Annons
Annons

Olivbladens starka hälsoeffekter

Olivträdet behöver starka skyddande substanser för att klara sig från bakterier, virus, svamp och UV-strålning. Inom folkmedicin har man flitigt använt bladen mot inflammationer och för att sänka feber. Modern forskning har bekräftat dessa hälsoeffekter - men även många fler.

Redaktionen

14 december, 2012
Olivbladens starka hälsoeffekter
Dela inlägget

Inom folkmedicinen har man flitigt använt olivträdets blad mot inflammationer och för att sänka feber. Modern forskning har bekräftat dessa hälsoeffekter – men även många fler.

Olivträdet som växer i fuktigt och varmt Medelhavsklimat behöver starka skyddande substanser för att klara sig från bakterier, virus, svamp och UV-strålning. Trädets långa livslängd bevisar att det har utvecklat ett väl fungerande system för detta.

Effekt mot över hundra olika bakterier
Olivblad innehåller polyfenoler, varav det viktigaste är oleuropein och dess derivat hydroxytyrosol som i studier visat sig hämma flera vanliga förkylningsvirus. Oleuropein blockerar reproduktionsprocessen, förstör det yttre proteinmembranet hos organismerna och har en antioxidant funktion i kroppen. Det innebär att olivbladsextrakt kan användas i såväl förebyggande syfte som när infektionen redan har brutit ut och man vill bli av med eländet snabbt. Det har dessutom en stärkande effekt på immunförsvaret.

Skapar inte resistens

Olivbladsextrakt har en kraftig verkan utan att orsaka resistens och det skapar inte heller obalans i kroppens egen bakterieflora. Oleuropein finns naturligtvis också i olivolja och oliver, men ofta i en lägre halt. Genom forskning har man tagit fram ett patent på olivbladsextrakt som visar att det har effekt mot över hundra olika bakterier, virus och svamp.

Studier på enäggstvillingar
Studier har även visat att olivbladsextrakt kan sänka blodtrycket på samma sätt som Medelhavsdiet. En studie på 20 enäggstvillingar, där den ena tvillingen fick tabletter med olivbladsextrakt och den andra tvillingen var kontroll, visade att olivbladsextraktet gjorde att både LDL-kolesterol och blodtryck sjönk i förhållande till resultaten från kontrollgruppen.

Effekt vid förhöjt blodtryck
I en annan studie där man jämförde olivblad med en blodtryckssänkande medicin kunde man se att olivblad var lika effektivt som medicinen vid ett milt förhöjt blodtryck. Milt förhöjt blodtryck behandlas vanligen med livsstilsändringar, såsom bättre kost och motion, och då kan olivblad vara en hjälp på vägen.
Olivbladsextrakt kan ätas tillfälligt mot förkylningar, men vill man uppnå en kolesterol- och blodtryckssänkande effekt bör man äta det kontinuerligt.

Läs också: Stor studie: Stroke kan förhindras – med relativt enkelt knep

Av Margareta Nilsson

Källor:
1. Olivblad, ett alternativ till Medelhavsdiet, kan användas för att förebygga hjärtsjukdomar såväl som för dess antivirala och antibakteriella effekt av
doktor Barbara Kniola
2. In vitro evaluation of secoiridoid glucosides from the fruits of Ligustrum lucidum as antiviral agents. Ma SC, He ZD, Deng XL, But PP, Ooi VE, Xu HX, Lee SH, Lee SF. Department of Biology and Institute of Chinese Medicine
3. Susalit E el al Olive leaf extract in patients with stage-1 hypertension: comparison with Capotril. Phytomedicine 2010.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons