Omega-3 effektivt vid problem med hjärta och kärl

Fakta

Studier på omega-3
I studien GISSIPrevenzione, som utfördes 1999, deltog 11 323 personer som nyligen hade drabbats av en hjärtinfarkt. De fick näringstillskott bestående av ett gram fiskolja under drygt tre år. Gruppen som åt fiskoljan reducerade risken för hjärtinfarkt med 44 procent och risken för kardiovaskulära dödsfall med 30 procent.
I studien DART som genomfördes 1989 fick 2033 män som nyligen drabbats av hjärtinfarkt äta mycket fet fisk eller fiskoljekapslar. Efter två år hade dödligheten minskat med 20 procent.
Flera studier på omega-3-tillskottet Pikasol Forte har utförts på Aalborg Hospital i Danmark. De visar bland annat att de testade personerna fick sänkt blodtryck, samt sänkta triglyceridnivåer efter endast sex veckor.

Pikasol
Pikasol Forte Original är ett näringstillskott med högkoncentrerade omega-3-fettsyror, främst EPA och DHA. Fiskoljan utvinns ur vild djuphavsfisk, som ansjovis och sardiner, från Stilla havet utanför Chile och Peru.
Dessa fisksorter ger en bra omega-3-olja då de är rika på DHA och EPA.
Pikasol kommer från kontrollerade anläggningar som certifierings-
organet ITP i Peru och IMARPE, marina forskningsinstitut i Peru godkänt.
Fiskoljan är noga kontrollerad och testas under processen till färdig kapsel. Det finns 15 kontrollpunkter för att garantera omega-3-innehållet samt renhet. 3 500 prover per år analyseras för att förhindra härskning och mätningarna visar mycket låga nivåer av oxidation. Det rekommenderas att man äter fet fisk flera gånger i veckan för att få i sig omega-3.

Forskningen på omega-3 har tydligt uppvisat goda effekter på hjärt- och kärlhälsa. Men nyare studier visar förvirrande resultat och effekten tycks ha minskat med åren. Ändå rekommenderas man att äta fet fisk eller näringstillskott för att få i sig det viktiga fettet. Här får du veta varför.

Redan på 70-talet kunde man se att omega-3-fettsyror möjligen kunde ge en god effekt på hjärta och kärl. Danska forskare konstaterade att eskimåer hade lägre triglycerid- och kolesterolvärden än danskar. Eskimåerna hade även höga halter av omega-3 i sitt blod, tack vare sin fiskrika diet, samt kost bestående av val och säl. Sedan dess har forskningen pekat åt ett och samma håll – att ja, omega-3 påverkar vår hjärt- och kärlhälsa på ett positivt sätt.

Läs också: Omega-3 mot inflammation

 

Effekt vid hjärta- och kärlsjukdom
De senaste årens studier visar emellertid något förvirrade resultat och effekten av omega-3 tycks minska.
– De första studierna visade att omega-3 reducerar risken för hjärtinfarkt. Effekten av omega-3 har emellertid försvunnit med åren och det beror på att den traditionella behandlingen med medicin har blivit bättre. Omega-3-effekten drunknar i effekten av de andra läkemedlen, förklarar Professor Jan Palmblad, professor emeritus vid Karolinska institutet.
Omega-3 har med andra ord svårt att konkurrera i fråga om effektivitet när någon samtidigt behandlas med vanlig medicin. Men den låga effekten kompenseras till viss del av dess låga risk.
– Har omega-3 effekt vid hjärt- och kärlsjukdom? Svaret är ja, det är bevisat. Men det är högst beroende av vad man ger patienten i övrigt, ju mer läkemedel desto mer minskar effekten. Det är alltså bäst att äta omega-3 i förebyggande syfte, om man tittar på just hjärta och kärl.

Läs också: D-vitaminbrist som ung kopplas till åderförkalkning som äldre

Fisk eller näringstillskott
De flesta fettsyror som kroppen behöver kan bildas från kolhydrater och protein. Undantaget är vissa omega-3- och omega-6-fettsyror, som vi måste få i oss via maten. Fet fisk, eller oljig fisk som kanske är en bättre beskrivning, innehåller rikligt med omega-3. Jan Palmblad tycker att ett intag av fisk tre till fyra gånger i veckan tillgodoser behovet.
– Men om man inte äter fisk så är näringstillskott ett utmärkt alternativ. Man kan ju även fundera över om det är något annat i en riklig fiskdiet som ger en positiv effekt på hjärta och kärl. Kanske handlar det också om att vi byter ut rött kött mot vitt några dagar i veckan? Det är en intressant aspekt.

