Övriga fetter och oljor som livsmedel

Avokadoolja
Fördelning av fettsyror, förutom 5–10 procent diverse fetter och stereoler:
Mättade fettsyror 15%:
Myristinsyra upp till 15%
Palmitinsyra upp till 6%
Stearinsyra 1–2%.
Enkelomättade fettsyror upp till 70%:
Omega-9 oljesyra 65–70%.
Fleromättade fettsyror ca 15%:
Omega-6 linolsyra 10–15%.

Avokadoolja kan användas som salladsdressing, utvärtes för hudvård och läkande effekter, även vid kortare perioder av stekning, wokning vid låga och medeltemperaturer. Den tål upphettning p.g.a. stor mängd oljesyra. Avokadoolja innehåller dessutom höga värden av betasitosterol, nyttiga växtämnen som gynnar goda värden av fettsyror. Det finns mellan 300–700 mg betasitosterol per 100 g avokadoolja. Det finns dessutom betydelsefulla mängder av E-vitamin i en avokadoolja av god kvalitet. Avokado och avokadoolja innehåller också betydelsefulla mängder av lutein som bl.a. är mycket bra för ögonen.

Oljesyra, betasitosterol och lutein i avokadoolja är mycket gynnsamma tillsammans för att skydda mot cancer, reglera blodfetterna och kolesterol samt motverka förstorad prostata och prostatacancer. Avokadoolja förvaras i en temperatur mellan 15º–25ºC. Den behöver inte förvaras i kylskåp. Oljan är klassad som en vegetabilisk olja trots att den är en frukt. En avokado innehåller hela 30 procent olja.

 

Druvkärnolja
Druvkärnolja innehåller bl.a. superantioxidanten pyknogenol som finns i vindruvskärnor. Den är bra att ha med i salladsdressing men bör endast upphettas under korta perioder i låga temperaturer.

Fördelning av fettsyror:
Mättade fettsyror 10–11%: Palmitinsyra 7–8%
Sterarinsyra 4%.
Enkelomättade fettsyror 25–30%: Omega-9 oljesyra 27%.
Fleromättade fettsyror 67–74%: Omega-6 linolsyra 70–71%.

Gurkörtsolja
Gurkörtsoljan är mycket rik på GLA, gammalinolensyra, som är en förelöpare till prostaglandin. Intag av GLA ökar kroppens egen produktion av prostaglandiner, vilket kan förbättra symtomen vid PMS, ha gynnsam effekt på hormonsystemet samt motverka att huden förlorar sin smidighet och blir torr och rynkig. Läs mer under omega-6-fettsyror och GLA.

Oljan används både invärtes och utvärtes men ska aldrig upphettas.

Fördelning av fettsyror:
Mättade fettsyror 15 procent: Palmitinsyra 11%
Stearinsyra 3–4%
Behensyra 2%

Enkelomättade fettsyror 15–24%: Omega-9 oljesyra 23%
Fleromättade fettsyror 61–85%: Omega-6 linolsyra 37 %
Gammalinolensyra (GLA) 18–25%
Kapslar om 1 000 mg (ca 1 ml)
innehåller ca 250 mg GLA.

Hampaolja, hampafröolja, hampafrö
Hampaolja är en av naturens mest balanserade oljor. Den har en kvot på 3:1 av omega-6 till omega-3.

Balansen av fettsyror i hampaoljan innebär att man kan använda den under en hel livstid utan att drabbas av brist på essentiella fettsyror. Fettsyraprofilen hos oljan varierar på samma sätt som hos andra naturliga oljor, beroende på läge, latitud och väderförhållanden det året plantan växer.

Hampafrö innehåller även proteiner innehållande alla 8 essentiella aminosyror samt en hel del vitaminer och mineral i små mängder. Hampaolja smakar som solrosolja. Den är grön till färgen p.g.a. dess magnesium-klorofyllrika innehåll. Stekning skadar oljan och gör den hälsovådlig. På samma sätt som linfröolja, som är dess tvillingolja, måste hampaolja förvaras i kylskåp.

