Annons
Annons

Politiker uppmanas: ”Ge barn gratis D-vitamin istället för läkemedel!”

När politikerna nu – till en kostnad av 400 miljoner per år – gjort receptbelagda läkemedel gratis för alla under 18 år har de tagit ett steg i fel riktning och bara gett läkemedelsindustrin ytterligare en fjäder i hatten och stora, garanterade intäkter. Vill de hjälpa barns hälsa bör de jobba förebyggande och dela ut gratis D-vitamin, C-vitamin och Omega-3 istället. Det skriver hälsoprofilen Sanna Ehdin Anandala i ett inlägg på Kurera debatt – och föreslår att politikerna tänker om.

Redaktionen

8 januari, 2016
Politiker uppmanas: ”Ge barn gratis D-vitamin istället för läkemedel!”
Dela inlägget

När politikerna nu – till en kostnad av 400 miljoner per år – gjort receptbelagda läkemedel gratis för alla under 18 år har de tagit ett steg i fel riktning och bara gett läkemedelsindustrin ytterligare en fjäder i hatten och stora, garanterade intäkter.
Vill de hjälpa barns hälsa bör de jobba förebyggande och dela ut gratis D-vitamin, C-vitamin och omega-3 istället.
Det skriver hälsoprofilen Sanna Ehdin Anandala i ett inlägg på Kurera debatt – och föreslår att politikerna tänker om.

Nu, från och med den första januari 2016, är receptbelagda läkemedel gratis i Sverige för alla barn och ungdomar under 18 år. ”Reformen” kostar 400 miljoner per år.
Hur skulle det vara om de istället delade ut gratis D-vitamin, C-vitamin och fiskolja (omega 3) till alla barn? Det skulle göra en enorm skillnad för alla barn! Vilket inte symtomlindrande mediciner gör…

Rätt näring istället för mediciner
Innan du slår bort tanken så lek med den en stund – och läs den senaste forskningen på till exempel D-vitaminets inverkan på folkhälsan – och läs fakta nedan.
Det är näringen som bygger hälsan och om vi ger alla barn gratis basala, viktiga näringstillskott skulle det få en avgörande skillnad för våra barn och deras framtida hälsa. Det vore en sann hälsoreform!
Apropå detta: I USA finns många barn som bara är sex, sju år gamla och redan tar sex, sju mediciner. Jag anser att det är helt vansinnigt och, självklart vill sjukmedelsindustrin medicinera folk från vaggan till graven. Nu vill de även komma med ”livsstilsmediciner” till friska människor. Mitt uppmaning är: Acceptera inte detta system!

Läs också: Därför ska du äta fiskolja

Vitaminer förebygger och läker sjukdom
Se gärna den nya aktuella filmen ”The Vitamin Movie”(gratis att se fram till den 14:e januari 2016) – den förklarar allt och är mycket inspirerande. Här intervjuas människor som läkt psykiska problem, cancer och andra allvarliga sjukdomar genom att ta bort skräpmat och tillföra höga doser av näring. Ett exempel är en man med livshotande cancer och lunginflammation, som sjukvården hade gett upp, och som läkte detta med mycket höga doser D-vitamin. Den erfarne läkaren Andrew Saul säger i filmen att: ”Höga doser av vitaminer kan förebygga och bota sjukdomar”.
Det har visats i ett stort antal fall, och det är de facto rätt kost och näring som bygger kroppen, dess biokemi och bioelektriska aktivitet. Låg näringsstatus bäddar för sjukdom, det visar mycket erfarenhet och forskning.

Den moderna industrimaten gör oss feta och sjuka
Problemet idag är att den industriprocessade maten – stinn på snabba kolhydrater, konstgjorda tillsatser och manipulerat industrifett – gjort att antalet överviktiga människor och diabetiker exploderat de senaste årtiondena. Sedan 1980 har antalet överviktiga i världen fördubblats och nu har var tredje vuxen, 1,5 miljarder, övervikt och av dessa har en tredjedel fetma (10 procent av alla vuxna). I Sverige är nästan två tredjedelar av männen överviktiga eller feta (58 procent), medan mindre än hälften av kvinnorna är det (46 procent). Övervikt är alltid kopplat till inflammation i kroppen, och i spåren på detta har den enorma ökningen av välfärdssjukdomarna följt. Inflammation är alltså orsaken till de allra flesta sjukdomar. Och att överviktiga vuxna som har näringsbrister får barn med hälsoproblem, det är tyvärr en rätt självklar följd. Att behandla detta med mediciner istället för att åtgärda roten till problemet – den sjukbildande maten – är extremt ointelligent.

Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Läkemedelsindustrin ointresserad av att rätt kunskap sprids
Massor av forskning visar att ett gott näringsintag till stor del kan förhindra att sjukdomarna alls uppkommer. Det är klart att en industri som gör pengar på att människor är sjuka är ointresserade av att den kunskapen sprids. Vi har ett fullkomligt galet system – som nu alltså även köpt våra politiker. Vi har ett sjukmedelssystem – som nu satt ytterligare en fjäder i hatten genom att tjäna mer på att ”medicinerna” blir gratis till barn. Hur är detta möjligt – med all den forskning som idag finns?

Läs också: Forskare larmar: ”D-vitaminbrist allvarligare än många tror”

Ge tillskott till skolbarnen
Mitt förslag är att istället använda pengarna till att ge barnen gratis kosttillskott och utbildning om vad som är bra, näringsrik mat. Här är fakta som underbygger det:
En fjärdedel av svenska skolbarn har D-vitaminbrist (data för åttaåringar från 2011 från Inst för Folkhälsovetenskap, KI, Stockholm). Det är allvarligt eftersom D-vitamin behövs för många funktioner, inklusive ett stabilt nervsystem, bra immunförsvar, normala hjärtslag och hög energinivå. Brist på D-vitamin kan ge många besvär, bland annat både depression och benskörhet. Hela 60 procent av de som har typ 2-diabetes har D-vitaminbrist.
”Brist på D-vitamin skapar allvarlig ohälsa – men ingenting görs” konstaterar den svenske experten, överläkaren Mats Humble i Läkartidningen.
Här skulle vi sätta fokus på att barn (och även gravida kvinnor) får gratis tillskott av D-vitamin under vinterhalvåret. Svenska läkare/forskare rekommenderar ett dagligt intag av minst 2 000 IE/dag i form av kosttillskott på vintern och det ger inga biverkningar.

Läs också: Nära samband mellan D-vitaminbrist och depression

Barn har stora fördelar av tillskott av fiskolja
Omega 3-fettsyror är helt nödvändigt för synen, leder, skelett, hjärtat och hjärnans funktion och det ökar inlärningsförmågan hos barn. Förr fick barnen fiskleverolja, som innehåller rikligt med omega 3-fettsyror, men inte längre. Nyare forskning har visat ett direkt samband mellan brist på omega 3-fettsyror och tillstånd som dyslexi, inlärningssvårigheter och hyperaktivitet. Närmare fem procent av de svenska skolbarnen har sådana problem och kan upplevas som ”bråkiga i skolan”. Studier visar att de här barnen fungerar bättre om de får kosttillskott av essentiella fettsyror och/eller äter fisk varje vecka.
Kvoten mellan omega-6 och omega-3 i kosten har ökat från den idealiska 2:1 till 10–20:1, vilket främjar inflammation. Feta tonåringar har lägre omega 3-värden i serum än normalviktiga kontroller, och när de gavs tillskott av omega-3 under tre månader förbättrades glukostoleransen och inflammationen i kroppen minskade.

Läs också: Färre symtom och biverkningar för ADHD-barn när studie jämförde fettsyratillskott med läkemedel

Även C-vitamin borde vara gratis
Vitamin C måste tillföras genom kosten eller kosttillskott och det stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot förkylningar, influensa, infektioner och cancer, befrämjar hälsa i ben, kollagen vävnad, tänder och gom.
Nästan alla djurarter, från insekter till däggdjur, producerar sitt eget C-vitamin och utifrån djurens C-vitaminproduktion menar flera forskare att människors dagsbehov är 2–13 gram C-vitamin – beroende på ålder, stressnivå och sjukdomar. Svenska Livsmedelsverket rekommenderar 75 mg (0,075 gram) per dag, vilket är satt för att hålla skörbjugg borta men knappast är tillräckligt för att motsvara kroppens behov.
Tillskott av C-vitamin är helt nödvändigt och borde också vara gratis till alla barn.

