Annons
Annons

Lista: Olika sätt att vara ”vego”

Vår medvetenhet kring kostens betydelse för hälsan har aldrig varit större. Allt fler väljer att äta vegetariskt, åtminstone då och då – och myten om att vegomat är tråkig håller, minst sagt, på att förändras. Och, även om Kurera inte på något sätt menar att etiketter behövs, benar vi ändå ut de olika sätten att vara vego – eller nästan vego på.

Redaktionen

21 mars, 2016
Lista: Olika sätt att vara ”vego”
Dela inlägget

Vår medvetenhet kring kostens betydelse för hälsan har aldrig varit större.
Allt fler väljer att äta vegetariskt, åtminstone då och då – och myten om att vegomat är tråkig håller, minst sagt, på att förändras.
Och, även om Kurera inte på något sätt menar att etiketter behövs, benar vi ändå ut de olika sätten att vara vego – eller nästan vego på.

Allt fler börjar så smått att prova på en mer vegetarisk livsstil. Men vad är vad Egentligen?
Det får du veta här.

Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

Sex sätt att vara ”vego” på:

1. Flexitarian
En flexitarian har som mål att äta mer vegetariskt, men äter fortfarande kött, eller kanske åtminstone fågel, fisk och skaldjur. Ett exempel på hur man kan bli flexitarian är att införa en köttfri dag i veckan. Köttfri måndag, är ett initiativ som syftar till att uppmuntra fler att äta mindre kött och mer vegetariskt – något som den före detta Beatles-medlemmen Paul McCartney gjort mycket för att sprida världen över. Flexitarian är en påhittad term som på ett mer lekfullt sätt vill få fler att ta ett första steg mot att äta en mer vegetarisk kost.

Läs också: Vegokost minskar risken för hjärtsjukdom och cancer

2. Vegetarian
En vegetarian äter inget som härstammar från djurriket. Egentligen. Men – i praktiken brukar man i Sverige, och många andra delar av världen, kalla sig vegetarian om man inte äter kött, fisk och skaldjur – men fortfarande använder mjölkprodukter och/eller ägg.

3. Lakto-ovo-vegetarian
Den korrekta termen för den som undviker kött men lagar mat med mejeriprodukter och ägg är lakto-ovo-vegetarian.
Idag finns det många alternativ till animaliska mejeriprodukter och ostar, för den som vill anpassa lakto-ovo-vegetariska recept. Vill du äta ost är det viktigt att känna till att de flesta ostar innehåller löpe som utvinns ur kalvens eller oxens löpmage och är ett enzym som bryter ner proteinet. Det vegetabiliska alternativet till löpe heter ystenzym (mikrobiellt löpe) och utvinns ur svamp. Det står alltid i innehållsförteckningen om osten innehåller löpe eller ystenzym så håll koll i butiken.

Läs också: Läkare: Kosten orsak till en tredjedel av all cancer

4. Laktovegetarian
Om man väljer bort ägg, men inte mjölkprodukter ur sin kost är den korrekta termen laktovegetarian.

5. Pescovegetarian
Pescovegetarianer äter inte kött och kyckling, men fortsätter äta fisk och skaldjur. Ofta kombinerat med ägg och mejeriprodukter.

Läs också: Här hittar du näringen i vegomat

6. Vegan
En strikt vegan varken äter, eller använder på andra sätt, några som helst animaliska produkter. Det innebär i praktiken helstopp för till exempel gympaskor i skinn och smågodis som innehåller gelatin. Många veganer har ett starkt engagemang för djurens rättigheter. Vissa gör det för hälsans skull och andra har en religiös övertygelse om att det är fel att använda sig av livsmedel och produkter från djurriket.

Läs också: 9 alternativ till komjölksprodukter

Utmaningar till för att övervinnas
Många tycker att ”going vego”(eller delvis vego) verkar jobbigt. Så behöver det inte vara. Det mesta går utmärkt att laga utan animaliska ingredienser. Att baka sötsaker utan smör och ägg kan en del uppleva som lite utmanande, åtminstone i början, men det dyker upp fler och fler alternativ på butikshyllorna och det finns också många spännande recept – inte minst på Kureras receptsida.
Kokosolja har till exempel seglat upp som ett utmärkt alternativ till smör i bakning. Fiberhusk, chiafrön och psylliumfrön kan ersätta ägg – och så vidare.

Läs också: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet att undvika

Av Isabelle G Hedander

Källa: ICA.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Antalet personer som strävar efter att äta helt eller delvis vegetarisk har ökat kraftigt sedan 2013, visar en ny mätning.

Var femte person, 22 procent, planerar att äta mindre kött den närmsta tiden, och var tredje svensk äter redan vegetariskt en eller flera gånger i veckan.

En av tio personer äter eller försöker äta uteslutande vegetariskt. Bland de yngre är siffran ännu högre. Särskilt kvinnor är mer inställda på att äta mera grönt i framtiden.

Orsaken bakom den växande vegotrenden tros vara att miljö och hälsa har blivit allt viktigare – och allt mer uppmärksammat. Men vill man undvika näringsbrister bör man ersätta det man utesluter, inte bara välja bort det.
Här kan du läsa mer om näringen du som vego bör vara noga med att få i dig.
Källa: Sifo, Demoskop.

Annons
Annons