Hampaolja är den senaste alternativet till intag av fiskoljatillskott men har inte genomgått lika mycket forskning som linfröolja. Oljan bör även skyddas från ljus och syre för att motverka härskning.

Hampa tillhör samma plantfamilj som marijuana, Cannabis sativa. Vid kommersiell framställning av hampaolja används så kallad industrihampa som innehåller ca 0,2 procent THC
(delta-9-tetrahydrocannabinol), den psykoaktiva ingrediensen som finns i marijuana. I t.ex. Kanada, där framställning av hampaolja görs, kräver lagarna att produkter som härrör från hampafrön får innehålla högst 0,3 procent THC.

En av fördelarna med hampa är att det inte behövs biocider vid odling. Hampa är lätt att odla och lämnar mark och vatten lika rent efteråt som före odling. Liksom linfröolja är hampaolja känslig för upphettning och bör inte upphettas. Den bör förvaras i mörk glasflaska/plastflaska i kylskåp.

Hampafrön kan mixas i en smoothie. Det ger både nyttiga fibrer och tillskott av den nyttiga oljan. Hampafrö kan ersätta linfrö för den som är allergisk mot linfrö.

Fördelning av fettsyror:
Mättade fettsyror ca 9 procent: Palmitinsyra 5%
Stearinsyra 2%
Arakinsyra 1–2 %.
Enkelomättade fettsyror ca 13%: Omega-9 oljesyra 13%.
Fleromättade fettsyror ca 78%: Omega-3 linolensyra 19 – 21 %
Omega-6 linolsyra 55 %
Omega-6 GLA 2–3 %.

Jordnötsolja
Botaniskt sett är inte jordnötter alls några nötter, utan baljväxter, liksom ärtor och bönor. De växer däremot under jorden i baljor/skal (1–4 st per balja). Här i vår del av världen äter vi dem oftast som snacks eller använder dem i godis och bakverk. I Asien används jordnötterna flitigt till jordnötssås (satay) och även i wokrätter, grytor och sallader. Den största delen av världsproduktionen lär dock gå till jordnötsolja.

Eftersom den inte är en nöt kan nötallergiker tåla jordnötter liksom jordnötsallergiker kan tåla andra nötter. Jordnötsallergi är tyvärr ganska vanligt, och de som är jordnötsallergiker får ofta mycket kraftiga reaktioner. Det kan t.ex. räcka med att någon öppnar en jordnötspåse på långt håll för att en allergiker ska reagera. Däremot tål jordnötsallergiker ofta renad jordnötsolja som inte längre innehåller några jordnötsproteiner. Jordnötsolja används flitigt i asiatisk matlagning. Den är stabil och tål upphettning i låga och medelhöga temperaturer. Man behöver inte förvara den i kylskåp, det går bra att förvara i temperaturer mellan 15°–25°C.

Fördelning av fettsyror:
Mättade fettsyror 6–40 procent: Palmitinsyra 6–11 procent
Stearinsyra 2–6 procent
behensyra 3 procent
Arakinsyra 1–5 procent.
Enkelomättade fettsyror 44–65 procent: Omega-9 oljesyra 41–65 procent.
Fleromättade fettsyror 20–40 procent: Omega-3 linolensyra upp till 2 procent
Omega-6 linolsyra 18–38 procent.


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

ratt_naring_for_att_prestera_580x416

Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

Hälsa

Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b

emma_v_larsson_580x416

Experten tipsar: Därför är vandring bra för din hälsa

Äventyr

Hösten är en vacker vandringssäsong – i skogen såväl som i fjällen. Inte bara är vandring ett sätt att få stora naturupplevelser – det är nyttigt för både kropp och själ. Vi har pratat med vandringsexperten och äventyrsjournalisten Emma V Larsson som här ger sina tre bästa skäl till varför vandring är bra för dig.