Minska ungas användning av antidepressiva med rätt näring istället för mediciner
Av Sveriges befolkning uppskattas i dag mellan 20–40 procent lida av psykisk ohälsa, och ungdomars konsumtionen av antidepressiva läkemedel har fördubblats mellan åren 2000 och 2012. Hela B-vitamingruppen har en stark påverkan på personligheten, och vid B-vitaminbrist kan man bli depressiv eller få förändrad verklighetsuppfattning och tvångstankar.
Även magnesium är viktigt för stresstålighet och psykisk balans men det genomsnittliga dagsintaget av magnesium är numera en femtedel av vad det var i början av 1900-talet, varför många har magnesiumbrist. Det finns således en hel del man kan göra här också för att stärka det friska med bra kost och kosttillskott.

Läs också: Magnesium – för god hjärthälsa och bra humör

Förebygg sjukdomar istället för att symtomlindra
Istället för att dela ut gratis symtomlindrande ”läkemedel” borde man lära barnen att äta rätt och näringsrik kost. Ett minskat intag av skräpmat leder till högre intelligens enligt studier från Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston. Barn får högre IQ och presterar bättre i skolan medan både mobbing och kriminellt beteende minskar när skräpmaten byts ut mot näringsrik mat eller barn får kosttillskott, visar studier i Kalifornien och New York.

För lite grönt och för mycket socker
Nio av tio barn får i sig för lite frukt och grönt och en fjärdedel (25 procent!) av energiintaget kommer från läsk, saft, godis, glass, snacks och bakverk. Det visar sig bland annat i att idag är var fjärde sjuåring överviktig. Det är inte bättre bland tonåringarna där två tredjedelar äter sötsaker varje dag, men hälften äter inte grönsaker och frukt mer än varannan dag. Det är en mycket hög konsumtion av socker och sötad mat och Sverige har, näst efter Finland, världens högsta frekvens av diabetes hos barn och ungdomar.
Det vore bra om politikerna kunde ta in detta och göra en insats för näringen istället – vilket kan ge konkreta resultat för barnens hälsa och bibehållen friskhet. Hjälpa barn att gå ner i vikt istället för att ta symtomdämpande medel. Det är mycket viktigt för hur barnens hälsa blir som vuxna – och för kommande generationers hälsa.

Läs också: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes

Av Sanna Ehdin Anandala, PhD och författare

Referenser:
• Statistik från Livsmedelsverket, Socialstyrelsen och Jordbruksverket.
• Bejerot S, Gardner A, Humble M D-vitaminbrist – vems ansvar? Läkartidningen nr 14 2011.
• Bergqvist, K. Obalans mellan omega 6 och omega 3 hotar hälsan, Läkartidningen nr 48 2008.
• Ehdin Anandala, S. Nya Självläkande människan 2014.
• Jiang X et al, Early life factors and type 2 diabetes mellitus. J Diabetes Res. 2013:485082.
• Kolb H et al., The global diabetes epidemic as a consequence of lifestyle-induced low-grade inflammation. Diabetologia. 53(1):10–20, 2010.
• Ng M et al. Global, regional, and national prevalence of overweight and obesity in children and adults during 1980–2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. The Lancet, 2014; 384(9945):766-81.
• Strandvik B, The omega-6/omega-3 ratio is of importance! Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 2011 85(6):405-6.

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Om Sanna Ehdin Anandala

Sanna Ehdin Anandala, PhD, immunolog och verksam som fri forskare och författare.
Hon har doktorerat i bioteknik med inriktning på tillämpad immunologi vid Lunds universitet och därefter forskat i immunterapi och neuroimmunologi vid forskningsinstitutet Scripps Research Institute i La Jolla i södra Kalifornien.

Sedan 1991 har hon studerat självläkning, alternativmedicin och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kropp, tanke, känsla, själ och hälsa.

Sanna Ehdin Anandala har skrivit 14 hälso- och livsstilsböcker som sålt i över en miljon exemplar i tio länder, bland annat bästsäljande ”Nya självläkande människan”. Just nu är hon aktuell med boken ”Mat som läker – 140 recept som håller dig pigg, frisk och dämpar inflammationer”.

Annons
Annons