Annons
Annons

Plastpåsen är långt ifrån död – tvärtom miljonsatsas det

Plastpåsen är ingen utdöende klenod som hör det förflutna till. Den ser ut att finnas med som en del av framtiden också, i alla fall i Sverige. Trots en plastbärkassebransch i gungning satsar nämligen en av Sveriges få storskaliga tillverkare av plastbärkassar nu stort – och gör en miljoninvestering för att, tvärtemot vad många skulle spå, öka sin kapacitet.

Redaktionen

5 december, 2016
Plastpåsen är långt ifrån död – tvärtom miljonsatsas det
Dela inlägget

Plastpåsen är ingen utdöende klenod som hör det förflutna till. Den ser ut att finnas med som en del av framtiden också, i alla fall i Sverige.
Trots en plastbärkassebransch i gungning satsar nämligen en av Sveriges få storskaliga tillverkare av plastbärkassar nu stort – och gör en miljoninvestering för att, tvärtemot vad många skulle spå, öka sin kapacitet.

En av få storskaliga tillverkare av plastbärkassar som finns i Sverige är företaget Bengt Lundin AB. Företaget tillverkar och marknadsför ett bärkasse-sortiment till i första hand den nordiska dagligvaruhandeln samt större förbrukare inom Norden och Europa. Deras huvudmarknad är Sverige och Norge.
Nu satsar det Trioplastägda företaget stort med en investering på 13 miljoner, detta trots att de nyligen förlorade ICA som kund och att bärkassebranschen anses vara gungning, rapporterar Nya Wermlands Tidning.

Läs också: Dricker du din plast? Så här skaffar du plastkoll!

Har byggt till 600 kvadratmeter
Lars Lundin är VD på Bengt Lundin AB:
– Vi har ökat andelen returmaterial i vår tillverkning av plastbärkassar, det innebär att det luktar mer i vår fabrik. Nu förbättrar vi därför arbetsmiljön med utökad ventilation och får samtidigt ett fysiskt utrymme att installera ytterligare en extruder, säger han till tidningen, uppger Food Supply.
Bland annat har företaget byggt sina verksamhetslokaler ut med 600 kvadratmeter. En utbyggnad som gör att företaget nu kommer att kunna satsa mer på återvinningsbar plast, samt utöka sin maskinpark, vilket också bäddar för ökad kapacitet.

Läs också: Förbjudna kemikalier hittade i mjuk plast

EU vill minska plastkasseanvändningen och regeringen inför hårdare regler
Detta ägnar de sig åt i en tid då EU önskar minska ner på användningen av tunna plastkassar – och efter att regeringen dessutom föreslagit att alla handlare måste påtala miljörisker med plastkassar till kunderna.
– Men plastbärkassen är långt ifrån död, säger Lars Lundin till NWT.

Bengt Lundins Sinuskasse
Bengt Lundins Sinuskasse.
Pressbild/Bengt Lundin AB

Ska satsa på plaståtervinning
Fabriken, belägen i Jössefors i Arvika, kommer nu att satsa på att minska plastkassarnas miljöpåverkan. Detta ska ge genom plaståtervinning, där plasten används flera gånger i nya bärkassar innan de skickas till den slutliga plaståtervinningen.

Läs också: Kemikalier i plast kan minska kvinnors sexlust

Kommer inte att satsa på sockerrörsbaserade alternativ
Att företaget har förlorat ICA, som istället har gått över till sockerrörsbaserade plastkassar från Tyskland, ser de inte någon nedgång av, menar de, utan förlusten har täckts upp med andra, nya ordrar. Enligt Lars Lundin kommer företaget däremot inte att själva satsa på sockerrörsbaserade kassar, även om de planerar att göra sitt för att få tillbaka ICA som kund.

Läs också: Mjölkmaterial ska ersätta plast

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta plastpåsar

1974 började en handlare i Varberg ta 25 öre betalt per plastpåse. Idag är påsen en mångmiljonindustri. Enligt en beräkning gjord av Plus 2013 tjänar dagligvaruhandeln närmare 430 miljoner kronor årligen på försäljningen av plastpåsar.

Den klassiska plastpåsen består av polyeten, som är en kolväteförening. Den viktigaste råvaran vid plasttillverkning är råolja. Man räknar med att runt fyra procent av all olja som pumpas upp blir plast.

I dag säljer vissa svenska butiker påsar av vad de kallar ”grön plast” som till 85 procent är baserad på sockerrör. Den sockerbaserade påsen har kvar plastens goda egenskaper (till exempel seghet) men är bättre ur ett miljöperspektiv.

En stor del av alla svenska plastpåsar slutar som soppåse. Den sockerbaserade påsen kan förbrännas, precis som den traditionella plastpåsen.

Flera länder har helt förbjudit användandet av plastpåsar, bland annat Italien som i januari 2011 blev först i Europa med förbud i affärer och livsmedelsbutiker.
Källa: SVT

Annons
Annons