Läs också: Samband mellan barns sömnkvalitet och omega-3

Makrill, lax och sill
Mängden omega-3 i fisk varierar med årstid och vattentemperatur. Huruvida fisken är vildfångad eller odlad är också av betydelse. Fisk som odlas föds till stor del upp på vegetabiliskt foder, vilket medför att odlad fisk innehåller mer omega-6 och mindre omega-3 än vildfångad fisk av samma art. Idag är mer än 95 procent av den lax som äts i Sverige odlad lax från Norge. Den fisk som innehåller mest omega-3 är makrill, lax, sill och regnbågsforell. För framställning av fiskolja används just dessa feta fiskar.

Vegetabilisk omega-3
Omega-3 förekommer också i alger, rapsolja, linfröolja och valnötter, men då i sin grundform alfalinolensyra, ALA, som vid god näringsstatus och tillgång till enzymer kan konverteras till de aktiva omega-3-formerna EPA och DHA. Man beräknar att cirka 5-15 procent av den ALA kroppen tillförs konverteras.

Läs också: Tillskott av omega-3 kan hjälpa barn med ADD och ADHD

Sänker blodtryck och blodfetter
Något som omega-3 har visat sig förebygga är plötslig hjärtdöd. Det har även visat sig vara positivt i fråga om hjärtinfarkt, samt att det sänker blodtrycket och blodfetterna.
– Omega-3 är kanske allra starkast i fråga om inflammatoriska sjukdomar och därför är det effektivt vid åderförkalkning, eftersom det i grunden är just en inflammatorisk sjukdom. Det är svårt att få den processen att gå tillbaka, men däremot är omega-3 effektivt för att förhindra dess uppkomst, förklarar Palmblad.
Ett varningens ord vill professorn emellertid dela med sig av.
– Omega-3 är inte ett allmänt smörjmedel, det liknar mer ett läkemedel. Man lever inte längre bara för att man får i sig gott om omega-3, framförallt inte om du vid sidan om både super och röker. Det ska ses som ett bra komplement till en i övrigt hälsosam livsstil.

Läs också: Sänkt blodtryck med hälsokost

Hjärtinfarkt
Hjärtat är en muskel som pumpar ut syrerikt blod till kroppens alla organ, men hjärtat behöver även själv syrerikt blod för att jobba. Det är kranskärlen, som ligger på hjärtats utsida, som försörjer hjärtat med blod.
Det kan bildas åderförfettning/åderförkalkning i kranskärlen – det är förträngningar som bildas under längre tid av inlagrat fett och bindväv. Förträngningarna kan ibland proppa igen hela eller delar av kärlen vilket gör att blodet inte kommer fram.
En hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp har bildats och täppt till hjärtats kranskärl så att blodet inte kan passera. Detta ger syrebrist i den del av hjärtat som skulle ha tagit emot blodet från detta kärl. En skada kan uppkomma som gör att hjärtat inte orkar arbeta lika bra som förut. Hjärtinfarkt kan vara en livshotande sjukdom och kräver omedelbar vård.

Läs också: Omega-3 kan minska kostnaden för hjärtsjukdom med 1,3 miljarder

Riskfaktorer
Risken att få hjärtinfakt ökar om man röker, har högt blodtryck, diabetes och högt kolesterol, stressar, är stillasittande och inte motionerar. Bra kostvanor och regelbunden motion kan motverka risken för hjärtinfarkt.

Symtom

  • Bröstsmärta som kan stråla ut i armarna.
  • Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna.
  • Illamående, andnöd, kallsvett och ångest.

 

Läs också: 5 goda vanor som kan skydda mot hjärtinfarkt

Av Emma V Larsson

Fakta

Studier på omega-3
I studien GISSIPrevenzione, som utfördes 1999, deltog 11 323 personer som nyligen hade drabbats av en hjärtinfarkt. De fick näringstillskott bestående av ett gram fiskolja under drygt tre år. Gruppen som åt fiskoljan reducerade risken för hjärtinfarkt med 44 procent och risken för kardiovaskulära dödsfall med 30 procent.
I studien DART som genomfördes 1989 fick 2033 män som nyligen drabbats av hjärtinfarkt äta mycket fet fisk eller fiskoljekapslar. Efter två år hade dödligheten minskat med 20 procent.
Flera studier på omega-3-tillskottet Pikasol Forte har utförts på Aalborg Hospital i Danmark. De visar bland annat att de testade personerna fick sänkt blodtryck, samt sänkta triglyceridnivåer efter endast sex veckor.

