Annons
Annons

Ät kokosfett och bränn fett

Kokosfett eller kokosolja som det också kallas har blivit oerhört populärt under senare tid. Det är inte de gamla silverpaketen i mataffären som fått ett uppsving utan det är kokosfett av hög kvalitet som går åt som smör i solsken. Kureras kostrådgivare Carolin Helt berättar mer.

Redaktionen

25 februari, 2013
Ät kokosfett och bränn fett
Dela inlägget

Kokosfett eller kokosolja som det också kallas har blivit oerhört populärt under senare tid. Men det är inte de gamla silverpaketen i mataffären som fått ett uppsving utan ekologiskt kokosfett av hög kvalitet som börjat gå åt som smör i solsken. Kureras kostrådgivare Carolin Helt berättar mer.

Kokosfett innehåller upp till 94 procent mättade fettsyror. Men mättat fett kan se olika ut.

Det finns LCT (Long Chain Triglycerides), MCT (Medium Chain Triglycerides) och SCT (Short Chain Triglycerides). LCT finner vi främst i feta animaliska produkter som korv, bacon och ister. Kokosfett innehåller framför allt MCT och SCT vilka är vattenlösliga till viss del. De tar en annan väg genom kroppen än annat mättat fett. De absorberas till stor del redan i magsäcken och resten tas sedan snabbt upp i tunntarmen eftersom det inte kräver någon galla för nedbrytning.

Mättar och förbränner
Därefter går MCT och SCT till levern och används som bränsle där. Det har en termogen (temperatur höjande) effekt som har en aptithämmande effekt. Ytterst lite av dessa fetter går till fettcellerna.
SCT och MCT tillför kroppen snabb energi då det obearbetat går rakt in i mitokondrierna – cellens kraftverk – och förbränns.
Kokosfett är alltså bättre för fettförbränningen än andra fetter. Mätt och lätt med kokosfett, alltså.

Kokosfett för hälsan
Det är det höga halterna av Laurinsyra och Kaprylsyra som gör kokosfettet extra intressant ur hälsoperspektiv.

  • Laurinsyra omvandlas i tarmen till monolaurin som skyddar mot virus- och bakterieangrepp.
  • Kaprylsyra tillför syra i tarmen som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och motverkar svamp som Candida.
  • Kokosfett förbättrar upptaget av de fettlösliga vitaminerna.
  • Kokosfett gynnar balansen mellan omega-6 och omega-3.
  • Kokosfett är stabilt och tål upphettning mycket bra vilket gör den till ett optimalt matlagningsfett. Det oxiderar först vid 198 grader.
  • Kokosfett blir flytande vid 25 grader och kallas då kokosolja.


Välj hög kvalitet

Det finns en mängd olika märken kokosfett. Du kan välja kokosfett som är smak- och luktfritt eller kokosfett som har kvar både den härliga doften och den exotiska smaken.
Det smakrika och doftande kokosfettet är kallpressat ur färsk kokosnöt medan det smak- och luktfria kokosfettet pressas ur torkad kokos.
Välj ekologiskt kokosfett av hög kvalitet. Tänk på att när ett livsmedel är billigt är det alltid någon annan som har betalat för det på något sätt, någonstans i ledet, innan varan hamnar hos dig.

Av Carolin Helt

Annons
Fakta

Fakta om Kokosnötter (cocos nucifera)

Kokosnöten härstammar från Malaysia och Polynesien. Idag odlas den längs kusterna i tropiska områden.
Kokosnöten är egentligen inte en nöt utan en stenfrukt.

Näringsvärden per 100 gram kokosnöt:
• kokosnötfibrer 9
• energi 1 473 kJ/352 kcal
• kolhydrater 6,1 g
• fett 33,5 g
• C-vitamin 3 mg
• järn 1,8 mg
• protein 3,4 g
• vatten 47 g

Annons
Annons