ibland lecithin. Vogel upptäckte att när han gav tillskott av lecithin till sina patienter blev deras tankeförmåga och minne bättre men också förmågan att koncentrera sig.

► Läs också: Koffein förbättrar ditt minne

B-vitaminer är bra för hjärnan
Lecithin kan med fördel kombineras med ett B-vitaminer då de förstärker varandra och ger en bättre koncentration och får minnet att fungera normalt igen. B-vitaminer är viktigt för hjärnans funktioner, bland annat så reglerar B-vitaminer blodsockret, ger ett jämnt humör, mental uthållighet och fysisk energi. B-vitamin är också nödvändigt för nervcellernas livskraft och utveckling.
De fyra viktigaste B-vitaminerna för hjärnan är B1, B6, folsyra och B12. Studier har visat att B12-brist är 300 procent vanligare bland de som inte äter ett vitamintillskott.

B1 är en kraftig antioxidant som är inblandad i flera ämnesomsättningsprocesser i hjärnan. Hög alkoholkonsumtion kan ge B1-brist, vilket kan leda till allvarliga psykiska problem.

B6 skyddar blodkärlen och förvandlar blodsocker till glykos, som är hjärnans enda bränsle. Den som kommit upp i medelåldern behöver 20 procent mer B6 för att tankeförmågan ska fungera normalt än de som är i 20-års ålder.

Folsyra främjar blodcirkulationen i hjärnan och kan vara bra för de som lider av en mild depression. Låga nivåer av folsyra kan öka risken för demens.

B12-brist är vanligt. 4 av10 personer i åldern 60-69 år har brist på B12 och när man passerat 80 år har alla B12-brist.

► Läs också: Lite sömn kan ge försämrat minne under akut psykisk stress

Lecithin…
… finns i 40 procent av hjärnans nervceller.
… brist kan göra huden torr. Tio procent av överhudens vikt består av lecithin.
… har visat sig vara värdefullt för att förebygga åldersrelaterade degenerativa förändringar i hjärnan.
… innehåller inositol som är en viktig komponent för varje cellmembran.
… innehåller kolin som är viktigt för ämnesomsättningen och överföringen av nervsignaler till och från hjärnan.
… finns naturligt i vete, sojabönor, majs, ägg, smör, solrosolja och kött.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Fakta

Upplever man stress under en längre period kan de ge djupa skador – fysiskt, emotionellt och intellektuellt. Stress stänger till exempel ute noradrenalin från hjärnans känslocentrum och det kan framkalla en biologisk ångest, livströtthet och depression.

Stresshormon påverkar minnet
Skadligast av allt är dock överproduktion av stresshormonet kortisol. Det hindrar hjärnan från att fungera optimalt. För mycket stress leder till att hjärnans främsta minnescentrum, hippocampus, inte kan använda sig av blodsocker. Finns det inte tillräckligt med blodsocker i minnescentrat uppstår det en energibrist som gör att hjärnan inte kan skapa ett minne. Man kan uppleva en händelse men man kan inte minnas den. Även gamla minnen kan vara svåra att komma åt. Signalsubstanserna fungerar inte som de ska och hjärncellerna kan inte kommunicera med varandra. I ett sista skede dör hjärnceller.

Annons
Annons