Pikasol
Pikasol Forte Original är ett näringstillskott med högkoncentrerade omega-3-fettsyror, främst EPA och DHA. Fiskoljan utvinns ur vild djuphavsfisk, som ansjovis och sardiner, från Stilla havet utanför Chile och Peru.
Dessa fisksorter ger en bra omega-3-olja då de är rika på DHA och EPA.
Pikasol kommer från kontrollerade anläggningar som certifierings-
organet ITP i Peru och IMARPE, marina forskningsinstitut i Peru godkänt.
Fiskoljan är noga kontrollerad och testas under processen till färdig kapsel. Det finns 15 kontrollpunkter för att garantera omega-3-innehållet samt renhet. 3 500 prover per år analyseras för att förhindra härskning och mätningarna visar mycket låga nivåer av oxidation. Det rekommenderas att man äter fet fisk flera gånger i veckan för att få i sig omega-3.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

humlor i blomma

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza - eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!

händer som smörjer in sig

Tips för fina vårhänder

Skönhet

Nu går vi mot ljusare och varmare tider men än kan händerna kännas torra och fnasiga. Det är inte konstigt eftersom de under flera månader varit utsatta för kyla och vinterväder. Det har blivit läge att ge dina händer lite extra kärlek för att komma ikapp och möta våren lena och mjuka. Här får du några tips på hur.

dator som förvandlats till fruktkiosk med varukorg ståendes på tangentbordet

Allt fler handlar mat på nätet

Allmänt

Mer än dubbelt så många handlar mat på nätet jämfört med förra året, vilket gör att de hamnar på en femteplats över de mest näthandlade varorna. I topp ligger mode, skönhet- och hälsoprodukter. Det visar nya konsumtionsrapporten E-barometern.

Hannah Gustafsson

Mensvärken försvann med bidrottningsgelé

Naturlig hälsa

P-piller, p-spruta och olika mediciner. Hannah har provat mycket för att bli av med sin fruktansvärda mensvärk, men ingenting har fungerat. För att klara av vardagen har hon ätit smärtstillande i flera år. Men – plötsligt hittade hon lösningen som hon gett upp hoppet om – och på bara tre månader var smärtorna borta.

Montage med barn som håller en jord med hus och föroreningar i bakgrunden

Ny WHO-rapport: 1,7 miljoner barn dör varje år av förorenade miljöer

Eko/miljö

En fjärdedel av de barn under fem år som avlider gör det till följd av ohälsosamma eller förorenade miljöer. Dessa miljöer – som kan orsaka bland annat diarré, malaria, lunginflammation och en mängd andra sjukdomar – uppges varje år döda så många 1,7 miljoner barn. Barn som egentligen borde ha fått leva. Det handlar framför allt om smutsigt vatten och luftföroreningar, passiv rökning och dålig hygien. Det visar en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO). "En förorenad miljö är en dödlig miljö för barn. Deras organ och immunsystem, som är under utveckling, gör dem särskilt sårbara för smutsig luft och smutsigt vatten", säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan.

suddiga kvinnofigurer går på gata

Allt fler unga kvinnor dör i hjärt- och kärlsjukdom

Allmänt

Varje dag dör 55 kvinnor i Sverige i hjärt-kärlsjukdom – och dödligheten ökar hos unga kvinnor. Framför allt ökar dödligheten hos kvinnor i åldern 35 till 44 år med sämre socioekonomiska förhållanden. Även depression ökar risken att drabbas, rapporterar 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Skärbräda med olika sorters kött och mejeriprodukter

Trots vegotrend – nu slår köttkonsumtionen nya rekord

Kost

Trots det växande intresset för vegetarisk mat fortsätter den svenska köttkonsumtionen att öka, enligt jordbruksverket. Världsnaturfonden (WWF) säger att uppgången är oroväckande – och Jordbruksverket säger sig vara överaskade. "Det är lite överraskande att den vegetariska trenden som sägs vara så stark inte syns i statistiken", säger Åsa Lannhard Öberg, Jordbruksverket utredare, till Sveriges Radio.